Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Малко помощ по електроника

Featured Replies

Публикувано изображение

Трябва да напрая блокова схема на това устройство^^^^

малко не се вижда добре

ИС1-7400

ИС2-7490

ИС3-7442

според мен блоковата схема тряЯ да е нещо подобно

1-ви блок-инвертор

2-ри блок-брояч

3ти блок-дешифратор

4-ти блок-индикиращ блок или светодиодна индикация или нещо такова

да попитам за захранващ блок трябва ли да се пише, то няма но трябва ли да има и захранващ блок и къде тряя да е в началото или в края и още нещо-ако може нещо за принципа на действие-в смисъл това е бягаща светлина-отначало 7400 мисля, че служи като инвертор, например като пуснем захранването 5 волта е 1-ца и после става нула, но изхода на едното И-НЕ е свързан на късо с входовете на другото тоест 0 отива на входа и на изхода е пак 1-ца/не виждам смисъл за какво е тоя инвертор, но както и да , пък и аз не разбирам много, после тая 1-ца се подава на брояча и кво става? Дешифратора ми е ясен горе долу, честотата се определя от потенциометъра, кондензатора каква роля играе? Филтър или...?

Моля някой, който разбира да ми каже дали ми е вярна блоковата схема и принципа на действие ми е малко неясен, само това, което написах горе мисля, но не съм сигурен, ако може с няколко изречения да каже интегралните схеми кво праят и как става накрая последователното светване на светодиодите

Първият ти блок не е инвертор, а генератор. В това си свързване 7400 работи като такъв. Кондензатора и потенциометъра задават честотата на генерираните импулси. Броячът преобразува тези последователни импулси в двоични кодове /на изходите си/, които кодове се дешифрират в последния блок и той запалва съответния светодиод, номера на който отговаря на кода. Това е накратко схемата. Да, добре е да покажеш и захранващ блок! Той не е в края или началото, защото захранва всички останали блокове, по добре го запиши някъде до основните блокове. Свързва се към означенията за маса и +5V. Интегралните схеми също имат крачета за захранване, които не се показват на принципната схема.

Само една корекция.Схемата в този и вид няма да заработи, макар и да е принципно точна. 7490 е брояч изграден от D тригери, които превключват от отрицателния фронт на импулса. Просто е необходимо от останалата част на 7400 да направиш още един инвертор, който да свържеш м/у изхода на генератора и входа на брояча.Това ти го казвам от опит.Тази схема съм я правил десетки пъти. Колегата е описъл правилно работата на устройството. Брояч брои импулсите от генератора, но ги брои в двоична бройна система, а дешифратора преобразува това число и на изхода съответсващ на числото( но вече в десетична система) се поява логическа нула и неговия светодиод светва. Например от брояча излиза числото 0101 - постъпва в дешифратора и на 5 -тия изход излиза нула и негови св.диод светва.

Редактирано от badr (преглед на промените)

• Автор

Схемата я напрайх още преди да пусна тема, тръгна ми и си работи нормално/светодиодите светеха 1 след друг и чрез потенциометъра променяш честотата/, просто ми трябваше малко теория, щом са ми я дали така значи е правилна, пък те ги взимат от някви учебници сигурно

Като бях 11 клас прайхме доста такива схеми с интеграли, щото практиката беше по аналогова и цифрова схемотехника, пък сега ми се падна на държавен изпит, но просто не знам къде сега правят подобни работи? Въобще има ли реализация моята специалност?По практика само платки сме запоявали и мерили там разни работа и сме писали протоколи, къде се използва това?

Не си написал,какво точно завършваш,но по принцип тези специалности с електрониката отдавна вече не са толкова популярни,както преди време. Има няколко фирми в България,които произвеждат касови апарати,други-електромери. За друго не се сещам,защото всичко останало идва от Китай. Ако в твоят град има някоя от тази,биха те взели да спояваш ръчно елементи за около 400 лв. максимум. Иначе съвет от мен-ориентирай се към електрониката на автомобилите и автоалармите.Ако трябва се самообразовай,търси накой да ти помогне и научи на занаят. Там винаги ще има хляб за теб.

Редактирано от gyps (преглед на промените)

• Автор

специалността ми е Микропроцесорна техника/ Техник на електронна техника/

сега смятам в ТУ-Варна да вляза със специалност Компютърни системи и технологии

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.