Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за готова конфигурация

Featured Replies

Здравейте, Пиша с молба за съвет. Необходима ми е нова конфигурация. Бюджет: имам предвидени 1700лв. Става въпрос за цена без ДДС, съответно около 2000лв. с данъка. Предпочитам машината да се използва без ъпгрейди по-дълго време и затова съм отделила посочените пари, предполагам за нуждите ми в момента е пресилено, но не съм сигурна - затова и пиша темата. За съжаление нямам хард диск, който да използвам. Оптично устройство, монитор, мишка, клавиатура и друга периферия имам. Ще се използва както за работа (предимно продукти на Аdobe, МС офис пакет, Wolfram, Oxygen и други, които не са със някакви сериозни изисквания ) така и за филми и интернет. Във връзка с филмите - резолюцията на тв, с който ще се свързва е 1920x1080. Овърклок, не разбирам точно какво е и съответно няма да правя. Като допълнение мога да кажа, че мястото на което машината ще бъде поставена е доста прашно, както и че предпочитам тихата ѝ работа. Поради факта, че не разбирам от компютри потърсих готови конфигурации и си харесах следната машина Dell Vostro 460 (DELL00756): Процесор: Intel Core I7-2600 3.40 GHz, 8 MB cache Чипсет: Intel H67 Express Памет: 8 GB (2x4096) DDR3, 1333 MHz Твърд диск: 1.5 TB 7.2 krpm Оптично устройство: 16X DVD-ROM Drive Видео: ATI Radeon HD 6670 с 1GB DDR3 Мрежа: 10/100/1000 Ethernet Разширителни слотове: 3 PCIe x1, 1 PCIe x16 Интерфейс Монитор: Dell U2312HM, 23" Wide LED, IPS Panel, UltraSharp, 8ms, 2000000 Софтуер: Linux Ubuntu Edition version 10.10 тип гаранция: Next Business Day Гаранция: 60 месеца Мога да го купя за около 1666лв. Мониторът е по-добър от този с който разполагам, а и има на кой да подаря стария. Общо взето ми хареса гаранцията, но все още не съм се обадила да попитам дали е покомпонентна и дали отваряне на кутията би я нарушило (и отваряне в сервиз за почистване например). Въпросът ми е дали според вас си заслужава или е по-добре да се сглоби нещо, както и какви биха били препоръките ви в този случай. Предпочитания за магазин нямам. Ще съм благодарна, ако отделите време и ми помогнете в избора.

Сглобяването се извършва безплатно.

Превишил си с прекалено много лимита и липсва монитор. А с оглед на даденото изискване за комп за работа добавеното геймърско видео е напълно излишно.

Офертата е с чудесна цена Мефокс, вземай я без притеснения. Машината е много тиха и предпоследно - не е особен проблем да ти се предложи нещо но няма начин да се постигне качеството, което Дел са заложили като конструкция и изработка в български условия. Ако главният акцент бяха игрите би било удачно да се вземе български жълтурко но според поставените от теб условия - грабвай го тия Дел :) И да пуснеш една прахосмукачка, че е срамота да се споделят подобни неща :)

Едит: Правописни грешчици

Редактирано от kmvasilev (преглед на промените)

11.75 лв. едва ли е много при бюджет около 2 000 лв.... а монитор и др. периферия пише че си има. Всъщност съм добавил и записвачка а при наличието на такава даже излиза под бюджета.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

• Автор
;) Благодаря много за отговорите Ви. DELL машината като цена с ДДС е 1999 лв. , затова около 2000 лв. с ДДС ме устройва, просто идеята за сглобено нещо от производител като че ли ми харесва повече. Все пак не съм наясно с минусите, които това носи, затова питам. Относно прахосмукачката все пак да се оправдая и да кажа че се пуска всеки ден, но разположението на помещението е такова (партер, и квартал без ТЕЦ предполагам са причините) и не става дума за домашен прах, а някакви фини черни частици, които доста замърсяват и досега не съм намерила ефективен начин за справяне с проблема, написах го защото предполагам има значение за кутията и вентилаторите .

