Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс УСУ 8.1

Featured Replies

Здравейте! Моля за съвети и напътствия! Инсталирах си УСУ 8 на флашка и съм доволен от начина по който работи.Върши ми мн. добра работа когато ползвам чужд лаптоп,а и на настолния ми комп. я ползвам като втора ОС. Всичко си върви нормално-мобилен нет,скайп,видео. С основните неща се справям,но и много неща си остават засега "тъмна Индия". Как да проверявам за обновяване на софтуера? Как да го обновявам? Например,трябва ми програма с която да вкарам събтитри на видеоклип. И още много други неща. Изобщо-сега основният въпрос е КАК ДА ПОДЪРЖАМ ЛИНУКСА СИ ВЪВ ФОРМА? Моля за съвети. Който има какво да каже да заповяда. Аз няма да съм на линия по някое време,затова пишете,пък аз ще го прочета по късно. Благодаря предварително на всияки вкльчили се!

И още нещо-как по дяволите да изкарвам папките със филми,песни,снимки и др. на работния плот?Не ми дава такава опция.

Редактирано от nordland22 (преглед на промените)

Много лесно можеш да си ги покажеш на десктопа - например: като отвориш домашната папка  и прихванеш папката "видео" с мишката и я преместваш към работния плот - ще ти се отворят опциите в които избираш "създаване на пряк път"!

За обновленията - когато има обновления ще ти излезе съобщение (и горе в лентата ще ти стои иконка подобва на зъбно колело с катинарче в нея) и просто ги инсталираш! За вграждане на субтитри не знам дали OpenShot ще стане, но мисля, че ViDrop го можеше - това си е програма на УСУ, но мисля, че се инсталираше допълнително от софтуерния център Muon!

Edit: @ScD човека щом пише, че иска съвети и насоки едва ли знае как да изпълни тази команда, пък и е не е пълна все пак!

Бих препоръчал ако иска ръчно да проверява за обновления и да ги инсталира (ако има нови такива, а се е забавило съобщението за тях) да ползва тази команда:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Vidrop е най-бързо и лесно да си вграждаш субс. Не съм пробвал УСУ, но не ми се вярва да си няма автоматично да ти проверява всеки ден за нови ъпдейти на системата и програмите.

Здравей. Преди повече от година случайно разбрах за УСУ и от тогава го следя. От няколко месеца съм с УСУ 8 и съм много доволен. Пробвах и доста други дистрота, но стигнах до извода, че това е моето :) . Относно ъпдейтите- то си е настроено всеки ден да проверява за наличие на нови . Ще ти изкара уведомяване. За субтитрите- не знам, поради някой причини предпочитам да не са вградени и за това никога не съм се интересувал. Аз лично ползвам Avidemux и мисля че той може да вгражда субтитри. Иначе пробвай Vidrop, доста опростен и лесен за работа. До колкото имам спомен автора му е един от създателите на УСУ. И ако има проблем питай във форума, авторите много точно и бързо реагират на всичко - http://forum.learnfree.eu/

Редактирано от upili (преглед на промените)

Здравейте! Моля за съвети и напътствия! Инсталирах си УСУ 8 на флашка и съм доволен от начина по който работи.Върши ми мн. добра работа когато ползвам чужд лаптоп,а и на настолния ми комп. я ползвам като втора ОС. Всичко си върви нормално-мобилен нет,скайп,видео. С основните неща се справям,но и много неща си остават засега "тъмна Индия". Как да проверявам за обновяване на софтуера? Как да го обновявам? Например,трябва ми програма с която да вкарам събтитри на видеоклип. И още много други неща. Изобщо-сега основният въпрос е КАК ДА ПОДЪРЖАМ ЛИНУКСА СИ ВЪВ ФОРМА? Моля за съвети. Който има какво да каже да заповяда. Аз няма да съм на линия по някое време,затова пишете,пък аз ще го прочета по късно. Благодаря предварително на всияки вкльчили се!

И още нещо-как по дяволите да изкарвам папките със филми,песни,снимки и др. на работния плот?Не ми дава такава опция.

За формата  :

sudo apt-get update

sudo apt-get dist-upgrade

sudo reboot

След рестарта :

sudo apt-get update

sudo apt-get autoremove

sudo apt-get autoclean

sudo apt-get clean

За преките пътища в KDE:

Десен бутон на мишката върху десктопа >> Създаване на връзка до адрес>>отиваш до съответната папка. След това можеш да си окрасиш връзката, да и зададеш име и картинка /икона/.

@cybercop една команда е излишна - става въпрос за "sudo apt-get dist-upgrade"

Създателите на УСУ са го така направили, че да не може да се използва надграждане, защото в многото такива случаи (дори и с оригинално Убунту) са се омазвали нещата, вместо да се надгради без проблеми! А и точно за УСУ в момента това надграждане не важи, защото предишната версия на УСУ е 7 и е с Gnome-2, а новата 8.1 е KDE, и въобще не е добра идея да се прави гимнастиката с надграждането - 100% нещо ще се счупи и омаже!

п.с.Жалко само, че Me4oslav от УСУ форума не направи версия на Mechanig за KDE - за това става дума:

Публикувано изображение

@cybercop една команда е излишна - става въпрос за "sudo apt-get dist-upgrade"

Създателите на УСУ са го така направили, че да не може да се използва надграждане, защото в многото такива случаи (дори и с оригинално Убунту) са се омазвали нещата, вместо да се надгради без проблеми! А и точно за УСУ в момента това надграждане не важи, защото предишната версия на УСУ е 7 и е с Gnome-2, а новата 8.1 е KDE, и въобще не е добра идея да се прави гимнастиката с надграждането - 100% нещо ще се счупи и омаже!

Нещо си пропуснал смисъла на dist-upgrade. Тази команда актуализира всички инсталирани пакети, включително ядрото. По подразбиране, Synaptic/Apper извършват точно такова надграждане. Съмнявам се, че Светли и Lokster ползват собствено ядро, затова тази команда е необходима за да се поддържа актуално ubuntu - ядрото.

Дистрибуцията може да се надгради до следващата версия само, ако са добавени съответните хранилища. Примерно за Ubuntu - не можеш да надградиш 12.04 до 12.10, ако имаш налични само хранилища на 12.04 в листата. Първо трябва да смениш листата с хранилища или някоя програма да го направи вместо теб и тогава можеш да надградиш до следваща версия.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Това е щатно ядро 3.2 LTS, но на Ubuntu, което се ползва и в УСУ.

http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.