Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кои са най-сигурните носители на данни?

Featured Replies

Магнитните носители са си класика. Просто ни сидита, ни дивидита могат да ги минат като организиране на файловата система, голям живот и тн. Хардове много да си има човек не е зле. Ама трудно е да се сменят постоянно. Зип и Джаз устройства навремето бяха разпространени. Капацитетът им беше 100-на МБ и ползваха Ком порта.

п.п. Ако харддисковете не бяха най-якия носител, сървърите щяха да са с оптични. laugh.giflaugh.giflaugh.giflaugh.giflaugh.giflaugh.giflaugh.giflaugh.gif

има един доста сигурен начин,записвате едно CD/DVD и го слагате в сеиф с лазерна защита и проверка на очната ретина като го поставяте върху памук,гарантирано е че ще издържи дълго време :P:P

а иначе сериозно към въпроса,аз се доверявам на cd-тата,купил съм си нещо като куфарче с поставки за тях и за сега нямам проблеми,иначе марки имам доста:verbatim;sony;epro;traxdata;sаmsung;princo;optical storage;dysan;

особено ми харесват verbatim crystaл и samsung,като samsung много трудно ми се намира.но наистина няма НИЩО сигурно :P

Най добрият е HDDWI сега ще попитате кво е тва бе?

Е ще ви кажа

Hard Disk Drive Without Internet

Ако ме разбирате :hush:

Hard Disk Drive Without Internet

Ако ме разбирате :P

<{POST_SNAPBACK}>

Нещо за вируси и спайове ли имаш предвид? Че те са само за бозата, наречена Уиндоус. В Линукса не виреят, така че...

Нещо за вируси и спайове ли имаш предвид? Че те са само за бозата, наречена Уиндоус. В Линукса не виреят, така че...

<{POST_SNAPBACK}>

не,мисля че той говори за хард без достъп до интернет.а колкото до бозата win,може да е боза,но на linux колко яки игри ти тръгват,като дори не е само това

Редактирано от mclaren (преглед на промените)

не,мисля че той говори за хард без достъп до интернет.а колкото до бозата win,може да е боза,но на linux колко яки игри ти тръгват,като дори не е само това

<{POST_SNAPBACK}>

Кажи ми коя игра не си могъл подкараш под линукс за да те разубедя, или само така приказваш защото "са ти казвали". Аз играя без проблеми на World of Warcraft под линукс.

Мнението ми е, че най добре е да имаш още 1 HDD, който да е в касата, а не да го разнасяш като жена детето си т.е. влачейки насам натам. Най добре външен макар и скап но оправдавайки удобството и сигурността. От време на време го сканираш за вируси, фрогментираш го с Diskeeper 10 и си го пазиш. Не ти коства да врътнеш и DVD с документите криптирани разбира се.

На въпроса, че HDD може да се счупи и все неща от този род. То и човешкото тяло не е толкова здраво но държи към 60-70 г.

Някои симпатяги са ми казвали, че PC може да е по-умно но не е по силно и може да го хвърлут от прозореца.

Въпрос на интелектуално развитие.

Препоръчвам HDD 80 GB и да не се включва често в компа а 1 месечно да се ъпдейтват промените в информацията. 250-400 GB разбира се е добре но въпроса ми е ако нещо стане ВСИЧКО ОТИВА ПО ДЯВОЛИТЕ.

Препоръчвам HDD 80 GB  и да не се включва често в компа а 1 месечно да се ъпдейтват промените в информацията. 250-400 GB разбира се е добре но въпроса ми е ако нещо  стане ВСИЧКО ОТИВА ПО ДЯВОЛИТЕ.

<{POST_SNAPBACK}>

Абе месец...

Едно нещо работи най-добре в режим 24 от 24 часа в денонощието. То един hard се разбира кога му изтича жизнения път. Прехвърляш си всичко някъде, нов hard си взимаш и айде оп - всичко по живо по здраво. Месец без да се включва - трънки.

