Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с дъно Asrock 870 Extreme 3

Featured Replies

Здравейте търся второ мнение за проблем с компа,който в момента е в гаранция и е в сервиза.Конфигурацията е тази от подписа,а проблема е,че системата зарежда само до логото на Windows.Малко предистория:след непрестанни забивания и последващи рестартирания,реших да направя чиста преинсталация в резултат на което компа си тръгва и работи нормално,до момента в който инсталирам драйверите на видеокартата,вследствие на което я докарах до горната ситуация.После компа работи само под safe mode,трия драйверите и пробвам с други(от най новите на сайта на NVIDIA до още 3-4 от по старите,но винаги резултата е същия).Пробвах с чисто нов хард и с друга видеокарта все същото,след това ми хрумна да преместя картата на другия PCI слот и вече нямаше никакви проблеми всичко си работи нормално.Огледах и почистих проблемния слот според мен,който е и препоръчителният според книжката на дъното,върнах картата и се върна старата ситуация. p.s малко се позабавиха с отговора от сервиза,за това и търся малко повече светлина по въпроса.

Тествай и RAM паметта за грешки.Размести паметите на различни слотове.Ако не помогне носи PC-то на сервиз.

Човека вече си е занесъл РСто в сервиза и търси второ мнение за да е сигурен в проблема.

@niksan3031

Честно казано не се сещам какво друго можеш да направиш. Направил си всичко необходимо.

Установил си, че проблема е в праймъри PCIe слота.

Опитал си да го чистиш.

Пробвал си с поне две карти и проблема е един и същ.

Появил се е когато си сложил драйверите.

Машината увисва в момента в който трябва да тръгне на висока резолюция.

В другия слот видеокартата си работи коректно. Значи проблема не е в нея.

Пробвал си с различни драйвери

Малко е вероятно проблема да е в захранването, но аз бих опитал и с друго. Друго което бих опитал да стартирам ОС като избера Disable VGA или без драйверите на NVidia да пусна видеото в нужната резолюция.

• Автор

Благодаря за отговора,малко ме успокои,че поне съм направил най-необходимото,а колкото до останалото и мен ме съмнява проблема да е от захранването.От сервиза все още не са ме потърсили макар,че се чухме за последно на 19.05,за да им обясня какъв е проблема,като получа отговора им ще пиша пак.

Едно ъпче ще му дойде добре на биоса.

Ако решиш да ъпдейтваш БИОС-а имай предвид, че ще загубиш гаранцията. Първо се допитай до сервиза и ако се налага ъпдейт тогава.

Ако решиш да ъпдейтваш БИОС-а имай предвид, че ще загубиш гаранцията. Първо се допитай до сервиза и ако се налага ъпдейт тогава.

?????????????????

Какво те кара да мислиш така?

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

Последния биос за дъното е 1.60 от 10/26/2011. оправя тези два проблема и добавя някои функции. 1. Turn off DR.Debug LED when entering OS. 2. Update LAN Boot ROM. При това дъно нищо не рискуваш с ъпдеита на биос. Случайно да си опитвал да натиснеш "X" при стартиране? Това задейства функцията UCC, нормално е ако няма ядра за отключване компютъра да забива и да се рестартира. Автоматично овърклоква и процесора. Каква грешка изписва лед индикатора на дъното?

• Автор

Последния биос за дъното е 1.60 от 10/26/2011. оправя тези два проблема и добавя някои функции. 1. Turn off DR.Debug LED when entering OS. 2. Update LAN Boot ROM. При това дъно нищо не рискуваш с ъпдеита на биос. Случайно да си опитвал да натиснеш "X" при стартиране? Това задейства функцията UCC, нормално е ако няма ядра за отключване компютъра да забива и да се рестартира. Автоматично овърклоква и процесора. Каква грешка изписва лед индикатора на дъното?

Ще помисля за ъпдейт на биоса,трябва и да намеря инфо как се прави или да питам в сервиза те да го направят.Бутона "X" не съм натискал,даже нарочно избягвам докато не ми остане време по подробно да прочета за UCC и изобщо за отключване на ядрата.Не обърнах внимание какъв е кода на грешката от лед индикатора :angry:

Няма такова нещо.

