Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кои са най-сигурните носители на данни?

Featured Replies

Пускам тази тема защото много пъти съм си задавал въпросът, къде да запиша данни, които в последствие да не се окаже, че съм загубил заради несъвършенството на носителя на който са записани!

какви са възможностите според мен

1.Харддиск - данните на харддиска за мен като обикновен потребител ми се струват доста сигурни, но в компютърът ми може да се загнезди някой вирус и да ми направи големи поразии! А и като слушам как трака моя 5годишен хард диск някак си мисля , че не е надежден! Дори и да се повреди знам, че може да се възстановяват данни от хардиск който е бил в пожар, но това предполагам че ще струва скъпо! А цената винаги е от значение!

2.CD - незнам как е при вас, но аз имам доста дискове които вече не работят, а идеята когато ги записвах беше да архивирам някои неща! Живота на CD носителите зависи от качеството на производството на самия продукт!Но съм чувал че попринцип те нямат дълъг живот, освен да се обелят и надерат знам ,че ги хващат плесени които явно има харесва да живеят там!с DVD-тата нещата седят по същия начин.

3.Дискета - не вярвам някой да си е нямал проблем с дискети!Много се влияят от магнитни полета, които изобилстват в днешно време!Много не надежден начин за съхранение на данни!

4.Flash памет - да ви призня нямам опит с такива памети и се надявам някой да сподели мнение!

Може би все още най-сигурният начин да запазиш данни е да ги напишеш или да ги издълбаеш с длето в накой стабилен камък..незнам,а вие? Все пак като се замислите колко време са останали рисунките в пирамидите, които са информация от едва ли не друг свят, се питам какво ли ще остане след нас...купчина повредени магнитни или оптични носители ???Как да си зпиша снимките на CD като знам че правкукат ми сигурно няма да може да ги види щото са се прецакали.......

И аз съм си задавал този въпрос често. Сякаш наистина няма къде да си съхраниш ценните данни на сигурно и да спиш спокойно. А при загуба на данни е много неприятно. Само че да не забравяме: "Всичко, което има начало има и край". Няма нищо вечно. Слънцето като Слънце не е вечно, а пък ние 1 хард да е. Не става.

Според мен най - НЕсигурното място е CD. Не знам кой нормален би си съхранявал ценни данни на сидита? Дори изобщо избягвам да си имам работа с тези носители. Лошо ми става от тях! :down: От най - малкото се драскат и замърсяват, а и дето казваш с времето се скапват. СD устройствата пък не са по - хубави. Лазерчетата се износват уникално бързо. Едно време бяха "нещо" заради големия си обем, но сега не знам за какво друго стават освен за еднократно пренасяне на нещо си там.

Магнитните носители са си друго нещо. Между дискета и хард, естествено хардът е по-доброто във всяко отношение (а пък и какво ще побереш на 1 -а дискета?) От хард също се възстановява, а от сиди - 1 нищо ти остава.

Може би другите няма да споделят моето мнение, но има някаква мини - криза при носителите на информация. Хардът е добро решение, но той не е за постоянно вадене и разнасяне - говоря за преносими носители. При тях освен сигурността и обемът е проблем. Дискетата отдавна не е решение, като единственото и приложение в момента е буут. Остават СД/ДВД и флеш. За сидитата вече казах какво ми е мнението. С флашовете за съжаление нямам голям опит. Засега дивидитата са някаква алтернатива, но не и решение.

Това е моето мнение, а пък не е зле някой по - компетентен да сподели в тази иначе хубава тема. :)

Взимате си USB 2.0 рак за хард диск; взимате си един 200-400 GB Seagate хард-диск, преточвате си файловете на него и после право в огнеупорния сейф. Ако не разполагате с толкова пари, взимате си 1 ГБ флаш мемори на USB 2.0, слагате най-важните документи и снимки, и пак в сейфа :down:

Това е за основни бекъп-и; ако искате ежедневни - правите си mirror със SATA хардове - ако единия изгори или му стане нещо, другия съдържа идеално копие; друг вариант е да правите бекъп върху samba-та на локален сървър под linux с някаква антивирусна...

Значи първо помислете дали ще ви трябва постоянно да архивирате информацията или веднъж в месеца примерно. Иначе евтин начин, но вече доста остарял, е бекъп върху магнитни ленти. А и и те се скапват...

