Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

50 забавни цитата за програмирането

Featured Replies

източник: http://www.junauza.c...f-all-time.html

50. "Програмирането днес е състезание между софтуерни инженери стремящи се да правят по-големи и по-устойчиви на идиоти програми и вселената опитваща се да направи по-добри и по-големи идиоти. За сега, вселената печели."

- Рик Кук

49. "Лисп не е език, а строителен материал."

- Алън Кий

48. "Ходенето по вода и писането на софтуер от спецификация са лесни ако и двете са замразени"

- Едуард Бърнард.

[flare:]Този не може да се преведе, обаче е трепач :) :

47. "They don't make bugs like Bunny anymore."

- Olav Mjelde.

46. "Език за програмиране е на ниско ниво, ако програмите му изискват внимание към ирелевантното."([flare:]Боже, и тази дума я има в речника, Анинфид ще получи инфаркт :) )

- Алън Перлис

45. "Програмите на C са като бърз танц на мокър под, игран от хора с бръсначи"

- Уолди Рейвънс

44. "Винаги съм искал компютърът ми да е толкова лесен за ползване както телефона ми; желанието ми се сбъдна, защото вече не мога да разбера, как да си ползвам телефона."

- Б. Строустъп

43. "Обучението по компютърни науки не може да направи някой експерт програмист повече, отколкото изучаването на четките и боите може да направи някой експерт художник."

- ЕриК Реймънд

42. "Не се притеснявай ако нещо не работи както трябва. Ако всичко работеше, ти щеше да си безработен."

- Закон на Мошер за софтуерното инженерство

41. Мисля, че Майкрософт са нарекли .Net така, за да не се вижда в списъка на директориите в Unix

- Октал

[flare:] :)

40. "Добре де, Java МОЖЕ БИ е добър пример за това как трябва да изглежда един програмен език. Обаче, приложенията на Java са добър пример за това как НЕ ТРЯБВА да изглеждат приложенията"

- pixadel

39. "Имайки предвид текущото тъжно състояние на нашите компютърни програми, разработката на софтуер, очевидно е черно изкуство и още не може да бъде наречена инжинерна дисциплина"

- Бил Клинтън

38. "Употребата на COBOL осакатява разума; преподаването му следва да се приема за криминално престъпление."

- Едсхер Дейкстра

37. "Обектно ориентираната версия на 'спагети' код е естествено 'лазаня' код. (твърде много слоеве)"

- Роберто Уолтман

36. "FORTRAN не е цвете, а плевел - издръжлив е, понякога цъфти и расте във всеки компютър"

- Алън Перлис

35. "Дълго време ме озадачаваше как може нещо толкова скъпо, върхът на технологията, да бъде толкова безполезно. И тогава осъзнах, че компютър е глупава машина, способна да прави невероятно умни неща, докато програмистите са умни хора, способни да вършат невероятни глупости. Накратко, те си пасват идеално."

- Бил Брайсън

34. "Според моето егоистично мнение, C програмите на повечето хора трябва да бъдат идентирани 2 метра под земята и покрити с пръст"

- Блеър Хутън

33. "Когато някой каже: 'Искам програмен език, в който трябва да казвам, само това което искам да се направи' дайте му близалка"

- Алън Перлис

[flare:] Моля обърнете внимание на цитат 46 (от същия автор)... :D

Не може да се преведе точно(игра на думи):

32. "The evolution of languages: FORTRAN is a non-typed language. C is a weakly typed language. Ada is a strongly typed language. C++ is a strongly hyped language."

- Рон Сърсли

31. "Добрият дизайн повишава ползата, по-бързо отколкото повишава цената"

- Томас Гейл

30. "Python е бърз заместител на BASIC толкова, колкото Оптимус Прайм (от 'Трансформърс') е заместител на камион"

- Кори Дод

29. "Приказките не струват. Покажете ми кода"

- Линус Торвалдс

28. Перфектното [в дизайна] е достигнато не когато няма какво да се добави, а когато няма какво да се отнеме"

- Антоан дьо Сент Екзюпери

27. "C е чудат, пълен с недостатъци и е огромен успех"

- Денис Ричи

26. "На теория, теория и практика са едно и също. На практика, не са"

- Лорънс "Йоги" Бера

25. "Не може да правиш страхотен софтуер без страхотен тим, а повечето софтуерни тимове се държат, като семейства пред развод"

- Джим Макарти

24. "PHP е малко зло извършено и създадено от некомпетентни аматьори, докато Perl е голямо и коварно зло извършено от умели, но перверзи професионалисти."

- Йон Рибенс

[flare:] :D

23. "Програмирането е като да се риташ в лицето - рано или късно ще ти потече кръв от носа"

- Кайл Удбъри

22. "Perl – Единственият език който изглежда еднакво преди и след RSA криптиране."