Ако производителя има такива рестрикции то няма да публикува биоса в сайта си а ще го разпраостранява по сервизен канал само между официалните си сервизи.

Ще помисля за ъпдейт на биоса,трябва и да намеря инфо как се прави или да питам в сервиза те да го направят.Бутона "X" не съм натискал,даже нарочно избягвам докато не ми остане време по подробно да прочета за UCC и изобщо за отключване на ядрата.Не обърнах внимание какъв е кода на грешката от лед индикатора :angry:

Със същото дъно съм, първата ревизия.

На дъната асрок Биоса се ъпгрейдва супер лесно под Уиндоус, все едно инсталираш програма.

Дори и да премигне тока нищо не рискуваш има възможност за възстановяване на биос от usb флашка.

И аз имам известни проблеми с видео картата.

Но при мен е 100% сигурно че проблема е в самата картата.

Ако използвам D-Sub компютъра забива и следва рестарт.

Самото дъно е много добро, нищо че захранването на процесора е само с 4+1 фази и за овърклок става.

Единствения минус е че заради охладителя на процесора първия слот за рам е много трудно използваем.

?????????????????

Какво те кара да мислиш така?

На моята конфигурация така пише в гаранцията и затова така смятам, но пак повтарям, че е по-добре да се направи консултация със сервиза

На моята конфигурация така пише в гаранцията и затова така смятам, но пак повтарям, че е по-добре да се направи консултация със сервиза

Аха и при евентуален проблем с дъното как ще разберат че си обновявал биоса?

И гаранцията би трябвало да е по компоненти а не на цялата конфигурация.

Много ми е интересно как се съгласявате да ви дадат частична осакатена гаранция за цялата конфигурация.

Бакалийски компютър - бакалийска гаранция. Нямам какво друго да ти кажа.

Тази моята тояга е от 4-5 години и ми е първата. Автора не вреди да се допита до сервиза, нали ?

EDIT: Гаранцията мина преди 2 години, но помня че при ъпдейт на БИОС-а тя отпада

Редактирано от DD-WRT (преглед на промените)

...... но помня че при ъпдейт на БИОС-а тя отпада

Това че някой ти е дал ограничена гаранция и ти е казал, че ако направиш еди какво си тя отпада е некоректно отношение към клиент.

като начало още преди 4-5 години имаше компоненти с по 2 години гаранция а на тебе са ти дали само 3 това не означава, че ако третата година имаш проблем и вместо в плод и зеленчука от където си го купил отидеш при вносителя на съответния компонент ще ти откажат гаранцията.

Това дали си направил или си се опитал да направиш ъпдейт на биоса ако неси признаеш сам е недоказуемо. Никой при продажбата не пази информация съответния хардуер с какъв биос или фърмуер е продаден, за да ти каже че ти си се опитал да го подменяш. И пак ти казвам няма рестрикция от нито един производител или вносител на дънни платки да се прави такъв ъпдейт. Да може да се намусят ако сам си кажеш че при опит са се скапали нещата, но няма да ти откажат гаранционно сервизиране, нямат право и основание да го направят.

Флашването е толкова лигава работа, че никой не е застрахован от омазване, дори и официалния сервиз. Но дори и да се омаже нещо не е болка за умиране, трябва ти човек с програматор и 5 минути време.

Това че някой ти е дал ограничена гаранция и ти е казал, че ако направиш еди какво си тя отпада е некоректно отношение към клиент.

като начало още преди 4-5 години имаше компоненти с по 2 години гаранция а на тебе са ти дали само 3 това не означава, че ако третата година имаш проблем и вместо в плод и зеленчука от където си го купил отидеш при вносителя на съответния компонент ще ти откажат гаранцията.

Това дали си направил или си се опитал да направиш ъпдейт на биоса ако неси признаеш сам е недоказуемо. Никой при продажбата не пази информация съответния хардуер с какъв биос или фърмуер е продаден, за да ти каже че ти си се опитал да го подменяш. И пак ти казвам няма рестрикция от нито един производител или вносител на дънни платки да се прави такъв ъпдейт. Да може да се намусят ако сам си кажеш че при опит са се скапали нещата, но няма да ти откажат гаранционно сервизиране, нямат право и основание да го направят.

