Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разлика между TV с DVB-C и TV без, но със Set-top-box?

Featured Replies

Здравейте, Обмислям закупуването на телевизор и се опитвам да си изясня някои моменти. Като например вградения цифров тунер. Ако телевизорът няма такъв се налага използването на декодиращо устройство (Set-top-box). Та въпросът ми е, ще има ли разлика в качеството на картината при двата варианта? Очевидно STB ще пуска пак цифров сигнал към телевизора, а същевременно мисля много малка част от каналите са Full HD. Телевизията ще се предоставя от интернет доставчика, който си ползвам - оптика до блока (FTTB), а с телевизията ще стане оптика до STB. Очаквам вашите мнения.

Ако са си кодирали каналите, няма как да минеш без устройството им и без картата към него. Но ако не са - може да си гледаш всичко което излъчват. Все пак търси ТВ с DVB-C и DVB_T

• Автор

Доколкото знам, пакетът канали, които този доставчик предоставя, съдържа некодирани канали: списък. Има опция за доплащане за кодираните. Телевизорът, на който съм се спрял, има DVB-T, но не мисля, че във Велико Търново имаме каквито и да било цифрови ефирни телевизии.

Задавам този си въпрос, защото същият модел, но с DVB-C струва с около 200 лв. повече.

Редактирано от dalai.lamia (преглед на промените)

http://www.kaldata.c...howtopic=163080

DVB-T ~ Ефирна цифрова

DVB-C ~ Кабелна цифрова

HDTV-MPEG4 (H264) ~ Висока резолюция

Ако искаш да гледаш цифрова най добрия вариант е през тунера на телевизора.

Купува се един КА модул и там се пъха картата която ти дават от кабелната. Това за кодираните.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

• Автор

Да, ясни са ми видовете тунери, както и високата резолюция. Предполагам, че като цяло е по-добре цифровата кабелна да се гледа през декодера на телевизора, но идеята е ще бъде ли видима разликата? @icemas: едва ли ще станат цифрови ефирните телевизии до 2012 г., но това е без значение, телевизорът, който съм избрал има DVB-T, но няма DVB-C.

Ами след време се очаква всички ефирни телевизии да са цифрови - даже нещо се говореше за 2012г. Така, че инвестирай в нещо което дано да го ползваш поне 10 години.

Избора на телевизор който сте направили , макар че не сте посочили модела - е лош - за да няма DVB-C - това е стар модел на поне 3 години . Огледайте се към миналогодишните модели .

• Автор

Избора на телевизор който сте направили , макар че не сте посочили модела - е лош - за да няма DVB-C - това е стар модел на поне 3 години . Огледайте се към миналогодишните модели .

За съжаление трябва да се съобразявам с финансите си. Иначе телевизорът, който съм си харесал - макар все още да се колебая между няколко модела, е много добър: SHARP LC-42SH7E (модел 2009).

Доколкото разбирам, след като разговарях и с други хора, разликата между това декодирането на сигнала да става в телевизора (DVB-C) и вън (STB) е никаква или незначителна. Тази разлика се измерва в 200-250 лв., което за мен са много пари.

Не знам кой те е подлъгал за шарпа но след като прочетох от сайта на доставчика ти те предлагат приемник който сигурно е поредното гаражно дърво и едва ли ще има цифров изход HDMI . А разликата в картината ако се гледа през скарт е огромна особено на по голям диагонал . Така че не бързай , ако трябва събери още някой лев и се ориентирай към по съвременен телевизор и избягвай шарп - цената им е висока понеже се водят японски , а са произведени в Полша :)

цитат от кабелната

Публикувано изображение Какво е нужно за приемане на Цифрова телевизия?

За приемане на цифрови ТВ програми е нужен телевизор с DVB/C тунер.

При сключване на срочен договор, Телнет предоставя за безплатно ползване 1 бр. цифров приемник (STB),чрез който цифрови ТВ програми могат да се гледат и на обикновен телевизор с hyperband тунер.

