Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Стойки за съраунд колони, заслужава ли си?

Featured Replies

Здравейте! Интересно ми е, дали си заслужава да купя тези стойки за съраунд колони към домашно кини HX806pe? В момента съраунд колоните са на пода, което ме кара да си мисля, че ако взема стойките ще има по-голям ефект, но дали си заслужава? Бих искал да чуя Вашето мнение, което обаче няма да е краен ориентир, но все пак бихте ми помогнали в решението. Благодаря!

http://www.dekom.bg/...52952750cb6bef8

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

Здравейте! Интересно ми е, дали си заслужава да купя тези стойки за съраунд колони към домашно кини HX806pe? В момента съраунд колоните са на пода, което ме кара да си мисля, че ако взема стойките ще има по-голям ефект, но дали си заслужава? Бих искал да чуя Вашето мнение, което обаче няма да е краен ориентир, но все пак бихте ми помогнали в решението. Благодаря!

http://www.dekom.bg/...52952750cb6bef8

Здрасти! Дали си заслужават точно тези стойки не знам, но е много по-добре съраунд колонките да не са на пода, а да са на височината на ушите на слушателя /примерно/ или на височината на предните колони.

Виждат ми се доста скъпи тези стойки и според мене отиди при някой дърводелец и му кажи какво ти трябва и ще дадеш значително по-малко пари и може да изглеждат и значително по-добре ако се байцват, лакират и т.н.

• Автор

Здрасти! Дали си заслужават точно тези стойки не знам, но е много по-добре съраунд колонките да не са на пода, а да са на височината на ушите на слушателя /примерно/ или на височината на предните колони.

Виждат ми се доста скъпи тези стойки и според мене отиди при някой дърводелец и му кажи какво ти трябва и ще дадеш значително по-малко пари и може да изглеждат и значително по-добре ако се байцват, лакират и т.н.

Стойките са общо 80лв. двете. И аз обмислих тази идея, но дали ще стане по-добре от тези? Плюс на мен ще ми вървят черни стойки, предвид че техниката е черна, телевизора също, но не знам.

Благодаря за съвета!

Помещението дава ли възможност за подобно разположение на колоните?

Публикувано изображение

• Автор

Помещението дава ли възможност за подобно разположение на колоните?

Публикувано изображение

По принцип стаята е голяма, но дивана е с лежанка и е разположен на 40см до дясната стена и за да запазя симетрията на съраунд колоните, трябва и лявата да е по-близо.

P.S. Предните колони си имат стойки, само съраунд колоните нямат.

Публикувано изображение

Целта на колоните, когато ги разполагаш е да бъдат на нивото на ушите. Когато си седнал на слушателското място, разбира се. Акустичната ос да е разположена към слушателското място. Желателно е всички ОТ да бъдат на едно ниво (височина). Около колоните не трябва да има повърхности, които отразяват звука. Точно тези стойки са подходящи за тази цел. ОТ ако бъдат разположени в ъгли, ще се получи ефект "хорна" и пак ще имаш някакво изменение на звука. Аз май ти бях предлагал стойките в др. тема?

• Автор

Целта на колоните, когато ги разполагаш е да бъдат на нивото на ушите. Когато си седнал на слушателското място, разбира се.

Акустичната ос да е разположена към слушателското място. Желателно е всички ОТ да бъдат на едно ниво (височина).

Около колоните не трябва да има повърхности, които отразяват звука. Точно тези стойки са подходящи за тази цел.

ОТ ако бъдат разположени в ъгли, ще се получи ефект "хорна" и пак ще имаш някакво изменение на звука.

Аз май ти бях предлагал стойките в др. тема?

За стойките си прав, предложи ми точно този вид стойки.;-)

По принцип стаята е голяма, но дивана е с лежанка и е разположен на 40см до дясната стена и за да запазя симетрията на съраунд колоните, трябва и лявата да е по-близо.

В такъв случай има смисъл от тези стойки.