Флашването е толкова лигава работа, че никой не е застрахован от омазване, дори и официалния сервиз. Но дори и да се омаже нещо не е болка за умиране, трябва ти човек с програматор и 5 минути време.

ОК, автора на темата има проблем и се надявам да го разреши. Да спрем да говорим за моя случай, знам че бях прецакан, но това пишеше в гаранционната карта. Моят БИОС не е флашван, понезе както много правилно се изрази е "лигава работа" а и не съм имал проблеми.
  • Автор

Проблема уж е разрешен,вчера не издържах и звъннах в сервиза откъдето ми казаха,че проблема е видеокартата,следва подмяна,но най рано в понеделник ще чуя каква ще ми предложат.

.......Да спрем да говорим за моя случай, знам че бях прецакан, но това пишеше в гаранционната карта. ......

Човек никой не се опитва да те изкарва невежа, а просто изясняваме ситуацията за да не могат некоректни търговци да малтретират клиентите си с измислени забрани. Ако покрай проблема на автора сме успели да помогнем и на някой друг да е наясно с правата си е чудесно.

Проблема уж е разрешен,вчера не издържах и звъннах в сервиза откъдето ми казаха,че проблема е видеокартата,следва подмяна,но най рано в понеделник ще чуя каква ще ми предложат.

В момента тука развиваме малко теоретични аргументи тъй като машината не е при тебе, а и възможностите ти за тест и подмяна на компоненти при теб е по ограничена отколкото в сервиз. Възможно е проблема да е в картата въпреки че това което си направил като проби според мен го изключва. Предполагам си разказал в сервиза всичко това което ти самия си направил, а именно, че картата работи коректно на втория слот. И това навежда на мисълта за проблем в дъното. В крайна сметка щом са решили че е картата ще трябва да я заменят, и ако са сбъркали ще го установят преди да ти върнат конфигурацията работеща.

Прочетох с внимание какво си написал .Хубаво е че си опитал всичките тези неща и си мисля че сам си стигнал и до отговора на въпроса . Проблема ти е в слота или в компоненти на дъното свързани с въпросния слот . Няма нужда да се изреждат всички елементи по веригата . Това се оправя само по един начин -смяна на слота (ако се установи че е дефектирал ) в сервиз и проверка на останалите компоненти на дъното за дефектирали такива . Tова е ,по ясно мисля че би ти станало ,ако когато си вземеш компютъра ,питаш там какво са установили като проблем .Успех ти желая .

Редактирано от PC doctor (преглед на промените)

Всъщност, в гаранцията е посочено да не се ъпдейдва/префлашва BIOS oт крайни потребители по време на гаранцията, защото като знаеш какви специалисти са повечето потребители и как могат да оплескат процедурата и да доведат компютъра до невъзможност за стартиране...

...Това се оправя само по един начин -смяна на слота (ако се установи че е дефектирал ) в сервиз и проверка на останалите компоненти на дъното за дефектирали такива .

То защото някой сервиз ще се заеме да разпоява PCI-E слот и да го запоява обратно, meaningless operation... По-вероятно е да го класифицират гаранционен дефект и да върнат дъното на производителя, като заменят текущото с ново и работещо, ако е гарационно.

.......................

Заключение - с цялото ми уважение, темата в момента е просто тра-ла-ла-ла. Компютърът е в сервиза, авторът няма какво да направи и нищо друго, освен да спекулираме, не можем. Налага се понякога детайлен анализ на проблемите.

Дънцето на пръв поглед има 2 PCI-E х16 слота и ако теоретично предположим, че конкретно слотът е виновен, то тогава до когато не се опитва авторът да прави CrossFire, може да се ползва картата на слот номер 2.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Всъщност, в гаранцията е посочено да не се ъпдейдва/префлашва BIOS oт крайни потребители по време на гаранцията, защото като знаеш какви специалисти са повечето потребители и как могат да оплескат процедурата и да доведат компютъра до невъзможност за стартиране...

