Премини към съдържанието
Kojack

Въпрос за батерията при съхранение ...

Препоръчан отговор


Интересува ме при дълго време когато един лаптоп не се използва(месец,два) нужно ли е да му се маха батерията?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Интересува ме при дълго време когато един лаптоп не се използва(месец,два) нужно ли е да му се маха батерията?

НЕ! Не се махат тези батерии било то поради една или друга причина!

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А може ли да поясните защо не се маха батерията. Аз например, понеже в момента ползвам лаптопа основно на ток съм му свалил батерията. Слагам я само ако ми се наложи да отида някъде с лаптопа - кафе, офис, на път. Все си мисля, че при продължително неизползване на лаптопа също би било добре да се свали.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А може ли да поясните защо не се маха батерията.

Аз например, понеже в момента ползвам лаптопа основно на ток съм му свалил батерията. Слагам я само ако ми се наложи да отида някъде с лаптопа - кафе, офис, на път.

Все си мисля, че при продължително неизползване на лаптопа също би било добре да се свали.

http://www.nathariel.com/2009/08/03/notebook-battery/

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

При положение че не е включен към тока,бил е зареден и изключен след което не е бил използван.... и след време реша да го включа, а тои отказва преди да го включа отново към тока ,това вреди ли на батерията ?


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Статията не дава никакъв отговор.

Самият факт, че когато се работи продължително време на ел.захранване батерията служи единствено за да замести UPS-а при евентуално спиране на тока. От друга страна обаче /според мен/ се случват две неща, които са вредни за самата батерия:

1. На практика батерията не се използва и безпричинно стои в лаптопа при температури от порядъка на 50-65 градуса, които температури постепенно я увреждат.

1. Дори и да не е напълно заредена в момента, в който я поставим, батерията се зарежда до 100% след което зареждането към нея софтуерно се изключва. Това обаче не е съвсем вярно според мен. В даден момент, когато батерията се разреди /примерно до 99 или 98% - незнам точно как действа софтуера/ - автоматично се включва нейното дозареждане до 100% - още един фактор за скъсяване на нейния живот.

Моля, като давате линкове към дадени статии - споделяйте и вашия личен опит. Ние също можем да търсим в нет-а, пък и да си четем упътванията на лаптопите. Практиката обаче често показва съвсем друго.

При положение че не е включен към тока,бил е зареден и изключен след което не е бил използван.... и след време реша да го включа, а тои отказва преди да го включа отново към тока ,това вреди ли на батерията ?

В това което пишете има ясни и неясни неща. Ясно е, че преди да спрете да използвате лаптопа сте му заредили батерията напълно.

Неясно обаче е:

- какъв е модела на лаптопа

- на колко години е лаптопа /съответно батерията/.

- орентировъчно колко цикъла на заряд/разряд има батерията

- има ли батерията някакво изхабяване /разни софтуерни продукти го показват - със спорна точност/

- колко е това "дълго" неизползване на лаптопа

А иначе нищо стряскащо. Просто докато е стоял "дълго време" лаптопа Ви - батерията се е разредила. Би следвало след като си я заредите до 100% да си работи нормално.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

...

Глупости.

Публикувано изображение

Батерията на преносимият персонален компютър е консуматив и нещо, което е излишно да бъде сваляно, освен при подмяна с нова. Няма абсолютно никакъв начин батерията да се запази, по един или друг начин тя се износва. Основният проблем при лаптопите е бързото зареждане на батерията, което скъсява средният брой цикли на заряд-разряд драстично. Това е заради по-големият заряден ток. Препоръчително е батериите да се зареждат по-дълго с по-малък заряден ток, но потребителят често бърза, нетърпелив е и зареждане на батерия на лаптоп от порядъка на 9-12часа е изключително неудобно.

