Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Преуморчване на очите ?

Featured Replies

Напоследък забелязвам ,че очите ми съхнат,поредполагам поради 12+ часовото зомбиране поред компа. Въпроса ми е ,има ли нещо ,което мога да ползвам профилактично,може би капки или нещо друго ? П.П.Пффф може ли някой да ми поправи заглавието ? :)

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

Напоследък забелязвам ,че очите ми съхнат,поредполагам поради 12+ часовото зомбиране поред компа.

Въпроса ми е ,има ли нещо ,което мога да ползвам профилактично,може би капки или нещо друго ?

Овлажняващи капки за очи и витаминен комплекс за очи, но това не изключва посещение при очен лекар.

нямаш добра светлина пред компчето

Профилактично- повече разходки навън и по-малко зомбиране / твой израз /, освен ако не ти е работно задължение. Но пък не вярвам някой да работи над 12 часа дневно на компютър. Защото каквито и капки да слагаш- преумората на очите не се премахва.

• Автор

Профилактично- повече разходки навън и по-малко зомбиране / твой израз /, освен ако не ти е работно задължение. Но пък не вярвам някой да работи над 12 часа дневно на компютър. Защото каквито и капки да слагаш- преумората на очите не се премахва.

Аз не работя,аз играя онлайн игри,така се забавлявам ,и издържам.

На всеки 45 минути работа пред компютър, 15 минути почивка на светлина и чист въздух (ако има и зеленина още по-добре)

Абрусрд !! :)

Ще опитам с капките,благодаря на отзовалите се :)

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

Кой каквото и да каже 12 часа пред компютъра си е доста. Не вярвам нещо друго да ти помогне толкова добре, както почивката.

Аз не работя,аз играя онлайн игри,така се забавлявам ,и издържам.

Това е възможно най-тъпия (моля за извинение!) начин човек да развали зрението си!

Вземи си очила за комп от някоя добра оптика ! От стотина лева започват цените , но си заслужава ще се "родиш направо" . Изпитано вече над 2 години !

Вземи си очила за комп от някоя добра оптика ! От стотина лева започват цените , но си заслужава ще се "родиш направо" . Изпитано вече над 2 години !

не да споря - понеже лично не съм ги пробвала - но колежката още съжалява, тя за 170 лева каза че си е купила нейните

ами започнало много да я боли главата от тях, промяна никаква и за очите и полза никаква

пари на вятъра

:(

Това е възможно най-тъпия (моля за извинение!) начин човек да развали зрението си!

Стига де. а) това си е до човек, б) зависи и как се грижиш за очите си (хубав монитор, добри настройки и цветни схеми, почивки и т.н) Аз работя с компютър, хобитата ми са свързани с компютър, играя игри и ми се събират по над 10 часа на ден на комп и диоптърът ми не е мръднал от началното училище.

Пълни глупости. На каква база се основава логиката да ползваш такива очила, ако нямаш диоптър/астигматизъм? Виж, ако по принцип си носиш очила, стъкла с антирефлексно покритие много помагат.

Ще опитам с капките,благодаря на отзовалите се :)

Опитай да си изградиш и навик да мигаш по-честичко. Много хора имат проблем, че като гледат монитор и "забравят" да мигат и очите изсъхват повече.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Напоследък забелязвам ,че очите ми съхнат,поредполагам поради 12+ часовото зомбиране поред компа.

Какъв ти е мониторът? :P

Пълни глупости. На каква база се основава логиката да ползваш такива очила, ако нямаш диоптър/астигматизъм? Виж, ако по принцип си носиш очила, стъкла с антирефлексно покритие много помагат.

Не зная кое е глупости и кое не , не съм очен лекар казвам моя опит . От 8 години се издържам с работа на компа а от 2 само с това , което значи между 8 и 16 часа всеки ден , като колкото повече работя толкова повече и пари изкарвам така , че не ми е много до почивки. Принципно имам много здрави очи (да чукна на дърво) преди да закупя очилата след дълга серия над 10 часа започваха да ми парят очите и леко главоболие от което губех концентрация върху работата си а от там и пари и вечер като легна и си затворя очите виждах доста време фигури от монитора въобще лудница . Докато една неделя не почувствах силни болки в очите , мислех в понеделник да ходя на очен но ме посъветваха за тия очила . Не знам какви са точно стъклата , бяха с книжка изрязаха ги и само си избрах рамки около 100 лв ми излязоха . Имали метален слой който спирал там нещо си и масово ги ползвали и за нощно кормуване и т.н. Не знам кое какво е но истината е че ми действат чудотворно и ако не бяха те до сега да съм си развалил очите ! За вас ако са глупости за мен е здраве ...

