Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Имуществено застраховане: малко информация!

Featured Replies

Здравейте, като начало искам да уточня нещо! Да, работя в централното управление на застрахователна компания и отговарям за имущественото застраховане.

НО! Темата не е с цел реклама (за това изрично не споменавам имена на компании) и също така аз не печеля нищо и не ви тикам на където и да било.

Искам просто да разясня защото това е полезно, да стане една дискусия. Ще се опитам да съм максимално конкретен.

Няколко съвета като начало:

- Обиколете няколко офиса на компании, не се притеснявайте да задавате въпроси. Колкото повече- толкова повече и в двете положения. Информирайте се. Поискайте "Общи" и "Специални" условия. Те са обществено достъпни. Най-малкото трябва да ги имат в .pdf формат и могат да ви ги принтират. Изчетете ги!

- Ако не знаете някои термини- има Google, има и форуми, където да си зададете въпросите. Всяка компания има и телефон, където може да звъннете за повече информация.

- Не винаги най-ниската цена е най-добрият продукт. Ще дам примери напред.

Малко разяснения:

Ако ви поискат вие да си определите цената на жилището или пък застрахователният агент/брокер услужливо ви избере някаква сума е по-добре да се откажете. Защо? Защото това в повечето случай значи, че избирате "отворен продукт". При него може да има подзастраховане. Това означава да застраховате жилището на сума, по-ниска от реалната (не става дума за пазарната стойност обаче!). Изберете си продукт, който е "По програми", предварително зададени стойности от застрахователя. Най-сигурно е да кажете, че не ви устройва и да искате нещо по-средата. Ако ви кажат, че не могат да променят сумите, то с 90% сигурност това е правилният застрахователен продукт. Всеки застраховател има такива. Също така се запознайте с термина "Първи риск" и настоявайте за него. Ще цитирам текст от закона:

Член 205 от КОДЕКС ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО

(2) Ако застрахователният договор е сключен с уговорка срещу първи риск, обезщетява се пълният размер на вредата, доколкото тя не надвишава застрахователната сума.

В противен случай, ако ВИЕ сте определили, че жилището ви е на стойност 50 000, а при евентуална щета (дори минимална), след оценка се окажа, че струва 100 000 лв. то застрахователят приема, че сте го застраховали на 50% и ще изплати 50% от щетата.

Минуси: Някои застрахователи прилагат пълното правило за "Първи риск" и при изплащане на 1-вата щета прекратяват полицата към датата на плащането. Също така цената на подобен продукт е по-висока от колкото при "Отвореният", защото тук се плаща 100%, а там може да има и почти винаги има подзастраховане и респективно- по-ниско изплащане на обезщетение.

======================================================

Поинтересувайте се за ВСИЧКИ самоучастия. Това е частта от всяка щета, която е за сметка на клиента. Тя може да е за конкретен риск или за всички. Четете внимателно и вникнете в смисъла дали пише, че самоучастието е % от Застрахованата сума или е % от размера на щетата.

Почти всички застрахователи имат самоучастие от 2-5% от общата Застрахована сума в риск "Земетресение". Това ще рече, че ако сте застраховали за 30 000 лв. самоучастието е 2% от това, демек 600 лв. Но само за този риск!

Компанията, където работя, се събрахме на едно заседание. На края решихме да изплатим щетите от земетресението в Перник от 22-ри Май БЕЗ да прилагаме това самоучастие. Поинтересувайте се кои компании са направили това, защото са няколко, също така някои предлагат и полици (с/у по-висока цена) като изрично няма самоучастие в то този риск.

Друг вариант е да пише: "В риска "Природни бедствия" се прилага самоучастие от 10% с минимум 100,00 лв от размера на всяка щета". Това значи, че ако някоя щета по този риск е в размер на 300 лв, то 100 лв от тях ще бъдат удържани (защото това е минимума). Или ако щетата е за 1200 лв. ще бъдат удържани 120 лв (защото 120 лв са 10% от 1200). [текста може да е различен за различните застрахователи от посоченият пример, но вникнете в съдържанието]

Та поинтересувайте се какви са конкретните самоучастия. Някои застрахователи хитруват, като изписват, че например "В риска "късо съединение и токов удар се изплаща 25% от увреденото имущество", което на практика означава 75% самоучастие...

