Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да избера подходящ трансформатор

Featured Replies

:offtopic_s: Стефане направо ти се чудя защо се занимаваш с тези профани ! Той няма елементарни познания по електротехника , а е тръгнал да сглобява усилвател ! Обикновени преди да се научиш да караш кола първо проходжаш , след това идва колелото , мотора и чак тогава колата ! Направо ви се чудя защо си губите времето с такива които не искат да седнат и да прочетат закона на Ом , Кирхоф и т.н. и да разберат какво постоянен и променлив ток , какво е това нещо наречено електронен компонент и кой компонент за какво се ползва и т.н. Аман от тотални профани които си мислят , че те първи ще открият топлата вода - топлата вода е открита много отдавна !

На младите едно им е в главата: Че са велики и могат всичко. А като вземеш да ги поучаваш или им помагаш, даже се засягат, че "това нещо го знаят" Да, може и да го знаеш и да си го чувал, ама нямаш 10 минути практика, за да можеш да го реализираш.Аз гледам да съм му в помощ, защото написах няколко поста. Как да го оставиш човека в  "небрано лозе" Има ли желание, ще се научи, но те сега имат желания, но за други глупости.

• Отговори 61
  • Прегледи 10,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Не се засягам знам си възможностите питам защото искам да се науча не виждам нищо лошо в това все пак никой не се е родил научен нали? Исках просто да знам какво трябва да си закупя днес освен батерията за мултицета, жакове и коплунзи.

Едит: Не си мислете че съм от тези които все знаят всичко напротив просто имам чувството че когато си признае човек че не разбира нещо вие направо го изяждате с парцалите може просто да ми дадете необходимата литература. Аз обичам да се уча.

Редактирано от inferno16 (преглед на промените)

Не се засягам знам си възможностите питам защото искам да се науча не виждам нищо лошо в това все пак никой не се е родил научен нали? Исках просто да знам какво трябва да си закупя днес освен батерията за мултицета, жакове и коплунзи

Искаш ли да направиш усилвателчето бързо и точно, без да се страхуваш и да правиш експерименти: Ето ти списък:

Платките с TDA2003 вече си ги направил, предполагам.

За да нямаш неприятности ще те замоля да си купиш готово трансформаторче. Има на магазина по твой избор

Какво е важно за него: Първичната да е за 220-240 волта. Вторичната намотка да дава от 12до - 15волта  напрежение, със ток равен на  1, 5или

2 ампера. В различни магазини можеш да го намериш на цена от 4-5 лева, до 12 - 15 лева. Това задължително ще го купиш, за да си нямаш проблем.

2.   4 диода от серията  1N5401,  1N4001,  зa 100 волта и 2 ампера ток. Струват стотинки. Може да се ползва и готов "грец" 4 диода в един корпус. Последният трябва да е   100 волта и ток - 2 - 3 ампера - цена  - около 1, 50 лева

3. Електролитен кондензатор  - минимум 2200 микрофарада на 35 - 50 волта. Още по-добре е да е по голям капацитет. Цена  - около 2,5 до 4 лева.

Предпазители:  един брой   250 волта  о,25 - о,300 ампера цена 10 стотинки. можеш да си купиш няколко.

Предпазител     един брой   250 волта   1,5 до 2 ампера - цена 10 стотинки. Купуваш няколко от двата типа.

Мрежов захранващ кабел за трансформатора завършващт на  "шоко" или стандартен щепсел дължина  - около 1,3 метра - 1 лев цена.

И накрая някаква малка кутийка, в която ще събереш всичките елементи като сглобени и работещи.  

Ето , това направи. Най държа на трансформаторчето.Питай, ако не ти е ясно.!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

:offtopic_s: Да помагаме на тези които знаят да "четат" ! Сори , но аз приключих с обучаването от азбуката ! Няма как да искаш да ти се помогне за избор на транформатор като дори не знаеш как функционира , какво му е у-во и по какви закони работи - за тези работи има училище и там се учат тези неща ! И там се плаща на едни хора да ви научат на основни неща , а тук може да ти помогнем с тънкостите , а не да се учим на "а" и "б" в електротехниката и електрониката !

Редактирано от iliev72 (преглед на промените)

Малко по сдържано ще помоля без нападки.

За кондензатор/и и грец, Стефан ти е отговорил.

Аз ползвам готови схеми грец.

Поста не го покза целия, не знам защо.

Малко по сдържано ще помоля без нападки.

:offtopic_s: Със сдържаноста приключих когато разни "специалисти" ми обясниха , че не можело да ми се изтрие акаунта тук !

И ми писна на разни идиоти да обяснявам от "а" до "я" ! Същото така да ги учи и на правопис !

