Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Полезни ефекти от силови упражнения или как да ползваме спорта в живота си

Featured Replies

Ето нещо, прочетено в една стара книга на доктор Владимир Боянов:

" ...И все пак: Защо хора от различни възрасти, пол и материално положение редовно се отправят в близката зала? Вероятно защото редовните занимания със силови упражнения трайно са ги убедили в многобройните полезни ефекти, които трудно могат да се резюмират, а даже и да се изброят. Все пак по-важните от тях са:

• Те се явяват най-мощното средствоза увеличаване на мускулната сила.
  • Значително увеличават относителната, а особено много абсолютната силова издръжливост.
  • Те са най-ефективното и най-използваното средство за формиране и преформиране на човешкото тяло.
  • Усъвършенствайки мускулатуратана човешкото тяло, която е около 2/3 от телесното тегло, силовите упражнения по косвен път подобряват здравното състояние на занимаващите се.
  • Увеличават здравината на костите и сухожилията.
  • Подобряват транспорта на кислорода до мускулите и увеличават броя на мускулните капиляри. Подобреното кръвоснабдяване означава както по-добро окисляване, така също и по-бързо освобождаване от отпадните продукти на метаболизма.
  • Повишават гъвкавостта.
  • Повишават еластичността при отпускане и увеличават твърдостта при съкращение на мускулите.
  • Интензифицират химизма на мускулното съкращение, в резултат на което се достига до ускорено възстановяване на енергетичните вещества в мускулите.
  • Подобряват трофичното влияние на централната нервна система, което се изразява чреа усилване дейността на вегетативната нервна система.
  • Увеличават мощността на мускулните съкращения, а от там и скоростните проявления.
  • Намаляват нивото на стрес и напрежението от всекидневието.
  • Спомагат за формирането на редица позитивни човешки качества като самодисциплина, воля, мотивация и др., които се пренасят и в други сфери на живота.
  • Оптимизират телесното тегло и редуцират мастната тъкан.
  • Икономизират сърдечно-съдовата система и обмяната на веществата (метаболизма) и нормализират артериалното налягане.
  • Няма коректни изследвания, които да доказват, че в спорта и в частност силовите упражнения увеличават продължителността на живота, но извън всяко съмнение е, че те повишават жизнения тонус, което никак не е малко. в този смисъл реалност придобива максимата - " Да прибавим живот в годините, а не години към живота".
  • Помагат за предотвратяването на редица болести на бездействието като остеопороза, съдови заболявания и други.
  • Подобряват кръвната картина като повишават нивото на хемоглобина и броя на червените кръвни телца.
  • Явяват се отлично индивидуално средство за физическо усъвършенстване за всички хора без разлика на пол, възраст и социално положение.
  • Дават възможност за перфектно възстановяване след травмиране от всякакъв вид.
  • Явяват се най-доброто средство за спортуване сред инвалиди -параплегици.
  • Намаляват нивото на холестирина в кръвта.
  • Дават възможност за задоволяване на необходимостта от състезателна дейност.
  • Помагат за увеличаване на скоростно-силовия капацитет при другите спортни дисциплини.
  • Оптимизират храненето, довеждайки го до равнището на най-прогресивните съвременни виждания, които нямат аналог сред другите спортни дисциплини.
  • Изискват природо-съобразен начин на живот, отклоняващ младежите от алкохола, цигарите, наркотиците и други.
  • Дават възможност за пунктуално отчитане на тренировъчното натоварване, което предпазва от претрениране и травмиране.
  • Способстват за формирането на позитивно отношение към самия себе си. "

