Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смяна на вентилатора на боксовото охлаждане

Featured Replies

Здравейте , става въпрос за първата конфигурация от подписа ми. Целта на смяната е по-тиха работа и по-ниска температура на процесора (около 5 градуса) - сега под товар прави 58 при отворен капак и 22 градуса в стаята. Това е единствения вентилатор на системата :D. Вкарва въздух през тръбата на капака и го издухва през радиатора. За лятото смятам да сложа 1 вент. 120мм отзад да изкарва топлия въздух. на Дъното има само 1 конектор за системен вентилатор - с 3 пина. Охлаждането от снимката е на Athlon LE-1600. Снимах него защото беше на разположение. Моето е същото, вентилатора ми има 2 перки повече, размера е същия ,именно този вентилатор искам да сменя.Радиатора няма хийтпайпове. Благодаря.

Само немога да разбера с тази тема какво искаш да изразиш?Проблем не си написал,че има?

• Автор

Само немога да разбера с тази тема какво искаш да изразиш?Проблем не си написал,че има?

както съм написал:

Целта на смяната е по-тиха работа и по-ниска температура на процесора (около 5 градуса) - сега под товар прави 58 при отворен капак и 22 градуса в стаята

Моля те , не осирай темата.....

Искаш да те посъветваме какъв охладител да си вземеш ли ?

Ако целта е по-тиха работа и по-ниска температура по-добре сменете цялото охлаждане с някакво по-качествено с топлинни тръби примерно, което да има по-голям вентилатор въртящ се с по-ниски обороти. Да кажем нещо такова.

• Автор

Ако целта е по-тиха работа и по-ниска температура по-добре сменете цялото охлаждане с някакво по-качествено с топлинни тръби примерно, което да има по-голям вентилатор въртящ се с по-ниски обороти. Да кажем нещо такова.

Да , правилно съм разбран. Възможно ли е да се постигне със смяна на вентилатора, без смяна на радиатор(Евентуално 1 вентилатор за кутията 120 мм). Процесора не става за клок и няма да търся екстремно охлаждане, просто подобрение. Сегашния вентилатор е с 4 пина, трябва ли да търся с 4 пина? Защо не намирам такива в интернет магазините, а всичките са с 3 пина?

ПП: Мисля да се огледам и за боксови охлаждания втора употреба, за 90 и 125 ватови процесори, евентуално ....

Да , правилно съм разбран. Възможно ли е да се постигне със смяна на вентилатора, без смяна на радиатор(Евентуално 1 вентилатор за кутията 120 мм). Процесора не става за клок и няма да търся екстремно охлаждане, просто подобрение. Сегашния вентилатор е с 4 пина, трябва ли да търся с 4 пина? Защо не намирам такива в интернет магазините, а всичките са с 3 пина?

ПП: Мисля да се огледам и за боксови охлаждания втора употреба, за 90 и 125 ватови процесори, евентуално ....

Аз пък си мисля че бях повече от ясен в това какво е решението на проблема ви.

Според мене добро почистване и смазване на вентилатора на сегашното ти охлаждане, почистване на тръбата на капака (след разглобяване) и сглобяване наново ще ти реши проблемите...

• Автор

Аз пък си мисля че бях повече от ясен в това какво е решението на проблема ви.

- Благодаря Ви, надявам се да не оскърбя добрите Ви чувства и желанието да ми окажете помощ в този момент, като потърся и други мнения ! :(

Добре , явно се върви към цялостна смяна на охлаждането , какъв дебит на вентилатора да търся (в CFM - забелязвам че повечето са обявени така)

- Благодаря Ви, надявам се да не оскърбя добрите Ви чувства и желанието да ми окажете помощ в този момент, като потърся и други мнения ! :(

Точно за това е форума - всеки да каже своето мнение и опит. А моето е че трябва да смените концепцията за да имате реален резултат. Няма смисъл да сменяте сегашното охлаждане с друго такова. Както вече ви казаха, можете да опитате да положите малко грижи за сегашното си охлаждане и да видите дали ще има полза. Неслучайно ви предложих точно този модел, макар че вече трудно се намира по магазините - просто е пробван и е доказал че е тих и ефективен.

• Автор

Защо повечето охлаждания се предлагат с 3-пинови вентилатори? Те могат ли да менят плавно оборотите си взависимост от температурата?

Защо повечето охлаждания се предлагат с 3-пинови вентилатори? Те могат ли да менят плавно оборотите си взависимост от температурата?

Броя изводи не показва дали може да се регулират оборотите в зависимост от температурата. Това регулиране се извършва от елементи които не са във вентилатора. Вентилаторите имат следните изводи:

1. - маса

2. - захранване

3. - обороти на вентилатора (посредством този извод вентилатора предава информация за оборотите с които се върти)

4. - управление (посредством управлението вентилатора може да се изключва)

изт.

едит: таблицата нещо не излиза коректно затова я махам, вижте я в оригиналния материал

Редактирано от Bily-79 (преглед на промените)

• Автор

Ако съм разбрал правилно, мога да купувам за това дъно охлаждания с 3-пинови вентилатори и/или да им заменям вентилаторите с 3-пинови, след което дъното ще управлява плавно оборотите им. :)

Ако съм разбрал правилно, мога да купувам за това дъно охлаждания с 3-пинови вентилатори и/или да им заменям вентилаторите с 3-пинови, след което дъното ще управлява плавно оборотите им. :whist:

ако не е 4 пинов дъното ти няма да може да го управлява (ще работи на максимални обороти)

http://www.dekada.co...0rpm-p-626.html нещо такова ти трябва но трябва да си поиграеш да го приспособиш , но моя съвет е вземи си направо цяло охлаждане - http://www.dekada.co...mam3-p-495.html ето най евтиния вариант който намерих , ще е много по безшумно от сегашното ти охлаждане

Редактирано от @com (преглед на промените)

ако не е 4 пинов дъното ти няма да може да го управлява (ще работи на максимални обороти)

http://www.dekada.co...0rpm-p-626.html нещо такова ти трябва но трябва да си поиграеш да го приспособиш , но моя съвет е вземи си направо цяло охлаждане - http://www.dekada.co...mam3-p-495.html ето най евтиния вариант който намерих , ще е много по безшумно от сегашното ти охлаждане

Не съм съгласен! Първо дори и да е 2 пинов какво му пречи да се управлява ??!!?? Това че в цитираната от мен тема пише че не може да се изключва не значи че не може да се управлява. Второ - препоръчаното от вас охлаждане не мисля че е по-тихо и ефективно от сегашното му.

Не съм съгласен! Първо дори и да е 2 пинов какво му пречи да се управлява ??!!?? Това че в цитираната от мен тема пише че не може да се изключва не значи че не може да се управлява. Второ - препоръчаното от вас охлаждане не мисля че е по-тихо и ефективно от сегашното му.

да може дори и да е 2 пинов да се управлява , но за процесора не се ли нуждае от 4 пинов защото там регулирането става чрез PWM сигнал ,а при 3 пиновете дъното няма по какво да подаде този сигнал. (ако има начин 3 пин. да се включи в 4 пиновата букса за процесора и да си регулира оборотите без намесата на друга програма ,много ще съм ти благодарен да обясниш как , и аз ще имам полза от това)

А за охлаждането което съм предложил съм го виждал в деиствие на една старичка конфигурация , но в добре проветрена кутия вентилаторчето въртеше на 800 оборота и не се чуваше

ПС не се заяждам просто питам , защото и аз съм се опитвал да регулирам 3 пинови вентилатори, но не се получава

Редактирано от @com (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.