Поинтересувайте се какво точно е покрито. Най-добре чрез изчитане на общите и специални условия на конкретната застраховка. Характерно е групирането на рискове под общ знаменател, като да кажем "Природни бедствия", но какво точно е покрито в това? Изчетете дали се покрива Проливен дъжд, Бурен и Ураганен вятър, Естествено натрупване на сняг и всякакви такива. Запознайте се какво точно се включва.

Запознайте се със закона. Примерно някои застрахователи покриват "Кражба чрез взлом и грабеж", но не и Кражба чрез техническо средство... Важно е полицията как ще оцени конкретната кражба, за да реши после застрахователят дали е покрита или не. На бележката от полицията пише по кой член от закона е извършена кражбата. Ако го няма покрито няма да платят. Иначе няма как да се откаже.

Знайте правата си! Някои застрахователи играят по тънката линия. След завеждане на щетата (ако специално не са изискани още документи) застрахователят има още 14 дни да реши щетата. Ако не сте доволен от решението или решението се е забавило твърде много- пишете на Комисията по Финансов надзор. Може и да не вярвате, но контрола е много засилен и глобите са солени. Ако пак не сте доволен- консултирайте се с адвокат. Понякога се разминава личното разбиране на условията с това, което реално е написано. Ако адвоката реши- водете дело! Загубилата страна плаща разноските...

Много хубаво е да имате Гражданска Отговорност в имуществената застраховка. Това е като ГО на автомобила, но на жилището ви. Ако наводните някого- застрахователят плаща. Ако се запалите- застрахователят плаща на другите увредени. Понякога може да си спестите много неприятности със съседи, особено ако не сте в добри отношения.

Здравейте, като начало искам да уточня нещо! Да, работя в централното управление на застрахователна компания и отговарям за имущественото застраховане.

НО! Темата не е с цел реклама (за това изрично не споменавам имена на компании) и също така аз не печеля нищо и не ви тикам на където и да било.

Искам просто да разясня защото това е полезно, да стане една дискусия. Ще се опитам да съм максимално конкретен.

Няколко съвета като начало:

- Обиколете няколко офиса на компании, не се притеснявайте да задавате въпроси. Колкото повече- толкова повече и в двете положения. Информирайте се. Поискайте "Общи" и "Специални" условия. Те са обществено достъпни. Най-малкото трябва да ги имат в .pdf формат и могат да ви ги принтират. Изчетете ги!

- Ако не знаете някои термини- има Google, има и форуми, където да си зададете въпросите. Всяка компания има и телефон, където може да звъннете за повече информация.

- Не винаги най-ниската цена е най-добрият продукт. Ще дам примери напред.

Малко разяснения:

Ако ви поискат вие да си определите цената на жилището или пък застрахователният агент/брокер услужливо ви избере някаква сума е по-добре да се откажете. Защо? Защото това в повечето случай значи, че избирате "отворен продукт". При него може да има подзастраховане. Това означава да застраховате жилището на сума, по-ниска от реалната (не става дума за пазарната стойност обаче!). Изберете си продукт, който е "По програми", предварително зададени стойности от застрахователя. Най-сигурно е да кажете, че не ви устройва и да искате нещо по-средата. Ако ви кажат, че не могат да променят сумите, то с 90% сигурност това е правилният застрахователен продукт. Всеки застраховател има такива. Също така се запознайте с термина "Първи риск" и настоявайте за него. Ще цитирам текст от закона:

Член 205 от КОДЕКС ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО

(2) Ако застрахователният договор е сключен с уговорка срещу първи риск, обезщетява се пълният размер на вредата, доколкото тя не надвишава застрахователната сума.

В противен случай, ако ВИЕ сте определили, че жилището ви е на стойност 50 000, а при евентуална щета (дори минимална), след оценка се окажа, че струва 100 000 лв. то застрахователят приема, че сте го застраховали на 50% и ще изплати 50% от щетата.