Редактирано от mefox (преглед на промените)

Аз лично не виждам никаква причина да го взимаш. Гледай частите а не кой си е лепнал етикета на кутията. Да даваш повече пари за по-слаба и по-евтина конфигурация заради лепенката? И да купуваш монитор за да го подариш? Стига моля ви се! :ph34r: пс. Ако искаш монитор си го кажи да пресметнем наново нещата вместо да хвърляш пари на вятъра. http://youtu.be/f6hcKp69C2s

Лично не мисля, че е нужно да пръскаш толкова пари за компютър, щом ще се ползва за ненатоварващи програми и интернет, но ти си решаваш. Моето предложение:

Публикувано изображение

Не знам защо ми се струва, че се уливате с видеокартите. За какъв ...е GTX570 и HD6950? Ами сложете едно SSD вместо ненужното видео в случая. Дори да си остане с вграденото видео, пак ще върши работа. Едно SSD обаче неимоверно много ще увеличи скоростта на работа с приложения. Не ви знам, вие какво правите с компютрите си, но аз главно играя или се занимавам с някоя задача с часове наред. Жените обаче ги гледам, че пръстите им постоянно шарят из правоъгълничето, където пише Google. Имал съм дори случаи за съвет за нов лаптоп, понеже старият отварял Word 2 минути. Ами как няма да отваря, като PC-то е задръстено? Едно просто почистване със CCleaner и още една програма, отложи покупката на нов лаптоп, вероятно до сдаване багажа на тоя. Та мисълта ми е, че ако конфигурацията ще се ползва от жена, много по-добре би и дошъл един бърз хард, от който да се зареждат бързо желаните неща. От тая гледна точка елиминирането на дискретната видеокарта би бил само един огромен плюс, още повече, че вградената HD3000 предлага и някои благинки при обработка на видео. Със спестените пари може да се вземе едно SSD, което да работи като кеш на харда. Лично мнение. Не съм изобщо привърженик на готовите конфигурации, колкото и надеждни да са. А тоя Dell ми е интересно, защо се предлага с дискретна видеокарта, след като производителят го предлага без такава, доколкото четох набързо в нета.

Оливаме се защото бюджета позволява много повече от изискванията. За 1 000 лв. може да се сглоби нещо което им отговаря.

Публикувано изображение

пс. Като се смени охлаждането стават 1 000. http://sky.bg/Details.aspx?ID=14501

Това е повече от необходимото за филмчета и леки програмки и остават още 1 000 лв. за подаръци и як запой. :D

• Автор

Това са парите, които мога да отделя като някакъв максимум. Ако разликата в производителността на компонентите няма да я усетя за работата, която ще върша с него за мен е без значение може и по-евтина конфигурация да ми свърши същата работа. Като допълнително инфо - обикновено имам стартирани към 15 приложения от които 3, 4 браузъра с по 30-40 подпрозореца всеки. @naruto .Благодаря за клипа. Монитор не ми е необходим, но няма и да ми е излишен нов, затова го погледнах като + в случая, но нищо не ми пречи след някой месец да си купя някой, който ще си го избера самостоятелно. Относно видео картите. Не мога да се ориентирам предложената от теб би ли поддържала работа на два монитора или трябва да е варианта с 2ГБ за подобни цели просто погледнах и ми стана интересна и тази възможност. На работното ми място съм с два монитора и ми е доста по-удобно предвид и описаната ситуация по-горе с множеството приложения и т.н.

Да http://www.sapphiret...sn=&lid=1&leg=0

Ако правилно съм разбрал под ХП има някво ограничение но щом са два не е проблем.

Аз точно 2 ГБ съм ти предложил. Но и на 1 ГБ версия може да ги вържеш.

пс. А в готовата конфигурация е бучната http://www.sapphiret...sn=&lid=1&leg=0

Големите умове от DELL са имали нещо предвид при избора на компоненти но само те си го знаят...