Чудя се, колко от нас се замислят върху тия неща, преди да се отдадат на гуляи или решат да имат мускули само заради мускулите? Понеже грубо 15 години се занимавах редовно с любителски културизъм и минах през всички етапи на живота, за да стигна до период, през който почнах да си задавам въпроси за здравословния начин на живот, изрових тая стара книга - „ Културизъм – сила, хармония, симетрия“, за да се опитам да вникна още веднъж в нещата. Двете крайности са лоши – тоталното отричане на спорта и отдаване на максимите - „Веднъж се живее“ и „ Цигари не пуша, алкохол не пия, по жени не ходя, тогава какво ми остава?“, както и подвеждането по стероидите с единствена цел – бързи, видими резултати, без оглед здравословното състояние. Та през тия години на спорт и по-точно в началния период, когато опипвах почвата, без явна представа какви подводни камъни ме очакват, получих някои неприятни контузии, които с годинките почнаха да ме преследват все по-лошо. На около 25 си прецаках кръста, преди това лактите на ръцете и вероятно някои други неща, които почнаха да се обаждат след спиране на тренировките и отдаването на алкохол, понякога цигари и заседнал начин на живот. Какво обаче преди години ме убеди, че силовите упражнения са полезни за здравето ми? Едно лято бях спрял тренировки за 3-4 месеца, защото работех много и то натоварваща физическа работа, която бе еднообразна и натоварваше еднообразно тялото ми по 8-10 часа на ден. Та тогава при един опит да избутам количка един тон, ме сецна кръста и не можех да мръдна. Ходих по доктори, даваха ми хапчета, инжекции, но ефектът бе минимален – колкото да се движа. На всичко отгоре ми казаха, да не се занимавам с физическа работа. Както и да е. Плюх на докторските мнения и бегом з залата да правя мъртва тяга. Само след една тренировка почувствах, че съм като младо зайче, а след няколко седмици вече бях в отлична форма. Всички болки изчезнаха. За това се сетих наскоро, понеже последните години отново имах проблеми със стави. Това, което направих, бе да откажа тотално алкохол и цигари, които все пак пушех отвреме на време. Общо взето нещата се нормализираха, но ми липсваше нещо. Липсваше ми движението. Това на работа и някои разходки сред природата просто не стигат. Затова и се хванах отново за железата. Честно да си кажа, чувствам се вече така, както се чувствах на 30-32, а това бе периодът, който смятам за най-добър от здравословна гледна точка за мен.

Та така, пожелавам на всички да хванат гиричките, да намалят или дори откажат поне временно алкохол и цигари, да си направят една програмка за тренировка и някаква диета, за да видят резултата. И без стероиди моля. Аз говоря за съвсем други неща в тая тема - ЗДРАВЕ!

Плюх на докторските мнения и бегом в залата да правя мъртва тяга.

Мъртвата тяга е много полезно упражнение. Но е много важно да се изпълнява правилно!

Лошото е, че много хора ходят на фитнес, за да тренират само гърди, гръб и ръце, а не отделят внимание на кръста и краката. А мъжът трябва да има здрав кръст - мисля, че е ясно защо. :)

• Автор

Разбира се, че мъртвата тяга е специфично упражнение. Много хора не го обичат, защото е трудно за изпълнение, а и съществува голям риск от контузии при неправилно изпълнение и без предварително загряване. Аз го мразех в началните години, макар да имаше един период, когато бях на около 23-24 години и се пънех с 200 килограма без колан. ей такива изпълнения трябва да се избягват, дори изпълнението да е правилно. При такава тежест ( поне за мен си беше доста) няма как всичко да се изпълни както трябва. Краката треперят, коремът направо хвръква напред, очите се изцъклят. След години, когато почнах да се занимавам доста по-сериозно с културизъм, мъртвата тяга слагах в началото или края на тренировката. отначало пробвах с разни съвети, че в края всичко е разгрято и мъртвата тяга трябва да се прави тогава за завършване, но се оказа, че нито сили има, нито желание. Въпреки, че мускулите са разгрели, съществува много голям риск от контузии точно в края на тренировката и точно при това упражнение, когато човек е изцеден и не може да прецени правилно каква тежест ще издържи. Затова в последствие я сложих в началото. Разбира се, почвам загрявка без лост, след това с 20 килограмов лост и вдигам на 60. така още 5 серийки, докато стигна някаква запланувана тежест за 6-8 повторения. След това гърба пее. Човек си казва, тежкото свърши, сега идва ред за забавление. И да продължа за мъртвата тяга. Тренирах я през тренировка. Изобщо, почти всички упражнения за различни мускулни групи ги редувах през тренировка, а една тренировка за мускулна група правех през 6-7 дена, в зависимост от това как се чувствам. Значи излиза, че мъртва тяга правя 2-3 пъти в месеца, но това не означава, че не натоварвам тия мускули с други упражнеия. За всяка тренировка си имах едно начално упражнение, с което изпитвах колко съм напреднал. Например това бяха - повдигане за гърди от наклонена лежанка или от хоризонтална, мъртва тяга, придърпване тежест над главата ( не скрипец), преси с щанга от седеж ( чисто зад врата с отпускане до долу) и клекове с приближени крака ( една чудесна тренировка, която взаимствах от Франко Коломбо). Това бяха упражненията, по които сверявах напредъка си. Останалото бе за довършване на тренировката.

