Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как правилно да поискаме помощ за C/C++.

Featured Replies

Здравейте,

Целта на тази тема е да улесни комуникацията между хората, търсещи помощ в този раздел, и тези които се опитват да им помогнат. Моля, желаещите помощ да я прочетат преди да пишат в раздела - това вероятно ще увеличи шансовете да получите помощ, а и да научите нещо.

• Опитайте сами. Не поствайте нова тема от рода на: "Моля, помогнете, това ми е задачата и нищо не разбирам от програмиране" - ами използвайте учебника по предназначение. Вероятно има причина, програмирането да е в програмата ви. Огромен процент от темите в раздела са на хора, регистрирали се във форума, единствено за да намерят някой, който да им напише домашната наготово. Не бъдете като тях.
  • Ползвайте търсачки(това е важи за всички други теми). Ако търсите учебник, искате да разберете "как да направя...?", или опрете до конкретен проблем, пробвайте Google. C и C++ са изключително популярни, коментирани и документирани езици и вероятността да не намерите нищо по даден въпрос е изключително малка.
  • Ползвайте търсачката в раздела. Доста често се срещат близки/дублиращи се задачи и въпроси. Дори и да няма точно вашата, може да има код, който да използвате. Да пишете, без да сте прочели, какво са писали другите, говори лошо за вас и е против правилата (т.2.4).
  • Има тема Помощ за задачи на C/C++ (merged). Тя не е за красота, ползвайте я. Преди това може даже да я прочетете.
  • Опитайте се да опишете ясно, какво ви е затруднило. Ако прецените че има връзка пишете какъв компилатор/среда ползвате. Не пишете: "Написах това и то не работи / не се компилира". Този, който ви помага, вероятно и така ще разбере, какъв ви е проблема, но ще му коства повече време и усилия. Заглавия на теми като "Курсова задача по C", "Програма на C++" и др., каквито има доста раздела, са против правилата (т.2.3)
  • Написали сте вече нещо, и въпреки всичките ви усилия, то не работи. Решавате да го публикувате тук, за да ви помогнем. Моля, не изсипвайте кода в средата на темата си. Това е много по-зле отколкото шльокавицата, ефектът е същият, както да публикувате тема на японски. Форумът не е пригоден директно да се справя с абзаците(indentation), която се ползва в C/C++. Използвайте тага [ CODE ][ /CODE ], за да оградите кода си или го маркирайте и натиснете бутона <> в менюто за форматиране(вижте картинката). Това ще запази правилно празните пространства и ще добави оцветяване на синтаксиса. Така ще улесните тези, които се опитат да ви помогнат.
  • Не е хубаво да пишете лично съобщение "напишете ми домашната" или общ въпрос за програмиране/C/C++ до някой, за когото сте видяли от темите, че разбира от C/C++. Напишете си въпроса във форума. Така ще достигне до повече хора, които да могат да ви помогнат, а и може някой друг да научи нещо, като прочете темата.
  • Не пренебрегвайте "дребните" детайли - подреждайте си кода, пишете коментари, не пестете скобите и т.н. Нямате си идея, колко грешки се откриват по този начин.
Както подобава на тема на обикновен потребител, всичко написано по-горе е само пожелателно и без претенции за изчерпателност. Много е вероятно и естествено е другите потребители, които помагат в раздела, да не съгласни с това което съм написал или части от него. Всички корекции, забележки, допълнения и коментари ще са от полза за темата и раздела.

post-31764-0-72731100-1323894261_thumb.g

Редактирано от flare (преглед на промените)

Искам да благодаря за тази тема, тя става важна в раздела. И само да допълня че в този форум мързела не се адмирира, искрено се надявам да не се налага да го повтарям в новите теми :offtopic_s:

• 4 месеца по-късно...
  • 5 месеца по-късно...

