Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да инсталираме Windows XP върху Windows 7

Featured Replies

При Windows 7 новото е задължителното заделяне на 100-те mb системно пространство за правилната работа на Уиндоуса, където оттук нататък ще се намират всички файлове, необходими за стартирането и зареждането на операционната система!Започваме инсталация на XP и когато ни излезе екрана с дисковата конфигурация - ИЗНЕНАДА:Резервираните за Windows 7 100 mb тук вече са отделен нов дял! И поради факта, че той е и системен, инсталаторът го възприема за С! А нормалното си С е станало логично D, следователно D > E и т.н.

Ето това пише във въпросните статии:

Резервираните за Windows 7 100 mb тук вече са отделен нов дял! И поради факта, че той е и системен, инсталаторът го възприема за С! А нормалното си С е станало логично D, следователно D > E и т.н.Ако решите въпреки всичко да продължите с инсталацията на XP , то значи правите нова тотална грешка! На С е невъзможно да инсталирате, защото пространството е малко! Значи на D! И какво получаваме в крайна сметка? Хард диск с ДВА АКТИВНИ СИСТЕМНИ ДЯЛА! Инсталиран Уиндоус XP на D вместо на С! И огромни проблеми с правилното зареждане на ОС! РЕШЕНИЕ: Винаги при инсталиране на Windows XP върху Windows 7 всички дялове на хард диска трябва да се изтрият за огромно съжаление! След това наново си разделяме диска , за да няма проблеми след инсталацията!

Редактирано от hartisimo (преглед на промените)

• Отговори 75
  • Прегледи 15,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Пак не ми стана ясно как да изтрия всичко, вкл. и тия проклети 100МВ.

Щом е толкова сложно някой да ми го обясни стъпка по стъпка- ще ходя пак при оня кърлеж да му дам 30 кинта.

ахахаххахахахахах гледам, чета и се смея ама не съм сигурен на кое - на автора ли, на статията ли, или и на двамата

Редактирано от Aquaris (преглед на промените)

Сложи си 98 или направо 95 - ще лети. :D Лаптопа си се е утепал за Windows 7, ама явно задклавиатурното е много зле технически.

Сложи си 98 или направо 95 - ще лети. :D Лаптопа си се е утепал за Windows 7, ама явно задклавиатурното е много зле технически.

Снощи на тая умрела Win7-ца не можах да подкарам Need for Speed underground. 

Редактирано от hartisimo (преглед на промените)

Снощи на тая умрела Win7-ца не можах да подкарам Need for Speed underground. 

Aз не питам дали да махна 7-цата, а КАК, :)

ако знаеш- напиши ми стъпките(ако може и със снимки),

докато тръгне нормалната инстал на ХР, нататък се оправям.

Ако не знаеш или не искаш да ми кажеш- не го казвай тук. :no-no:

Тази тема как я изкопахте? Сложи си читав инсталационен диск в записвачката и рестартирай компютъра. Ако не захапи инсталацията от записвачката и почне да се зарежда отново 7-та, рестартирай отново и този път влизаш в БИОС. Обикновенно става с натискането на F8 веднага след изключването на компютъра. Нагласяш си първо буутващо устройство да е записвачката и обикновено с F10 си излизаш от БИОС. Този път трябва да почне да зарежда от записвачката. Появява се надпис, който те подканва да натиснеш някой клавиш от клавиатурата (стои около1 секунда, така че внимавай), натискаш нещо и инсталацията тръгва. След като се покажат дяловете, изтриваш този малкия дял и този на който е инсталирана сега 7-та. Другите дялове няма нужда да се трият. От новопоявилото се свободно пространство създаваш нов дял, форматираш го и продължаваш с инсталацията.

то на думи лесно еди, ама явно на младите им е трудно да запомнят няколко числа с размера на дяловете (да не говорим пък да ги превърнат от гига в мега/байтове и обратното

Тази тема как я изкопахте? Сложи си читав инсталационен диск в записвачката и рестартирай компютъра. Ако не захапи инсталацията от записвачката и почне да се зарежда отново 7-та, рестартирай отново и този път влизаш в БИОС. Обикновенно става с натискането на F8 веднага след изключването на компютъра. Нагласяш си първо буутващо устройство да е записвачката и обикновено с F10 си излизаш от БИОС. Този път трябва да почне да зарежда от записвачката. Появява се надпис, който те подканва да натиснеш някой клавиш от клавиатурата (стои около1 секунда, така че внимавай), натискаш нещо и инсталацията тръгва. След като се покажат дяловете, изтриваш този малкия дял и този на който е инсталирана сега 7-та. Другите дялове няма нужда да се трият. От новопоявилото се свободно пространство създаваш нов дял, форматираш го и продължаваш с инсталацията.

ОК, тенкю,

довечера ще пробвам,

мисля да изпека на диск най-ново пуснатия ХР от замундата.

ОК, тенкю,

довечера ще пробвам,

мисля да изпека на диск най-ново пуснатия ХР от замундата.

Търси чист с инсталиран СП3.

Търси чист с инсталиран СП3.

Като вкарам диска с ХР, още на приветстващия екран отметката instal xp

е в сиво и неактивна,

Като вкарам диска с ХР, още на приветстващия екран отметката instal xp

е в сиво и неактивна,

Това ти се появява, когато се опитваш да инсталираш ОС през вече пусната ОС, а така не се прави! Влез в БИОС и го настрой да буутва от оптичното устройство и тогава преинсталираш на чисто. Напиши в някой сайт за видео споделяне или направо в гугъл „Инсталиране на ХР“ и ще ти излязат много резултати как се прави това.

