Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо повечето говорители за автомобил не стават за домашно ползване?

Featured Replies

Когато се чудим кой НЧ говорител е подходящ за вкъщи и кой за колата, ето възможен отговор.

(В темата се говори само за НЧ драйвери)

Важно: Не купувайте НЧ говорители без известни T/S параметри и диаграми (dB/Hz ; Ohm/Hz и т.н.)!

Да разгледаме конструкцията им и някой характеристики:

Car говорителят, разположен в купето, е подложен на силни механични натоварвания и е предвиден да издържа на чести претоварвания. За да се справи със задачите си, драйверът има тежка мембрана (изработена от издръжлив материал), здраво окачване, тежка и обемиста намотка и голяма магнитна с-ма. Всичко това е предпоставка за голямо звуково налягане (sound pressure (SP)) като качественият звук остава по-назад. Този вид говорители имат по-малък номинален импеданс “Z” ( примерно 1,2,4 Ohm) и по-голяма резонансна честота “FS” в сравнение с home audio драйверите. “Fs” е в интервала от 35-40Hz, съобразена с резонанса на купето. Често НЧ car speakers се нуждаят от мощно захранване за да засвирят нормално.

Като пример ще покажа: Ground Zero GZPW 10SPL

Публикувано изображение

Home говорителят, от своя страна е проектиран да работи адекватно в ниските честоти. При НЧ драйвери за домашно ползване е наблегнато повече на качеството на звука, отколкото на обикновеното звуково налягане. За тази цел, този вид драйвери имат леки- мембрана и бобина, и сравнително по-лека магнитна система. Олекотената мембрана от своя страна води до по-ниска резонансна честота на драйвера “Fs” <35Hz . Номиналното им съпротивление “Z”е по- голямо (примерно 4,6,8... Оhm). Говорителите за домашно ползване свирят по-ниско в честотите около и под 50Hz ( ниските им честоти, ще бъдат по-реални около този диапазон, спрямо Car говорителите). Home говорителят не се нуждае от голяма мощност , за да свири нормално.

Пример: Hi-Vi Research F10

Публикувано изображение

В практиката понякога се ползват Car говорители за домашно озвучаване, като това важи само за суб басовете. Хибридните говорители (така да ги наречем) не са често срещани по пазара, а и струват скъпо.

Пример за такъв драйвер може да е: SP10 на Hi-Vi Research

Публикувано изображение

Едит: Причина за редакцията - кривопис

Редактирано от holler_pz (преглед на промените)

Не ми стана ясно, за какво точно става дума. За говорители, за драйвери или за драйери ? Вниманието привличат думите "инпеданс" и "улекотената".

Редактирано от Ken (преглед на промените)

• Автор

Приемам забележката. Когато писах статията имах по-важни задачи за решаване и не остана време за проверка. Ти пък от твоя страна можеше да ми кажеш забележките от този вид на ЛС, бъди по-колегиален. :)

Не ми стана ясно, за какво точно става дума. За говорители, за драйвери или за драйери ?

Вниманието привличат думите "инпеданс" и "улекотената".

А на мен лично ми е интересно как няма някой да каже, абе евала все пак се е постарал тоя човек, отделил е от времето си да напише нещо полезно за тези, на които този въпрос е неясен!Ако има някакви забележки, колко му е да се ползват личните съобщения, а не да се драска в темата, като се синтезират минусите и.Ми нека се помогне да стане по-добра, по-пълна ако трябва........

А на мен лично ми е интересно как няма някой да каже, абе евала все пак се е постарал тоя човек, отделил е от времето си да напише нещо полезно за тези, на които този въпрос е неясен!Ако има някакви забележки, колко му е да се ползват личните съобщения, а не да се драска в темата, като се синтезират минусите и.Ми нека се помогне да стане по-добра, по-пълна ако трябва........

Аз също те подкрепям. Защото постващият темата, мисля че е достатъчно наясно и добре уважаван от целият форум. Във Великотърновсият университет имаше един "даскал" който можеше да напише около 800 страници, как е правилно да се постави ударението на буквата " Е " /наклонено наляво или надясно/

Струва ми се,че някои изводи относно конструкцията на високоговорителите са грешни.Висококачественият такъв трябва да отговаря на доста противоречиви изисквания: - възможно по-широка честотна лента(да няма ясно изразен резонанс) ,от което следва - много лека мембрана , която същевременно да потиска повърхностните акустични вълни - възможно по-високо звуково налягане/ват -> голяма напрегнатост на магнитното поле в процепа на магнитната система и много здрава мембрана Явно най-трудно е да се изработи качествен нискочестотен говорител. Скъпите варианти са с композитни мембрани и магнитни системи с висококоерцитивни магнити. Още един скъп вариант са електростатичните високоговорители.

• Автор

Точно за това в темата се говори за два типа НЧ говорителя - Car и Home.

Ако ставаше въпрос само за 1 тип- то тогава все някой извод ще е грешен.

Това, което пишеш важи за хипотетичния драйвер.

Car, Home - всеки си има + и - спрямо другия. Избираме дадения говорител според средата където ще се ползва и най-вече желанието на ухото ни/клиента. Относно изводите - направени са след наблюдения над двата вида говорители.

Точно за това в темата се говори за два типа НЧ говорителя - Car и Home.

Ако ставаше въпрос само за 1 тип- то тогава все някой извод ще е грешен.

Това, което пишеш важи за хипотетичния драйвер.

Car, Home - всеки си има + и - спрямо другия. Избираме дадения говорител според средата където ще се ползва и най-вече желанието на ухото ни/клиента. Относно изводите - направени са след наблюдения над двата вида говорители.

