Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Kojack

Въпрос за батерията при съхранение ...

Препоръчан отговор


Интересува ме при дълго време когато един лаптоп не се използва(месец,два) нужно ли е да му се маха батерията?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Интересува ме при дълго време когато един лаптоп не се използва(месец,два) нужно ли е да му се маха батерията?

НЕ! Не се махат тези батерии било то поради една или друга причина!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А може ли да поясните защо не се маха батерията. Аз например, понеже в момента ползвам лаптопа основно на ток съм му свалил батерията. Слагам я само ако ми се наложи да отида някъде с лаптопа - кафе, офис, на път. Все си мисля, че при продължително неизползване на лаптопа също би било добре да се свали.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А може ли да поясните защо не се маха батерията.

Аз например, понеже в момента ползвам лаптопа основно на ток съм му свалил батерията. Слагам я само ако ми се наложи да отида някъде с лаптопа - кафе, офис, на път.

Все си мисля, че при продължително неизползване на лаптопа също би било добре да се свали.

http://www.nathariel.com/2009/08/03/notebook-battery/

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

При положение че не е включен към тока,бил е зареден и изключен след което не е бил използван.... и след време реша да го включа, а тои отказва преди да го включа отново към тока ,това вреди ли на батерията ?


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Статията не дава никакъв отговор.

Самият факт, че когато се работи продължително време на ел.захранване батерията служи единствено за да замести UPS-а при евентуално спиране на тока. От друга страна обаче /според мен/ се случват две неща, които са вредни за самата батерия:

1. На практика батерията не се използва и безпричинно стои в лаптопа при температури от порядъка на 50-65 градуса, които температури постепенно я увреждат.

1. Дори и да не е напълно заредена в момента, в който я поставим, батерията се зарежда до 100% след което зареждането към нея софтуерно се изключва. Това обаче не е съвсем вярно според мен. В даден момент, когато батерията се разреди /примерно до 99 или 98% - незнам точно как действа софтуера/ - автоматично се включва нейното дозареждане до 100% - още един фактор за скъсяване на нейния живот.

Моля, като давате линкове към дадени статии - споделяйте и вашия личен опит. Ние също можем да търсим в нет-а, пък и да си четем упътванията на лаптопите. Практиката обаче често показва съвсем друго.

При положение че не е включен към тока,бил е зареден и изключен след което не е бил използван.... и след време реша да го включа, а тои отказва преди да го включа отново към тока ,това вреди ли на батерията ?

В това което пишете има ясни и неясни неща. Ясно е, че преди да спрете да използвате лаптопа сте му заредили батерията напълно.

Неясно обаче е:

- какъв е модела на лаптопа

- на колко години е лаптопа /съответно батерията/.

- орентировъчно колко цикъла на заряд/разряд има батерията

- има ли батерията някакво изхабяване /разни софтуерни продукти го показват - със спорна точност/

- колко е това "дълго" неизползване на лаптопа

А иначе нищо стряскащо. Просто докато е стоял "дълго време" лаптопа Ви - батерията се е разредила. Би следвало след като си я заредите до 100% да си работи нормално.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

...

Глупости.

Публикувано изображение

Батерията на преносимият персонален компютър е консуматив и нещо, което е излишно да бъде сваляно, освен при подмяна с нова. Няма абсолютно никакъв начин батерията да се запази, по един или друг начин тя се износва. Основният проблем при лаптопите е бързото зареждане на батерията, което скъсява средният брой цикли на заряд-разряд драстично. Това е заради по-големият заряден ток. Препоръчително е батериите да се зареждат по-дълго с по-малък заряден ток, но потребителят често бърза, нетърпелив е и зареждане на батерия на лаптоп от порядъка на 9-12часа е изключително неудобно.

Когато батерията бъде свалена, докато е заредена напълно, нейният капацитет с времето намаля, когато батерия се съхранява разредена, то отново тя се скапва. Ако батерията се сваля, то тя трябва да се държи на хладно и да е заредена приблизително до 30-50% от капацитета си. Това, разбира се е неоправдано, понеже се губи основната функция на лаптопа-преносимост и работа на батерия и ако прекъсне основното електрозахранване, то потребителят губи цялата си работа, над която може да е работил дълго време. Съвременните батерии за преносими компютри не притежават "ефект на паметта", също така да вметна.

Съвременните LiOn батерии нямат проблем с дозареждането по всяко време, и да, наистина при падане на заряда се дозарежда батерията.

Лаптопът ми работи комбинирано на захранващ адаптер/батерия, но предимно на захранващ адаптер. По-горе може да се види състоянието й, като имаме в предвид че е на 7години! Всичко зависи и от качеството на консуматива!Друг е и въпросът, че темата е разисквана минимум 10 пъти!!!!

Отново, батерията на преносимият компютър е консуматив и който не иска да го сменя, да не си купува лаптоп. При всеки вариант тя се износва, няма вариант за запазването й.

Единствено трябва да се съблюдава за правилната й употреба и специално за правилното охлаждане на преносимият компютър, с цел недопускане на прегряването на батерията, както и на целият преносим компютър. Температурата е фактор, който изключително много влияе на живота на батерията. Високи температури са НЕДОПУСТИМИ за който и да е компонент на преносимият компютър. Както може да се види, температурният датчик на моята отчита 39градуса при температура на околната среда от 33градуса, много под 55-60градуса, които твърдиш.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не споря, аз си казвам моето мнение. Темата действително е разисквана, но това не пречи да не съм съгласен с някои неща. Например не ми е ясно как един потребител би могъл да намали зарядния ток, за да му се зареждала батерията по-дълго. Ето това се казва "глупусти". След включване на лаптопа в ел. захранването самото зарядно си подава необходимия ток и времето за пълно зареждане зависи от началната разреденост на батерията и нейната амортизация. След като ползвате лаптопа си активно вече в продължение на 7 години с една батерия /учудва ме, че батерията е направила само 117 цикъла/ - дайте обяснение на автора /на база вашия опит/ - след какъв период на престой при неработещ лаптоп е нормално батерията от напълно заредено състояние да се разреди напълно. Ако желаете си направете експеримент - заредете батерия на 100% и я извадете и съхранете /че не трябва да се съхранява на 100% заредена не го коментирам в момента/. Проверете след месец неизползване нейния капацитет. Повторете операцията - без да вадите батерията. Накрая сравнете резултатите.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

...