"Ако търсите учебник, искате да разберете "как да направя...?", или опрете до конкретен проблем, пробвайте Google. C и C++ са изключително популярни, коментирани и документирани езици и вероятността да не намерите нищо по даден въпрос е изключително малка." Е добре, аз като мога да използвам Google, този сайт защо го има? Ако всички можем да ползваме Google, какъв е смисъла да държите сайта? Бас държа, че всичко тук го има в Google. Това мислене е ПОГРЕШНО!

• Автор

Е добре, аз като мога да използвам Google, този сайт защо го има? Ако всички можем да ползваме Google, какъв е смисъла да държите сайта? Бас държа, че всичко тук го има в Google. Това мислене е ПОГРЕШНО!

Да, разбира се. Не може да знаете и да можете всичко. Само че, този раздел е много специфичен. Не ви се е наложило, просто така да напишете една програма:

Или имате предмет програмиране и тогава:

Вероятно има причина, програмирането да е в програмата ви.

А нима е правилно да си пуснете курсовата задача за да ви я решим тук? С какво право ще получите същата или по-висока оценка, като някой, който се е постарал сам да си реши проблема? Разгледайте темите в раздела. 90% представляват голи условия на задачи. Какво да ми е мнението за човек, който иска от другите да си жертват част от времето за да му помогнат, докато той си "бърка в носа"?

или вие (искате да) се занимавате с програмиране и тогава ще цитирам една любима реплика:

"If I did your homework for you, then you might pass your class without learning how to write a program like this. Then you might graduate and get your degree without learning how to write a program like this. You might become a professional programmer without knowing how to write a program like this. Someday you might work on a project with me without knowing how to write a program like this. Then I would have to do you serious bodily harm."

"Ако аз ти напиша домашната, тогава може да минеш класа си, без да научиш, как се пише такава програма. Може да завършиш и да се дипломираш, без да научиш, как се пише такава програма. Можеш да станеш професионален програмист, без да се знаеш, как се пише такава програма. Някой ден може да работиш по проект заедно с мен, без да знаеш, как се пише такава програма. Тогава, ще трябва да ти причиня сериозна телесна повреда"

Освен това, не всичко може лесно да се намери в Гугъл. Гугъл сам по себе си не може да ви научи да пишете добър код. Разделът е за да помогне на хора с конкретен проблем да потърсят помощ от други, които вече са го срещали и могат да споделят опита си. Аз не казвам - направете си го сами. За да опитам да помогна, е необходимо само да видя, че съответният човек е опитал сам да си разреши проблема.

Но не на последно място:

Както подобава на тема на обикновен потребител, всичко написано по-горе е само пожелателно

- нямам нито властта, нито желанието, да спирам никой, да си поства домашните в раздела. Не съм нито най-умният, нито единственият, който помага тук. Това че аз няма да ви отговоря, не значи, че друг няма... Темата беше да ви накара да мислите. Ако смятате че това е лошо - Ваша воля.
  • Автор

Е добре, аз като мога да използвам Google, този сайт защо го има?

Сега видях и темата за книгите която сте постнали в съседство. Е ако бяхте изпълнили точка 3...

http://www.kaldata.c...н-учебник-за-c/

http://www.kaldata.c...444-книги-за-с/

http://www.kaldata.c...989-книга-за-c/

http://www.kaldata.c...-tutorial-за-c/

http://www.kaldata.c...рамният-език-с/

http://www.kaldata.c...145-книги-за-c/

Вие и този сайт не сте се опитали да ползвате по правилата...

Редактирано от flare (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Едно добро предложение на icekiller:

Едно подобно запитване, за да му се откликне трябва да изглежда по следният начин:

Здравейте имам проблем със задача по ...., опитах да я реша и стигнах до .... (тук показвате какво сте написал Вие!), не мога да се справя с тази функция или условие на задачата..., моля Ви за насоки/ моля някой да ми каже къде бъркам/ моля някой да помогне с по - нататъчното решение на задачата.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.