Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бойлерът хвърля искри като фойерверки

Featured Replies

Пичове, имам проблем с бойлера. Три - четири годишен е, Елдом. В гаранция е, правена му е профилактика, според както изисква гаранцията. Въобще, кратко казано, нямам оплаквания до оня ден. Преди 2 дни сутринта, при включване, бойлерът започна да искри на много странно място - една от метализираните тръбички, по които тече вода! Това ме изуми. Нямам снимка, но е елементарно за тези, които са виждали бойлер. Значи, отдолу тръгват две облечени в метални оплетки къси тръбички. Едната е за изпускателния клапан, другата влиза във водопроводната мрежа. Ето тази втората, точно на мястото на свръзката към голямата тръба, прави искри. Като ги видях, двете бяха долепени и искряха и помежду си. Спрях електричеството, спряха и те. Имам се за що годе оправен, но точно от бойлери нищичко не разбирам. Затова се обадих в сервиза. Изслушаха ме, прехвърляха разговора помежду си, поне трима спеца, и ми казаха, че първо трябвало да викна Енергото. Леле, аз пък как се обичам с Енергото, няма да ви разправям. Преди време ме одраха за едно смешно ел табло, та само като ги чуя и ми иде да благославям майките им. Питам защо, а ми отвърнаха, че този проблем се появявал при някакъв теч или оттечка в ел инсталацията. Трябвало първо да ми замерят инсталацията и тогава да ги викна. Питах препатили, твърдят че няма такова нещо, просто наверно има нещо дефектно и ме мотат. Възможно ли е това? Че този бойлер може да убие някого, пази Боже. Нали за това са сервизите? Конкретното ми питане е, дали някой знае каква тази процедура и защо е нужна. Така и така ще ги викам, нека съм подготвен. Пък и аз някога може на някого от вас нещо да отговоря, нищо че съм простоват. И аз поназнайвам някои неща от разни сфери на живота, например, множенето на колорадския бръмбар или плоденето на листните въшки.

Ако бойлера все още е в гаранция се обади да дойдат да го проверят отново. Вероятно кабелите се навлажняват тъй като бойлера тече. Може да е уплътнение, може и да е нещо друго. Може да се провери само ако се разглоби. Ако бойлера не е в гаранция вече ще трябва да си викаш специалист да го провери ако ти не си наясно.

Изтрещел,на бойлера му няма нищо.Имаш проблем с нулата в елзахранването и поради това инсталацията ти се замасява чрез водопроводните тръби.Викай веднага елтехник.

• Автор

Изтрещел,на бойлера му няма нищо.Имаш проблем с нулата в елзахранването и поради това инсталацията ти се замасява чрез водопроводните тръби.Викай веднага елтехник.

Оказа се точно така, както си писал. Благодаря ти!

Бях малко на почивка и вчера викнах техник. Прерови цялата инсталация, кутия по кутия, кабел по кабел, на токовия кръг с бойлера. Няма и няма следа от прекъсната връзка.

Иначе бе закачил някакъв уред на тръбите и този ампериметър с някакви големи клещи отпред отчете около десетина ампера. Спецът каза, че това било много опасно, можело да убие човек под душа, ако е включен бойлера или да направи наводнение, понеже меката връзка, където искреше, се късала и потичала голяма вода.

Тъкмо да се обади на някаква аварийна група в Енергото, които се катерят по стълбовете, и се загледа в една разпределителна кутия на стълбището.

Нещо го усъмни и ме попита може ли да кърти. Казах му, ако иска събаря стените, само да изнамери проблема.

Оказа се, че под мазилката един стар кабел е бил снаждан, но връзката се е разхлабила. Той опъна нов и уреда заспа на нула ампера, тоест, проблемът бе разрешен успешно. На мен ми остава само пак да се плескам с гипс и прочие варовити разтвори, че да скрия инсталацията.

Още веднъж ти благодаря за отзивчивостта.

Emokostov, благодаря и на теб, добри човеко.