До тук беше с подробните и надлежни обяснение ! Така , че не се учудвайте ако скоро пратя някой там където и да иска не може да се върне !

Редактирано от iliev72 (преглед на промените)

Аз със теб проблеми не съм имал :)

Смятам, че като помоля за сдържаност

ще бъда разбран. Няма повече да пиша, че

спамим темата на автора.

айде :)

Ами как да изчисля тогава ватовете. О и пропуснах да покажа касетофона който беше изкормен ако има някакво значение http://www.shizaudio.ru/audio/data/media/103/International_AK-21_1.jpg

Трафчето от този касетофон е доста малко и едва ли е повече от 10-15 вата, но може да се използва за проба на това усилвателче, без да му се дава пълна мощност. И аз препоръчвам за изправяне на напрежението да се използва готов грец 4-6 или повече ампера като този например http://vikiwat.com/grec-shema-10a-1000v-br1010.html   и кондензатор нещо като този http://panda-bg.com/product.php?lang=bg&code=122225.

Чети внимателно какво ти пише чичо ти Стефан.

Скоро очаквам да започнеш да се чудиш какъв сигнал да му подадеш и как да регулираш силата на входния сигнал.

Помисли си внимателно за по-нататък дали ще слушаш едно модулче или искаш да си направиш стерео усилвателче с още един модул. Ако стане така направо си търси по-голямо трафче примирно 100 вата и нагоре. Много ще е подходящо от някои стар ЮПС, нищо че са с алуминиеви намотки.

Желая ти успех! 

• Автор

:offtopic_s: Със сдържаноста приключих когато разни "специалисти" ми обясниха , че не можело да ми се изтрие акаунта тук !

И ми писна на разни идиоти да обяснявам от "а" до "я" ! Същото така да ги учи и на правопис !

До тук беше с подробните и надлежни обяснение ! Така , че не се учудвайте ако скоро пратя някой там където и да иска не може да се върне !

Аз пък лично не виждам смисъл да ме хокаш. Щом не ти се занимава просто премълчаваш, пропускаш темата и това е. Относно елементите: когато видях поста беше късно, трябваше да тръгвам и не успях да си запиша какво е необходимо. Може би утре или най-късно в понеделник ще мина да ги закупя.

Аз пък лично не виждам смисъл да ме хокаш. Щом не ти се занимава просто премълчаваш, пропускаш темата и това е. Относно елементите: когато видях поста беше късно, трябваше да тръгвам и не успях да си запиша какво е необходимо. Може би утре или най-късно в понеделник ще мина да ги закупя.

AGD ти е посочил  много добър "грец" и електролитни кондензатори. И ако наистина ти хареса това, което си замислил да си направиш, а после го искаш в стереовариан, тогава както ти е написал AGD - вземаш по голям трансформатор 100 - 120 Ватов, със ориентировъчно същите напрежения и ще можеш да си направиш цялостен малък усилвател, разбира се за сега без тонкорекции и предусилвател. Като стигнеш на този етап, тогава може би ще говорим за новите идеи и препоръки.Единствено трафа е по скъп, но той си заслужава парите, защото ти спестява много работа и главоболия. Ти не си правил трансформатор и ще ти е много трудно. А и направата му ще ти излезе толкова, колкото ще похарчиш за нов.Ако имаш въпроси, можеш да питаш. Не се притеснявай. Илиев е много готин и разбран  мъж.

• Автор

AGD ти е посочил  много добър "грец" и електролитни кондензатори. И ако наистина ти хареса това, което си замислил да си направиш, а после го искаш в стереовариан, тогава както ти е написал AGD - вземаш по голям трансформатор 100 - 120 Ватов, със ориентировъчно същите напрежения и ще можеш да си направиш цялостен малък усилвател, разбира се за сега без тонкорекции и предусилвател. Като стигнеш на този етап, тогава може би ще говорим за новите идеи и препоръки.Единствено трафа е по скъп, но той си заслужава парите, защото ти спестява много работа и главоболия. Ти не си правил трансформатор и ще ти е много трудно. А и направата му ще ти излезе толкова, колкото ще похарчиш за нов.Ако имаш въпроси, можеш да питаш. Не се притеснявай. Илиев е много готин и разбран  мъж.

Всъщност искам да попитам нещо. Ако взема директно малко по-мощен траф няма да е проблем да пробвам платката и в моно вариант нали? Защото си мисля ако всичко се получи както трябва да не купувам 2-ри КИТ, а да си изработя сам платката и да си закупя само необходимите кондензатори резистори и т.н.

