Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Домашен усилвател с TDA7294

Featured Replies

На интересуващите се от аудио и HI-FI схемотехника, изграждане и  работа с последната, предлагам линк, от който може да се намери почти всичко, което ви интересува. В много от случаите присъства и разработката на печатните платки и подреждането на елементите по тях. Има много интересни решения, много от които са напълно взаимствани от много добра или висококачествена апаратура.При наличия на каквито и да било въпроси, можете да ме попитате, като посочите папката и името на устройството за коментар.Линкът е от моя "DOX", така че ще бъде винаги открит за всеки един от ВАС!

http://dox.bg/files/dw?a=a9a80b6e3b

Редактирано от Гост (преглед на промените)

В момента правя едно такова усилвателче само схемата е с TDA7293, захранване 230 вата траф от усилвател Ямаха с 2Х23VАС вторична намотка, филтриращи кондензатори 14100мФ/63 волта на рамо/3Х4700/, грец от 5А бавни диоди, масивен алуминиев радиатор специално фрезован за вграждане на схемите вътре в него, качествени електронни елементи/кондензатори WIMA на входа и където може/, дървена куния от качествен дървен материал - полиран преден панел който чака орехов байц и лак, копче за усилване изработено на струг от дърво полирано и лакирано и др. екстри като електронен термо регулатор включващ вентилатор при загряване на радиатора над 60 градуса, защита на тонколоните от постоянно напрежение със закъснително  включване на ОТ и мигновенно изключване на ОТ при отпадане на захравнащото напрежение. Звукът е чудесен и дори с прилепено ухо към тонколоната на се чува никакъв шум при и дадени на късо входове.

Скоро ще пусна и снимки все още е разпилян на масата, но свири страхотно за интегрален усилвател. Кутията ще ми отнеме повече време.

Още не знам как да сметна колко ампера предпазител да включа в първичната намотка на трафа, защото по стандартните сметки все горят при първоначално включване докото се зареждат кондензаторите. Казаха ми, че предпазителя не пазел крайното стъпала, а само трафа и можело да е с по-голям ампераж от консумирания от ампа. Софт старт няма да правя.

В момента правя едно такова усилвателче само схемата е с TDA7293, захранване 230 вата траф от усилвател Ямаха с 2Х23VАС вторична намотка, филтриращи кондензатори 14100мФ/63 волта на рамо/3Х4700/, грец от 5А бавни диоди, масивен алуминиев радиатор специално фрезован за вграждане на схемите вътре в него, качествени електронни елементи/кондензатори WIMA на входа и където може/, дървена куния от качествен дървен материал - полиран преден панел който чака орехов байц и лак, копче за усилване изработено на струг от дърво полирано и лакирано и др. екстри като електронен термо регулатор включващ вентилатор при загряване на радиатора над 60 градуса, защита на тонколоните от постоянно напрежение със закъснително  включване на ОТ и мигновенно изключване на ОТ при отпадане на захравнащото напрежение. Звукът е чудесен и дори с прилепено ухо към тонколоната на се чува никакъв шум при и дадени на късо входове.

Скоро ще пусна и снимки все още е разпилян на масата, но свири страхотно за интегрален усилвател. Кутията ще ми отнеме повече време.

Още не знам как да сметна колко ампера предпазител да включа в първичната намотка на трафа, защото по стандартните сметки все горят при първоначално включване докото се зареждат кондензаторите. Казаха ми, че предпазителя не пазел крайното стъпала, а само трафа и можело да е с по-голям ампераж от консумирания от ампа. Софт старт няма да правя.

