Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Търся Live Linux дистрибуция

Featured Replies

Някой може ли да ми даде линк за Linux дистрибуция която да си изтегля и да си я запиша на CD после и да си я инсталирам . И има ли нещо по особено при записването и как се пуска инсталацията ако диска не boot на който е записана дадената дистрибуция . Благодаря предварително !!!!!

• Администратор

http://www.kaldata.com/comments.php?shownews=11793&catid=1

Сваляш, записваш, проваш.

В сайта на linux-bg.org има статия за инсталация на СУСЕ..може да я разгледаш преди да започнеш същинската инсталация.

Ако те е страх да се скапеш нещо инсталирай един vmware и инсталирай SUSE под него.

Аз ще ти препоръчам Ubuntu.Само един диск е и нищо не му липсва.

http://www.ubuntu.com/

<{POST_SNAPBACK}>

Само като допълнение. Ако ти се чака можеш да си поръчаш дискове от ТОЗИ АДРЕС. Напълно безплатно. На мен ми ги доставиха за около 2 седмици.

:bye:

Ако наистина ти трябва Live CD aз ти предлагам друг вариант:

Knoppix-според мен най-добрата Live дистрибуция подходяща за начинаещи

Tilix-дистрибуция базирана на Knoppix,но с пълна поддръжка на български език

офтопик

Аз не разбрах само на мен ли ми се стори или заглавието беше променено?

Малко се разминават заглавието и поста Live дистро(в заглавието), а в поста питаш за инсталация. Както zazzko ти каза и аз ти препоръчвам първо да пробваш с инсталация през Vmware, само че не бих ти препоръчал Suse - поне при мен беше много лагаво(може и аз да не съм уцелил нещо, но беше първият линукс който инсталирам). Ubuntu се държи много добре, Knoppix също(разликата е голяма в сравнение с live cd-то). Макар че не би трябвало да е така, но от Kubuntu не бях доволен. При Tilix също не вървеше добре. Ако си напълно начинаещ в линукс, мисля че, Xandros ще ти допадне най-много(има версия 3.0deluxe в ######). Ако имаш поне средни общи знания ще се оправиш без проблем(30 мин. четене на сайта им максимум), може и без това, инсталацията е елементарна по default. Ще ти разпознае всичко предполагам. Дефакто като абсолютно начинаещ в линукс, това беше дистрото от което започнах(даже и жена ми се оправя с него :down: ).

Да инсталираш някоя от горните дистрибуции не ти трябва диск( трябват ти буттващи iso-та , които вкарваш в някое виртуално cd). Това всичкото се отнася до vmware. Параметри на машината ми Р4 1,8 512 RAM (256 RAM заделени за съответната виртуална машина)-това за да се ориентираш кое как ми е вървяло.

Ако искаш да инсталираш от диск незнам има ли начин без да е буутващ, но мисля, че няма да стане.

P.S. Само не се отказвай, ако не се справиш от първия път, един път да захапеш и ще си очарован - и това от устата на доста запознат и привързан към Windows потребител :wors: .

абе айде да използвам тая тема за няколко въпроса

1.С какво Тия работи са по-добри от Windows-a?

2.Как се подкарват игри програми и т.н. на линукс ?

3.По-малко ли натоварва системата ?

4.Някой ми беше казал че нямало вируси за линукс верно ли е тва ?

5.За драйвери какви се инсталват защото не знам ама мисля че примерно за Ати драйверите няма раздел за линукс

6.Вие го измислете - нещо което не съм споменал а е важно

Искам да мина на линукс кой ме знай защо и за тва питам

ааа .... и ....

...7.имам една програмка известна TuneUp Utilities 2006 тя само към Windows ли е настроена защото примерно има опция там за регистрито да го чисти подрежда и т.н. и да не зема да я инсталирам ако мина на линукс и да стане пастет и попара в едно

Може ли скрийншоти от тия линукси

Аз ще ти препоръчам Ubuntu.Само един диск е и нищо не му липсва.

http://www.ubuntu.com/

<{POST_SNAPBACK}>

Но пък в SUSE-то много лесно се настройва PPTP !

5.За драйвери какви се инсталват защото не знам ама мисля че примерно за Ати драйверите няма раздел за линукс

ааа .... и ....

