Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

flare

Как правилно да поискаме помощ за C/C++.

Препоръчан отговор


Здравейте,

Целта на тази тема е да улесни комуникацията между хората, търсещи помощ в този раздел, и тези които се опитват да им помогнат. Моля, желаещите помощ да я прочетат преди да пишат в раздела - това вероятно ще увеличи шансовете да получите помощ, а и да научите нещо.

 • Опитайте сами. Не поствайте нова тема от рода на: "Моля, помогнете, това ми е задачата и нищо не разбирам от програмиране" - ами използвайте учебника по предназначение. Вероятно има причина, програмирането да е в програмата ви. Огромен процент от темите в раздела са на хора, регистрирали се във форума, единствено за да намерят някой, който да им напише домашната наготово. Не бъдете като тях.
 • Ползвайте търсачки(това е важи за всички други теми). Ако търсите учебник, искате да разберете "как да направя...?", или опрете до конкретен проблем, пробвайте Google. C и C++ са изключително популярни, коментирани и документирани езици и вероятността да не намерите нищо по даден въпрос е изключително малка.
 • Ползвайте търсачката в раздела. Доста често се срещат близки/дублиращи се задачи и въпроси. Дори и да няма точно вашата, може да има код, който да използвате. Да пишете, без да сте прочели, какво са писали другите, говори лошо за вас и е против правилата (т.2.4).
 • Има тема Помощ за задачи на C/C++ (merged). Тя не е за красота, ползвайте я. Преди това може даже да я прочетете.
 • Опитайте се да опишете ясно, какво ви е затруднило. Ако прецените че има връзка пишете какъв компилатор/среда ползвате. Не пишете: "Написах това и то не работи / не се компилира". Този, който ви помага, вероятно и така ще разбере, какъв ви е проблема, но ще му коства повече време и усилия. Заглавия на теми като "Курсова задача по C", "Програма на C++" и др., каквито има доста раздела, са против правилата (т.2.3)
 • Написали сте вече нещо, и въпреки всичките ви усилия, то не работи. Решавате да го публикувате тук, за да ви помогнем. Моля, не изсипвайте кода в средата на темата си. Това е много по-зле отколкото шльокавицата, ефектът е същият, както да публикувате тема на японски. Форумът не е пригоден директно да се справя с абзаците(indentation), която се ползва в C/C++. Използвайте тага [ CODE ][ /CODE ], за да оградите кода си или го маркирайте и натиснете бутона <> в менюто за форматиране(вижте картинката). Това ще запази правилно празните пространства и ще добави оцветяване на синтаксиса. Така ще улесните тези, които се опитат да ви помогнат.
 • Не е хубаво да пишете лично съобщение "напишете ми домашната" или общ въпрос за програмиране/C/C++ до някой, за когото сте видяли от темите, че разбира от C/C++. Напишете си въпроса във форума. Така ще достигне до повече хора, които да могат да ви помогнат, а и може някой друг да научи нещо, като прочете темата.
 • Не пренебрегвайте "дребните" детайли - подреждайте си кода, пишете коментари, не пестете скобите и т.н. Нямате си идея, колко грешки се откриват по този начин.
Както подобава на тема на обикновен потребител, всичко написано по-горе е само пожелателно и без претенции за изчерпателност. Много е вероятно и естествено е другите потребители, които помагат в раздела, да не съгласни с това което съм написал или части от него. Всички корекции, забележки, допълнения и коментари ще са от полза за темата и раздела.

post-31764-0-72731100-1323894261_thumb.g

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Искам да благодаря за тази тема, тя става важна в раздела. И само да допълня че в този форум мързела не се адмирира, искрено се надявам да не се налага да го повтарям в новите теми :offtopic_s:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря за инфото! :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

"Ако търсите учебник, искате да разберете "как да направя...?", или опрете до конкретен проблем, пробвайте Google. C и C++ са изключително популярни, коментирани и документирани езици и вероятността да не намерите нищо по даден въпрос е изключително малка." Е добре, аз като мога да използвам Google, този сайт защо го има? Ако всички можем да ползваме Google, какъв е смисъла да държите сайта? Бас държа, че всичко тук го има в Google. Това мислене е ПОГРЕШНО!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е добре, аз като мога да използвам Google, този сайт защо го има? Ако всички можем да ползваме Google, какъв е смисъла да държите сайта? Бас държа, че всичко тук го има в Google. Това мислене е ПОГРЕШНО!

