Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Застрахователната култура на българина

Featured Replies

Да, работя в този сектор. Споменавал съм го много пъти. За това и давам толко детайлна информация, която много хора не я знаят

...

Законите ни никак не са лоши в сравнение с тези в Европа, регулацията е изключително строга. Проблемите идват от незнание. Все пак. Аз знам разликата м/у процесор сокет 1155 и дъно сокет АМ3, но знаеш, че е имало случай на излъгани потребители, само и само да си продадат продукцията. Когато не си наясно сн ещата е много лесно да те излъжат. Това важи и в сключването на застраховки, така и в излплащането на обезщетения. И заради 2-3 големи играча на пазара, които си играят по мутренските правила, страда целият застрахователен пазар...

А аз имам познати, които Каското не им покриха щетите в достатъчен размер и се отказаха да правят каско на автомобила, няма никаква полза.

Тая култура на застраховане няма общо с културата, всичко както казаха по-рано е въпрос на желание. Защото ако тръгнем да прилагаме западните модели 1:1 и да се изкарваме диваци, защото не се застраховаме, защото не пазаруваме от интернет и прочие глупости...ами извинявай, но всичко опира до финансите.

Извън София и някои други населени места заплатата средно е около 450-500лв. Ако някой има някаква кола, едвам й покрива гражданската на разсрочено плащане, както я плащам и аз - разсрочено и си плаща винетка и технически... И то има кола, защото има страшна централизация и урбанизация, липса на редовен транспорт и работа извън най-големите населени места.

Ако се започва с десетки милиони левове начален капитал, доста ми е съмнително как има толкова много фирми, дори българската мафия не знам да има възможност толкова много застрахователни фирми да направи.

А законите ни меко казано са лоши и приличат на швейцарско сирене - с повече дупки и вратички, отколкото регламенти, които да защитават хората и да налагат изпълнението на определени задължения.

Мога да ти обясня. Има статистики. Така например BMW е по-верояно да причини катастрофа (все още няма разделение по марки) ил инапример, колкото и да е странно, и това не е само в България, а в цял свят- червените коли причиняват повече щети на пътя. И ще ти обясня и това с какво се обяснява със съвсем просто пример

....

В заключение, без да звучи расистко, антифеминистично и тн. Не съм рапвил аз тази статистика, само имам достъп до нея и тя не е за България, тя е за Европа!

Най-опасни на пътя са дами, шофиращи малки автомобили в червен цвят и на възраст м/у 22 и 27 години.

Шофьорите със стаж до 3години не са задължително по-опасни. Относно фукнята - ами представи си, че някой на 35 си извади шофьорска книжка, пак ли ще се фука като тинейджър на 16, на който тате му е дал да подкара колата?

Много ми е било неприятно, когато някои застрахователи се опитват да ми лепнат 50-70лв отгоре към полицата на Гражданската отговорност, просто защото имам под еди си колко години стаж или съм се бил водил млад водач...

BMW не знам дали е по-вероятно да причини катастрофа, ако ще си говорим - зависи от водача. Има хора с нови коли, които си карат нормално и въобщ това е доста индивидуално. А аз знам колици с малки обеми двигатели, които развиват висока скорост...

А за малките градчета - ами да, ама винаги в областният град се карат практическите шофьорски изпити, не е като да си нямат понятие хората от по-натоварен трафик...

А за шофирането и жените - някога, когато карах курсовете, след мен имаше момиче, което 3-ти път се явяваше на шофьорски изпит и...я скъсаха... Па позната имам, която в сравнение с мен доста мудно кара или така изглежда... Това е лирично отклонение, иначе на моменти жените са по-добри шофьори, по-малко осъзнато опасни действия правят...няма го момента с ядосването и надпреварването...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

...

Така. Отговарям:

Има коефицинети според възрастта на автомобила. За над 14 годишен автомобил (което е горната граница) се плаща с коефициент 0,4 или това ще рече: 40% от щетата. Или по-точно 40% от детайл: "нов". Съответно и тенекеджииски труд се таксува по-ниско (но не в проценти) и тн. Не се овехтява с 40% боята. Докато по-нови коли се пращат със възлагателно писмо в доверен сервиз, където се ремонтира всичко, а отношенията по изплащането са м/у застраховател и сервиз. Реално човека не получава никакви пари, а колата му се ремонтира в хубав, свестен сервиз. Тук определящо е възрастта на автомобила.

Всяко правило си има изключение, но ако погледнем статистиката на КАТ, както и за всяка друга държава, то шанса някой с под 3 години стаж да причини катастрофа е много по-голям. Също така има и завишение и за самата възраст на шофьора. Стандартно е до 26 годишна възраст. Това за което ти говориш. Аз лично имам над 3 години стаж, но не и 26 годишна възраст и си плащам... Какво да се прави. Сега и опит от друга гледна точка:

-обучил съм да шофират няколко приятелки

-баща ми е бивш инструктор и самото обучение, което той ми направи, беше доста продължително, по изискванията за шофьори в НСО и бях много добре подготвен.

-причиних тежка катастрофа (1 пострадал- аз, счупен крак) февруари месец

-опита ми в обработката на щети и четенето на протоколи, попълването на данни (ЕГН от което си личи възрастта и книжка- опит)

Ти за 34 часа обучение може ли да се запознаеш със всички възможни ситуации? Ами ако се учиш лятото, есента зимаш книжка и почнеш да караш зимата, ти знаеш ли, като млад шофьор, колата ти как спира на сняг? Имаш ли изградени рефлекси?

Естествено, че зависи от водача, зависи дори дали си имал кофти ден и си се замислил за нещо друго. Но говоря като обобщена информация от доста години и от доста държави.

Притеснява те, че те слагат в общото число? Ами поискай индивидуална оферта! Отиди в 2-3 застрахователя, представи данни за колата си, за опита ти. Кажи имам 39 контролни точки и съм изряден водач или, примерно, имам Златен талон, аз съм свестен шофьор и спазвам правилата, искам отстъпка! Във всеки застраховател има отдел наречен Подписвачи (от английски Underwriters) където могат да ти смъкнат цената. Аз работя в точно такъв отдел и издавам индивидуални оценки на имущества. Но ето го пак незнанието. Предполагам самата дума Подписвач даже нямаше да я асоциираш с това... Искайте си отстъпки, търсете изгодни оферти.

Учат се в големите, ама колко? 34 часа, което е 17 кормувания и после ако не карат активно в такъв трафик? Нали пак говорим за опит. Не можеш да сравниш движението в София и Севлиево... Та там даже нямат задръствания, там и няма коли от-до на 2-3 метра една от друга, че да стане верижна катастрофа...

И пак казвам- статистиката е това на което се обославя всичко... Аз не говоря за теб, мен, за чичо Гошо, аз говоря за множеството.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.