Минуси: Някои застрахователи прилагат пълното правило за "Първи риск" и при изплащане на 1-вата щета прекратяват полицата към датата на плащането. Също така цената на подобен продукт е по-висока от колкото при "Отвореният", защото тук се плаща 100%, а там може да има и почти винаги има подзастраховане и респективно- по-ниско изплащане на обезщетение.

Поинтересувайте се за ВСИЧКИ самоучастия. Това е частта от всяка щета, която е за сметка на клиента. Тя може да е за конкретен риск или за всички. Четете внимателно и вникнете в смисъла дали пише, че самоучастието е % от Застрахованата сума или е % от размера на щетата.

Почти всички застрахователи имат самоучастие от 2-5% от общата Застрахована сума в риск "Земетресение". Това ще рече, че ако сте застраховали за 30 000 лв. самоучастието е 2% от това, демек 600 лв. Но само за този риск!

Компанията, където работя, се събрахме на едно заседание. На края решихме да изплатим щетите от земетресението в Перник от 22-ри Май БЕЗ да прилагаме това самоучастие. Поинтересувайте се кои компании са направили това, защото са няколко, също така някои предлагат и полици (с/у по-висока цена) като изрично няма самоучастие в то този риск.

Друг вариант е да пише: "В риска "Природни бедствия" се прилага самоучастие от 10% с минимум 100,00 лв от размера на всяка щета". Това значи, че ако някоя щета по този риск е в размер на 300 лв, то 100 лв от тях ще бъдат удържани (защото това е минимума). Или ако щетата е за 1200 лв. ще бъдат удържани 120 лв (защото 120 лв са 10% от 1200). [текста може да е различен за различните застрахователи от посоченият пример, но вникнете в съдържанието]

Та поинтересувайте се какви са конкретните самоучастия. Някои застрахователи хитруват, като изписват, че например "В риска "късо съединение и токов удар се изплаща 25% от увреденото имущество", което на практика означава 75% самоучастие...

Поинтересувайте се какво точно е покрито. Най-добре чрез изчитане на общите и специални условия на конкретната застраховка. Характерно е групирането на рискове под общ знаменател, като да кажем "Природни бедствия", но какво точно е покрито в това? Изчетете дали се покрива Проливен дъжд, Бурен и Ураганен вятър, Естествено натрупване на сняг и всякакви такива. Запознайте се какво точно се включва.

Запознайте се със закона. Примерно някои застрахователи покриват "Кражба чрез взлом и грабеж", но не и Кражба чрез техническо средство... Важно е полицията как ще оцени конкретната кражба, за да реши после застрахователят дали е покрита или не. На бележката от полицията пише по кой член от закона е извършена кражбата. Ако го няма покрито няма да платят. Иначе няма как да се откаже.

Знайте правата си! Някои застрахователи играят по тънката линия. След завеждане на щетата (ако специално не са изискани още документи) застрахователят има още 14 дни да реши щетата. Ако не сте доволен от решението или решението се е забавило твърде много- пишете на Комисията по Финансов надзор. Може и да не вярвате, но контрола е много засилен и глобите са солени. Ако пак не сте доволен- консултирайте се с адвокат. Понякога се разминава личното разбиране на условията с това, което реално е написано. Ако адвоката реши- водете дело! Загубилата страна плаща разноските...

Много хубаво е да имате Гражданска Отговорност в имуществената застраховка. Това е като ГО на автомобила, но на жилището ви. Ако наводните някого- застрахователят плаща. Ако се запалите- застрахователят плаща на другите увредени. Понякога може да си спестите много неприятности със съседи, особено ако не сте в добри отношения.

Знам какво е всеобщото мнение за застраховките. Но, като има такива от 8 лв на година (визирам моята компания), които са на 1-ви риск и покриват на практика всичко (е, в малки лимити де) не разбирам защо хората не си застраховат най-скъпото- покрива над главата им!!!