Да, разбира се. Не може да знаете и да можете всичко. Само че, този раздел е много специфичен. Не ви се е наложило, просто така да напишете една програма:

Или имате предмет програмиране и тогава:

Вероятно има причина, програмирането да е в програмата ви.

А нима е правилно да си пуснете курсовата задача за да ви я решим тук? С какво право ще получите същата или по-висока оценка, като някой, който се е постарал сам да си реши проблема? Разгледайте темите в раздела. 90% представляват голи условия на задачи. Какво да ми е мнението за човек, който иска от другите да си жертват част от времето за да му помогнат, докато той си "бърка в носа"?

или вие (искате да) се занимавате с програмиране и тогава ще цитирам една любима реплика:

"If I did your homework for you, then you might pass your class without learning how to write a program like this. Then you might graduate and get your degree without learning how to write a program like this. You might become a professional programmer without knowing how to write a program like this. Someday you might work on a project with me without knowing how to write a program like this. Then I would have to do you serious bodily harm."

"Ако аз ти напиша домашната, тогава може да минеш класа си, без да научиш, как се пише такава програма. Може да завършиш и да се дипломираш, без да научиш, как се пише такава програма. Можеш да станеш професионален програмист, без да се знаеш, как се пише такава програма. Някой ден може да работиш по проект заедно с мен, без да знаеш, как се пише такава програма. Тогава, ще трябва да ти причиня сериозна телесна повреда"

Освен това, не всичко може лесно да се намери в Гугъл. Гугъл сам по себе си не може да ви научи да пишете добър код. Разделът е за да помогне на хора с конкретен проблем да потърсят помощ от други, които вече са го срещали и могат да споделят опита си. Аз не казвам - направете си го сами. За да опитам да помогна, е необходимо само да видя, че съответният човек е опитал сам да си разреши проблема.

Но не на последно място:

Както подобава на тема на обикновен потребител, всичко написано по-горе е само пожелателно

- нямам нито властта, нито желанието, да спирам никой, да си поства домашните в раздела. Не съм нито най-умният, нито единственият, който помага тук. Това че аз няма да ви отговоря, не значи, че друг няма... Темата беше да ви накара да мислите. Ако смятате че това е лошо - Ваша воля.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е добре, аз като мога да използвам Google, този сайт защо го има?

Сега видях и темата за книгите която сте постнали в съседство. Е ако бяхте изпълнили точка 3...

http://www.kaldata.c...н-учебник-за-c/

http://www.kaldata.c...444-книги-за-с/

http://www.kaldata.c...989-книга-за-c/

http://www.kaldata.c...-tutorial-за-c/

http://www.kaldata.c...рамният-език-с/

http://www.kaldata.c...145-книги-за-c/

Вие и този сайт не сте се опитали да ползвате по правилата...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Едно добро предложение на icekiller:

Едно подобно запитване, за да му се откликне трябва да изглежда по следният начин:

Здравейте имам проблем със задача по ...., опитах да я реша и стигнах до .... (тук показвате какво сте написал Вие!), не мога да се справя с тази функция или условие на задачата..., моля Ви за насоки/ моля някой да ми каже къде бъркам/ моля някой да помогне с по - нататъчното решение на задачата.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

 • Подобни теми

  • от m.dimitrov98
   Здравейте, имам ето това задание:
   Големи числа се наричат цели положителни числа с К цифри. Големите цели числа могат да се представят с помощта на линеен едносвързан списък, всеки елемент на който съдържа точно една цифра от числото. Дадени са две големи цели числа N1 и N2 (до 100 цифри). Да се напишат програмни фрагменти за :
             a. Представяне на числата чрез списъци;
             b. Сумиране на две големи цели числа.
   Бях го направил с две функции create1 и create2 и две променливи N1 и N2, но професорката иска да е само един и колкото числа искам да въведа толкова пъти да извикам един и същ create. Опитах по този начин но при започване на въвеждането на второто число програмата блокира. Бих бил благодарен ако някой помогне.
   Ето и до къде съм стигнал.
    