Единствено, за да ти гори предпазителя на първичната намотка е заради това, че си сложил доста големи електролитни кондензатори на изправителя, в двете му рамена. Но ще го увеличиш без да се страхуваш. Важното е че при тази филтрация , практически няма да чуеш "гък" от колоните, та макар и да ги прилепиш до ухото си.Добро решение, но за сметка на финансите.Ако можеш, вдигни още малко тока на греца, т.е.  смени този с 6 до 8 амперов за всеки случай или ако искаш по бързи диоди, ползвай такива за 8 амера / шотки/ Разбира се, че предпазителят в първичната намотка предпазва само трансформатора, а не стъпалата. Все ми се струва, че за дизайна си се насочил като чели към обичания навремето "дървен изглед" което не е лошо.РЕТРО!  При мен нещата по оформянето на кутията се разрешават единствено  с  листове дуралуминий 3 или 4 мм, а лицето  също от такъв с дебелина 5 или 6 м. Вярно, излиза твърде скъпо, но направено всичко на фреза/ кръстникът ми е фрезист/ не се различава много от фабричното. Естествено, алуминият се обработва накрая  електрохимически и се получава много приятен бял сребърен цвят без гланцова повърхност.Това също като идея, ако имаш добър майстор.Понататък ще ти пратя на снимки две кутии за да видиш как изглеждат.Не е необходимо в ниска честота да слагаш вентилатори за допълнителен околен шум.

Греца съм го направил с дискретни 5А диоди байпаснати със 150nF керамични кондензаторчета. Същите диоди съм ги пускал и на зарядно за автомобилен акумулатор и държат на доста повече от 5 ампера, въпреки, че загряват при заряда. Мога и да ги сменя с по-мощни, но дори и при продължителна работа не загряват. Охлаждането с вентилатор може и да отпадне, тъй като при продължително прослушване на ампа няма голямо загряване/радиатора е доста голям/, да не забравяме, че радиатора в момента е на открито и се охлажда по-добре отколкото като влезе в кутията. Много ме затрузнява да правя горен капак на кутията със отвори за охлаждане/да са симетрични добре пробити и да е красиво, нямам къде да го разпробия на машина/по ще ми е лесно да направя отвори на дъното и едно вентилаторче на задния панел включено през термореле и да се включва само когато е необходимо. Намаляването на температурата в кутията ще удължи и живота на електролитите в захранването. Принципно не съм почитател на бързите /шотки/ диоди.

Греца съм го направил с дискретни 5А диоди байпаснати със 150nF керамични кондензаторчета. Същите диоди съм ги пускал и на зарядно за автомобилен акумулатор и държат на доста повече от 5 ампера, въпреки, че загряват при заряда. Мога и да ги сменя с по-мощни, но дори и при продължителна работа не загряват. Охлаждането с вентилатор може и да отпадне, тъй като при продължително прослушване на ампа няма голямо загряване/радиатора е доста голям/, да не забравяме, че радиатора в момента е на открито и се охлажда по-добре отколкото като влезе в кутията. Много ме затрузнява да правя горен капак на кутията със отвори за охлаждане/да са симетрични добре пробити и да е красиво, нямам къде да го разпробия на машина/по ще ми е лесно да направя отвори на дъното и едно вентилаторче на задния панел включено през термореле и да се включва само когато е необходимо. Намаляването на температурата в кутията ще удължи и живота на електролитите в захранването. Принципно не съм почитател на бързите /шотки/ диоди.

Щом си направил греца със самостоятелни диоди, няма смисъл да го подменяш.Спокойно ще дават до към 10-тина амера ток, което не ти е необходимо.Аз те посъветвах заради началният момент на заряд на електролитите. За отвори където и да било по кутията, моят съвет е един. За да изглежда всичко естетически, се прави или на координат или на фреза. Знаеш, че ще се получи точно както на теб ти се иска. Независимо какви ще са отворите - кръгли или правоъгълни.И накрая. Що принципно не си съгласен с употребата на шотки диоди, ако те попитам, не можеш ми се аргиментира, а и най- малкото да ме убедиш. Погледни сериозните фирми какво ползват, когато заменят блок греца с диоди.Но това не значи, че е неправилна твоята идея.Сега ще ти пусна, дано не се сърдят колегите това, което правя - Самостоятелно крайно стъпало, но не съм решил още дали да са двете в кутия или свяко поотделно. Печатните платки са наситени и остава да направим радиатора, който ще излезе на цена по-голяма отколкото всички елементи на крайното стъпало. Ако не си ме разбрал - радиаторите при мен се правят от дурал с диаметър 160 мм и всичко се обработва на фреза докато добие формата, която ми трябва. Голяма играчка, но то е болест при някои индивиди.

Това представлява едно крайно стъпало. Транзисторите са доста - почти 8 . Захраннването - 60 волта.Електролити на рамо 20000 микрофарада. Траф - вит магнетопровод 450 вата.

