Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да разбера каква е "общата" скорост която получавам

Featured Replies

Здравейте, след подписване (продължаване) на договор за интернет на даден доставчик и сега като бонус (уж) ще получаваме скорост от 50mbs за период от месеци, след което ще бъде понижена на 35mbs (а до сега уж сме били с 20mbs) и сега въпросът ми: Как мога да видя колко "обща" скорост получавам.. когато пусна Speed Test в сайтa speedtest.net крайният резултат се състой от 2 стойности Download и Upload скорост. А на мен ми трябва да видя някаква "обща" стойност както ми казаха и както рекламират. Дано след този offtopic и конкретния въпрос да сте разбрали какво ви питам :)

По принцип доставчика рекламира само скоростта на сваляне (download).

Не е точно така.

Относно Speedtest- това са изкривени резултати, защото е мн важно сървъра къде се намира, колко е натоварен и тн и тн. Реално не може да се измери по този начин коректно. Един от най-честите методи е чрез сваляне на торент от топ-а в Замунда, но и това не е надежден метод, защото ако се закачиш за някой в локалната мрежа може и да надминеш. Скоростите в договрите винаги са максимално достижимите в идеални условия. 50 Mb са ти около 6 MB/s. Ако ги достигаш при сваляне на торенти свиркай си и не се задълбочавай, защото при осъществяването на връзка има 2 страни- тази която изпраща информацията и тази която я приема и скоростта на всяка връзка е толкова висока, който е максимума на по-слабата връзка. Или демек- ти може да имаш и 10 MB/s, но ако другата страна може да изпрати към теб 1 MB/s то скоростта на връзката ще е 1 MB/s...

Не мисля, че има фирма, която лъже в подаваната скорост към клиентите. Особенно пък в промоции, бонуси и пр., в които би трябвало да привличат клиентите, а не да ги отблъскват с ненадежността си. Има прекалено много фактори, които имат влияние върху скоростта. Аз бих се доверил само на машина с правилно настроен линукс за точно измерване.

Съгласен съм с Disasterpiece. Както максимално допустимите скорости на рутерите :(. Пише 54 Mbps, ама реално повече от 2,5 MB/s не можеш да достигнеш. Макар аз да съм на интернет доставчик с 48 Mbps по договор, а достигам 6,5 MB/s, което е над това в договора. А е няква неизвестна квартална фирма. И плащам 20 лв. Просто никой не може да ти гарантира, че ще достигнеш това в договора, защото доставчика винаги може да се оправдае, защото 50% от работата не зависи от него... Сетих се още 1 пример- ограничението в дайтове като data. Примерно, ако не си с платен акаунт максималната скорост е 1 MB/s. Доставчика ти каква вина има, че теглиш толко бавно?

Има и още нещо - мисля, че никой доставчик не си е позволил все още да обяви гарантирани скорости - тези в офертите са просто максимално достижими.

Фирмите, които предлагат оптики до вкъщи могат да си позволят да го гарантират.

Не мисля, че има фирма, която лъже в подаваната скорост към клиентите.

Особенно пък в промоции, бонуси и пр., в които би трябвало да привличат клиентите, а не да ги отблъскват с ненадежността си.

Има прекалено много фактори, които имат влияние върху скоростта. Аз бих се доверил само на машина с правилно настроен линукс за точно измерване.

Първият параграф от поста много ме разсмя

Вторият, много ми на помня за един виц свързан с рая и ада, в който сентенцията е "не бъркай екскурзията с емиграцията"

Аз лично съм ползвал услугите на 3 доставчика и никога не съм бил лъган за скоростите. А в последният случай даже получавам в повече.

Фирмите, които предлагат оптики до вкъщи могат да си позволят да го гарантират.

Те може и да ти гарантират скорост от тях до теб, но не е като целият Интернет да е техен, нали?

Съответно колкото дава даден сървър, толкова ще ти дава и доставчикът към дадения сървър.

Разбира, се че може да разбереш каква ти е реалната получавана скорост и дали си струва. Първо трябва да разбереш какво ти дава доставчика в двете посоки (download и upload) по отделно. Има ли някакви ограничения за брой едновременни връзки или други. Смяташ мегабити/секунда в мегабайти/секунда (делиш на 8). Правиш тестове по разлини начини (сваляне от WWW и FTP сървър, торенти, сайтове за тестване на доставчика и други). Правиш тестовете в продължение на седмица или месец. Правиш тестовете по различно време в денонощието. Правиш тестовете както с български сървъри, така и с други (европейски, американски, други). И като видиш резултатите веднага можеш да решиш как да процедираш. Също така можеш да пуснеш едновременно сваляне на два или повече файла от даден сървър. Ако общата скорост се запази, а не се увеличи, значи сайтът, от който сваляш файловете има ограничение. За upload скоростта е малко по-трудно.

Редактирано от supervas (преглед на промените)

Разбира, се че може да разбереш каква ти е реалната получавана скорост и дали си струва. Първо трябва да разбереш какво ти дава доставчика в двете посоки (download и upload) по отделно. Има ли някакви ограничения за брой едновременни връзки или други. Смяташ мегабити/секунда в мегабайти/секунда (делиш на 8).

Правиш тестове по разлини начини (сваляне от WWW и FTP сървър, торенти, сайтове за тестване на доставчика и други). Правиш тестовете в продължение на седмица или месец. Правиш тестовете по различно време в денонощието. Правиш тестовете както с български сървъри, така и с други (европейски, американски, други).

И като видиш резултатите веднага можеш да решиш как да процедираш.

Също така можеш да пуснеш едновременно сваляне на два или повече файла от даден сървър. Ако общата скорост се запази, а не се увеличи, значи сайтът, от който сваляш файловете има ограничение.

За upload скоростта е малко по-трудно.

Употребил си 4-ри пъти "Правиш тестове "

"Правиш тестове по разлини начини (сваляне от WWW и FTP сървър, торенти, сайтове за тестване на доставчика и други" какви са другите?

Правиш тестовете в продължение на седмица или месец. WTF?

Употребил си 4-ри пъти "Правиш тестове "

"Правиш тестове по разлини начини (сваляне от WWW и FTP сървър, торенти, сайтове за тестване на доставчика и други" какви са другите?

Правиш тестовете в продължение на седмица или месец. WTF?

Правилно си забелязал!

Под "други" имам предвид сайтове за тестване на скоростта, които не са на доставчика, който се ползва, както и други начини за проверка на скоростта за които не се сещам.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.