Огледай тези

http://www.technomarket.bg/products/09070414/panasonic-tx-l42s20e

http://www.technomarket.bg/products/09071506/lg-42ld650

http://www.technomarket.bg/products/09070934/samsung-le-40c650

Идеята на тия декодери е да можеш да пуснеш цифров сигнал на стар телевизор. Мисли за него като конвертор които взима цифровия сигнал насира го и гледаш аналогова. Та без да те плаша ако искаш да гледаш цифрова не само ще ти трябва тв с такъв тунер но даже ще ти трябва и КА модул където да тикнеш картата което са още стотина лева разход. Иначе предимствата са по бързата реакция при смяна на каналите и работа с едно дистанционно. пс. Крайно време е да прокарат един закон за тия тунери.

Е , какъв закон да приемат , като нашите търговци ни правят вехтошари :) ето тоя шарп , те хората ги хвърлят до кофите вече а ние им правим промоция :D И много ме съмнява това да е модел 2009 година - не вярвам Може и да се води 2009 но от вътре си е доста дърт :)

Послушай съветите на хората и не си купувай този боклук. За тези кинти можеш да си вземеш и тазгодишен модел. Например LG 42LK450

Доколкото разбирам, след като разговарях и с други хора, разликата между това декодирането на сигнала да става в телевизора (DVB-C) и вън (STB) е никаква или незначителна.

Явно си говорил с някой "специалист" който ти е напълнил главата с глупости от типа "не си струва няма разлика"!

Хората ти казаха - в единия случай гледаш чист цифров сигнал в другия цифров конвертиран в аналогов.И защо реши че този стар шарп е единственото евтино предложение?

Да не би човекът който ти е наговорил тези неща да е продавачът на шарпа?

Явно си говорил с някой "специалист" който ти е напълнил главата с глупости от типа "не си струва няма разлика"!

Хората ти казаха - в единия случай гледаш чист цифров сигнал в другия цифров конвертиран в аналогов.И защо реши че този стар шарп е единственото евтино предложение?

Да не би човекът който ти е наговорил тези неща да е продавачът на шарпа?

Това е вярно само ако въпросния STB няма цифров видео изход - HDMI.

Повечето обаче наистина са само със Scart, което означава, че реално не гледаш цифрова телевизия защото в телевизора влиза аналогов сигнал. Разликата в картината между такъв приемник и директно приемане от тунера на телевизора /или приемник с HDMI/ е видима и си заслужава инвестицията. Да не говорим, че така работиш само с едно дистанционно и нямаш още едно устройство с разните му допълнителни кабели.

Друг е въпроса колко по-важни неща има при избора на един телевизор и колко по-определящи са те за качеството на картината.

• Автор

Благодаря за обясненията.

Изборът на телевизор е лично мой, никой не ми е пълнил главата. харесвам марката, имам доста други уреди Sharp, доволен съм и нищо не може да ме убеди да предпочета LG/Samsung. Да не говорим за Sony/Philips/Toshiba, които ползват матриците на Sharp. Нещата не винаги опират само до максимално "практичното" и "обективно" решение, а по-скоро до субективния избор.

За качеството на сигнала при директен вход и декодиране от DVB-C тунера на телевизора сте прави, в идеалния вариант, в който доставчикът предоставя качествен сигнал. Уви, малко от каналите са HD, да не говорим, че full HD просто няма. Предполагам, че въпреки DVB-C тунера, картината ще продължава да е смотана и истински качествен сигнал ще имам само когато си пусна филм от компютъра през HDMI. Поне докато кабелните оператори не започнат да пускат по-качествен сигнал.

Реших да си взема Sharp LC-42SH330E, който според представител на Интерсервиза е от нач. на 2011 г., но и на сайта на Шарп за Европа има маркер NEW, значи трябва да е нов (не бих повярвал на Интерсервиза, но на самата компания - да).

Че сигнала е скапан при всички оператори си прав, но въпроса е, че един и същи сигнал, приеман с вградения тунер или с външен бокс чрез Скарт е с различно качество. В полза на вградения тунер.

Никой не казва нищо за марката Шарп, която е може би най-добрата за матрици и има добри модели като цяло телевизори. Специално този, който си избрал не е добър обаче. Ние ти го казваме, а ти вече сам си решаваш какво да вземеш.

