Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Топлата вода в бойлера свършва прекалено бързо

Featured Replies

Привет, От няколко дни забелязахме проблем с бойлера - 90 литров "Елдом". Не беше включван от доста време, но сега се наложи. Пъровото нещо е, че се чува странен шум в бойлера, когато се пусне топлата вода на чешмата. Сякаш се пръска със струя вода върху найлон, но по заглушено. Трудно е да се опише с думи. Другото е, че при напълно зареден и загрят бойлер, стигнал 90 градуса, топлата вода стига едва-едва за изкъпването на 1 човек. 10-тина минути и топлото се изпарява, а преди сме минавали половината семейство на така загрят бойлер. Някой дали има представа на какво могат да се дължат двете неща? Благодаря за вниманието! Поздрави!

Май много сме стояли в банята ;) отваряй го - пълен е с варовик ПП. Предполагам че щом питаш , може би няма да можеш да извършиш почистването . Повикай техник че тока си е опасен - най малкото - шибне ли те , не можеш да му отвърнеш :no-no:

Редактирано от jonov (преглед на промените)

@jonov не е само тока. Един бойлер си е потенциална бомба... преди няколко години гръмна в моя квартал 1 бойлер сега апартамента е неизползваем също така панелките са разбити, а на почти всичките блокове до него бяха останали без стъкла. Ако не разбира по-добре да не пипа! :)

Може ли да отговорите на следните въпроси: 1.Бойлера хоризонтален или вертикален монтаж е? 2.Колко години ползвате бойлера? 3.Приблизително,колко е времето за нагряване след последната консумация на гореща вода и изчерпването и до нови 90 градуса.

Купуваш си един нов за 170лв. този предаваш на вторични за 20лв. и въобще не си задаваш излишни въпроси. А това със загряването до 90 градуса няма да коментирам.

Има вероятност реотана да е заминал. Имах подобен проблем и се оказа точно това.

Редактирано от andreygg (преглед на промените)

Колегата казва , че е загрял до 90 градуса и то. Аз лично се чудя защо до такава температура ( кой и защо е нагласил терморегулатора на такива градуси?). Нормално е до 60-65 градуса, максимум 70 градуса. 1. Съмнения за натрупан варовик 2.Провери тръбата (входящата) преди възвратният клапан дали е топла или гореща. Има вероятност и той да не работи. Ако е така си провери и водомера, ако е от тия за студена вода, защото при тая температура на водата и неизправен клапан вероятно ще има поражения по него.

Аз пък сега ще ви кажа какъв най-вероятно му е проблема. Аз скоро "го ядох" такъв. Проблемът на тези Елдом е, че тръбите вътре за топла и студена вода са пластмасови. И съответно тръбата за топлата вода от горещата вода започва да се разпада и следователно водата която започва да се използва е доста по-малко. Моята тръба беше наполовина и водата свършваше доста бързо. Ориентир за това може да бъде термометъра в горната част на бойлера - ако водата свършва а пък тя не спада значи проблемът ти е точно такъв. Аз при мене мислех, че е от термометъра, но като го отворих и да го чистя уж за варовик, то такъв нямаше а имаше парчета пластмасова тръба. Ако това се окаже проблемът, тези тръбички ги продават по 4-5лв.

Редактирано от icemans (преглед на промените)

Ще ви кажа и аз миналото лято, докато бях на стаж в малък град в БГ как изпатих. Бойлерът в квартирата беше от старите ЕЛДОМ, целият град бил мислен като да има ТЕЦ ама нещо не им стигнало желание към края и така си останали... Тъй бойлерът не го гасях защото уж харчело по - малко ток ... Проблемът беше следният, постоянно нямах топла вода въпреки постоянната работа на бойлера, тя свършваше точно след 1 къпане и то лятото ... Оказа се поради изградените тръби за ТЕЦ и нескопосаното връзване на бойлера и прецаканият възвратен клапан ( как се навръзват много грешки ), топлата ми вода ( аз бях на последният етаж ) отиваше в съседите и те може да се каже, че "имаха" ТЕЦ :) и така водата ми изтичаше в съседите а в моят бойлер постъпваше постоянно студена, която се загряваше и т.н. Равносметката за 1 месец беше - 350 лева ток, 150 вода ... Сега към авторът ако имате дори с малко завишени сметки от нормалното за Вашето домакинство ток и студена вода, моля проверете да не става като при мен просто още да сте в началото на този порочен кръг...

Отвори крана на топлата вода с пълна мощност и ако от чешмата почне да излиза пара,а не вода значи имаш "въздушен джоб".Остави да изтече парата и да потече само вода без чешмата да "кашля".И си регулирай термостата,не трябва да загрява до 90,а до 60 градуса.Ако не се оправи от това,викни майстор да го види на място.

• Автор

Здравейте,

Много благодаря за отговорите и съветите.

Сега по темата...

Може ли да отговорите на следните въпроси:

1.Бойлера хоризонтален или вертикален монтаж е?

2.Колко години ползвате бойлера?