Но първо може да изпробваш да поставиш съраунд колоните горе-долу така, както би трябвало да са поставени на стойките, и да видиш как ще се чува.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Публикувано изображение

Все още не съм си взел стойки (и по-добре, понеже в Деком не бяха останали бройки, но така или иначе, стойките са едва метър високи)но засега докато нямам, дали е по-добре да оставя положението както е, а именно дясната колона както споменах е на по-малко от 40см., точно както е на картинката по-горе, а лявата съм я сложил на 30 см. от дивана, тоест не е плътно до стената. Правилно ли е сегашното разположение, или да я преместя плътно до стената, като по този начин ще се получи А-симетрия, спрямо дивана както е на картината по-горе, но ако звука се подобри, това няма да е от значение.

Моята логика ми казва, че предвид факта, че колоните са на земята, лявата трябва да е по-близо разположена?

Правилно ли е сегашното разположение, или да я преместя плътно до стената, като по този начин ще се получи А-симетрия, спрямо дивана както е на картината по-горе, но ако звука се подобри, това няма да е от значение.

Положението и на колоните, и на дивана е в общи линии правилно в сегашния му вид. Разположението на съраунд колоните спрямо дивана е по-маловажно, съпоставено с положението им спрямо цялата стая. Всъщност, проблемът е, че прозорците, вратите, мебелите и т.н. дават ефект върху акустиката на помещението. Ако има възможност за корекции на баланса на каналите, може там да се опита и да се види дали ще има някакъв ефект. Ако стаята е около 20 квадрата, ефектът от тези корекции ще се усети слабо. Но все пак най-добре е да се изпробват няколко варианта, тъй като през интернет не може да се добие представа за акустиката на помещението.

Трябва да има разстояние от ОТ до стената и да не е точно в ъгъла. За картината горе- стойките на предните колони са добър пример, за разлика от тези на страничните (surround) от акустична гледна точка. Желателно е повърхностите, отразяващи сигнала да бъдат по-малко. Отделно трябва да има и звукопоглъщащ материал, но няма да навлизам. Както са ти казали и по-горе понякога се налага и софтуерна корекция на каналите .

• Автор

Положението и на колоните, и на дивана е в общи линии правилно в сегашния му вид. Разположението на съраунд колоните спрямо дивана е по-маловажно, съпоставено с положението им спрямо цялата стая. Всъщност, проблемът е, че прозорците, вратите, мебелите и т.н. дават ефект върху акустиката на помещението. Ако има възможност за корекции на баланса на каналите, може там да се опита и да се види дали ще има някакъв ефект. Ако стаята е около 20 квадрата, ефектът от тези корекции ще се усети слабо. Но все пак най-добре е да се изпробват няколко варианта, тъй като през интернет не може да се добие представа за акустиката на помещението.

23кв.м. е стаята.

Иначе от менюто за увеличаване на всяка една колона, съм направил така, че съраунд колоните са на 6/6 сила на звука, предните са -3/0. Тоест, предвид че са на земята задните, съм направил "ефекта" задните да се чуват повече от предните и така до някъде компенсирам това че са на пода.

Иначе ето точно как изглеждат.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

При това положение можеш да направиш следното сравнение: Запомни си настройките на каналите и ги нулирай. След това сложи съраунд колоните в положение, което биха заемали, ако бяха на стойките, и поекпериментирай как ще бъде звученето. Ако не усещаш никаква разлика, значи сегашните настройки компенсират разположението на говорителите. Можеш да изпробваш и да ги сложиш в положение, в което са с малко по-високо разположение от двата предни канала.

По принцип, така поставени на земята, не са правилно разположени, но има една тънкост, че при правилно разположение (т.е. на едно ниво) в помещение като твоето има лека вероятност каналите да се заглушават взаимно.

Според мен стойките са по-добрият вариант, но без да мога да чуя звученето на системата, не мога да ти кажа нещо на 100% сигурно - затова опитай тези неща и си прецени каква е разликата. :cool:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.