• 2 години по-късно...
на 20.06.2012 г. at 12:51, PC doctor написа:

Инсталирането на XP след Windows 7 има една тънкост която се получава доста често . Когато вкараш диска и се стартира процедурата по инсталиране на XP ,стигайки до дяловете трябва да изтриеш резервирания дял от 100 Мб който си е направил Windows7 . Ако не го изтриеш ще имаш проблем със инсталацията на XP .След като изтриеш този дял от 100Мб ,просто си форматираш дяла С и указваш там да се инсталира новата ОС ( Windows XP ) . Успех ти желая .

Здравейте и от мен!

Не съм много разбиращ по компютрите, но не отказвам да се уча и се старая да се оправям сам или с помощ от знаещи тук. Защото не винаги имам възможност и желание да си нося техниката по майстори. Та както и да е. Пиша точно по темата. Искам и аз да направя същото действие като   aa56   Изпълних стриктно инструкциите на РС doctor , но не се получава. Тези 100Мб и ги трих, и ги форматирах, и ги цепих на 2 и на 3, форматирах и С-то, но не иска да боотне от CD-то с ХР.  Един-два пъти се опита, зарежда файловете от диска с ХР, но като стигне до прозореца с партишъните и му дам да форматира дял С и до там. Отдолу в бялата лента ми пише "Please wait"  и... чакам 2 часа. Цял ден ли да го чакам? :no-no::P  То се вижда че нищо не прави машината. Моля споделете друга тънкост ако знаете!  :emoji_smiley-22:

Редактирано от svili70 (преглед на промените)

А не може ли по "дърводелския" способ ?

1. Взимате подходящ носител (примерно - външен диск) и от все още работещата ОС (Уин 7) си "евакуирате" сичкото инфо.
  2. Стартирате инсталатора на WinXP (от диск, флаш ...) и когато стигнете до партишъните - изтривате всичките. Тоест - след това целия диск е едно незаделено пространство. Unpartitioned space. Но ги изтривате като дялове, не само съдържанието им.
  3. От там нататък си правите каквито и колкото искате дялове/партишъни, форматирате в каквито искате файлови системи и ...
  4. Продължавате с инсталирането на Уиндоус ХП.
преди 1 час, jhoro написа:

А не може ли по "дърводелския" способ ?

1. Взимате подходящ носител (примерно - външен диск) и от все още работещата ОС (Уин 7) си "евакуирате" сичкото инфо.
  2. Стартирате инсталатора на WinXP (от диск, флаш ...) и когато стигнете до партишъните - изтривате всичките. Тоест - след това целия диск е едно незаделено пространство. Unpartitioned space. Но ги изтривате като дялове, не само съдържанието им.
  3. От там нататък си правите каквито и колкото искате дялове/партишъни, форматирате в каквито искате файлови системи и ...
  4. Продължавате с инсталирането на Уиндоус ХП.

Какво означава: "евакуирате" сичкото инфо?

току що, svili70 написа:

Какво означава: "евакуирате" сичкото инфо?

Означава само едно - копирате го на външния носител или си правите ISO image.

Инсталатор на ХП не тръгва. То там е въпросителната. Тръгна на два-три пъти и до меню партишъни и формат на С дял ми казва да чакам и ... чакам като теле цял ден. И толкова. Тряаа да има друга тънкост.

преди 2 минути, jhoro написа:

Означава само едно - копирате го на външния носител или си правите ISO image.

Това за съдържаната информация на харда ли ми говорите? Не не това не е грижа. Искам да се разделя със седмицата, че машината е стара и не върви добре. Искам да сложа пак ХП.

преди 4 минути, svili70 написа:

Инсталатор на ХП не тръгва. То там е въпросителната. Тръгна на два-три пъти и до меню партишъни и формат на С дял ми казва да чакам и ... чакам като теле цял ден. И толкова. Тряаа да има друга тънкост.

Това за съдържаната информация на харда ли ми говорите? Не не това не е грижа. Искам да се разделя със седмицата, че машината е стара и не върви добре. Искам да сложа пак ХП.

Ако не ти пука за информацията - прескачаш точка 1.

За инсталатора - намери си по-читав. Явно в него има проблем. Ако си го теглил от торент сайт ... може и да е дърво.

Нееее ботващия диск е супер. Вчера го пробвах на друг компютър. За информацията не ми пука, но ако не стане значи гърмим на посоки. Предпочитам мнение което ще свърши работа без да рисковаме данните и е тествано. Утре или след месец пак се сблъскам със същия проблем пак ли да трия всичко от харда?

Въпроса е че има тънкости при преминаването от по-нова към по-стара Операционна система. Ако някой ги знае и ги е тествал ще съм благодарен да помогне.

Аз не знам някой да е инсталирал XP след 7 и да е имал успех :)

току що, Иво Димов написа:

Аз не знам някой да е инсталирал XP след 7 и да е имал успех :)

Сериозно ли???  :( 

Разгледай линка който съм дал,лесно е но за малко по -опитни потребители

ЛИНК

Това също ще ти е от полза LINK

преди 3 минути, svili70 написа:

Че кой да го преведе... ???

Ами затова трябва да се учат езици. Поне английския вече е задължителе - за каквото и да е.

В краен случай - използвай преводача на Гугъл.

преди 2 минути, Иво Димов написа:

Това също ще ти е от полза LINK

Иво - май говорим за различни неща ? :speak:

И в двата линка става дума за dual boot, а питащия иска single boot. Да му остане само Win XP.

за дуал буут наистина е кофти, ама ако уринеш всичко - мога да ти инсталирам И Win 98SE след 10-ка.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.