А бе има много АКО-та

Японски CD/DVD Verbatim в нормална кутия и спите спокойно.

Ако само временно ще съхранявате данни или само ще пренасяте - usb твърд диск.Много по-бърз е за пренасяне.DVD има да го печете половин век.

Не знам за вас,но аз одраскани CD-та почти нямам . Единсвените дискове дето не съм могъл да разчета са от класата на Princo и не съм ги записвал аз.

Дискетата е носител с историческа стойност.На пораздрънкани флопита прави големи номера.Случвало ми се е една и съща дискета да се разчита само от половината компютри ,които са един и същи модел.С една дума много е гадна и гледам всячески да я избягвам.Това което може да се вземе от нея е защитната кутйка и малкия размер.Чакам някой да направи лазерен аналог.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

====.DVD има да го печете половин век.

===

Това пък как го измисли? DVD-подложка на 8 скорост (10МБ/с) се пече за около 7 минути. Странно виждане имаш за времето.

Мисля, че един от най-сигурните носители е flash-паметта, поради простата причина, че има много малко механика и електроника, която да може да се развали. Харддискът все пак има доста механични части, които все пак не е толкова страшно ако се повредят, защото би могло да се възстановят данните. Лошото на харддиска е, че понякога може да бъде омазан софтуерно и по този начин да се загубят данните, а не толкова от повреда.

Според мен най-сигурния начин за съхраняване на данни е дублирането им :yanim: На харда и на дискове примерно (макар и доста несигурни дисковете се правят лесно и ако не се ползват и се съхраняват добре (и ако са качествени разбира се) няма почти никаква опасност). Друга възможност е ако данните не са много да се качат на няколко места в инетрнет. Колкото повече копия толкова по-сигурно е. :angry:

Най-сигурното е че няма сигурно! cool.gif Не искам да Ви нарушавам душевният комфорт, но наистина е така, добре е да се дублират данните на различни носители, но от друга страна това си е тежка задача, с която не всеки ще се справи в динамиката на ежедневието и на моменти просто това, онова си чезне ей така...

Обемен HDD + Rack с дублиране на DVD+R носител, прилежно "завити" и употребени, а не колхозник-палачорски изпълнения си е добра идея.

:love_puter:

има едно нещо наречено DLT - струва около 2 бона в зелено

така че народа ще върти ДВД-та на които живота на слънце е 30 минути

Проблемът съществува откакто съществува събирането на информация и

ползването й ... cool.gif Всичко зависи от това, колко бързо ти трябва

архивът (информацията), колко пари си склонен да заделиш за това,

каква сигурност ти трябва и т.н..... biggrin.gif Затова и методите се разпростират

от дискови масиви (устройства от множество SCSI дискове, работещи в

клъстъри), през магнитни ленти и магнито-оптични системи, до евтините

CD, DVD и USB-flash... Ролята на първите е най-сложна и отговорна

(те основно съхраняват данните в реално време, винаги са HOT-SWAP...)

и затова са най-скъпи. Една storage-система струва десетки и стотици

хиляди, даже милиони...

:)

Магнитните системи са относително по-евтини, но все пак поради

цената систават само за корпоративни нужди... Иначе са познати доста

видове

DLT, SDLT -> 11 Mb/sec. трансфер и обем 80, 160, 320 GB на една касета;

SLR - до 140 GB

ZIP Iomega до 35/90 GB с цена на касетата около $50

LTO (най-скъпите) до 3.2 TB (Terra) !!!, но примерно един TANDBERG LTO2

струва над 5,000 euro... :yanim:

... така, че за лични нужди е ясно - DVD, CD, USB-flash - друго за сега няма

Щом е за важни неща мисля че КАЧЕСТВЕНОТО CD ще свърши работа,при него риска от загуба е най-малък в сравнение с другите варианти.Например наскоро ми се счупи USB-to и просто неще да работи вече.Доста е относително според мен.

dragozow е прав...наистина е относително...Аз съм чувал че USB 2.0 флашките имат определен живот (цикъла) т.е. не е препоръчително примерно да обработваш някакъв текст (може и дипломна работа) ,защото тези цикли (май бяха около 100 000 свършват при това доста по-бъро от очакваното...

А относно дисковете и ДВД-тата...имат живот някъде от около 10 години при правилно съхранение естествено...

