Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Химия - Електролиза

Featured Replies

Здравейте. Не съм сигурен дали това е точния раздел за това моля администраторите да ме извинят ако съм сгрешил.

Трябва ми информация за Електролиза. По-точно пример, чертеж и уравнения.

В wikipedia откривам информация, но там има само 1 схема 2 уравнения и много текст.

прилагане на напрежение на единия от електродите се установява излишък от електрони (отрицателно зареден електрод, катод) а на другия недостиг на електрони (положително зареден електрод, анод). Отрицателно заредения електрод привлича положително заредените йони (катиони) в разтвора, които се придвижват към него. Достигнали катода (-), йоните могат да приемат електрон(и) и да се редуцират: Публикувано изображение

По аналогия анионите се привличат от анода (+), там те отдават електрони и се окисляват: Публикувано изображение

Искам да попитам тези 2 урванения мога ли да ги ползвам като пример за електролиза?

Питам понеже имам 2 двойки по този предмет, а в сряда имам друго контролно и не искам и там да се издънвам, а грам не разбирам както се вижда от оценките и въпросите ми.

Госпожата каза, че ще има пример, чертеж и уравннеия, та въпроса ми е 2-те уравнения и

това

Публикувано изображение

дали ще ми свършат работа за положителна оценка?

С едно изречение" Разделяне водата на кислород и водород чрез прилагане на електрическо изправено напрежение. Има специални трансформатори за електролиза. Използват ги в химичните лаборатории, където ги има поне.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

А случайно да си отворил учебник и да си прочел материала? Госпожата ти ще те изпитва върху това, което имаш в учебника и по учебна програма. А двете двойки са просто резултат от мързел и неучене.

Електролизата е окислително-редукционен процес,който протича в разтвори и стопилки на електролити под действието на постоянен електричен ток.

За да започне електролизата е необходимо едно минимално напрежение,което се нарича разложително напрежение.

Електролиза на воден разтвор на NaCl –нарича се хлоралкална електолиза.

Икономически изгоден метод за получаване на NaOH в разтвор,на анода се отделя хлор /Cl2/ ,а на катода се отделя водород.

NaCl-> Na+ + Cl-

H2O <-> H+ + OH-

K(-) 2H+ + 2.1e- -> H2/0/ - малка 0 отгоре…. ;)

А(+) 2Cl- -2.1e- -> Cl2 /0/

На К се извършва приемане на е- и процеса на приемане на е- се нарича катодна редукция. По-добрите окислители се редуцират по лесно /В реда на относителната активност на металите от ляво на дясно окислителната способност нараства/.

Процеса на отдаване на е- се нарича окисление.

По-добрите редуктори се окисляват по-лесно.На анода се извършва анодно окисление.

В реда на относителната активност на аниони от ляво на дясно окислителната способност нараства.

Нежелана странична реакция при хлоралкалната електролиза е:

В присъствие на NaOH отделения хлор диспропорционира.

Cl + NaOH -> NaCl + NaClO +H2O

*NaCl –Натриев хлорид

*NaClO –Натриев хипохлорит

Електролиза на воден разтвор на меден сулфат. /CuSO4/

CuSO4 -> Cu + SO4

H2O <-> H +OH

K(-) Cu + 2.e- -> Cu/0/

A (+) 4OH -4.e- -> 2H2O + O2 /0/

Електролиза на воден разтвор на CuSO4,ако за анод служи черна техническа мед,а за катод финна електролитна мед.

Ако искаш може да си го начертаеш...

На анода се извършва анодно окисление,както написах по-добрите редуктори се окисляват по-лесно. Всеки един метал е по-добър редуктор от който и да е анион ,тоест анода се разтваря и отива на катода.

А(+) Cu/0/ -2e- -> Cu/2+/

K(-) Cu/2+/ +2.e- -> Cu/0/

Електролиза на воден разтвор на магнезиев сулфат /MgSO4/.

MgSO4 -> Mg + SO4

H2O <-> H + OH

K(-) 2H + 2.e- -> H2/0/

A(+) 4OH -> 4.e- -> 2H2O +O2/0/

Предполагам,знаеш степените на окисление,може да си ги допълниш...

В Университет ли учиш? Само за електролиза ли ще ви е на контролното? :ohmy:

Редактирано от Ласков (преглед на промените)

• Автор

А случайно да си отворил учебник и да си прочел материала? Госпожата ти ще те изпитва върху това, което имаш в учебника и по учебна програма. А двете двойки са просто резултат от мързел и неучене.

Влизам и ми дава контролно на галваничен елемент. Учебници по химия никой няма беше дала някакъв, но каза да не го купуваме, защото не си струвало. Естествено, че от неучене са тия оценки едва ли има някой който учи и изкарва такива оценки.

Влизам и ми дава контролно на галваничен елемент. Учебници по химия никой няма беше дала някакъв, но каза да не го купуваме, защото не си струвало. Естествено, че от неучене са тия оценки едва ли има някой който учи и изкарва такива оценки.

Зависи,колко на ''дълбоко'' изучавате химията. Училище или университет? Поне лекции качени в Интернет? Химията се учи с четене и писане... : )

Предполагам учебника е бил по обща и неорганична химия... ;)

Седни и научи.Да не вземе да останеш с грешното впечатлението,че те упреквам.

Поздрави. :)

• Автор

Зависи,колко на ''дълбоко'' изучавате химията. Училище или университет? Поне лекции качени в Интернет? Химията се учи с четене и писане... : )

Предполагам учебника е бил по обща и неорганична химия... ;)

Седни и научи.Да не вземе да останеш с грешното впечатлението,че те упреквам.

Поздрави. :)

Ще потърси по-късно, че сега тръгвам по задачи. Не съм с погрешно впечатление аз не пиша за да се намирам на работа или да се правя на интересен. Признавам си, че незнам и че не съм учил.

В университет е химията иначе незнам точно как се води. Да ти кажа ще се опитам да я изкарам с минимално учене понеже не ми е интересна нито важна за специалността.

Поздрави

Учебници има със сигурност. Това казала да не го купуваме не го признавам като оправдание. Колкото до влизането и контролните, вече има входящи контролни за всяка година и за всеки срок. А и съм сигурен, че класа е бил предупреден за контролното.

Без учебник няма как да стане. Не разчитай на информацията в интернет тъй като имате учебна програма и материала е разделен и степенуван в зависимост от възрастовата граница.

Не искам да приемаш поста ми като караница или нещо лично към теб, но начина да имаш нормално оценки и да седнеш да учиш и съответно да имаш учебник или записки.

Все пак дори за 3 трябва да положиш поне малко усилие и да почетеш,да се напрегнеш.За да може да извършиш действията по-горе,трябва да знаеш и степените на окисление. Вземи си една таблица/Периодична система на химичните елементи/ там пише доста полезни неща. По време на лекции попитай преподавателя това,което не разбираш,той ще ти обясни подробно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.