Въпросния модел е доста компромисен и дори не е сигурно, че е със Шарп матрица или е от по-старите им модели - сегашните са 40" и са доста добри.

За същите пари можеш да купиш например Sony 40EX500

http://www.technomarket.bg/products/09070234/sony-kdl-40ex500aep

който е класи над твоя модел.

Е , това е нещо друго . А за да осетиш разликата от сигнал от приемника - не е нужно сигнала да е HD - това се забелязва и при най скапаната програма . Повярвай ми , лично съм го пробвал и през тунера на телевизора е с пъти по добро качеството , което си заслужава да се вложат повече пари за DVB-C . А и всеки модел поне от 2009 г предполагам е с такъв тунер - той не е екстра а е необходимост . Не знам какво не харесваш в по горе изброените от теб марки но това както си казал си е твое убеждение :clap: Аз пък никога не съм харесвал Шарп - дори и от Бай Тошово време ;) - лично мое убеждение :clap:

Да не говорим за Sony/Philips/Toshiba, които ползват матриците на Sharp.

Тази информация е в голяма степен, грешна. Sony и Toshiba, основно поставят в телевизорите си матрици на Samsung - S-PVA. Едни от най-добрите на пазара. Няма лошо, че харесваш дадена марка, но да и робуваш е вече безмислено, при условие, че има доста по-качествени и конкурентни продукти на по-добра цена. Както знаем, Sharp не се славят с добри цени, които съвсем не отговарят на качеството. И още нещо, техниката преди десетина години, няма нищо общо с техниката, която се произвежда сега, говоря за качеството. Но, както казваш, субективния избор е важен в случая. ;)

• Автор

Тази информация е в голяма степен, грешна. Sony и Toshiba, основно поставят в телевизорите си матрици на Samsung - S-PVA. Едни от най-добрите на пазара. Няма лошо, че харесваш дадена марка, но да и робуваш е вече безмислено, при условие, че има доста по-качествени и конкурентни продукти на по-добра цена. Както знаем, Sharp не се славят с добри цени, които съвсем не отговарят на качеството. И още нещо, техниката преди десетина години, няма нищо общо с техниката, която се произвежда сега, говоря за качеството. Но, както казваш, субективния избор е важен в случая. ;)

Радвам се, че уважаваш субективния ми избор.

Сони прекратиха договора си със Самсунг в средата на 2009 и подписаха със Шарп (33% собственост Сони, 76% собственост Шарп). Миналата година Филипс прекратиха договора си с ЛГ и подписаха със Шарп. През ноември/декември 2010 Тошиба подписаха договор за купуване на матриците си от Шарп. Потърси в нета и ще намериш новините, все от уважавани медии като Блумбърг и Ройтерс.

Цените на Шарп в България са ужасни! Напълно съм съгласен, заради Интерсервиз, които слагат по 50-150% надценка. Повечето неща, които имам на Шарп, са купени от чужбина. Миналата седмица например бях в Англия и си купих оттам фурната им на пара (Steamwave AX-1100), която ми излезе 200 лири и плащам още 25 лири, за да дойде до България с транспортна фирма. Тук същата фурна се продава за 1000 лв.!!! Телевизорите там са с 25-45% по-евтини от тук, но уви, няма кой да ми пренесе телевизор до тук и да ми гарантира, че няма да го счупят.

Като гледам тоя Шарп дето го избра последно си има всичко необходимо. Включително за HD (MPEG4 H.264) което не трябва да се бърка със стандартната тв. Сега ти трябва и нещо подходящо за твоя тв - http://www.sky-digital.eu/index.htm?http&&&www.sky-digital.eu/CAM.htm

Да задължително ще трябва да предвиди и стотина лева и за КА модул , освен ако оператора не му го дава безплатно срещу подписан договор .

Радвам се, че уважаваш субективния ми избор.

Сони прекратиха договора си със Самсунг в средата на 2009 и подписаха със Шарп (33% собственост Сони, 76% собственост Шарп). Миналата година Филипс прекратиха договора си с ЛГ и подписаха със Шарп. През ноември/декември 2010 Тошиба подписаха договор за купуване на матриците си от Шарп. Потърси в нета и ще намериш новините, все от уважавани медии като Блумбърг и Ройтерс.