Когато батерията бъде свалена, докато е заредена напълно, нейният капацитет с времето намаля, когато батерия се съхранява разредена, то отново тя се скапва. Ако батерията се сваля, то тя трябва да се държи на хладно и да е заредена приблизително до 30-50% от капацитета си. Това, разбира се е неоправдано, понеже се губи основната функция на лаптопа-преносимост и работа на батерия и ако прекъсне основното електрозахранване, то потребителят губи цялата си работа, над която може да е работил дълго време. Съвременните батерии за преносими компютри не притежават "ефект на паметта", също така да вметна.

Съвременните LiOn батерии нямат проблем с дозареждането по всяко време, и да, наистина при падане на заряда се дозарежда батерията.

Лаптопът ми работи комбинирано на захранващ адаптер/батерия, но предимно на захранващ адаптер. По-горе може да се види състоянието й, като имаме в предвид че е на 7години! Всичко зависи и от качеството на консуматива!Друг е и въпросът, че темата е разисквана минимум 10 пъти!!!!

Отново, батерията на преносимият компютър е консуматив и който не иска да го сменя, да не си купува лаптоп. При всеки вариант тя се износва, няма вариант за запазването й.

Единствено трябва да се съблюдава за правилната й употреба и специално за правилното охлаждане на преносимият компютър, с цел недопускане на прегряването на батерията, както и на целият преносим компютър. Температурата е фактор, който изключително много влияе на живота на батерията. Високи температури са НЕДОПУСТИМИ за който и да е компонент на преносимият компютър. Както може да се види, температурният датчик на моята отчита 39градуса при температура на околната среда от 33градуса, много под 55-60градуса, които твърдиш.

Редактирано от TechMaster (преглед на промените)
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не споря, аз си казвам моето мнение. Темата действително е разисквана, но това не пречи да не съм съгласен с някои неща. Например не ми е ясно как един потребител би могъл да намали зарядния ток, за да му се зареждала батерията по-дълго. Ето това се казва "глупусти". След включване на лаптопа в ел. захранването самото зарядно си подава необходимия ток и времето за пълно зареждане зависи от началната разреденост на батерията и нейната амортизация. След като ползвате лаптопа си активно вече в продължение на 7 години с една батерия /учудва ме, че батерията е направила само 117 цикъла/ - дайте обяснение на автора /на база вашия опит/ - след какъв период на престой при неработещ лаптоп е нормално батерията от напълно заредено състояние да се разреди напълно. Ако желаете си направете експеримент - заредете батерия на 100% и я извадете и съхранете /че не трябва да се съхранява на 100% заредена не го коментирам в момента/. Проверете след месец неизползване нейния капацитет. Повторете операцията - без да вадите батерията. Накрая сравнете резултатите.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

...

Батерията е била складирана поне 7 месеца при предишният собственик, поради повреда на лаптопа му. Никъде не съм писал, че съм я ползвал 7години, а че е на 7 години.

Никъде не съм писал, че потребителят може да контролира зарядният ток на батерията, може да прочетете отново. Изказах примерна теоретична ситуация и кое реално скъсява относителните цикли разряд-заряд в пъти и то е големият заряден ток.

Отново, батерията на преносимият компютър е просто консуматив. Практически след като бъде произведена, тя остарява дори и ако седи в склада на производителя, без да е употребена нито веднъж. Тя трябва да бъде поставена в преносимият компютър, иначе той нито е преносим, нито е автономен от мрежовото захранване, което обезсмисля притежанието на преносим компютър. Поставена или не в преносимият компютър, батерията остарява. Ако се съблюдава работната температура на системата и батерията не е поставена под въздействието на високи температури, то няма никакви проблеми да седи поставена в преносимият компютър. Температурата и зарядният ток са едни от основните неща, които влияят на живота на батерията и ако зарядният ток не може да се контролира от потребителя, то може да се съблюдава експлоатацията при нормални температури и недопускане на прегряването й.