Най-удобният и сигурен начин за съхранение май наистнина си е ОТДЕЛЕН хард диск. Не е задължително да е външен, аз предпочитма да си ми е на един клик, т,е, в кутията. Ако човек знае как да си поддържа РС-то, и задължителното МАРКОВО ЗАХРАНВАНЕ рисковете се свеждат до минимум. Оптичните носители при правилно съхранение и добър производител са също много сигурни. Подкрепям с две ръце изразеното мнение за продукцията на Toyo, те са наистина най-добрите. И не се заблуждавайте от марката, тя вече нищо не значи. Verbatim напр. вече се произвеждат основно в Индия, и честно казано вече не разчитам на тях. Към момента за други начини за съхранение мисля че няма смисъл да се говори.

• 3 седмици по-късно...

ЛЕЛЕ какво става тука! ;);) . Тука направо ме шашнахте, все едно ще пазите архивите на военното разузнаване или свръх секретни проекти на Наса! Не се излагайте! Имам дискове със Софтуер от Януари 1996 (когато си купих първият ми компютър с CD-rom и звукова карта, и с дисковите версии на Win95 и Photoshop 4, и мисля че бях взел и някаква мултимедийна енциклопедия -всичко това оригинално!)през следващите месеци си купих поне още 20 диска със софтуер, и мога да ви уверя че всички до един работят без грешка и сега(лично ги тествах туко що...). Вече при ръчно записаните дискове въпросат седи по наистина малко по друг начин, наистина някои дискове са сдали багажа, особенно от тип Принко... Но въпреки всичко дисковете си остават относително стабилен носител! Ако искате да сте спокойни за личните си работи , просто си разпечатвате нещата на хартия и в папки, а снимките в албуми, хартията е най-постояният носител(освен ако не се подпали). Вие знает ли как подържат истисни цените неща - архивите на Националното Радио и телевизия? Е мога да ви кажа, че не са тръгнали ни на твърди дискове да ги слагат ни на нищо, повечето неща си седят както са ги сложили в архива - на ленти и на видео касети, и въобще не им пука как се отразява прахта, влажността (в БНТ е имало 4 наводнения в фонда им, представете си колко неща са останали...) и всички други климатични фактори... Такаче по скокойна я карайте, щото все пак след години ще се изменят технологиите съвсем и има вероятност да не можем да пуснем старите си записи от твърдите дискове, дискетите, дисковете и тем подобни на новите машини защото просто няма да могат да ги подържат..

• 3 седмици по-късно...
  • Автор
ЛЕЛЕ какво става тука! :);) . Тука направо ме шашнахте, все едно ще пазите архивите на военното разузнаване или свръх секретни проекти на Наса! Не се излагайте! Имам дискове със Софтуер от Януари 1996 (когато си купих първият ми компютър с CD-rom и звукова карта, и с дисковите версии на Win95 и Photoshop 4, и мисля че бях взел и някаква мултимедийна енциклопедия -всичко това оригинално!)през следващите месеци си купих поне още 20 диска със софтуер, и мога да ви уверя че всички до един работят без грешка и сега(лично ги тествах туко що...). Вече при ръчно записаните дискове въпросат седи по наистина малко по друг начин, наистина някои дискове са сдали багажа, особенно от тип Принко... Но въпреки всичко дисковете си остават относително стабилен носител! Ако искате да сте спокойни за личните си работи , просто си разпечатвате нещата на хартия и в папки, а снимките в албуми, хартията е най-постояният носител(освен ако не се подпали). Вие знает ли как подържат истисни цените неща - архивите на Националното Радио и телевизия? Е мога да ви кажа, че не са тръгнали ни на твърди дискове да ги слагат ни на нищо, повечето неща си седят както са ги сложили в архива - на ленти и на видео касети, и въобще не им пука как се отразява прахта, влажността (в БНТ е имало 4 наводнения в фонда им, представете си колко неща са останали...) и всички други климатични фактори... Такаче по скокойна я карайте, щото все пак след години ще се изменят технологиите съвсем и има вероятност да не можем да пуснем старите си записи от твърдите дискове, дискетите, дисковете и тем подобни на новите машини защото просто няма да могат да ги подържат..

