Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Комисия за защита на потребителя?

Featured Replies

Здравейте! Интересувам се дали, ако се подаде сигнал в КЗП, при установено от тях нарушение, на потребителя може ли да му се върнат парите, или комисията глобява само виновната страна? Питам, защото адвокат ми каза, че КЗП не връщала пари, а изготвяла глоба на виновната страна в случая? Та реших да се допитам и до Вас, да не би адвоката да иска да извлече ползва по случая и затова да ми е казал така? Благодаря!

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

До сега два пъти съм успявал да си взема парите със сравнително малко главоболия. Като начало е добре да си знаеш правата.

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Чл. 113. (1) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) Когато потребителската стока не съответства на договора за продажба, продавачът е длъжен да я приведе в съответствие с договора за продажба.

(2) (Предишна ал. 1 - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) Привеждането на потребителската стока в съответствие с договора за продажба трябва да се извърши в рамките на един месец, считано от предявяването на рекламацията от потребителя.

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) След изтичането на срока по ал. 2 потребителят има право да развали договора и да му бъде възстановена заплатената сума или да иска намаляване на цената на потребителската стока съгласно чл. 114.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) Привеждането на потребителската стока в съответствие с договора за продажба е безплатно за потребителя. Той не дължи разходи за експедиране на потребителската стока или за материали и труд, свързани с ремонта й, и не трябва да понася значителни неудобства.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) Потребителят може да иска и обезщетение за претърпените вследствие на несъответствието вреди.

Чл. 114. (1) При несъответствие на потребителската стока с договора за продажба и когато потребителят не е удовлетворен от решаването на рекламацията по чл. 113, той има право на избор между една от следните възможности:

1. разваляне на договора и възстановяване на заплатената от него сума;

2. намаляване на цената.

(2) Потребителят не може да претендира за възстановяване на заплатената сума или за намаляване цената на стоката, когато търговецът се съгласи да бъде извършена замяна на потребителската стока с нова или да се поправи стоката в рамките на един месец от предявяване на рекламацията от потребителя.

(3) Потребителят не може да претендира за разваляне на договора, ако несъответствието на потребителската стока с договора е незначително.

ПС. КЗП има файда ако се намеси. Успех!

Редактирано от ihm (преглед на промените)

• Автор

Ами тук случая е малко друг, но да видим какво ще ми отговорят от КЗП. Поне по техни думи ми отговориха, че след като се разгледа случая, ще ме уведомят за изхода от него.

Чувал съм, че като заплашиш магазините с жалбо до КЗП след като са отказали да поправят нещата, особенно когато проблема е значим, се съгласяват бързо да си коригират поведението. Това би трябвало да е 100% така когато получат копие от жалбата ти до комисията. Във всички случай (в които има основание) трябва да се пуска жалба до КЗП. Какви права има комисията не съм проверявал, но си мисля, че тя наистина няма да възстанови пари или стока, но може да накара търговеца да направи това. Как точно става това не знам. Трябва да се прочетат законите. Аз като пуснах жалба не ме известиха за абсолютно нищо!!! Дано при теб нещата да са други. Чудя се коя е следващата инстанция? Може би съда в Хага?

Редактирано от supervas (преглед на промените)

• Автор

Чувал съм, че като заплашиш магазините с жалбо до КЗП след като са отказали да поправят нещата, особенно когато проблема е значим, се съгласяват бързо да си коригират поведението. Това би трябвало да е 100% така когато получат копие от жалбата ти до комисията.

Във всички случай (в които има основание) трябва да се пуска жалба до КЗП.

Какви права има комисията не съм проверявал, но си мисля, че тя наистина няма да възстанови пари или стока, но може да накара търговеца да направи това. Как точно става това не знам. Трябва да се прочетат законите.

Аз като пуснах жалба не ме известиха за абсолютно нищо!!! Дано при теб нещата да са други.

Чудя се коя е следващата инстанция?

Може би съда в Хага?

За съда в Хага не знам, но ако заведеш дело, може би да си отстоиш правата?

А колко горе долу е разумният период на изчакване в случай на който мога да отправя запитване, ако се забавят със сроковете на отговор от КЗП?

За съда в Хага не знам, но ако заведеш дело, може би да си отстоиш правата?

А колко горе долу е разумният период на изчакване в случай на който мога да отправя запитване, ако се забавят със сроковете на отговор от КЗП?

В Хага е по-сигурно обаче!!!

Пищи какъв е случая. Срокът за отговор на всякъкъв род комисии е 1 месец. Понякога и повече. Все пак трябва да разгледат случая, другата страна също трябва да отговори. Тази комисия се занимава само с частни лица, но не и с фирми. Можеш ли да докажеш плащане? Колко и за какво точно. Защото ако не - никой няма да се занимава с теб, а същото трябва да се ДОКАЖЕ и в съда, ако ти се занимава. Към даващите тъпи идеи за международни съдилища: Там е само ако ответник е държавата и СА ИЗЧЕРПАНИ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ СЪДЕБНИ инстанции в България. И колко ще струва дело там, с международни адвокатски хонорари, пътувания и дали всичко това е съизмеримо с претенцията.

Идеята за Хага беше до известна степен шега. Комисията мисля е част от държавата (държавната администрация). Българските съдилища както знаем само протакат нещата, което също може да се използва за дело при забавяне (предполагам). Разноските се поемат от загубилата страна до колкото си спомням, сигурно може да се търсят и компенсации за създадените проблеми.

Аз до де ида до Хага - то пилешкото филе кат бай Ганьо ша го нося през прозореца на влака може би.

Телефоните им защо все дават заето аааааааа ?

И писмо им писах на мейла - баси

Карай - кучото до блока се оказа жив, ходих да го проверя милия

Бе викам тва гадну - не, дай да го ям - е яж ам ме страх да не умреш бе

И понеже вече носих един грях на душата си та спретнах и скандал във Фантастико -

ей тъй пък да ми олекне

И понеже вече носих един грях на душата си та спретнах и скандал във Фантастико -

ей тъй пък да ми олекне

Този метод действа най-ефикасно и бързо, особено ако скандалът е в пиковите часове. :)

Лошото на метода е това, че след ден-два пак си продават боклуците...

Този метод действа най-ефикасно и бързо, особено ако скандалът е в пиковите часове. :)

Лошото на метода е това, че след ден-два пак си продават боклуците...

Е ти как мислиш а - без публика не ме кефи мене.

Колкото повече - толкоз по-добре мда.

Баш у тарапаната отидох аз, кога ламите бяха залепнали на витрината.

Викам тва пилешко филе не го купувайте, ще съжалявате да знаете

:)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.