Аз си бях разделил упражненията на три тренировки в седмицата: - кръст + гръб - гърди + ръце - крака + рамена 1-3 упражнения за всяка мускулна група в 4 серии по 8 повторения. Правех го за удоволствие, без да взимам стимуланти - така е най-здравословно. :no-no: По принцип е важно да се правят упражнения предимно със свободни тежести (щанги, дъмбели), а не на машини, защото машините имат фиксирано движение и не натоварват цялата мускулна група.

Браво...Аз се занимавам с нещо, но не с описаното в постовете ви...Като цяло съм си мързел де, но подкрепям казаното, защото си е правилно...Но това с изкуствени химикали, анаболи и отрови да правиш фиктивни мускули само на визия и нищо повече е опасно за здравето, съсипва хората и е глупаво...

Аз ходих малко на фитнес, но започнах да се виздоизменям много от него и да се вдървявам за това го спрях. Главата ми стана много бузеста, гърдите ми станаха огромни и започнах да се възприемам като рпасе, а си бях финно момче преди това хаха. Трениора ми по бокс казваше, че това било за тези които ги е страх да се бият. Вика мусколите на тези от фитнеса са ефектни, но не ефективни, и наситина отвреме навереме идваха разни напомпани от фитнеса на ринга и едвам си протягава ръцете. Искам да питам BG-Team-DRIFT не мислиш ли, че е по-добре да се набляга преидмно на кардио лостове,коремни и разни боини изкуства отколкото на фитнес?

Главата ми стана много бузеста, гърдите ми станаха огромни и започнах да се възприемам като рпасе, а си бях финно момче преди това хаха. Трениора ми по бокс казваше, че това било за тези които ги е страх да се бият. Вика мусколите на тези от фитнеса са ефектни, но не ефективни, и наситина отвреме навереме идваха разни напомпани от фитнеса на ринга и едвам си протягава ръцете.

Това е станало така, защото при теб преобладават белите мускулни влакна.

Мускулните влакна са два типа:

- бели - те са за сила и нарастват бързо като обем при тренировки;

- червени - те са за издържливост и нарастват бавно като обем при тренировки.

При всеки човек съотношението между двата типа мускулни влакна е различно.