Браво отдавна се чудех защо не винаги Car басс говорител не свири на домашен усилвател ... А това значи ли че ако имам по мощен домашен усилвател примерно 2Х150 Вата ще захранват една басс туба за кола примерно Blaupunkt 10'' защото един приятел проба с Thunder 15" на домашен усилвател 2х50 ама му излязоха криви сметките отначало добре но като увеличи малко почна да дращи и да не достига мощност явно ама с по добър усилвател може пък и да стане...

Леко допълнение - кар говорителите трябва да издържат и на големи външни температурни амплитуди +70/80 градуса когато са наслънце в купето и -20 и по-ниско дори през зимата.

• 4 години по-късно...

Хареса ми темата, въпреки, че е старичка. 

Освен това, ще добавя и още някои неща, които би трябвало да им се обърне внимание. 

Коментара ми се отнася главно за Car Audio в домашни условия.

Чел съм разни коментари из форумите от типа: "Автомобилните басове в домашни условия правили много дрънчения и вибрации, а звук - никакъв", "Абе, аз сложих баса ми от колата вкъщи и играеше оная мембрана, дрънчеше всичко и нищо не се чуваше" и други такива в този смисъл...

Защо в случая се получава така ?

1. Едно от най-важните неща, е да обърнем внимание на кутията! В повечето случаи, обема и настройката на кутията за стая, са различни от тези за автомобила. Много бас маниаци обичат да слушат черна музика с бас 20-30 Hz. Правят ниски настройки на кутиите, а и някои правят пикови кутии, за да подобрят резултата на определен стил музика с определени честоти, а това определено разваля звученето на други стилове музика. Това в автомобила може да звучи добре според интересите на слушателя, но в стая, това ще доведе до големи загуби на баса, ще има много вибрации и дрънчения, а звука ще е много по-слаб от очакваното, а ако разполагаме със доста по-слаб усилвател от субуфера - тогава хептем нищо не правим.

2. След като сме се снабдили с пригодена кутия за стаята, съобразявайки се с възможностите на дадения Car subwoofer, задължително трябва да имаме наличен "Crossover Frequency" (други го наричат и Flex Bass). Усилвателите моноблоци принципно имат такава функция, но можем да се снабдим и софтуерно (ако имаме поне 5.1 sound карта) или с външен такъв филтър. С помощта на този филтър, трябва да подадем звук до определена честота на субуфера. Честота, която трябва да подадем към субуфера е до около 85 Hz. Но все пак зависи и от субуфера, както и до някъде от кутията. Ако подадем повече честоти или челият звук, то баса се губи и звучи грозно. 

3. Тук вече, след като сме понастроили нещата по-горе - време е да намерим правилното място на субуфера. Много зависи къде ще бъде разположен баса, а това вие трябва да прецените според стаята ви....Това не се отнася само за Car субуферите, а принципно и за другите.

4. Какъв Car subwoofer да изберем:

3-4 години вече имам car audio (с изключение на усилвателите, които не са автомобилни) в домашни условия. Имал съм няколко марки, но се коментирам най-използваната от мен марка "Ground Zero"  Ще споделя само 3-4 модела на въпросната марка, от всички, които съм ползвал (ползвам) в домашно.

1. Ground Zero GZHW 38X

Woofer size:     15'' (38cm)
Power handling:    1000W RMS
Sensitivity:    88dB ( 1W / 1m ) 
Impedance:    2 x 2 ohm  
Fs :    22,6 Hz
Xmax:    22 mm

Този тип субуфер, както и събратята му със същата мембрана - са най-ефективни в ниските честоти (20-35 Hz грубо казано) независимо от настройката на кутията. Не, че не свирят и в по-високите, но са най-ефективни в ниските.

Задоволителна минимална мощност в домашно - около 350 RMS.

8632419U.jpg

2. Ground Zero GZRW 46SPL

Woofer size:     18'' (46cm)
Power handling:    2000W RMS
Sensitivity:    94dB ( 1W / 1m ) 
Impedance:    2 x 2 ohm
Fs :    30 Hz
Xmax:    22 mm

В SPL моделите на марката са по-ефективни в по-високия бас, от колкото в ниския. Както и са по-чувствителни, за това могат да се пускат и на доста по-слаби усилватели.

Задоволителна минимална мощност в домашно - 200 W RMS

8632435x.jpg

3. Ground Zero GZTW 38TX

Woofer size:     15'' (38cm)
Power handling:    500W RMS
Sensitivity:    89dB ( 1W / 1m ) 
Impedance:    2 x 2 ohm
Fs :    23,1 Hz
Xmax:    14 mm

Този бас го притежавам сигурно най-дълго време. Той е от ниските класове на марката (има още един по-нисък клас от този) Моите виждания за него са: че не е издържлив много на ниските честоти под 35-40 Hz, когато му се подават повечко ватове. Но за разлика от това върши работа за задоволително слушане на бас.

Задоволителна минимална мощност в домашно - 200 W RMS, и не повече от 350-400 W RMS.

8632449G.jpg

Според моите виждания - ако трябва да избираме субуфери от марката, за домашни условия, моето мнение е: първо да се ориентираме към SPL (жълтите) субуфеи или на останалите хартиени събратя на марката. За останалите бели събратя като GZHW 38X, GZNW 15X, GZPW 15X и GZPW 15XQ - ще трябва да се снабдим с по-сериозни усилватели. 

ПС. С този коментар НЕ подценявам "Профи колоните" и "Домашното аудио", а с този коментар искам да споделя моя опит - как да настроим един автомобилен говорител да покаже пълните си възможности в домашно помещение, а не да го забутаме в някаква кутия и да го хвърлим на произвола на съдбата....,а после да се чудим, защо стана така, а не така... Тук не говорим за качествено или за некачествено свирене или за нечий интерес, а говорим за възможно максимален резултат. :) 

Редактирано от Ground Zero SPL (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.