...7.имам една програмка известна TuneUp Utilities 2006 тя само към Windows ли е настроена защото примерно има опция там за регистрито да го чисти подрежда и т.н. и да не зема да я инсталирам ако мина на линукс и да стане пастет и попара в едно

<{POST_SNAPBACK}>

Линукс е алтернатива, но не очаквай да е по-добър от Windows ! Линукс не е приятелска среда за работа и игри както Win-a !!!

Редактирано от dakata (преглед на промените)

Ето ТУК има live CD-та,аз съм пробвал няколко.Съществуват дистрибуции и по 50 мб като ТОВА

• Автор

ZeW аз макар и да не съм най големия специалист по Linux ще се опитам да ти дам няколко отговора 1 За игрите и програмите вече могат да се намерят доста такива за Linux + това могат да се играят игри посредством емулатор (Windows-Linux) все едно си я играеш на Windowsa играта 2 Доста по лек от Windows

:clap: а за останалото сигурно си прочел изчерпателните отговори на другите :clap::clap:

Пробвал съм почти всички и ти препоръчвам Knoppix или Тilix .

Най много ми хареса това, че ти позволяват да ползваш уиндоуските дялове, без допълнителни настройки, което не може да се направи с Ubuntu i SuSE, а това обесмисля идеята за "спасителен пояс" :clap:

Редактирано от kao (преглед на промените)

<{POST_SNAPBACK}>

Как няма драйвери

https://support.ati.com/ics/support/default...dge&folderID=27

Ето и снимки:

http://linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=gallery

ааа .... и ....

<{POST_SNAPBACK}>

Концепцията на линукс е съвсем различна - той е ориентиран към качествено програмно решение.Това означава една добре премислена и оптимизирана система.Благодарение на това наистина заема по-малко ресурси а оттам и работи по-бързо на еднакви машини.Бих могъл да продължа с предимставата на модулността и отворения код ,но подозирам че теб тези неща не те интересуват.

Програми на линукс се подркарват по начин много подобен на уиндоусн,но има няколко съществени разлики които трябва да се знаят.

Збрави за уиндоуски игри и програми!!! Няма да се обосновавам - считам че е излишно.Лъскавият,еднотипен интерфейс и ИГРИТЕ все още са запазена територия на уиндоус.

Вируси ИМА,но по една или друга причина са значително по-малко.На този етап не е нужно да инсталираш антивирусна.

Драйвъри има,най-често е осигурен начин за инсталиране през пакетния мениджър ,което спестява доста главоболия.Има и доста задръстени компании които не правят и отказват всякакво съдействие за направата на такива.Така че може да провериш в нета дали всички компоненти на компютъра ти ще работят.

За подточка 7 забрави - линукс НЯМА регистри.Няма да обяснявам какво предимство е това.

Ако все още изпитваш интерес към линукс ти препоръчвам да използваш дуал-буут.Това е когато уиндоус и линукс са инсталирани на два отделни дяла на твърдия диск и ти избираш кое да заредиш при включване на компютъра.

Това ще ти даде време да свикнеш с линукс без главоболия.

@kao

Всички линукс дистрибуции могат да четат дялове на уиндоус.Въпрос е на проста редакция на FSTAB.Конкретно за Ubuntu това е обяснено много добре в хелпа.

Възмущавам се че промениха заглавието,защото човекът НЕ търси LIVECD.

@XPoSe

Всички линукс дистрибуциите са боотващи ,така че няма защо да се притесняваш.Изпичаш ги с Неро >Burn Image.

По особено на инсталацията е че трябва да отелиш един малък дял за swap.

Размера му се смята 2хRAM ,но ако имаш повече от 256 МБ RAM не прави swap дяла по-голям от 512 -практически няма как да използваш толкова.

И после имаш един дял на който ще инсталираш - съветвам те да е голям около 10 ГБ (или повече),да е primary и за файлова система да зададеш ReiserFS .

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Така,абе хора ,никой ли не е пробвал Mepis.Ако е така много сте пропуснали.Аз съм

много начинаещ в Линукса,но смело и безотговорно опитвах най различни дистрибуции

и съвсем отговорно мога да кажа,че този Мепис е най добрият вариант за абсолютно начинаещ.