3.Приблизително,колко е времето за нагряване след последната консумация на гореща вода и изчерпването и до нови 90 градуса.

1. Бойлерът е вертикален.

2. 5 до 6 години, като бойлерът реално се ползва за по 5 дни в годината.

3. Времето е сравнително нормално - около 2 часа.

Аз пък сега ще ви кажа какъв най-вероятно му е проблема. Аз скоро "го ядох" такъв. Проблемът на тези Елдом е, че тръбите вътре за топла и студена вода са пластмасови. И съответно тръбата за топлата вода от горещата вода започва да се разпада и следователно водата която започва да се използва е доста по-малко. Моята тръба беше наполовина и водата свършваше доста бързо. Ориентир за това може да бъде термометъра в горната част на бойлера - ако водата свършва а пък тя не спада значи проблемът ти е точно такъв. Аз при мене мислех, че е от термометъра, но като го отворих и да го чистя уж за варовик, то такъв нямаше а имаше парчета пластмасова тръба. Ако това се окаже проблемът, тези тръбички ги продават по 4-5лв.

Ако ползваме термометъра за ориентир, значи не е това причината. Стрелката си спада нормално.

Ще ви кажа и аз миналото лято, докато бях на стаж в малък град в БГ как изпатих. Бойлерът в квартирата беше от старите ЕЛДОМ, целият град бил мислен като да има ТЕЦ...

М-не, не е това, и добре че. :)

Отвори крана на топлата вода с пълна мощност и ако от чешмата почне да излиза пара,а не вода значи имаш "въздушен джоб".Остави да изтече парата и да потече само вода без чешмата да "кашля".И си регулирай термостата,не трябва да загрява до 90,а до 60 градуса.Ако не се оправи от това,викни майстор да го види на място.

М-не, това също не е. Няма въздух.

Остава да е натрупан варовик, макар баща ми да казва, че водата тук не е варовита. От къде знае и дали е вярно нямам идея. Живеем в София за ориентир. А и след като бойлера почти не се ползва, то не вярваме това да е проблема...но не го изключваме напълно.

Най-вероятно е проблем с възвратния клапан.

Друго, което забелязах е, че когато пусна топлата вода на чешмата, но слабо, звук/шумене не се чува. Като "надуя" водата и шумът веднага се усилва.

Явно ще трябва да се отваря да се види за варовик и за клапана. Много съм благодарен за отговорите на всички ви. Ако някой се сети още нещо, да не се срамува и да пише. :)

Той клапана се вижда и от вън, но този шум ще стане ясен като се отвори. Все пак ако го отвориш обърни внимание и на тръбата за топлата вода - тя трябва да стига почити до горе на бойлера. Ако е по надолу си я смени за всеки случай, така и така ще го отваряш.

Освен изброените мнения още е възможна лоша връзка около терморегулатора вследствие на окисляване(ръжда) или разхлабени проводници- увеличава се съпротивлението, от там и допълнителното загряване на терморелето и то изключва преди да е загряла достатъчно водата. Това по често се случва при по мощните бойлери - 2,5-3 KW и когато бойлера е включен нощно време и няма движение на водата вътре в него (не се ползва топла вода) Шума най-вероятно е от предпазния клапан

Редактирано от Евгени (преглед на промените)

Рядкото ползване предлазполага пробиване на нагревателя, особено ако няма анодна защита. От това може да се чува и този шум.

Редактирано от eleena1999 (преглед на промените)

Освен изброените мнения още е възможна лоша връзка около терморегулатора вследствие на окисляване(ръжда) или разхлабени проводници- увеличава се съпротивлението, от там и допълнителното загряване на терморелето и то изключва преди да е загряла достатъчно водата. Това по често се случва при по мощните бойлери - 2,5-3 KW и когато бойлера е включен нощно време и няма движение на водата вътре в него (не се ползва топла вода)

Шума най-вероятно е от предпазния клапан

Евгени , много си прав , ама автора е написал че загрява на 90 градуса , така че това отпада като вариант .

Другото , малко се ползва , ако беше по нашия край и три месеца да е ползван - щеше да хване варовик но за София - чиста/мека вода , от сняг ???

За мен все пак си е варианта - варовик - а това че като пуснеш почва да шуми е още един ориентир - като отвиеш топлата вода , налягането пада в бойлера и затова че чува шуменето - същото го прави и моя .

Зависи какво е шуменето- ако е бил изключен терморегулатора, при влизането на студена вода се включва пак и пробитият нагревател почва да "свири" от това, че вода отива директно на кантала.

• Автор

Привет, За наша радост открихме и отстранихме проблема. Оказа се възвратният клапан. Сменихме го и вече всичко е наред. Няма нито шум, нито проблем с поддържането на топлото. Благодаря отново на всички включили се! Оценявам помощта! Поздрави!

От терморегулатора му намали малко градусите , да не загрява до 90 а около 70 градуса . Похабения ток до сега ще отиде в икономия на вода ако ви е близо водомера ;) Тая топла вода която се е връщала през водомера :) едва ли работи вече коректно .

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.