Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да избера подходящ трансформатор

Featured Replies

Хе , чел съм по аудиофилските форуми - 100 нано са "убиране" на виоките честои , хармониции и прочие преминаващи от трафа нататък .

Офф - кането беше с идея да е офф топик . Както и да е . Не съм от тия дето чуват шума на електроните по "неправилно обърнатите" кабели  , но винаги съм се забавлял добре  , когато чета такива неща по форумите ....

Аз само искам да попитам как приемате забавлението от този, който отговаря - като неграмотно такова или обратното, за да зная до къде мога да отговарям и на кого! Доколкото за 100 нанофарада паралелно на електролита - тук специално в ниската честота не е необходимо или наложително да се слага. Това е желателно, когато правиш електроника с TTL интегрални схеми най вече. Но не е и грешка, както сте отбелязали.А за него да слага 100000 микрофарада и да прави стъпало клас А е твърде рано. Нека се очупи момчето щом има желание и с течение на времето сам ще разбере какво трябва да се прави.По въпроса за изправителя - той винаги е бил един от най съществените компоненти във всяка електроника. Всичко работи благодарение на него и от неговото качество зависи целият краен продукт. Нали така?

Забравих!

Това с "обърнатите кабели" големите аудиофили го приемат по болезнен начин, макар че имат донякъде основание. Но имайки впредвид човешкото ухо, много от тях няма да направят разлика, ако си направиш експеримент , така, щото да не виждат последните, а само да слушат. Аз съм си правил експерименти с много "аудиофили"! Не само кабелите не различават а и тонколоните, ако са 2Х2, скрити зад малка завеска. Особено, когато няколко пъти им пуснеш едни и същи колони!Тогава правят най голяма разлика, без да си дават сметка, че свирят постоянно единият модел.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 61
  • Прегледи 10,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

LZ4JW , Вие сте човек занимаващ се професионално с електроника , и вашите съвети ги приемам без да влагам мисли за неграмотност или нещо подобно . Забавлението произтича имено от форуми за аудиофилство , където разни хора , се мъчат да убедят други хора , че видите ли еди какъв си кондензатор "изчиствал" звука до степен кристалност , както и някоя конкретна схема на усилвател (с тайнствени доработки естествено) предлага божествена наслада на слуха . И съвсем случайно се оказва , че хората от първата категория предлагат на контингента от втората категория въпросните кондензатори и китове с усливатели на съответната "божествена" цена . Е солено излиза , но пък перфектното си заслужава жертвата нали ?

LZ4JW , Вие сте човек занимаващ се професионално с електроника , и вашите съвети ги приемам без да влагам мисли за неграмотност или нещо подобно . Забавлението произтича имено от форуми за аудиофилство , където разни хора , се мъчат да убедят други хора , че видите ли еди какъв си кондензатор "изчиствал" звука до степен кристалност , както и някоя конкретна схема на усилвател (с тайнствени доработки естествено) предлага божествена наслада на слуха . И съвсем случайно се оказва , че хората от първата категория предлагат на контингента от втората категория въпросните кондензатори и китове с усливатели на съответната "божествена" цена . Е солено излиза , но пък перфектното си заслужава жертвата нали ?

Много точно и ВИ благодаря за коментара.Аз ни най- малко съм искал да напиша нещо, което би Ви засегнало. Приятно е, когато като колеги се уважаваме и взаимно се разбираме!

А за "соленото" и "жертвата" наистина си заслужава.Да послушаш музика на една перфектна техника е огромно удоволствие. Ето, това на мен ми харесва, а  не слушането на чалга, транс и жесток метъл!Както казва народът: "За всеки влак си има пътници - де с билет, а на други последният струва колкото 2-3 апартамента. Някой ще се зачуди какво е това!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Нямам нищо против разговора ви, но се отклонихте сякаш от темата с тези тестове на модели колони :D. Иначе до syr_pi4 не знам от къде го измисли това с клас А усилватели, но беше забавно. Колкото до моя не се сдържах и го подкарах на един адптер от 9 волта 0.5 ампера и си свири без грешка :D . Ако не друго поне с поялника съм се справил добре - явно няма студени спойки.