- Кейт Бостик

21. "По лесно е да портнеш шел, отколкото шел скрипт"

- Лари Уол

20. "Аз създадох термина 'обектно-ориентиран', и мога да ви кажа че не съм имал предвид C++"

- Алън Кей

[flare:] Е, стига сте плюли де... :P

19. "Да се научиш да програмираш, има толкова общо с проектирането на интерактивен софтуер, колкото ползването на десетопръстната система, с писането на поезия"

- Тед Нелсън

18. "Най добрите програмисти не са малко по-добри от просто добрите. Те са цял порядък по-добри, по какъвто и да е стандарт: концептуална креативност скорост, изобретателност на дизайна или способност да разрешават проблеми"

- Рандал Строс

17. "Ако Макдоналдс беше софтуерна компания, един на всеки сто Биг-Мак-а щеше да причинява хранително отравяне и отговора щеше да е 'съжаляваме, ето ви купон за още два'"

- Марк Минаси

16. "Внимавайте за бъгове в горния код; Аз само доказах че е верен, но не съм го пробвал"

- Доналд Кнут

[flare:] Велик!

15. "Анализът на компютърни системи е като отглеждането на деца; може да направиш огромни поражения, но не можеш да гарантираш успех"

- Том ДеМарко

14. "Не ме интересува дали работи на вашата машина. Аз не ви доставям машините"

- Видю Платон.

13. "Понякога си струва да останеш в леглото в понеделник, отколкото да похабиш цяла седмица дебъгвайки понеделнишкия код"

- Кристофър Tомпсън

[flare:] Търся много убедителен човек, да го обясни на шефа.

12. "Да съдиш за програма по редовете код е като да съдиш за самолет по тонажа"

- Бил Гейтс.

11. "Дебъгването е двойно по-трудно от писането на код, на първо място. Следователнно ако пишеш кода максимално умно, по дефиниция няма да си достатъчно умен да го дебъгнеш"

- Браян Керниган

[flare:] Факт. :)

10. "Хората мислят че компютърната наука е изкуството на гениите, обаче реално е точно обратното, просто много хора правещи неща които се надграждат едно друго - като стена от малки камъни"

- Доналд Кнут

9. "Първо учи компютърни науки и цялата теория. След това си изгради стил на програмиране. След това просто забрави всичко и просто хаквай"

- Джордж Карет

8. Повечето от вас са запознати с добродетелите на програмиста. Те са три, естествено: мързел, нетърпение и високомерие"

- Лари Уол

7. "Повечето от днешния софтуер е като египетска пирамида с милиони тухли насипани една върху друга, без структурна цялост, просто направени с груба сила и хиляди роби"

- Алан Кей

6. "Проблемът с програмистите е, че никога не можеш да разбереш какво прави един програмист преди да е станало твърде късно"

- Сиймър Крей

[flare:] Преведете си го.

5. “To iterate is human, to recurse divine.”

- Питър Дойч

4. "Два пъти съм бил питан (от членове на Парламента):' Мистър Бабидж, ако въведете в машината грешни данни, ще изведе ли правилен отговор?'. Аз съм неспособен да проумея какво объркване на идеи може да доведе до подобен въпрос"

- Чарлз Бабидж

[flare:] Хммм за съжаление това объркване е по-скоро общочовешка черта, отколкото само на английските депутати.

3. "Повечето добри програмисти програмират не защото очакват да им се плати или да получат похвала от публиката, а защото е забавно да програмираш"

- Линус Торвалдс

2. "Винаги пиши код така, сякаш човека, който ще го подържа е опасен психопат, който знае къде живееш"

- Мартин Голдинг

1. "Има два начина да направиш софтуерен дизайн. Първият е да го направиш толкова прост, че очевидно да няма недостатъци. Вторият е да го направиш толкова сложен, че да няма очевидни недостатъци"

- Тони Хоър

Преводът е мой, и са възможни неточности.

28. Перфектното [в дизайна] е достигнато не когато няма какво да се добави, а когато няма какво да се отнеме"

- Антоан дьо Сент Екзюпери

Това много ми хареса :)

Редактирано от DaBlow (преглед на промените)

Това много ми хареса :)

Конкретно този цитат май не се отнася за програмирането, ама нейсе. :)

• Автор

Конкретно този цитат май не се отнася за програмирането, ама нейсе. :)

Отнася се за всички видове дизайн, включително и за софтуерния. А софтуерният дизайн, не само, че е част от програмирането, ами е може би най-важната част. Това, че авторът не го е казал в тази връзка, само увеличава силата на цитата.

п.п. Заяждане на дребно и без зли мисли: ти 'що не коментира 24, а? :P

Редактирано от flare (преглед на промените)

Отнася се за всички видове дизайн, включително и за софтуерния. А софтуерният дизайн, не само, че е част от програмирането, ами е може би най-важната част. Това, че авторът не го е казал в тази връзка, само увеличава силата на цитата.

Не съм споменал, че не е вярно и за софтуерния дизайн, просто изтъкнах факт. А фактът е, че първоначално тази мисъл няма нищо общо с програмирането, софтуера.