Всъщност искам да попитам нещо. Ако взема директно малко по-мощен траф няма да е проблем да пробвам платката и в моно вариант нали? Защото си мисля ако всичко се получи както трябва да не купувам 2-ри КИТ, а да си изработя сам платката и да си закупя само необходимите кондензатори резистори и т.н.

И отново хубава твоя идея.Може и така. Можеш да си изработиш сам платка. А има такава готова, ненаситена с елементи. Този вариант ти препоръчвам, а всичко останало си купуваш и го налепяш на платката.Преценката е твоя. Ако искаш сам да се научиш да си правиш платки, ще подходиш точно така, както си написал ти.Няма никакъв проблем с закупуването на по-мощен траф. Това е добре дошло за теб и за бъдещите ти работи, ако ти харесат.

• Автор

Значи в крайна сметка ми трябва грец и кондензатор с близки или същите стойности до тези които е дал AGD и предпазителите за които ти спомена. Само не разбрах защо са ми по няколко бройки от всеки?

Значи в крайна сметка ми трябва грец и кондензатор с близки или същите стойности до тези които е дал AGD и предпазителите за които ти спомена. Само не разбрах защо са ми по няколко бройки от всеки?

Да си имаш като почнеш да ги гориш.

Синът ми в 5 клас направи този усилвател http://www.ozitronics.com/data/tda2005.pdf за захранване ползваще литиевополимерни батерии за самолетиhttp://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__10383__Turnigy_2200mAh_3S_35C_Lipo_Pack.html, които дават безкомпромисно  огромен ток/искаше усилвателя да е мобилен и да свири от МР3 източник /. По едно време звукът за малко да ми хареса. Колонките бяха широколентови от някакво ДВД.           

Редактирано от AGD (преглед на промените)

За предпазителите - AGD ти е отговорил точно:"Да си имаш като почнеш да ги гориш.", което е твърде вероятно да се получи при теб. 

За елементите - Посъветвах те да си избереш именно предложенията на AGD,защото последните се виждат какво представляват на картинките и ще можеш по-лесно да се ориентираш. В диапазона на електронни компоненти , можеш да си избираш сам какво ще ти върши работа само тогава, когато познаваш много добре, материалната база на производителите. Трябва да се съобразяваш с характеристиките на много от компоментите, свързани с тяхното захранване, габаритни размери,работни напрежения и токове,а не да купуваш просто елементи посочени примерно като диод./това е пример/.Защото диода сам по себе си има широко приложение и се ползва в много вериги било то сигнални, за ниски напрежения и тоци, било изправителни, на които трябва да спазваш работното минимално напрежение и ток, било то "шотки " диоди, варикапи и т.н.За да са ти ясни тези неща, трябва много сериозно да прочетеш и запомниш кои елементи как се ползват в електрониката и техният начин на действие. Чак тогава и след добър опит, ще можеш сам да прецениш кое може да се заменя с друг подобен елемент, и кое  - НЕ  ТРЯБВА да се подменя.Важи във всички области на електрониката.Винаги е по-добре да ползваш елементи без значение от какво естество са последните /транзистори, диоди, електролитни кондензатори и други/ с по голямо работно напрежение и ток изхождайки от позицията, че тези елементи спокойно се побират на определеното за тях място на печатната платка. Пример: Трябва ти кондензатор със капацитет 4700 микрофарада на работно напрежение 35 волта. Ако последният позволява да се сложи по- добър от него - 6800 микрофарада и напрежението му е на 50 волта - можеш спокойно да го промениш, защото последният ще може да се постави на мястото на старият кондензатор.Размерите им -примерно - диаметър 25м и височина 40 мм, позволяват това.

Да добавя нещо важно, ако наистина си решил да си изработиш малко стерео усилвателче. Става въпрос за трансформатора. Горещо ти препоръчвам, ако купуваш готов трансформатор, който ще ти излезе на цена до 50 лева да си купиш  тороидален такъв със нужните двуполярни вторични напрежения - пример - две вторични намотки, всяка от които дава напрежение примерно 15 - 18 или 24 волта при ток 2 - 3 ампера. За бъдещите ти занимавки, този ти трансформатор ще ти спести пари и нерви.Всичко трябва много рационално да премислиш и в края на краищата да ти е ЯСНО, какво точно искаш да направиш и до колко то ще ти е в полза и ефективно за работа.За да не пиша много във форума, можеш да питаш и на лично съобщение или по скайпа. Желая ти успех в начинанието и не забравяй, че за да станеш добър специалист в тази област, трябва да си много постоянен, а не да се отказваш. Другият начин е - захвърляш електрониката и се хващаш да шиеш гоблени, за да не мислиш, кое как ще го направиш и какво трябва да купуваш!