Дори и този аргумент не дава право на никой прекупвач да слага по големи рестрикции отколкото производителя. Да не говорим че вече туловете за флашване на биос са вградени и няма вероятност да ги объркаш, също така разпознават дали биоса е за това дъно или не и пак те спират ако бъркаш. Та проблем може да се получи в доста ограничени случаи. Като проблема може да случи на всеки независимо дали е обикновен краен клиент или професионалист.

....... Това се оправя само по един начин -смяна на слота ......

Такава процедура не се извършва в нито един официален сервиз. Стигне ли се до там се сменява дъното.

Дънцето на пръв поглед има 2 PCI-E х16 слота и ако теоретично предположим, че конкретно слотът е виновен, то тогава до когато не се опитва авторът да прави CrossFire, може да се ползва картата на слот номер 2.

Теоретично е така, но автора е в пълното право да си търсите гаранционните права, защото ако и втория слот откаже два дена след изтичане на гаранцията тогава какво прави?

Гаранцията ти гарантира, че продукта ще има функционалността която има в момента на закупуването.

По твоята логика ако дъното има 12 USB-та и 11 от тях не работят няма какво да се притеснява човек нали има едно работещо.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

Дори и този аргумент не дава право на никой прекупвач да слага по големи рестрикции отколкото производителя. Да не говорим че вече туловете за флашване на биос са вградени и няма вероятност да ги объркаш, също така разпознават дали биоса е за това дъно или не и пак те спират ако бъркаш. Та проблем може да се получи в доста ограничени случаи. Като проблема може да случи на всеки независимо дали е обикновен краен клиент или професионалист.

...

Теоретично е така, но автора е в пълното право да си търсите гаранционните права, защото ако и втория слот откаже два дена след изтичане на гаранцията тогава какво прави?Гаранцията ти гарантира, че продукта ще има функционалността която има в момента на закупуването.

Аргументът не е важен. И аз да продавах компютри, вероятно бих сложил подобни рестрикции в гаранцията, за да не оправям поразиите на сульо и пульо, който префлашва, тока премигва и после иди търси програматор за чипа на BIOS или минавай през Recovery процедури. Ако случайно този сульо пульо прецака компютъра, в сервиза безропотно трябва да се мъчат да оправят поразиите, причинени не поради фабричен дефект, а човешка небрежност?

Гаранцията покрива фабрични дефекти, не форсмажорни обстоятелства.

Напълно съм съгласен, че авторът е в пълното си право да търси гаранционните си права и така трябва. Ако дънцето беше обаче извън гаранция, местенето на видео картата на друг слот би бил единственият вариант, който да не бърка в джоба.

Аргументът не е важен. И аз да продавах компютри, вероятно бих сложил подобни рестрикции в гаранцията, за да не оправям поразиите на сульо и пульо, който префлашва, тока премигва и после иди търси програматор за чипа на BIOS или минавай през Recovery процедури.

Ако вие продавахте компютри нямаше да ви интересува, защото когато "сульо и пульо" си омажат биоса от вас се изисква да го изпратите до сервиза на вносителя и те ще се занимават с префлашване или каквото там се наложи. И ако смятате че всички сервизи когато префлашват биоси го правят само зад UPS сте в голяма грешка, което означава че и те не са застраховани от премигване на тока. Няма нищо форсмажорно при омазване на биос при префлашване, може всичко да си мине ок да няма спирания на тока и пак след това да не запали дъното.

...

Ама това само ако са нови и дъната са гаранционни, нали? Ако са втора употреба конфигурацийки, всички главоболия кацат на главата на продавача.

Не всички правят обновяванията на BIOS зад UPS и никъде не съм твърдял подобно нещо. Но от сервизите нямат и голямо желание да правят това, освен ако не е крайно наложително. Като цяло - "Не пипай нещо, което работи" е перфектната максима по въпроса.

А под форсмажорни обстоятелства имам предвид човешка небрежност, премигване на тока и т.н, които могат да станат по време на операцията.

Не мисля, че е необходимо да спорим относно това колко е работа на потребителя да префлашва и до колко може да "стане белята".

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.