п.п. Заяждане на дребно и без зли мисли: ти 'що не коментира 24, а? :P

Опитвам да си отърва съзнанието от този цитат, припомняйки си 45, 34, 32 и 20. :P

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Винаги съм се чудил как не ги мързи хората да пишат код ??? Вероятно някои са устроени да им е кеф такова занимание. Както да речем, някои обичат да танцуват балет или да свирят на цигулка. Едно време ( в казармата де) трябваше да се оправям с тъпите руски машини. Е, справях се, ама сега с германската ми каруца като не се поврежда , ми е по-добре. Да можеш нещо е едно, ама да имаш желание да го практикуваш, вече е много по-трудно реализуемо. Голяма загадка са за мен хората съгласни да се занимават с повтарящи се скучни операции, дълго време. Имам даже един братовчед в бг който разправя че се занимавал с програмиране. Питах го преди два месеца, дали е лесно да се напише една програмка за играене на тото с нея. Например да й задам аз 50 условия и тя да действа. А братчеда рече че било трудно измислянето на алгоритъма за изчисленията и статистическите формули и ала бала. А програмирането не било трудно. Значи той не ме разбра какво имам предвид, щото има различно от моето мислене. Извода е, че не ставам за програмист, ха ха ха ... Значи няма да си имам собствена програмка за играене на тото. Щото то не става да се довериш на някой програмист, да си издадеш хитрините и той после да ги ползва и да се прави на милионер. Пу да му се невиди, пусти мързел ... ц ц ц ... , его утре има 132 милиона евро джакпот, ама няма програмка ...

На мене винаги ми е било много смешно твърдението на Бил Гейтс че никой никога няма да има нужда от повече от 640 килобайта памет на личния си компютър :)

• Автор

Винаги съм се чудил как не ги мързи хората да пишат код ???

Голяма загадка са за мен хората съгласни да се занимават с повтарящи се скучни операции, дълго време.

Мързелът на работното място не е, не е бил и няма да бъде свързан с професията. Той си е от човека.

А второто за какво се отнася? Защото със сигурност не е за програмирането.

На мене винаги ми е било много смешно твърдението на Бил Гейтс че никой никога няма да има нужда от повече от 640 килобайта памет на личния си компютър :)

Ми всъщност това е само слух. Никъде няма посочено явно, че е казал това еди къде си и еди кога си. И все пак закона на Мур е публикуван когато Били е бил на 10 годинки... имал е достатъчно време да го осмисли :)

Опитвам да си отърва съзнанието от този цитат, припомняйки си 45, 34, 32 и 20. :P

Виновен. Ако преди 2 часа бях намерил букмейкър, при който да заложа какво ще отговориш, сега щях да съм богат :). Но все пак виж и 27.

Ето един, отнасящ се до софтуера, като цяло:

Софтуерът е като секса - най-добър е, когато е безплатен!

-Линус Торвалдс

Според мен, редът трябва да е различен, но все пак цитатът е забавен:

Java is to Javascript as fun is to funeral.

• Автор

Според мен, редът трябва да е различен, но все пак цитатът е забавен:

Какво му е на реда?
  • Автор

Според теб?

Съвсем наред си е :P
  • 4 месеца по-късно...

„In the information age, the barriers [to entry into programming] just aren't there. The barriers are self imposed. If you want to set off and go develop some grand new thing, you don't need millions of dollars of capitalization. You need enough pizza and Diet Coke to stick in your refrigerator, a cheap PC to work on, and the dedication to go through with it. We slept on floors. We waded across rivers.“

-John D. Carmack

А и един шеговит цитат, свързан с автора на горния:

и най-вече човекът, който добави третото измерение на света (помните ли преди това се движихме само в 2 измерения и се прескачахме по улиците), най-великият програмист раждал се някога - John Carmack

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Тези тричките си струват гледането.

Не са точно по темата, но да не разводняваме сега форума:

http://martinvalasek.com/blog/pictures-from-a-developers-life

http://martinvalasek.com/blog/pictures-from-a-developers-life-part-2

http://martinvalasek.com/blog/pictures-from-a-developers-life-part-3

Редактирано от flare (преглед на промените)

Тези тричките си струват гледането.

Не са точно по темата, но да не разводняваме сега форума:

http://martinvalasek.com/blog/pictures-from-a-developers-life

http://martinvalasek.com/blog/pictures-from-a-developers-life-part-2

http://martinvalasek.com/blog/pictures-from-a-developers-life-part-3

When I show the boss that I have finally fixed this bug.

Физиономията на този в ляво :)

Коментари из сорс кодове :)

#define TRUE FALSE// Happy debugging suckers 

// Dear maintainer:// // Once you are done trying to 'optimize' this routine,// and have realized what a terrible mistake that was,// please increment the following counter as a warning// to the next guy:// // total_hours_wasted_here = 42// 

// drunk, fix later  

• Автор

Коментари из сорс кодове :)

long long ago; // in a galaxy far far away...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.