Тази тема, както виждате, не е реклама, а идея да ви предам леко "Застрахователна култура". Не агитирам за никоя компания, дори и някой да ме измоли да му направя застраховка- аз пак няма как да спечеля от това. Не съм на комисион, на твърда заплата съм! Защото работата ми е не да застраховам, а да контролирам. Искам просто да ви информирам, искам да ви убедя защо това е добре. Отворен съм за всякакви въпроси.

и последен съвет: Намерете си застраховател, който да ви удовлетворява във всичко или поне в повечето видове застраховки: ГО, Каско, Имуществена, Помощ при пътуване.... И други. Сключвайте си там застраховките. Като редовен клиент можете да получите отстъпки, търсете си ги! Също така застрахователят може да извади цялата история на даден клиент при него. Да му погледне квотата на щетимост през годините. От колкото по-дълго е клиента и колкото повече застраховки има, толкова по-важен е!

Надявам се да е било полезно на всички! Поздрави и лека и успешна вечер!

p.s.

Забравих три примера, които са много показателни...

1. Има един застраховател, който на полиците сина "Първи риск" вкарва 2,5% самоучасти от Общата застрахована сума за ВСИЧКИ рискове. Това при 30 000 лв, гграда означава 750 лв самоучастие ВИНАГИ... Четете внимателно какво пише.

Въпросният застраховател застраховката му струва 35 лв без данъка при 41 лв при нас за същите лимити. Само дето ние имаме самоучастие само в риска Земетресение от 2% от Застрахованата сума и 10% в "Късо съединение и токов удар" от размера на щетата и 25% само от стойността на ПРЕНОСИМО електронно оборудване (лаптопи, фотоапарати, видеокамери) при Кражба.

Та за 6 лева... Кое е по-доброто? Четете внимателно!!!

2. Винаги има промоции някакви. Търсете ги.

3. Това май го казах. Самоучасите от 75% скрито като изплащане на 25% от щетата. Та пак- четете. Винаги ще има някой, който иска да мине по тънката линия. Не винаги най-големите са най-добрият избор. Интересувайте се, четете, осмисляйте. Не скачайте на 1-вото.

Защитете жилището си. Има застраховки от около 20 лв на година, които могат даже да се разсрочат, които да защитят имуществото ви... Има много лични примери, където подобна застраховка е помага, не само от практиката, но и от личният живот.

Поздрави!

Нека започна и аз така. Работил съм известно време в областа на застраховането - автомобилното застраховане. Съвсем наясно съм със стратегията на застрахователните компании и тяхния маниер на работа. Ако тръгнем по наклонената за или против застраховането, то тогава с теб ще вляза в много остър конфликт. Знаеш перфектно, че в застраховането има много ако и то те никак не са в полза на клиента. Да не говорим за безкрайното надлъгване и протакане когато трябва да се изплати сума по застрахователно събитие. Все пак застраховането има и своята положителна страна. Какво отблъсква обикновения потребител - стойноста на застрахователната полица, която изобщо не е в крак с жизнения стандарт на обикновения Българин на който последното нужно нещо е застраховката. Според мен трябва да има базов почти безплатен продукт с базово миниму реално покритие. И друг многофункционален продукт, продукт с екстри за платежоспособните. (пр. както с плотените и безплатни версии на даден софтуерен продукт) В момента нещата са много, как дакажа разляти? Другото - насила хубост не става и сам виждаш какъв голям процент не плащат Гражданска отговорност, земеделските производители и те почнаха да хитреят. Нека обаче всеки сам да прецени ползите и вредите от застраховането и сам вземе своето решение

Нека започна и аз така. Работил съм известно време в областа на застраховането - автомобилното застраховане. Съвсем наясно съм със стратегията на застрахователните компании и тяхния маниер на работа. Ако тръгнем по наклонената за или против застраховането, то тогава с теб ще вляза в много остър конфликт. Знаеш перфектно, че в застраховането има много ако и то те никак не са в полза на клиента. Да не говорим за безкрайното надлъгване и протакане когато трябва да се изплати сума по застрахователно събитие. Все пак застраховането има и своята положителна страна. Какво отблъсква обикновения потребител - стойноста на застрахователната полица, която изобщо не е в крак с жизнения стандарт на обикновения Българин на който последното нужно нещо е застраховката. Според мен трябва да има базов почти безплатен продукт с базово миниму реално покритие. И друг многофункционален продукт, продукт с екстри за платежоспособните. (пр. както с плотените и безплатни версии на даден софтуерен продукт) В момента нещата са много, как дакажа разляти? Другото - насила хубост не става и сам виждаш какъв голям процент не плащат Гражданска отговорност, земеделските производители и те почнаха да хитреят.