Аз съм си доволен от харда.С HDtune 2.52 си "чеквам" за грешки ,наблюдавам си СМАРТ-а...

;)

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

Verbatim И аз расчитам на тях,може да са станали вече 10 години нямам загуба от Verbatim, от евтини дискове да, (купени набързо поради липса на по-хубави).Наскоро четох че Меморекс(патил съм и от тях) пускат Златни CD / DVD със 300 / 100 години гаранция ;) ... Ако Verbatim пуснат злато може би това ще е по-дългосрочен вариант.

Дискетите------едва ли някой пази нещо на тях.

Flash ? Имам 40 GB (за сега) Лични спомени (снимки Видео звук)...Колко ще ми струва този Flash ???

HDD Ок,Всичко което съхраняваме по коравите дискове,има много неизвестни. Въпреки много високата надеждност на съвременните хардове,почти всеки с по-голяма практика е истръпвал поне веднъж от новината че HDD-то препуска из вечните ловни поля.

На няколко години излиза нещо ново нещо по-надеждно,мигрираме към него прехвърляме си данните и чакаме за още по-надеждни сейфове за нашите тайни,спомени или просто 1010010011110101000011010

Редактирано от Almayght (преглед на промените)

Това пък как го измисли? DVD-подложка на 8 скорост (10МБ/с) се пече за около 7 минути. Странно виждане имаш за времето.

<{POST_SNAPBACK}>

Замисли се - печенето 7 ок,ами подготовката,проверката?

Със харддиск или мрежа е несравнимо по бързо.Няма проблем да си преименуваш папките после или да изтриеш нещо.Докато на DVD принципно се прави веднъж,затова отиват 5-10 минути преди това да го нагласиш.

Ако говорим за сигурни носители - мисля че оптичните са достатъчно сигурни(особено ако ги дублираш),обемни и достъпни.Сега фокуса е да се направят и удобни.

Не само удобни ,но и достъпни като цена...

HD DVD vs Blu-Ray disc

Blu-Ray - 25 GB (50GB за двуслойните дискове)

HD DVD - 15 GB (30 GB...)

Blu-Ray (ще гледате филми на Walt Disney Studio)

HD DVD (Universal Studio)

Blu-Ray (малко по-тънки от сегашните дискове.По-скъпо ще излезе на компаниите)

HD DVD (еднакви по размер със сегашните.Техен плюс)

Blu-Ray (позволява се направата на ограничен брой копия за лична употрена - нептвърдено)

HD DVD (потвърдено)

Остава да чакаме !!!

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

Всъщност не всички дискове на Verbatim са достатъчно добри. Тези с DataLife Plus и/или с Crystal покритие са доста добри. Другите са средна работа. Ако трябва да си говорим за ИСТИНСКИ качествени дискове, не се говори за марки, а за производители. Абсолютен лидер в това отношение е Tayo Yuden в Япония. Те произвеждат дисковете на Ricoh, Teac, Plextor и други реномирани фирми. За жалост такива дискове се намират трудно у нас и/или са скъпи. За простомсъртните, които не се стремят към НАЙ-доброто същестува един чудесен баланс цена/качество - Traxdata, които са дело на Ritek. Maxell също често залагат на Ritek за производството на дисковете си. EMTEC (бившите BASF) имат някои добри партиди и някои боклучави. Там е до късмет.

за махсуела не сьм сьгласен.купих 5 и 3-те вече отказват.maxell video/data media.dvd+r.за вербатим само добри думи :yanim:

Ползвал съм цветните дискове на Maxell, както и техни шпиндели. Доволен съм от тях. За Verbatim вече казах. :)

За мен най-доброто хранилище си остава самия интернет.Имам регистрации на 6 или 7,не помня всичките,фрее-сървъри,където периодично си прехвърлям копия на всички доцументи,снимки и т.н. инфо,което ще ми трябва за в бъдеще (а може и да не ми трябва.. :down: ).Разбира се ,всичко ми е архивирано и заключено.