• Автор

Специално в тая тема говорех не за ползата да имаме мускули, а за ползата от спорта. В частност визирах културизма, защото ако тоя спорт се практикува внимателно, той носи само полза. Не съм съгласен, че с 2 дена в залата ще заприличаш на прасе. Значи, дай да изясним какво представлява културизма или по-точно как се практикува от повечето занимаващи се. Първо, има период, през който се покачва мускулна маса. Това обикновено става през есента и зимата, защото е природно обусловено човек да покачва тегло и мазнини през студените периоди, за да преодолее несгодите на времето. Така е и при животните. Покачването на мускулна маса при културизма става чрез интензивни упражнения и положителен енергиен баланс. Да не се бърка интезивността със скоростта. Тоест, тренира се с тежести, позволяващи 6-12 повторения, в зависимост от типа на човешкото тяло. По-пълничките правят повече, а тия, дето приличат на скелети, по-малко повторения. Положителен енергиен баланс се създава, чрез приемане на повече калории, отколкото изразходваме. Или, ако изчислим (има си таблици), че изразходваме 3000 килокалории на ден, поемаме храна, равняваща се на 3200 кКал.Тоя период при мен е продължавал 4-5 месеца. През него мускулната маса нараства бързо и видимо, както и силата. След това следва период на застой или задържане на резултатите. В началото на лятото се почва период, през който се цели снижаване на мазнините, като в същото време се запази доколкото може мускулната маса. Това става по различни начини. Някои увеличават леко броя и повторенията на упражненията, като намаляват почивките, други запазват тренировката. Общото е, че се преминава към отрицателен енергиен баланс или диета, макар в културизма "диета" да означава не само хранене за отслабване, а изобщо "начин на хранене". През периода на отслабване се прави обратното - ако се изразходват 3000 кКал на ден, се приемат 2800 примерно, като леко се увеличава приемът на храни, съдържащи повече белтъчини, като яйца, пилешко, риба и се намаляват бързите въглехидрати или изобщо се избягват, а необходимата енергия се набавя от продукти, съдържащи бавни въглехидрати като овесени ядки примерно. Тук тънката граница е приемът на калории и типът човешко тяло. Ако се яде като прасе, ще се стане като прасе, дори без тренировки. Ако човек е ендоморфен тип, ще се получи същата работа. При ектоморфните типове има проблеми с качване на мускулна маса, а най-генетично предразположени са мезоморфните типове. В природата няма рязка граница между тия типове тела, а се среща някаква смесица. Точно затова културизмът е индивидуален спорт за всеки и препоръките, дадени за дадена тренировка или диета, не важат за всички хора по един и същи начин. При правилен начин на тренировки и диета, всеки може да оформя тялото си по свое желание. Тоест, ако някой иска да изглежда по-мускулест, ще си направи програмата и диетата така, че да изглежда по-мускулест. Ако обаче иска тонус, не е необходимо при храненето си да приема повече калории, отколкото изразходва. Напротив. използва се неутрален енергиен баланс, при който нито се губи, нито се качва маса. Ако се цели отслабване, енергийният ни баланс трябва да бъде отрицателен. Ето, виждаш че културизмът не води задължително до много мускули и мазнини. Напротив. Чрез него се модулира тялото по начин, който иска всеки. Кеф ти мускули, кеф ти тонус, кеф ти отслабване. За всичко това обаче трябва да се прочете сериозно.

По принцип е важно да се правят упражнения предимно със свободни тежести (щанги, дъмбели), а не на машини, защото машините имат фиксирано движение и не натоварват цялата мускулна група.

Хем си прав, хем не.

Ако има точно определени цели изолираните упражнения са незаменими. Например когато спазваш принципа на предварителната умора. Първо изпълняваш изолиращо упражнение и после базово. Чрез първото усилваш 'ефекта' на базовото, малко неправилно казано.

Редактирано от RefreshMe (преглед на промените)

Хем си прав, хем не.

Ако има точно определени цели изолираните упражнения са незаменими. Например когато спазваш принципа на предварителната умора.

Тези упражнения могат да се правят и със свободни тежести, просто човек трябва да има много изчистена техника. :D

Но поне за мен различните видове скрипци (хоризонтален, вертикален, страничен), както и машините за крака са много полезни. :P

....