Чудесно профи крайно стъпало. Поздравления изглежда страхотно! Това в клас В ли работи. Аз съм стругаро-фрезист по професия от училище, но не съм работил и ден в това направление. На струг ме пускат да си поработя при един приятел в един автосервиз да си правя разни неща. Ако имам фреза мога да правя чудеса. За шотки диодите няма да се убеждаваме/всеки си има предпочитания/, за мене те са за импулсните захранвания, прочел съм много по въпроса, гледал съм симулации, реални захранвания на осцилоскоп и съм твърд привърженик на супер бавните диоди за мрежова честота. Вакумните изправители също ми харесват по характеристики.

• 2 месеца по-късно...

Бях обещал да покажа как го направих аз. Тука е описано почти всичко http://www.kaldata.com/forums/gallery/album/1772-усилвател-2х70w-с-tda-7293/. Ако някои има въпросчета да пита.

Преди малко го изпробвах на "харлем шейк" при пълна мощност и баса щеше да срине витрината на барчето. Интересно, че баса се усеща по-силено извън стаята/и с други усилватели е така/. В комшиите сигурно се отлепят тапетите, дано да не се оплакват.....

Усилвателят е сбор от чаркаляк и добри схемни решения! В тонколоните е истината!

Поздрави!

Бях обещал да покажа как го направих аз. Тука е описано почти всичко http://www.kaldata.com/forums/gallery/album/1772-усилвател-2х70w-с-tda-7293/. Ако някои има въпросчета да пита.

Преди малко го изпробвах на "харлем шейк" при пълна мощност и баса щеше да срине витрината на барчето. Интересно, че баса се усеща по-силено извън стаята/и с други усилватели е така/. В комшиите сигурно се отлепят тапетите, дано да не се оплакват.....

Усилвателят е сбор от чаркаляк и добри схемни решения! В тонколоните е истината!

Поздрави!

Руснаците как викат?  МОЛОДЕЦ! От мен поздравления. Защо не си рисуваш платките а ги правиш на експериментални такива? Сигурно ти е по лесно? Абе, малкият помага ли ти?Има ли желание? Снимките са много добри!

Само захранването е на експериментална платка. Другите са рисувани, принтирани, ецвани, пробивани, наредени и .....

Малкия направи един усилвател с TDA 2050 и му мина мерака. Сега само моите слуша, че така е по-лесно. Само със самолети се занимава, с камери за записване по време на полет, GPS навигиране на полети, с електонни стабилизации на полета и електроники за самолетчена. Във В. Търново и Русе има много-добри авиомоделисти -специалисти по авио електроника и от тях се учи.

Само захранването е на експериментална платка. Другите са рисувани, принтирани, ецвани, пробивани, наредени и .....

Малкия направи един усилвател с TDA 2050 и му мина мерака. Сега само моите слуша, че така е по-лесно. Само със самолети се занимава, с камери за записване по време на полет, GPS навигиране на полети, с електонни стабилизации на полета и електроники за самолетчена. Във В. Търново и Русе има много-добри авиомоделисти -специалисти по авио електроника и от тях се учи.

Вярно е. Имам един такъв приятел Светлозар. Болен е на тази тема, но е много добър конструктор.Абе, откачалки сме си ние!

• Автор

Поздрави!

Еее колега поздравления и от мен, получило ти се е чудесно. Трафа изглежда голям "бабач".

Представям си го как ще изглежда в битова стая !  :P 

Една идея от мен: Изрисувай го, или ако не можеш дай го на майстор да ти го нашари с пирограф... Лелеее ще е чудесенн...  :shock11: 

П.П. Още ме е яд, че приятеля който щеше да ми помага да го правим няма време, и до ден днешен съм само с мечтите за собственоръчен усилвател.  :(

За битова стая ще е чудесно.

С народна музика е все едно, че на живо свирят! Аз обичам хеви метъл и направо ми пълни душата!

Този усилвател не си поплюва, яко разкъртва баовия драйвер!

Скоро ще покажа снимки и на един амп с LM1875 Gainclone, разпилян е на масата, но май все още няма кой да го надсвири.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.