Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как утрепах една събота.

Featured Replies

...заклети планинари,обиколили страната пеша...

е, де

студено...студено :(

...свикнали на всичко ...

Гадните кенефи, изтърбушените легла с пружини, влажните дюшеци с миризма на мухал с това не може да се свикне, но не е и достатъчно, за да се откажа :D
  • Автор

Шалте и спален чувал,в наистина краен случай-едноместна гумирана палатка.Отвращавам се от общи помещения,хъркащи типове със смърдящи крака и недай боже общи сервизни помещения.

Скоро не съм бил в общо спално помещение. Миналата година бяхме около 10 човека на хижа Иван Вазов в една стая, но май нямаше други българи и прозорецът беше непрекъснато отворен. Иначе палатката е готино нещо, но и то си има минуси. Не дават да се разпъва навсякъде и не може да я оставиш без надзор. Иначе се надявам някой ден някой сериозен човек да се заеме с контрола на БТС и да се прекратят мутренските истории по хижите. Но едва ли. Чудя се чужденците как издържат.

В палатка е готино, но на 4та нощ всички ръбати камъни се сбират под шалтето ми. А казармените помещения три дзвезни ли беха? badsector, проблема в хижите е тоталното безхаберие БТС или парка (а той е към община) в който се намира хижата. Има паркове които нямат право на стопанска дейност, а бе...! Голяма част от хижите се дават под аренда за две години. Какъв бизнес план може да направиш за това време?

Редактирано от еси (преглед на промените)

• Автор

А казармените помещения три дзвезни ли беха?

:cool: Не съм имал "казармени помещения",защото не съм служил на стационарно място.

...badsector, проблема в хижите е тоталното безхаберие БТС или парка (а той е към община) в който се намира хижата....

...Голяма част от хижите се дават под аренда за две години. Какъв бизнес план може да направиш за това време?

То да беше безхаберие, пак щеше да е по-добро положението. В момента всякакви мутри оказват натиск да вземат някоя хижа, като по-посещаемите отдавна са "разпродадени". Цените са високи, никой не прави ремонти, мизерията е навсякъде. Действа се на принципа "да изстискаме колкото може от хижата, а като спрат да ходят хората там, ще я зарежем". А хижите не трябва да се дават под аренда. Трябва да ги стопанисва БТС, да ги обновява и приходите от тях, или поне по-голямата част, да отиват за самите хижи, а не в нечии джобове. Това е хижа в крайна сметка, не е частен хотел. Едно време имаше наредба чаят да е безплатен по хижите. Е сега е по 2-3 лева. Понякога изпитвам невъобразимо желание да тръгна с един калашник по хижите и да избия де що има боклук.

Хубавото е, че все още се срещат истински хижари, на които им пука за хората. Веднага давам за пример тези от хижа Заврачица в Рила - принудени са да боравят с ужасяващо западнала материално-техническа база, но правят всичко с усмивка и с мисълта да помогнат. Затова и престоят ми там това лято беше приятен. Въпреки мизерията по стаите, въпреки остарелият агрегат за електричестовото, който опушваше цялата хижа, въпреки липсата на течаща вода вътре. Просто хората бяха качествени. На другия полюс са на хижа Рибни езера - там хижарят още по обед беше пиян, тотално безхаберие е, въпреки прекрасното място, на което е хижата. Та вярно е, че БТС са само едни пиявици, но все пак си зависи и от конкретните хора по хижите.

хижа Рибни езера - там хижарят още по обед беше пиян, тотално безхаберие е,

Миналата год я бяха затворили, бях връло доволна, но за малко, като започна сезона всичко беше по старому. Хижаря е тотален несретник. Вечерно време си правеше барбекю на езерото. За смратта в хижата няма да говоря.

============

пп. не може да се разчита на качеството на хората, а да им се дава възможност да правят нещо. Учудвам се че мутрите са по хижите, там няма много пари, не е магистрално заведение или...

Но последните години много хора тръгнаха по планините, и много млади хора.

Редактирано от еси (преглед на промените)

. Учудвам се че мутрите са по хижите, там няма много пари, не е магистрално заведение или...

Но последните години много хора тръгнаха по планините, и много млади хора.

Какво значи "мутрите са по хижите"? От 8-9 години насам всяко лято обикалям из Рила и Пирин, но никъде не съм видял т.н.р. "мутри"... Има, разбира се, някои хижари, които се вземат много насериозно и се правят на тарикати, но чак пък мутри...

"мутрите са по хижите"?

Ми не зная, badsector ги намеси.