Това е много интересно(и го знаех като цяло), но леко невалидно за човек като мен например...Аз нарушавам закона за запазване на енергията :D Ям много, получавам повече калории, отколкото мога да изразходя и не пълнея(само хляба на ден ми е около 2000-2400Kcal)...Противното би значело, че хабя повече калории, докато седя, отколкото някой докато тича...Което пак е парадоксално...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Ернесто, вероятно си чувал за метаболизъм. Като бях на твоите годинки, много трудно качвах маса, а ядях много. По едно време дори се бях отчаял, понеже колкото и да ям, теглото ми спадаше или стоеше на едно място. Брат ми е 186 висок, но е около 70-72 килограма. Така си стои поне от 15 години, а яде много :D Ама трябва да подхващам и другата тема - за метаболизма. Това, че изяждаш 3000 килокалории не означава, че усвояваш толкова. Затова 3000 килокалории при мен може да са едно, при теб друго. Освен това зависи и от моментното ти състояние. Физическите упражнения увеличават метаболизма, като от своя страна също подпомагат по-доброто усвояване на храната. А за упражненията с тежести бих казал, че трябва да има от всичко. Въжето и пружината са хубаво нещо, но не може без свободните тежести. Ще дам един пример за гърба. Беше ми изоставаща група по едно време, та се заех по-сериозно за една година с него и го слагах като тренировка номер едно в началото на седмицата. Дотогава като всички останали тренирах чукчета, придърпване на скрипец и тем подобни. Тогава в залата докараха една машина, на която забравих името в момента, макар от вчера да се мъча да си го спомня. Представлява два лоста над главата, където се окачват тежести. Движението не е точно вертикално надолу, а от свито положение горе, разширяващо се надолу. Двата лоста са самостоятелни един за друг и не са свързани както скрипеца примерно. Хватът е без извити китки. Та това упражнение е страшно за гръб. От една страна действа при чисто изпълнение, от друга ти прави кеф да поставяш все повече и повече тежести. Та с това упражнение направих голям гръб. Разбира се, използвах и всичко друго налично за гръб, а тренировките си разделях за горна и долна част на гърба. Ефектът бе невероятен, та се наложи недоверчиво да ме питат, какви анаболи вземам. А аз си нямам понятие от това. Само съм чувал ( и виждал), че имало цикли, пъпки и стрии :) И още едно упражнение със щанга, което не съм виждал никой друг около мен да прави - повдигане на щанга зад врат. Това е познато упражнение, но всички го правят без да пускат щангата до долу и с голяма тежест. Аз го правех с много загрявка, чисто и с едно тегло на щангата след като загрея с 3 серии. Но пусках щангата до раменете почти и цялата серия бе едно постоянно движение, без почивка в горно положение. Почивката не я смятах за повторение. Примерно слагам 60 килограма и почвам 5, 6, 7, 8 повторения на тази тежест. когато стигна тая бройка, следващата тренировка се опитвам да направя 6, 7, 8, 9. Обикновено това става чак след няколко тренировки и отначало се задоволявам с 6, 7, 8, 7 да кажем. След като постигна и тая цел, минавам на 7, 8, 9, 10. Целта ми е да стигна 12 повторения в четвъртата серия и тогава качвам 5 килограма на щангата, като почвам пак с 5, 6, 7, 8 повторения ако мога. По това упражнение си сверявах часовника за раменете. Също ми правеше голям кеф да го правя в началото на тренировката. ефектът също бе голям. Та за мен щангата и тежестите бяха най-важни. Въжетата не ги вземах толкова на сериозно, понеже там винаги има риск от неправилно изпълнение.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Ернесто, вероятно си чувал за метаболизъм. Като бях на твоите годинки, много трудно качвах маса, а ядях много. По едно време дори се бях отчаял, понеже колкото и да ям, теглото ми спадаше или стоеше на едно място. Брат ми е 186 висок, но е около 70-72 килограма. Така си стои поне от 15 години, а яде много :) Ама трябва да подхващам и другата тема - за метаболизма. Това, че изяждаш 3000 килокалории не означава, че усвояваш толкова. Затова 3000 килокалории при мен може да са едно, при теб друго. Освен това зависи и от моментното ти състояние. Физическите упражнения увеличават метаболизма, като от своя страна също подпомагат по-доброто усвояване на храната.