1.Всичко което може да потрябва на един потребител си е инсталирано и тръгва веднага.В

това число и достъпа до Уиндоуските дялове.

2.Може да се използва като лайв или да си го инсталираш на диска.Като самата инсталация

става доста бързо-20 минути.

3.Ползва дебиански пакети/според мен това е предимство/

4.В последствие може да си направиш вида му както ти харесва/Иначе е малко грозничък/

5.Грабна ме още в началото и си казах-това е моят линукс.

Преди това прегледах Suse,Mandrak,Licoris,Ubuntu,Kubuntu,Fedora.Всичките са

добри,но все нещо трябва в началото да нагласиш,да редактираш.А това за един новак

не е лесно.Дори да го прочете пак е малко трудно да свикне с Линукската логика.Тук няма

регистри,програм файлс и други такива привични неща за Уиндоус.От тази гледна точка

Мепис е направо перфектен за зарибяване.Всичко тръгва лесно и без грижи.Дори и

Wine си инсталирах в последствие и ми тръгна Diablo.Голям кеф.

Еми това е,тегли си Mepis пич и смело напред.

Сайта им мисля е:www.mepis.com.

Успех. :bye: :baby:;)

ааа има ли някаде тема с програми които са нужни за Сусе-то и които могат да тръгнат на него аз между другото най ми трябва WoW да тръгне

иии колко настройки трябват за тва сусче ?

абе аз съм на мнение да не си сложа някъв линукс който е лесен а да го имат 5 човека в българия та ако стане нещо да не се виждам в чудо явно тоя СуСе е по-разпространен така че ако ми трябва помощ ще има кой да питам

проблема главно при мен е в това че сусе иска много работа изглежда да се настрои а ако видите няколко мои поста в тоя форум ще видите че не съм от най-работливите

Редактирано от ZeW (преглед на промените)

• Автор

Да но имам още 1-2 въпроса относно Linux 1.Като си сваля някоя дистрибуция и тя е .iso и си записвам с неро диска и след това като буутна от сд-то и като сложа в сд-то диска който съм записал и ми изписва че съм сложил грешен диск и да си сложа системния такъв !!! Та въпросът ми е това е защото преди това под Windows не съм създал дял за Linuxa и не съм заделил това swap масто или нещо не права както трябва !!! Иначе странно защо админите решиха че търся live CD много им се чудих как така решиха по добре от мен какво искам да питам а аз питах точно каквото искам :bye: :bye: :bye:

"Търся Live Linux дистрибуция"

каквото почукало - такова се обадило ... пък те "админите" ти виновни :wors:

За записване : Nero Burning ROM>Recorder>Burn Image.

Редакция в boot листа на биоса - CD-то или DVD-то в което е диска да е на първо място в списъка.В биос се влиза със задържане на клавиша <DEL> докато компютъра се стартира.Някой CD устрйства се повреждат с времето и отказват да заредят диск.

Един много важен въпрос : Има ли някой с Suse на който му се занимава на Skype или ICQ да ми помага с SuSe ?

ааа има ли някаде тема с програми които са нужни за Сусе-то ...

иии колко настройки трябват за тва сусче ?...

проблема главно при мен е в това че сусе иска много работа изглежда да се настрои а ако видите няколко мои поста в тоя форум ще видите че не съм от най-работливите

<{POST_SNAPBACK}>

Като те гледам какво си написал за себе си,

как продължаваш да не ползваш търсачка и как реагираше на опитите ми да ти помогна в тази тема, явно съвсем точно изповядваш принципа

"Искам всичко на тепсия и за без пари!"angry.gif

И отсега може да ти поставя диагнозата, че не ставаш за Linux! :yanim:

Не си губи времето, а най-вече и времето на другите, т.е. всички нас! :)

Въпрос на желание е пич

Аз нямах голямо желание да си намеря доклада за тва написах тая тема иначе тва което ти ми го даде го бях намерил 10кс се пак макар че трябваше да го превеждам ама ме домързя за тва трябваше в момента да чета и да превеждам и добре че госпожата я болеше главата и не и се слушаше

А за Линукс тва просто то е малко от желание малко по принуда и така мисля че ще стане

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.