Всъщтност не става дума за НАСА или нещо сврух секретно, въпреки че въпросът ме заинтигува - Как ли тея хора за които всеки бит информация е супер ценен се справят с проблема? - е те разполагат с малко повече фиансови ресурди...

Мисълта ми беше как да запазя видоеклип със първите стъпки на синъ си(примерно), или някаква друга написана информация!? все пак има и сантиментални безценни неща на тоя свят! За мен е ясно че няма съвършенн начин да запазим информация, поне не съм открил такава и незнам някой дали е открил, но ако искаме да запазим неща от философска гледна точка дори, правилния вариянт са копията! Копирайте това което искате да запазите на ралични носители и проверявайте от време на време какво е състоянието му!

БНТ и БНР са смешни, аз счм гледал репортажи за това как пазят архивите си, и думата което ми се струва най-точна е безхаберие!

А това, че като се изменят технологиите на носителите на данни няма да можем да си ползваме информацията е веселко..:offtopic_s: Няма нищо на този свят което да е вечно, но всичко се стреми да е колкото се може по-трайно!

Най - добре според мен наистина е външен HDD, но за да може да се пренася е хубаво да е 2.5 инчов с една кутийка на Canyon и заспивате. Излиза малко по-скъпо, /150-200 лв./ но е превъзходно. Захранването му е само през USB кабелче, ако ви е ново дъното. Аз съм и с лаптоп и ако имам проблем - вируси или нещо се омаже, само сменям дисковете /и на двата имам XP/ и си продължавам. Перфектно е! cool.gif

БНТ и БНР са смешни, аз счм гледал репортажи за това как пазят архивите си

:P;)biggrin.gifbiggrin.gif :bye: :eek:

Преди архивът (то и сега съществува) е във Враца. На някакви леснозапалими киноленти стоят купища видео и аудио. Сега предполагам са се дигитализирали cool.gif

• 3 седмици по-късно...

Има няколко стандарта за сигурност на информацията, които определят сигурността и на носителита. В До преди известно време за такива бяха признати няколко устройства - лентовите, ZIP - овете на Iomega, магнито оптичните носители и бернулиевите ддискове. Тези стандарти определят какви са условията за работа и за съхранение на носителите, и доста други параметри.

• 4 седмици по-късно...

Просто като инфо - един от най-сигурните начини за запазване на информация в света:

HP SureStore 20/700 Tape Libary (имаме такава в службата). Mасива така е изграден, че трябва поне 30% от касетите едновременно да се скапят, за да се загуби информация.

Редактирано от Axel (преглед на промените)

много зависи за какъв обем информация става дума.

Ако става дума за документи наи добрият начин е Флаш Памет. Не моге да се размагнетизира, устоичива при изпускане/личен опит/, не се влиае от телпературата, не дава грешки и лоши сектори/или поне аз за такова нещо не съм чувал/. Вече не са и много скапи и тенденцията е към поевтиняването им.

Обаче със сигурност не стават за голям обем от данни. В такъв случай както пише и в някои от горните постове е един 2,5 или 3,5 цолов хард диск. Много практично и лесно приложимо а само какви яки кутиики има за вушните 2,5 цолови хардове. Ама са си и парички.

Дисковете и ДВД са също добра идя само че човек пак трябва да внимава а и никога не се ънае от какво и кога може да се преебе един диск или ДВД.

поздрави

п.с.

когато Флаш Паметите станат с достатчно голем капацитет със сигурност ще са наи добрите

Вече има флашки по 4гб.Спокойно можеш да пренесеш филм във джоба си.Май бъдещето е в този вид памети които нямат триещи се части.

Аз не знам какво би навредило на едно DVD, защото оптичният слой е между две пластини и няма как да се надраска. Все пак тези дискове са за да стоят на бюрото ви с кутии, а не да се замеряте с тях. Да речем съм теглил музика от нета в уникални количества? Как да я запазя? Сега съжалявам за информация записана на Princo, но в най-скоро време ще прехвърля всичко на DVD. Те поне според мен са по дълголетни.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.