Имали метален слой който спирал там нещо си и масово ги ползвали и за нощно кормуване

Е аз ползвам очила (не за компютър, а стандартни), и преди да си взема последните стъкла, преди 4-5 години, четох доста по въпроса. Отделно си падам по оптика и светлина и фотография, та и от там познайвам нещо. Тия от магазините за очила, да не мислиш, че ще те спрат да им дадеш 100 лева?

Спирал нещо си? Какво обаче? Радиация, UV лъчи? Ти да не си с кинескоп? LCD мониторите нямат такива излъчвания. На теб ти действат? Е, на това му казват плацебо ефект. Напрмер на колежката на haidukpikaso не са подействали, което е и логично.

Очилата, ако не правят оптична корекция, са един излишен слой стъкло между теб и монитора, който в най-добрия случай няма ефект. Иначе поглъщат част от полезната светлина, имат отражения, цапат се, разсейват светлината и съответно уморяват допълнително очите. Покрития имат, но полза от тях никаква, освен ако вече не носиш очила по друга по-основателна причина. Щом на теб ти помагат носи ги. Но истината е такава.

Инвестиция в хубав монитор, правилна настройка и поне малки почивчици е правилният начин, другото е заобикаляне на проблема.

Е аз ползвам очила (не за компютър, а стандартни), и преди да си взема последните стъкла, преди 4-5 години, четох доста по въпроса. Отделно си падам по оптика и светлина и фотография, та и от там познайвам нещо. Тия от магазините за очила, да не мислиш, че ще те спрат да им дадеш 100 лева?

Спирал нещо си? Какво обаче? Радиация, UV лъчи? Ти да не си с кинескоп? LCD мониторите нямат такива излъчвания. На теб ти действат? Е, на това му казват плацебо ефект. Напрмер на колежката на haidukpikaso не са подействали, което е и логично.

Очилата, ако не правят оптична корекция, са един излишен слой стъкло между теб и монитора, който в най-добрия случай няма ефект. Иначе поглъщат част от полезната светлина, имат отражения, цапат се, разсейват светлината и съответно уморяват допълнително очите. Покрития имат, но полза от тях никаква, освен ако вече не носиш очила по друга по-основателна причина. Щом на теб ти помагат носи ги. Но истината е такава.

Инвестиция в хубав монитор, правилна настройка и поне малки почивчици е правилният начин, другото е заобикаляне на проблема.

Обясни ми за покритията

.

Щом си на ти с въпроса ок , аз не споря само споделям моя опит . Иначе ето малко инфо http://www.dnesbg.com/obshtestvo/kogato-ste-na-kompyutara-migayte-po-tchesto-inatche-okoto-izsahva.html

Публикувано изображение

Публикувано изображение

А и тук е обяснено какво точно са ми подействали : http://www.allaboutvision.com/cvs/computer_glasses.htm

Without computer eyeglasses, many computer users often end up with blurred vision, eye strain, and headaches — the hallmark symptoms of computer vision syndrome. Worse still, many people try to compensate for their blurred vision by leaning forward, or by tipping their head to look through the bottom portion of their glasses. Both of these actions can result in a sore neck, sore shoulders and a sore back.

Обясни ми за покритията

Най-важното в общия случай е антирефлексното покритие. Идеята му е, че благодарение на няколко слоя с различна оптична плътност, по-голяма част от светлината преминава през стъклото, вместо да се отразява. Без такова покритие, тези които ползват очила страдат от няколко гадни ефекта: Първо светлината която се отразява очевидно не минава през стъклото, т.е. намалява прозрачността му. Второ, при стъкла без такова покритие, светлини/светъл фон намиращи се зад теб се отразяват в очилата и попадат в окото, като го уморяват и намалят контраста като цяло. Трето - това е когато работиш на компютър/гледаш телевизор, светлината от екрана е относително ярка, особено на тъмно и се отразява в очите, оттам в стъклото на очилата и пак попада в очите - точно това във фотографията се нарича lens flare, оттам ми е и ника и е на аватара ми.

Отделно повечето стъкла имат защита от UV лъчи - полезно е през деня през лятото или в планината, или ако те е страх от енергоспестяващи лампи :P, за комп не толкова.

Има и други покрития, но ползата от тях не е особена. Някои имат и лек нюанс, уж да омекотяват, но това е ужасно, ако работиш с цвят.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.