Редактирано от inferno16 (преглед на промените)

Много хубаво, че ти и тръгнало ампчето. Не знам дали си сложил радиаторче на ИС за да отвежда топлината от нея. Ако не си, сложи за да не я прегрееш. С това адаптерче  не може да изкараш дастатъчно мощност от схемата. Оптималното напрежение го дават 14.4V а консумацията на ток достога повече от 3.5А. Така, че поне 2-3А захранване ще ти е необходимо.

• Автор
Много хубаво, че ти и тръгнало ампчето. Не знам дали си сложил радиаторче на ИС за да отвежда топлината от нея. Ако не си, сложи за да не я прегрееш. С това адаптерче  не може да изкараш дастатъчно мощност от схемата. Оптималното напрежение го дават 14.4V а консумацията на ток достога повече от 3.5А. Така, че поне 2-3А захранване ще ти е необходимо.
Нямам радиатор. От вчера се чудя от къде мога да намеря, но не можах да го измисля. Ако знаете от къде в Добрич става да се намери и към колко вървят ще е супер.

За радиатор може да използваш и алуминиева пластина дебела 1-2 мм и с размери примерно 2 на 10 см., като схемата е закрепена в средата. Може да отидеш някъде където ремонтират компютри и да ги помолиш за едно изгоряло захранване. Вътре в него има обикновено по две хубави алуминиеви радиаторчета с готови пробити дупки и винчета с дистанционни втулки за стягане подложки и други работи дето може да ти потрябват. Ще си купиш и една термоконтактна паста да намажеш схемата преди да я монтираш /към 1-2 лв./. По строителните маркети се продават алуминиеви г-образни лайсни със всякакъв размер и те са перфектни са тази работа.

• Автор

Термопастата си я имам само ще трябва да видя за радиатора. Много ми е странна тая работа да отида да купувам изгоряло захранване :D. И като ми кажат цена как да разбера дали е нормална или се опитват да ме минат?

Хич не давай пари за радиатори за този слаб усилвател!

Направо мини през някоя работилничка за алуминиева дограма  и поискай да ти дадат няколко парченца профил който не им влиза в работа- да си избереш!

Даже ако видиш някое камионче със пирамидка отзад -направо питай момчетата!

Оригиналните профили -за мощни стъпала!

Иначе преди две години ми се наложи да купувам грец от един магазин за електроника в добрич -ама ще те излъжа за името на улицата!

Помня че като стигнеш Т-образното кръстовище преди пешеходната зона -завихме наляво и карахме до едно кръстовище със остъклена фасада отсреща!

Там завихме надясно и след 2-3 пресечки на някакво пазарче имаше точно магазин за електронни елементи!

Не се влиза откъм улицата  ами отвътре някак си !

По картата ми мяза на ул Горки или успоредната отгоре !

Ама с тая криза може и да не съществува!

Ако имате в Добрич цигански пазар ,където вадят боклуци изхвърлени от мазетата -там можеш да попаднеш на нещо за стотинки -ама със късмет!

Термопастата си я имам само ще трябва да видя за радиатора. Много ми е странна тая работа да отида да купувам изгоряло захранване :D. И като ми кажат цена как да разбера дали е нормална или се опитват да ме минат?

Ето! Погледни този линк и си избери радиатор. Във всеки град има магазин за електронни компоненти и в него се продават много видове радиатори за транзистори и интегрални схеми. Кой те кара да купуваш изгоряло импулсно. Само са те насочили откъде също можеш да си намериш! Вече трябва да се сещаш за някои работи и да не пишеш врели-некипели!

http://www.tpetrov.com/search.php?p=30&maincat=%D0%A0%D0%95%D0%97%D0%95%D0%A0%D0%92%D0%9D%D0%98+%D0%A7%D0%90%D0%A1%D0%A2%D0%98&subcat=%D0%94%D0%A0%D0%A3%D0%93%D0%98&cat=%D0%A0%D0%90%D0%94%D0%98%D0%90%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D0%98%2C+%D0%98%D0%97%D0%9E%D0%9B%D0%90%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D0%98&s=&ord=

За изгоряло захранване няма да даваш пари, само може да черпиш по едно кафе! Аз си взех две изгорели зарядни от едно сервизче защото ми трябваха кутийките за едно усилвателче. В едната кутия правя захранването в другата е крайното стъпало - чудесна екранировка на захранването. Към захранването има и много кабелчета които влизат в работа на много места.

• Автор

Оправих се, проблемът ми беше че търся по ключова дума "охладител", сега като потърсих с "радиатор" намирам. Много глупаво от моя страна.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.