Аз тази год. не съм ходила по планини, скъсах минискус и го ударих на друг вид туризъм - културен :whist:

А иначе тарикат да искаш у българско! Много ги имаме. :no-no:

Какво значи "мутрите са по хижите"?...

Е да де, не мафиоти, занимаващи се с оръжие, наркотици и проституция. По-дребни рибки. Но пак са чисти мутри - ако трябва човек ще затрият да вземат някой лев. Примерно на хижа Мусала спането е 15 лева, бира, чай по 5 и 2, ако не се лъжа, а всичко се качва с джипове, не е като да го катерят на гръб. По комерсиалните хижи в Рила и Пирин положението е подобно - 12-13 лева нощувка, 4,5 за бира. Дори на места съм виждал цени за българи и двойни цени за чужденци. Отделно не ти дават да разпънеш палатка, ами те задължават да си платиш нощувка и ако нещо протестираш, те заплашват с бой, или че ще те изгонят от хижата. Преди около две години имаше един случай на Тевно езеро, където хижаря не дал на някакви хора да си разпънат палатка (там се дават палатки под наем), те отишли някъде настрани да я разпънат и през нощта имало буря, а хижарят пиян с още двама алкохолика директно почнали да ги бият с пръти през палатките. К'во е това? Чиста мутренска история. И не на едно място е такова положението. Примерно на Бъндерица не ти дават да си извадиш храна и да ядеш в столовата на хижата, защото там трябвало да си поръчаш от тях. И това е от години. А хижа Вихрен миналата година я бяха затворили от ХЕИ. Тази година разбрах, че са я отворили отново след ремонт и с нетърпение очаквах да видя какво са направили, защото там още преди 10 години беше мизерно и имаше мишки навсякъде. Е, ремонт не видях, имаше малко строителни материали във фоайето. За сметка на това пред хижата правеха фреш от портокали - половин литър (3-4 малки портокала) беше 5 лева. Продаваха и шоколади, вафли, кроасани и т.н. На седемте езера откакто пуснаха лифта, чувам цените и там скочили. Отделно има десетки коне, които се предлагат за екскурзия покрай езерата, а всички знаем, че те нанасят сериозни вреди на околната среда. Освен, че пасат, имат и подковани копита, които не са като маратонки. Пътищата там са станали на прах, а селяните, които предлагат екскурзиите с конете са от най-дивите. А да, напоследък гледам все повече и повече ваучери за сафарита, или екскурзии с АТВ-та в национални паркове. Писах тук там по институции, файда ник'ва. Така че мутризацията в планините е факт и положението ще става още по-лошо. Същото, което става на морето, ще се повтори.

Еми ние затова не ходим по комерсиалните хижи, ако мога така да ги нарека... Вихрен, седемте рилски и т.н. Има ли път и ходят ли с коли до там - това вече не е хижа. Аз именно от цивилизацията бягам там, мерси... На Тевно е много красиво, но тоя въпросния хижар открай време му се носи славата, той просто не е наред с главата. Преди време си беше нарязал пейките с резачката, щото нещо се ядосал... В последните години гледаме да ходим по рядко посещавани маршрути, иначе аман от псевдотуристи и идиоти...

Миналата година ходихме на хижа Иван Вазов. Уж е на няколко часа път от лифта с нелошо изкачване, но пак имаше 100,000 човека, заедно с малки врещящи деца и дори нек'ви, дето си носеха дървени въглища и си направиха барбекю. Не знам вече какво минава за "некомерсиална" хижа. Толкова чужденци пъплят навсякъде, че са по-често срещани от българите. Остава вариантът с палатки, разпънати някъде си в пустощта, но там винаги има риск за кофти време, диви животни, пък и не е добър вариант за начинаещи туристи, особено, ако не познаваш добре района. А тоя хижар на Тевно нямам идея защо още е там, а не са го заровили някъде. Навсякъде са плъзнали тия паразити. Миналата година си говорихме с хижаря на Скакавица (нещо дочух, че или е починал, или вече не е на хижата) и той каза, че са го изгонили от новата, по-голяма хижа и са го натирили в старата. Новата е хотел-механа вече. Също като хижа Рилски езера, която си има официален сайт и може да се разгледат цените. Хижата е направена като хотел и лошо няма, но принципно всяка една хижа трябва да е отворена целогодишно, а през зимата, когато няма хижари, да е отключена за хората. Е, съмнява ме да са оставили хотела отворен. Старата хижа Седемте езера е затворена от ХЕИ, но продължават да предлагат нощувки за 11-18 лева. Изобщо има хляб в тая работа, дори хижа Иван Вазов е частна, което просто не е редно.

• Автор

:D Те те затова те си обикалям сам-много лесно се разсейвам... :idea:

Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.