Редактирано от TechMaster (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Някои съфорумници по-горе дадоха линкове и изразиха твърдото си мнение, че батерията не би следвало да се вади от лаптопа дори и ако той не работи дълго време. Прочетох упътването на моя лаптоп /НР/ и ще си позволя, в защита на моята теза, да цитирам няколко изречения: "Ако компютърът няма да се използва и ще бъде изключен от външното захранване за повече от две седмици, извадете батерията и я съхранявайте отделно. За да удължите заряда на оставена на съхранение батерия, съхранявайте я на хладно и сухо място." "ЗАБЕЛЕЖКА: Оставената на съхранение батерия трябва да се проверява на всеки шест месеца. Ако капацитетът е по-малко от 50%, заредете отново батерията, преди да я подготвите за съхранение." "Калибрирайте батерията, преди да я ползвате, ако е била оставена на съхранение месец или повече." Мисля, че е безмислено да се коментират указания дадени от водещ производител на преносими компютри. Да, вярно е че темата е разисквана минимум 10 пъти, но аз бих препоръчал на автора на темата да се придържа към указанията дадени в упътването - предполагам, че не е проблем да си изтегли от нет-а упътване за неговия модел лаптоп. Ако има проблеми в това отношение - ще помагаме.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

От моя опит с батериите. Най-вредно за батерията е непрекъснатото зареждане, за това когато лаптопът се използва включен в мрежата, аз му вадя батерията. Много хора използват лаптопите си в по-голяма част от времето включени в контакта и прецакват батерията за отрицателно време- в тези случаи според мен е по-добре да се вади.

Редактирано от spielberg (преглед на промените)
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Имам един въпрос, на който не откривам отговор в упътванията. Решаваме да сложим в лаптопа батерията /която по някаква причина сме свалили и сме я били оставили с около 50% заряд/. Кое е по-правилно след поставянето на батерията: 1. Да се работи на батерия до момента на съобщение за ниско ниво, след което включваме адаптера и зареждаме до 100% 2. Включваме адаптера и дозареждаме батерията до 100%, след което продължаваме да използваме лаптопа според необходимостта - или само на батерия или с поставена батерия, но включен към ел.захранването.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Когато батерията стой на лаптоп и той не се използва то заряда й ще пада по-бързо, тъй като има товар. А иначе когато е заредена на 40-50% и се остави настрана батерията деградира в пъти по-бавно отколкото ако е на 100% заредена. Демек много заряд е лошо, а също така и малко заряд пак е лошо - търси се баланса :) Също и температурата на съхранение е важна подробност. Тези неща съм ги чел от уикипидия, но съм и тествал (волно и невелно) http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

...

При ежедневна употреба това е глупава, безсмислена и нелепа мярка. Коментирал съм само тази част, понеже разговорът по моему малко се измести в тази посока.

Калибрирането е важно пряко не толкова за батерията, колкото за датчиците в компютъра, които определят края на разреждането, оттам правилния цикъл зареждане/разреждане и така в крайна сметка подръжката на оптимален живот на батерията.

Реално калибриране от време на време не е лоша идея, а при продължителен период на неупотреба-препоръчително. Редактирано от TechMaster (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Имам един въпрос, на който не откривам отговор в упътванията.

Решаваме да сложим в лаптопа батерията /която по някаква причина сме свалили и сме я били оставили с около 50% заряд/. Кое е по-правилно след поставянето на батерията:

1. Да се работи на батерия до момента на съобщение за ниско ниво, след което включваме адаптера и зареждаме до 100%

2. Включваме адаптера и дозареждаме батерията до 100%, след което продължаваме да използваме лаптопа според необходимостта - или само на батерия или с поставена батерия, но включен към ел.захранването.

+1 имаш от мене, харесва ми как разсъждаваш (технично). Упътването е точно за това да се чете, и все пак трябва да се знае че няма две еднакви батерии за лаптоп, даже и за един модел на един производител, но това не е толкова важно.

1 е по-добрия вариант за батерията.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.