    
   #include <iostream> using namespace std; struct chislo{ int N; chislo* next; }; typedef chislo* Point; Point Head; void Create(Point &Head) { Point Last, P; Last=NULL; int brc=0; int br=0; cout<<"Колко цифри ще е числото?: "; cin>>br; while (brc != br) { P = new chislo; brc++; cout << brc <<" цифра на числото: "; cin >> P->N; P->next=NULL; if (Head == NULL) Head = P; else Last->next = P; Last = P; } } void Traverse(Point P){ cout<<"Числото е:"; while (P !=NULL) { cout<<P->N; P = P->next; } cout<<endl; } int main() { system("chcp 1251"); Point Head = NULL; Create(Head); Create(Head); Traverse(Head); Traverse(Head); }  
  • от Georgi Kirchev
   Здравейте , дадоха ми да правя курсова задача по Визуално програмиране , но не мога да я направя , а имам срок до четвъртък - 10.01.2019 
   програмираме със Visual Studio 2010/13 на MFC Standart , Single Document 
   Ще съм изключително благодарен , ако някой успее да ми помогне. 

   Условието е следното: 
   Да се състави еднодокументно приложение с архитектура документ - изглед.
    - Добавете бутон който трябва да активира функцията , както и елемента Hello от менюто 
    - Добавете контекстно-ориентирано меню към програмата , което използва падащо меню Help като скрито

   Във файл да се съхраняват и четат данни, които да се въвеждат чрез диалогова кутия , която се вика чрез 
    - ляв бутон на мишката.
    - опция от менюто .
    - клавишни ускорители.
    - бутон от инструменталната лента.
   В диалоговата кутия да има:
    - текстово поле за въвеждане на текст.
    - рамка със списък за шрифтове.
    - групова рамка.
    - бутон за приключване.

   Предварително благодаря , ако някой се захване да ми окаже помощ. 
    
  • от lullabies
   Съставете програма с меню за избор на функция за:
   a)       Въвеждане от клавиатурата в масив и файл /чрез допълване/ данните за К  вложители в банка /К<=50/: име BLV USD EURO. Извеждане текущото съдържание на масива /файла/ на екран
   b)      Извеждане на справки за
   -          Вложител по въведено име /със запитване на нова справка – диалогова процедура/
   -          Всичко вложители с обща сума на влогове /в лева/ над зададена и според текущите курсове на валутата
   c)       Пренареждане на данните за вложители във възходящ ред според влоговете в USB /или  EURO или BLV – по избор/ и извеждането им на екрана
   Главната функция main – с меню за избор на функция задължително да се използва. Използване на главни променливи или функции с предаване на параметри – по избор.
  • от Alexandar Jelev
   Здравейте, искам  да попитам някой може ли да ми помогне за курсовата задача, ще му бъда изключително благодарен? :)
   Задачата е следната:
   Съставете програма с функции за:
   а) Въвеждане от клавиатура във файл и в масив ( чрез добавяне) данни за автобусни превози ( до 35 ) - Автогара Варна: маршрут, дата (1 до 31), номер на автобуса, фамилия на водача, брой пътници, цена на съответните билети, обща сума на билетите - през месец юли. Извеждане текущото съдържание на масива (файла) на екран;
   б) Извеждане на екран справка за всички превози през избран ден от месеца ( със запитване за нова справка);
   в) Извеждане на екран номерата на автобусите и общата сума на билетите от превозите, извършени с тях, подредени в низходящ ред по сумата.
                Главна функция main() -с меню  за избор на функции и проврка за състоянието на данните.  Използване на функции с предаване на параметри.
    
  • от Plamy Gerova
   Здравейте, може ли помощ за курсовата ми задача?
   съставете програма с функции за:
   а) въвеждане от клавиатурата във файл и в масив( чрез добавяне) данни за морски пътувания (до 25)- Морска гара Варна: маршрут, кораб-име, име на капитан, цени на билетите- I,II класа, брой пасажери в съответната класа, обща сума на продадените билети- през избран месец от годината.Извеждане текущото съдържание на масива(файла) на екрана.
   б) извеждане на екран данните за превозите на кораб по въведено от клавиатурата име на кораб(със запитване за справка)
   в) извеждане на екран данните за морско пътуване с най- голяма обща сума на продадени билети.
   Главна функция main()- с меня за избор на функции и проверка за състоянието та данните.Използване на локални променливи и функции с предаване на параметри. 
    
 • Дарение

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.