Всеки месец освен това си обновявам архива с СД-та.Не съм имал ядове досега с тях.Имам и 5-6 кутийки с дискети-в едната е целия Уиндоус 3.11-инсталационен-имам си го от 1997 г. и все още си работи без проблеми... :bye:

Интересно какво става ако тези фрий сървъри сдадат багажа. ;)

Най-сигурно хранилище НЯМА. Аз бих бил сигурен ако даденото нещо го имам в оригинал и копие на харда, качено на оптичен носител и/или външен твърд диск и качен някъде в нета. Тогва ще съм спокоен. :)

Според мен най-сигурният носител си остава хард диска.От декември месец съм с два хард диска - един вътрешен,в който слагам всякакви неща и един външен,в който си държа само най-ценните и важни неща.Преустанових записването на дискове,заради външния хард диск,защото смятам,че той е сигурен носител,и защото не е нужно да записвам всеки втори филми или всяка програма на диск след като ще излезе нов техен релийз или версия.CD/DVD носителите не са много надеждни,защото след време може да се надраскат или още по-зле както стана с дисковете от марката Princo - да се обелват и така да се загуби информация.Външните хард дискове също така представляват и удобсто - примерно един хард диск от 250 GB събира грубо 60 DVD диска и ако на човек му е нужен някакъв файл може просто да пусне една търсачка,вместо да се ровичка във всичките дискове,за да кърси кое,къде... Информацията също така може да се записва и трие многократно.

SteFo, имаш право в някои отношения. И все пак всичко е относително. Допълителен твърд диск изисква допълнително захранване. Трябва да се включва и изключва ако е нормален, не стои постоянно включен. Ако си е истински външен, то това е скъп хардуер. Колкото и да са удароустойчиви хардовете, едно падане или силен удар може да са фатални. Докато един DVD диск и да падне, проблеми няма. Малко по-скъпите медии имат и по-добро покритие от двете страни и се драскат по-трудно. Ако трябва да пренесеш информация със себе си, която не много е рисковано И неудобно да мъкнеш хард диск със себе си. Оптичните носители нямат такива проблеми.

Всеки носител си има предимства и недостатъци и нещата опират по-скоро до това за какво ще се използват и за какъв бюджет става въпрос.

Единствено дискетите (ах, тези дискети) нямат реални предимства. И все пак ако си съставям щайга в днешно време, без флопи НЯМА да мина. Може да се изпозлва рядко, ама то веднъж ще потрябва и като няма...

Едно от златните ми правила: по-добре да има в излишък отколкото да не достигне. Винаги може да не ползваш/изхъврлиш дадено нещо, но ако потрябва и няма, става сложно.

Решението е някаде в енергиино независим носител които не се влияе от атмосферни магнитни статични или на каквито и да е други условия

например този квантов носител ми харесва малък с голям размер ама за цената му бих си купил собствен дисков масив около около 100 терабаита

Редактирано от saentist (преглед на промените)

• Автор
Всъщност не всички дискове на Verbatim са достатъчно добри. Тези с DataLife Plus и/или с Crystal покритие са доста добри. Другите са средна работа. Ако трябва да си говорим за ИСТИНСКИ качествени дискове, не се говори за марки, а за производители. Абсолютен лидер в това отношение е Tayo Yuden в Япония. Те произвеждат дисковете на Ricoh, Teac, Plextor и други реномирани фирми. За жалост такива дискове се намират трудно у нас и/или са скъпи. За простомсъртните, които не се стремят към НАЙ-доброто същестува един чудесен баланс цена/качество - Traxdata, които са дело на Ritek. Maxell също често залагат на Ritek за производството на дисковете си. EMTEC (бившите BASF) имат някои добри партиди и някои боклучави. Там е до късмет.

<{POST_SNAPBACK}>

Само имам забележка отностно - Ricoh!Имам дискове на въпросната марка които са RW и спряха да работят доста бързо, даже Princo на RW според мен са по-добри!А що се отнся до R дисковете, не мога да кажа нищо освен че наистина са рядкост, тия на Ricoh !

По-добре си вземи по-голям хард диск и няма смисъл да записваш дисков!

По-добре си вземи по-голям хард диск и няма смисъл да записваш дисков!

<{POST_SNAPBACK}>

:)

Не е така. Какъв е смисъла да имаш и 1000 копия на харда ако един ден се скапе по една или друга причина? Копия на даден документ се правят на хард диска ако нещо сгафиш и, да речем, изтриеш оригинала и да си намериш бързо копието. За истински backup без ОТДЕЛЕН носител не може да се мине. Какъв ще е той, зависи от нуждите и бюджета. Хе-хе, ако се опасяваш, че може да те ограбят и да ти вземат портфейла, би ли си сложил всички пари в него?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.