Да, чувал съм за метаболизъм, но просто изглежда леко странно... Но айде, да не спамя повече излишно
  • 2 години по-късно...

Да, чувал съм за метаболизъм, но просто изглежда леко странно... Но айде, да не спамя повече излишно

А сега прочетете  Какво е метаболитна тренировка  и участвайте  в Move Week 2014

10613109_821974894502896_800013035281790

за да подкрепите Европейската седмица на движението и спорта. Програмата за София и Хорото в Пловдив

Инициативата MOVE Week се провежда за трети път в България. През миналата година в движението в България се включиха 35 000 души, в 435 събития, в 26 града. Карта на събитията 2014 ~ 40 града.

Европейската инициатива MOVE WEEK ще обхване общо 33 държави, 750 града, 1 000 000 участници и 25 000 доброволци, включени в над 2000 събития. Кампанията у нас  е подкрепена от Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Асоциацията на Общините в България, Национален младежки форум, Национално представителство на студентските съвети в България, Национална спортна академия.

• Автор

Абе нещо ми се размиха нещата с тия тренировки. Че то има ли неметаболитна тренировка? Честно, за сефте чувам това определение. навремето го нямаше в ни една книга за културизъм. Ама както го обясняват, това си е асал ежедневна тренировка. Щото ако ходиш един път в седмицата да тренираш мускулна група и пропуснеш или не си на кеф тоя ден, губиш всичко и се забавяш в развитието си може би 2-3 седмици.  какви ли не глупости вече може да се намерят из интернет. слава Богу, че навремето имаше 2-3 книжки от български автори и 1-2 на бат'Арни, та да не се отплесваме толкова много от същината на нещата. 

• 5 месеца по-късно...
  • Автор

След три-четири години правя един ъп на темата, за да попитам, дали някой се занимава по-сериозно с фитнес или културизъм след 40?  Понеже аз направих вече 6 месеца редовни тренировки във фитнес залата, ми е интересно как се справят и други като мен. Вярно, аз почти не съм спирал последните 3-4 години да тренирам в домашни условия, но то е по-скоро за кондиция, отколкото за нещо значимо. След 6 месеца тренировки в залата мога да кажа, че стигнах най-сетне постиженията си, когато бях на 24 и завършвах висшето си образование.  Разликата, е, че сега съм натрупал доста повечко килца  - може би 10 отгоре. Но това мисля да оставя за идващата пролет и лято. Другата разлика е, че весе пак годинките оказват влияние и проблемите са по-скоро в ставите, отколкото на друго място. Всъщност, преди 4-5 години, когато възстанових тренировките, имах доста по-големи проблеми със ставите, дължащи се на застоял живот и точно определено натоврване на тялото  - на работа и пред компютъра. Откакто почнах да се занимавам с някакви тренировки, дискомфорта в ставите изчезна, както и намаляха разните му кризи с кръста или ставите. Но тежкото натоварване всъщност на тая възраст влияе най-вече на ставите. Мислех си, че проблем ще се окаже кръвното налягане, сърцето, главата...но се оказа, че от тежките натоварвания те се нормализираха, но ставите...Всяко зло за добро е казал българският народ.  Ако някой си мисли, че на тия години човек не може да трупа мускули и да прави релеф, жестоко се лъже. Между другото откакто влязох в залата отказах дори и протеините. Чиста храна само. Дори и витамини и минерали не вземам. Въпреки всичко качих доста мускулна маса, която се и пооформи като релеф, въпреки че не съм прилагал специални тренировки за релеф и диети. Ето още един мит, че без химия нищо не ставало. Напротив, става. Дори и на 42 :)  Всъщност не мисля да спирам и да подобря най-доброто си състояние, когато бях на 32.  Чувството, че тая тенировка си успял да направиш едно повторение повече от предната е страхотно! Това е все едно след тежката зима да дойде пролетта...