Добре че си го усетил на време . Моя се включва пред банята , сещате се с ключ и го бях разглобил и смених кабела до бойлера , обаче тая тясна кутия с голям зор събра проводниците . Като я стегнах ключа взе да се движи по трудно , но аз си знаех и го натисках до крайно положение с малко повече сила :) Но в един прекрасен ден жената го пуска и след време влизам в банята и какво да видя :shock11: Меката връзка хем пуши хем и се е пробила и тече вода :( Еми сещате се :) доправих си работата и пуснах нулата директно иначе и тя минаваше през ключа , който като не го е натиснала до край и включил само фаза а нулата от водопровода през маркуча и във зануления бойлер :)

Отдавна не съм в този занаят, ама мисля, че по стандарт нулата вече не се прекъсва никъде и отива директно на бойлера. Натрупването на потенциал м/у нулата и земята (в случая водопровода) е причина за това с меките връзки. Изравнителния ток прави белите, както в случая хлабавата връзка на нулата по инсталацията, ама дали лошата връзка ще е в сградната инсталация или в съоръженията на енергодоставчика, все е тая. По-важно е да няма човешки жертви. За това и по принцип не се разрешава едновременно зануляване и заземяване на бойлер. Ако се заземи само бойлера към ВиК, без да се занулява, ще е хубаво, но за съжаление и това е забранено. Най хубаво е отделно заземление до бойлера. Та по тези причини е и масовата практика със зануляване и заземяване, където слабото звено остават меките връзки. Все пак по-добре е наводнена къща, отколкото нещастен случай....

Отдавна не съм в този занаят, ама мисля, че по стандарт нулата вече не се прекъсва никъде и отива директно на бойлера.

Натрупването на потенциал м/у нулата и земята (в случая водопровода) е причина за това с меките връзки. Изравнителния ток прави белите, както в случая хлабавата връзка на нулата по инсталацията, ама дали лошата връзка ще е в сградната инсталация или в съоръженията на енергодоставчика, все е тая. По-важно е да няма човешки жертви. За това и по принцип не се разрешава едновременно зануляване и заземяване на бойлер. Ако се заземи само бойлера към ВиК, без да се занулява, ще е хубаво, но за съжаление и това е забранено. Най хубаво е отделно заземление до бойлера.

Та по тези причини е и масовата практика със зануляване и заземяване, където слабото звено остават меките връзки. Все пак по-добре е наводнена къща, отколкото нещастен случай....

по стандарт -да.

При мен ситуацията обаче е следната - след като изнесоха електромерите навън, от ЧЕЗ пуснаха нов кабел от новото табло до...старото :ph34r:

Новият кабел е 4х6 кв, плътно медно жило, като трите проводника използват за фази - една за мен, една за едните комшии, една за третите комшии , а четвъртият проводник е обща нула за всички ни.И съответно в старото табло всичко стана на панделки.Обща нула-сещаш ли се за какво иде реч ? Не знам дали ги домързя или заради икономии го направих, но това е положението......

Нали се сещаш, че тук е първото прекъсване на нулата ? а отделно заземяване или зануляване до външното табло липсва.

От там, аз повеждам с мостови 2х4 кв. до вътрешното си, апартаментно табло. Тук е второто прекъсване на нулата.Тук м като си правех инсталацията, си поставих отделен предпазител за бойлера, водя с 2х4 кв. мостови до ключ-таблото на бойлера.Тук нулата, освен че ми се прекъсва с ключа, съм пуснал от нула-шината още едно жило ( тоест тук кабелът ми става с три жила 4 кв.) , та отива до самия бойлер и занулява отделно корпуса и водосъдържателя чрез съответната клема..

не знам дали е добре, ама .....доста прекъсвания станаха :ph34r::D

p.s. дано енергото не реши да обърне фазата и нулата при някой ремонт, че не само бойлера, ами всичките контакти на етажа съм ги занулил :whist:

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Точно заради това разделяне на няколко абоната с , може би различни фази и една обща нула се получава и асиметрично натоварване на фазите и в нулата се натрупва въпросния потенциал. Същото е както хлабавата едностранна връзка на човека по-горе. Недопустимо и неграмотно е това което са направили!

Ако има начин си купи и постави само твой нулев проводник !

Външното табло трябва да е със заземителен кол...задължително!!!

"Панделките" не трябва да са омотани с клещи, а да са закачени с присъединителни клеми...колко и да е здрав човек в ръцете, няма начин да направи добра спайка на 4Х6 мм кабел, пък даже и да направи, омотаното и усукано става конфликтна точка....най вече нулата, защото тя носи целия общ товар !!!!

...Иначе това което си направил вкъщи е правилно....доколкото е и всеобща практика.

А специално за бойлерите е хубаво човек да прежали едни 80-100 лв и да монтира ДТЗ. Не че наща инсталация в България позволява пълноценно ползване на ДТЗ, но все пак е някаква защита именно от дивотиите навързвани от "специалистите енергетици"

.......

p.s. дано енергото не реши да обърне фазата и нулата при някой ремонт, че не само бойлера, ами всичките контакти на етажа съм ги занулил :whist:

От енергото всичко може да се очаква....по-честа практика е пускане на друга фаза по нулата :shock11: ....на мен така ми опрасиха климатика..........

Редактирано от rulom (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.