Пак грешна информация. Сони не са прекратили джойнт венчъра си със Самсунг, а просто са сключили споразумение със Sharp за доставка на панели за големите им по размер телевизори. ;)

• Автор

Като гледам тоя Шарп дето го избра последно си има всичко необходимо. Включително за HD (MPEG4 H.264) което не трябва да се бърка със стандартната тв.

Сега ти трябва и нещо подходящо за твоя тв - http://www.sky-digit...ital.eu/CAM.htm

Това са Conditional Access Modules, нали? Не съм много наясно за какво служат, но от името им съдя, че са някакви разкодиращи карти, които дават достъп до "заключени" канали. ... Хм... но Булсатком... не, мерси, не искам да се занимавам с антени, с проблеми с качеството на сигнала при метеорологични смущения, с чистене на сняг от антената през зимата и какво ли още не.

Не вярвам да могат да предложат (много) по-добро качество от Телнет, на които съм се спрял към момента. Днес ходих в офиса им и ми казаха, че каналите, които предлагат, са вече 110+ на брой, следващата седмица ще качат обновения списък на сайта си. Идеята е, освен това, че получавам пакетна оферта, защото ползвам техен интернет - за 10 лв. отгоре получавам тия 110+ канала. Хич не е лошо, а? Освен това, тъй като са отскоро на пазара с телевизията и се опитват да привличат клиенти, сигурен съм, че ще се опитват да вкарват оферти.

ПС. Сега се сетих за още един проблем с Булсатком, който макар да не е често срещан, си е притеснителен. Мисля, че става дума за по-старите им приемници и по-скоро техните дистанционни. Случва се сигнала от дистанционното да блокира нещо в телевизора и той да "умира". Не съм запознат с подробности и нямам техническо обяснение на ситуацията, само знам, че има може би 10-тина потребителя, които по този начин са "изгубили" телевизорите си, от различни марки. Единият от тях е брат ми, с 42-инчов Шарп (по-стар модел). За щастие това се случва в Кипър, където след един месец опити да му ремонтират телевизора, му дадоха нов. Но някак си имам чувството, че почти всеки търговец в България би ти казал, " абе, да не си си слагал Булсатком, не ни занимавай"...

За Булсат и Виваком - само с техните приемници - директно с телевиора не може . Трябва ти тунер DVB - S и DVB - S2 - за Виваком но картите са им женени с приемника , така че и да имаш нужните тунери - не става . За качеството от кабеларката предполагам ако го гледаш с телевизора ще е много по добро а ако го гледаш с техния приемник едва дали ще забележиш разлика . Нещо от моите сравнения - Гледах Близу през техния приемник /нямах все още модул/ и картината толкова ми харесваше че се наложи да си вкарам и сателитна от Виваком :wink12: но ми попадна преди месеци аванта един КА модул и сега вече си гледам в пъти по добра картина от Близу . Е със него имам проблем с една от най гледаните програми но на харизан кон , зъбите му не се броят :)

• Автор

За Булсат и Виваком - само с техните приемници - директно с телевиора не може . Трябва ти тунер DVB - S и DVB - S2 - за Виваком но картите са им женени с приемника , така че и да имаш нужните тунери - не става .

За качеството от кабеларката предполагам ако го гледаш с телевизора ще е много по добро а ако го гледаш с техния приемник едва дали ще забележиш разлика .

Нещо от моите сравнения - Гледах Близу през техния приемник /нямах все още модул/ и картината толкова ми харесваше че се наложи да си вкарам и сателитна от Виваком :wink12: но ми попадна преди месеци аванта един КА модул и сега вече си гледам в пъти по добра картина от Близу . Е със него имам проблем с една от най гледаните програми но на харизан кон , зъбите му не се броят :)

А защо си написал в подписа си: "от Blizoo - бягай надалеч" :) Както и да е, тия ги няма във Велико Търново.

От бърз поглед на горния линк (за КА модулите) останах с впечатлението, че тези карти се слагат в приемника на Булсатком/ITV или бъркам?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.