Батерията е била складирана поне 7 месеца при предишният собственик, поради повреда на лаптопа му. Никъде не съм писал, че съм я ползвал 7години, а че е на 7 години.

Никъде не съм писал, че потребителят може да контролира зарядният ток на батерията, може да прочетете отново. Изказах примерна теоретична ситуация и кое реално скъсява относителните цикли разряд-заряд в пъти и то е големият заряден ток.

Отново, батерията на преносимият компютър е просто консуматив. Практически след като бъде произведена, тя остарява дори и ако седи в склада на производителя, без да е употребена нито веднъж. Тя трябва да бъде поставена в преносимият компютър, иначе той нито е преносим, нито е автономен от мрежовото захранване, което обезсмисля притежанието на преносим компютър. Поставена или не в преносимият компютър, батерията остарява. Ако се съблюдава работната температура на системата и батерията не е поставена под въздействието на високи температури, то няма никакви проблеми да седи поставена в преносимият компютър. Температурата и зарядният ток са едни от основните неща, които влияят на живота на батерията и ако зарядният ток не може да се контролира от потребителя, то може да се съблюдава експлоатацията при нормални температури и недопускане на прегряването й.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Някои съфорумници по-горе дадоха линкове и изразиха твърдото си мнение, че батерията не би следвало да се вади от лаптопа дори и ако той не работи дълго време. Прочетох упътването на моя лаптоп /НР/ и ще си позволя, в защита на моята теза, да цитирам няколко изречения: "Ако компютърът няма да се използва и ще бъде изключен от външното захранване за повече от две седмици, извадете батерията и я съхранявайте отделно. За да удължите заряда на оставена на съхранение батерия, съхранявайте я на хладно и сухо място." "ЗАБЕЛЕЖКА: Оставената на съхранение батерия трябва да се проверява на всеки шест месеца. Ако капацитетът е по-малко от 50%, заредете отново батерията, преди да я подготвите за съхранение." "Калибрирайте батерията, преди да я ползвате, ако е била оставена на съхранение месец или повече." Мисля, че е безмислено да се коментират указания дадени от водещ производител на преносими компютри. Да, вярно е че темата е разисквана минимум 10 пъти, но аз бих препоръчал на автора на темата да се придържа към указанията дадени в упътването - предполагам, че не е проблем да си изтегли от нет-а упътване за неговия модел лаптоп. Ако има проблеми в това отношение - ще помагаме.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

От моя опит с батериите. Най-вредно за батерията е непрекъснатото зареждане, за това когато лаптопът се използва включен в мрежата, аз му вадя батерията. Много хора използват лаптопите си в по-голяма част от времето включени в контакта и прецакват батерията за отрицателно време- в тези случаи според мен е по-добре да се вади.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Имам един въпрос, на който не откривам отговор в упътванията. Решаваме да сложим в лаптопа батерията /която по някаква причина сме свалили и сме я били оставили с около 50% заряд/. Кое е по-правилно след поставянето на батерията: 1. Да се работи на батерия до момента на съобщение за ниско ниво, след което включваме адаптера и зареждаме до 100% 2. Включваме адаптера и дозареждаме батерията до 100%, след което продължаваме да използваме лаптопа според необходимостта - или само на батерия или с поставена батерия, но включен към ел.захранването.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Когато батерията стой на лаптоп и той не се използва то заряда й ще пада по-бързо, тъй като има товар. А иначе когато е заредена на 40-50% и се остави настрана батерията деградира в пъти по-бавно отколкото ако е на 100% заредена. Демек много заряд е лошо, а също така и малко заряд пак е лошо - търси се баланса :) Също и температурата на съхранение е важна подробност. Тези неща съм ги чел от уикипидия, но съм и тествал (волно и невелно) http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

...

При ежедневна употреба това е глупава, безсмислена и нелепа мярка. Коментирал съм само тази част, понеже разговорът по моему малко се измести в тази посока.

Калибрирането е важно пряко не толкова за батерията, колкото за датчиците в компютъра, които определят края на разреждането, оттам правилния цикъл зареждане/разреждане и така в крайна сметка подръжката на оптимален живот на батерията.

Реално калибриране от време на време не е лоша идея, а при продължителен период на неупотреба-препоръчително.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Имам един въпрос, на който не откривам отговор в упътванията.

Решаваме да сложим в лаптопа батерията /която по някаква причина сме свалили и сме я били оставили с около 50% заряд/. Кое е по-правилно след поставянето на батерията:

1. Да се работи на батерия до момента на съобщение за ниско ниво, след което включваме адаптера и зареждаме до 100%

2. Включваме адаптера и дозареждаме батерията до 100%, след което продължаваме да използваме лаптопа според необходимостта - или само на батерия или с поставена батерия, но включен към ел.захранването.

+1 имаш от мене, харесва ми как разсъждаваш (технично). Упътването е точно за това да се чете, и все пак трябва да се знае че няма две еднакви батерии за лаптоп, даже и за един модел на един производител, но това не е толкова важно.

1 е по-добрия вариант за батерията.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.