Да http://www.sapphiret...sn=&lid=1&leg=0

Ако правилно съм разбрал под ХП има някво ограничение но щом са два не е проблем.

Аз точно 2 ГБ съм ти предложил. Но и на 1 ГБ версия може да ги вържеш.

пс. А в готовата конфигурация е бучната http://www.sapphiret...sn=&lid=1&leg=0

Големите умове от DELL са имали нещо предвид при избора на компоненти но само те си го знаят...

Вероятно заради по-големия монитор и по-голямата резолюция. Поне аз така си го обяснявам, освен ако не са искали да му заложат и някакви геймърски възможности за свободното време на служителите, дето тетриса не им стига.

А се възпротивих срещу скъпите видеокарти, защото в случая не са необходими. Дори нещо за 100 лева ще свърши работа в случая и ще останат парички и за SSD. Не знам за вас, но аз смятам, че вече е дошло времето да се замислим и за SSD, дори цените на HDD да се нормализират. Някак си конфигурациите стават все по-небалансирани с тия мощни процесори и видеокарти и с тия слаби твърди дискове. GB имаха интересни варианти на собствените си дъна с 20 GB SSD за кеш, но не съм сигурен, дали вече ги има в България. Просто не съм гледал ценовите листи скоро. Мисля, че в случая едно такова дъно би свършило чудесна работа, ако се премахне супер скъпата и ненужна в случая видеокарта.

Това са парите, които мога да отделя като някакъв максимум. Ако разликата в производителността на компонентите няма да я усетя за работата, която ще върша с него за мен е без значение може и по-евтина конфигурация да ми свърши същата работа. Като допълнително инфо - обикновено имам стартирани към 15 приложения от които 3, 4 браузъра с по 30-40 подпрозореца всеки.

@naruto .Благодаря за клипа. Монитор не ми е необходим, но няма и да ми е излишен нов, затова го погледнах като + в случая, но нищо не ми пречи след някой месец да си купя някой, който ще си го избера самостоятелно. Относно видео картите. Не мога да се ориентирам предложената от теб би ли поддържала работа на два монитора или трябва да е варианта с 2ГБ за подобни цели просто погледнах и ми стана интересна и тази възможност. На работното ми място съм с два монитора и ми е доста по-удобно предвид и описаната ситуация по-горе с множеството приложения и т.н.

Те това имах предвид. Лично аз не мога да се оправя с толкова много прозорци, затова периодично затварям това онова, за да ми е чисто пред очите. Жените обаче имат свойството да търсят и намират всичко много точно и поради тая причина, PC-то им изглежда претоварено при работа. А от там страда и бавният хард диск.
  • Автор

@ naruto Да, извинявай недоглеждане от моя страна. Иначе не знам дали да се изхвърлям наистина, но в момента просто имам такава възможност. Не знам и какво може да ми хрумне да опитам като приложения и дали изискванията им няма да ми го наложат. Иска ми се и да не я пипам поне 2 години и затова предположих, че повече отколкото ми трябва сега е по-добре в този случай. Съжалявам, че звуча лаишки, но предложенията Ви за мен са само цифри и дори и с четене не мога да се ориентирам. За SSD само съм чела и то отдавна, а как работи и не само тя,а и всичко останало нямам идея :D.

Ето със SSD без да се премахва напълно видеокартата.

Видеокарта http://www.sapphiret...sn=&lid=1&leg=0

SSD http://www.intel.com...ue/overview.htm

Процесор http://ark.intel.com...-Cache-3_40-GHz)

Охлаждане http://www.kaldata.c...er-TX3-EVO.html

Дъно http://www.asrock.co...Extreme3%20Gen3

Кутия http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=6702

Публикувано изображение

• Автор

Здравейте,

Извинявам се за забавянето. Много благодаря на всички за отделеното време и отговорите Ви.

Реших да е последната конфигурация предложена от naruto:

Публикувано изображение

Спорен ден на всички. :(

Редактирано от mefox (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.