• Автор

Ами значи днес наминах през елимекс(тука има само това) и закупих греца, кондензатора, 4 предпазителя по 1.6А, 1 гнездо за предпазител и тая прословута батерия за мултицета  :D и направих поръчка за траф на 12 волта 2А и другия тип предпазители от 0.25 - 0.30 ампера които бяха. 22 лева добре ли е за този траф или да потърся от другаде?

Ами значи днес наминах през елимекс(тука има само това) и закупих греца, кондензатора, 4 предпазителя по 1.6А, 1 гнездо за предпазител и тая прословута батерия за мултицета  :D и направих поръчка за траф на 12 волта 2А и другия тип предпазители от 0.25 - 0.30 ампера които бяха. 22 лева добре ли е за този траф или да потърся от другаде?

Прочети ми отново последният пост и по-точно пасажа, свързан с закупуването на трансформатора. До 35 лева ще дадеш за далеч по добър тороидален трансформатор, на който ще имаш две самостоятелни вторични напрежения от порядъка на 16 -18 волта - 2-2,5 ампера ток.Трябва да ти го търся като картинка за да го постна тук.

• Автор

Във сайта на въпросният магазин откривам само 2 по-евтиният от които е 69 лева, а аз нямам чак такъв бюджет. За първо време не става ли и с обикновен като този който съм си поръчал?

Във сайта на въпросният магазин откривам само 2 по-евтиният от които е 69 лева, а аз нямам чак такъв бюджет. За първо време не става ли и с обикновен като този който съм си поръчал?

Става, но ще ти падне малко мощноста на стъпалото, което не е проблем.

• Автор

Имам още 1 въпрос. Ако не замервам никакво съпротивление във едната от намотките на моя траф, значи е прекъсната някъде нали?

Имам още 1 въпрос. Ако не замервам никакво съпротивление във едната от намотките на моя траф, значи е прекъсната някъде нали?

Може би да, освен ако има термичен предпазител и той да е прекъснал. В коя намотка е, защото на вторичната такива предпазители обикновено не се поставят? Навярно е прекъснала първичната ти намотка за 220 волта! Огледай хубаво трафчето. Ако има термична защита, тя се намира най отгоре под изолационната хартия, но бъди внимателен за да не нарушиш лаковата изолация на намотката.

• Автор
Може би да, освен ако има термичен предпазител и той да е прекъснал. В коя намотка е, защото на вторичната такива предпазители обикновено не се поставят? Навярно е прекъснала първичната ти намотка за 220 волта! Огледай хубаво трафчето. Ако има термична защита, тя се намира най отгоре под изолационната хартия, но бъди внимателен за да не нарушиш лаковата изолация на намотката.
Не ми се занимава трябва да ходя до гаража за инструменти да махна металната рамка отстрани. Пък и си мисля, че е вторичната защото е с по-дебелите кабели а и от другата страна има 3 извода, което ми напомня какво ми каза за включването в по-ниско напрежение на първичната.

Добре насочвате момчето , но трябваше да споменете за добрата практика след електролитния кондензатор да сложи и един не електролитен 100 нано / 100 волта . И да му се обясни с прости слова , че НАЙ - важния компонент от една електронна система е захранването - колкото по-мощно и добре филтрирано , толкова по- добре .

офф : ако продалжава да упорства с направата на усилвателчета , рано или късно ще стигне до клас А , 100 - 150 хиляди микро фарада на рамо , 1 киловат траф за 50 ватов усилвател , хорните , дебелите плътни завеси , дебелия килим и прочие ..... :whist:

Добре насочвате момчето , но трябваше да споменете за добрата практика след електролитния кондензатор да сложи и един не електролитен 100 нано / 100 волта . И да му се обясни с прости слова , че НАЙ - важния компонент от една електронна система е захранването - колкото по-мощно и добре филтрирано , толкова по- добре .

офф : ако продалжава да упорства с направата на усилвателчета , рано или късно ще стигне до клас А , 100 - 150 хиляди микро фарада на рамо , 1 киловат траф за 50 ватов усилвател , хорните , дебелите плътни завеси , дебелия килим и прочие ..... :whist:

Голям си! Само кажи за кокво служат тези 100 нано и ще пееш в хора. И няма нужда да офкаш!

Голям си! Само кажи за кокво служат тези 100 нано и ще пееш в хора. И няма нужда да офкаш!

Хе , чел съм по аудиофилските форуми - 100 нано са "убиране" на виоките честои , хармониции и прочие преминаващи от трафа нататък .

Офф - кането беше с идея да е офф топик . Както и да е . Не съм от тия дето чуват шума на електроните по "неправилно обърнатите" кабели  , но винаги съм се забавлял добре  , когато чета такива неща по форумите ....

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.