Браво! Аз съм на 40 и възобнових заниманията си с тежести преди около година. В момента  съм на програмата на Джим Уендлър 5/3/1 с която имам напредък, бавен, но самата система е такава. На тази възраст както казваш има проблеми със ставите - при мене е кръста и лакетя. Мъртвата тяга ми действа много добре между другото. По-горе се изказаха за бойни спортове - тренирал съм и аз, но сега си мисля че бодибилдинга има по-щадящо влияните върху тялото - културистите постигат добра форма и около и над 50г. т.к. при този спорт няма резки движения и смени на посоката както в бойните спортове, където обикновено се пенсионират на около 35-40г. Един интересн филм за някой който не го е гледал:

http://vbox7.com/play:737705ed

Поздрави!

Редактирано от codename47 (преглед на промените)

• Автор

Браво! Аз съм на 40 и възобнових заниманията си с тежести преди около година. В момента  съм на програмата на Джим Уендлър 5/3/1 с която имам напредък, бавен, но самата система е такава. На тази възраст както казваш има проблеми със ставите - при мене е кръста и лакетя. Мъртвата тяга ми действа много добре между другото. По-горе се изказаха за бойни спортове - тренирал съм и аз, но сега си мисля че бодибилдинга има по-щадящо влияните върху тялото - културистите постигат добра форма и около и над 50г. т.к. при този спорт няма резки движения и смени на посоката както в бойните спортове, където обикновено се пенсионират на около 35-40г. Един интересн филм за някой който не го е гледал:

http://vbox7.com/play:737705ed

Поздрави!

Не го бях гледал тоя филм. Определено много от нещата, казани там са и мое виждане, дължащо се по-скоро на опит отколкото на четене и гледане.  Особено в частта за дископатията и шиповете...мога да потвърдя, че няколко пъти досега съм си оправял кръста, а за последно преди 3 години и пукащите ми ребра :)  Не си противореча - оправял съм си кръста няколко пъти, защото и съм спирал да тренирам няколко пъти. И най-интересното за мен е, че след някоя силна настинка  след като отида в залата на втория ден, положението много бързо се оправя. Противоречи на логиката, но то на логиката противоречат много неща. Все пак да не преувеличавам нещата. Но тренировката с тежести е за предпочитане пред тренировката с бутилки или лъжица. Това 100 на 100 е сигурно.  В интерес на истината преди започване на по-тежки тренировки малко се притеснявах, какво ще стане с кръвното, сърцето...Определено при започване на сериозно натоварване преди няколко месеца, в началото имах главозамайване от нахлуващата в главата кръв. Само след 2-3 месеца тренировки вече можех да достигам до максимално натоварване, без да го усещам като нещо лошо за главата си. И пулса ми есента от 70-75 в покой, вече е 55. Като по-млад пулсът ми стигаше дори до 30 след сън, което си беше плашещо, но се дължеше на тренировките.  

Така, че моят съвет към всички над 40 е  да зарежат алкохола и особено цигарите, да си вземат карти за фитнес залите и да покажат на лапетата какво могат. Защото като гледам лапетата ме обзема леко отчаяние за българската нация. Понеже редовно ходя в залата 6 месеца вече, знам кой кога ходи и какво прави. Много от младите идват за 2-3 месеца и после ги няма. Или се появяват пак след 1-2 месеца. Защо губят тия 1-2 месеца? Накрая си стоят на едно ниво, почвайки всичко отначало.  Е, има и няколко добри момчета, но съм далече от мисълта, че при хиляди младежи, в залата е нормално да има само двайстина редовни.  

• 3 години по-късно...

Не бях влизал отдавна тук, но като видях темата не се сдържах.

Авторе, тренираш ли още. Питам, защото гледам сме горе долу набори, отчитайки това, че през 2015 г. си бил на 42 г. Аз съм на 45 г. и вече година направих по залите, след доста голяма пауза от 17-18 г.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.