Нека обаче всеки сам да прецени ползите и вредите от застраховането и сам вземе своето решение

Само ще те допълня, ако позволиш.

Застрахователния бизнес в БГ и в белите страни са много, много различни понятия и разликата е от тук до небето.

Относно застраховането аз имам кредитна карта с тамън две застраховки.Изброени са един куп болести от които не може да умре човек.Ако останеш без работа не се покрива нищо.Ако полудееш пак не се покрива нищо.Аве изобщо не трябва да умираш.Много работи не се признават.

• Автор

Нека започна и аз така. Работил съм известно време в областа на застраховането - автомобилното застраховане. Съвсем наясно съм със стратегията на застрахователните компании и тяхния маниер на работа. Ако тръгнем по наклонената за или против застраховането, то тогава с теб ще вляза в много остър конфликт. Знаеш перфектно, че в застраховането има много ако и то те никак не са в полза на клиента. Да не говорим за безкрайното надлъгване и протакане когато трябва да се изплати сума по застрахователно събитие. Все пак застраховането има и своята положителна страна. Какво отблъсква обикновения потребител - стойноста на застрахователната полица, която изобщо не е в крак с жизнения стандарт на обикновения Българин на който последното нужно нещо е застраховката. Според мен трябва да има базов почти безплатен продукт с базово миниму реално покритие. И друг многофункционален продукт, продукт с екстри за платежоспособните. (пр. както с плотените и безплатни версии на даден софтуерен продукт) В момента нещата са много, как дакажа разляти? Другото - насила хубост не става и сам виждаш какъв голям процент не плащат Гражданска отговорност, земеделските производители и те почнаха да хитреят.

Нека обаче всеки сам да прецени ползите и вредите от застраховането и сам вземе своето решение

Автомобилно и Имуществено има разлика. Иначе да, има "врътки" разни.

За отлагането на плащането- казал съм 14 дни и след това жалба към КФН. Работи безотказно!

Базов продукт... Ми аз споменах за нашата компания (просто там съм запознат със всички продукти) от 8.00 лв на година, на 1-ви Риск. Е това ако не е базово... Все пак като се заведе щета (това не можеш да откажеш) да изпратиш вещо лице на адреса ти е 20 лв минимум... Е дори и да не платиш пак си вътре. А да не горим, че на тези 8 лв се и плаща комисион.... Със сигурност има и други компании, които имат толкова ниски застраховки, просто не съм запознат, а и да съм- няма да цитирам имена! Идеята не е реклама...

А че винаги ще има кой да хитрее- повече от ясно!

Само ще те допълня, ако позволиш.

Застрахователния бизнес в БГ и в белите страни са много, много различни понятия и разликата е от тук до небето.

И това е вярно. Както българина няма застрахователна култура, така и застрахователите нямат ориентация към клиента. Но това не е ли някак като омагьосан кръг. Все пак има коректни застрахователи, така и запознати потребители. Сблъсквал съм се и с двете, но за съжалени и двете се броят на пръсти.

Целта ми е да вкарам малко яснота в нещата.

Поздрави!

Относно застраховането аз имам кредитна карта с тамън две застраховки.Изброени са един куп болести от които не може да умре човек.Ако останеш без работа не се покрива нищо.Ако полудееш пак не се покрива нищо.Аве изобщо не трябва да умираш.Много работи не се признават.

Така е. За това се четат условията преди да подпишеш! И това се опитвам да обясня. Имам 4 банкови карти, но видиш ли, на никоя не съм си направил застраховка, защото чета...

п.с. Но на други неща съм си направил, след проучване на пазара!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.