Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Поправка на коледни лампички!

Featured Replies

Здравейте!

Имам едни най-обинковени коледни лампички, които работят, но видях че единият цвят не (зеления) И като минавах покрай целия светещ гирлянд и видях, че от едната лампичка единият проводник се е откъснал и стърчи! Та искам да ви попитам дали ще е безопасно ако отстраня тази лампичка и просто свържа двата проводника? Или самият гирлянд е направен с точно определен брой лампички и ако се намали ще изгори?

Редактирано от streleca_stz (преглед на промените)

Как са свързани лампичките в гирлянда - успоредно или последователно?

Направени са точно по бройка и сметнати по пад на напрежение върху всяка или поне горе-долу. За една лампичка едва ли ще направи голям проблем, но за повече...

• Автор
Как са свързани лампичките в гирлянда - успоредно или последователно?

Честно казано не съм сигурен! И тъй като не искам да се излагам още в интернет давам снимка, за да прецениш ти.. :? (макар, че не можах да отворя кутийката.. така и не видях болтове, а като ги знам какви са трошки и не посмях...) http://www.prikachi.com/images/803/5623803v.jpg (според мен са последователно свързани... xD)

Направени са точно по бройка и сметнати по пад на напрежение върху всяка или поне горе-долу. За една лампичка едва ли ще направи голям проблем, но за повече...

По принцип е само една, която така се е измъкнала и ако няма да прави проблем ще е супер! Но за всеки случай ще изчакам да видя какво ще кажат другите по въпроса.. :)

Мога да ти кажа, че тия лампички са абсолютен китайски боклук без да се обиждаш. От чисто практическа гледна точка свързването на мястото на една лампичка директно не съм виждал да е правело някакви поразии, но от теоретична гледна точка всяко отклонение от изчисленото при изработката им може да донесе проблеми. Преценяш си ти, аз мислех да си купувам лампички, но като видях че масово само такива има се отказах, докато намеря по читави. На тези проводниците страшно лесно им се късат и са страшно опасни откъм пожар и токов удар.

Честно казано не съм сигурен! И тъй като не искам да се излагам още в интернет давам снимка, за да прецениш ти.. :? (макар, че не можах да отворя кутийката.. така и не видях болтове, а като ги знам какви са трошки и не посмях...) http://www.prikachi.com/images/803/5623803v.jpg (според мен са последователно свързани... xD)

По принцип е само една, която така се е измъкнала и ако няма да прави проблем ще е супер! Но за всеки случай ще изчакам да видя какво ще кажат другите по въпроса.. :)

Това са опции на устройството как да премигват лампичките, но не може да се каже как са свързани. Ако са свързани последователно ако изгасне една другите след нея няма да светят.

• Автор
Мога да ти кажа, че тия лампички са абсолютен китайски боклук без да се обиждаш. От чисто практическа гледна точка свързването на мястото на една лампичка директно не съм виждал да е правело някакви поразии, но от теоретична гледна точка всяко отклонение от изчисленото при изработката им може да донесе проблеми. Преценяш си ти, аз мислех да си купувам лампички, но като видях че масово само такива има се отказах, докато намеря по читави. На тези проводниците страшно лесно им се късат и са страшно опасни откъм пожар и токов удар.

Аа няма какво да се обиждам.. то са си точно боклуци, но нямам особено време (и пари), за да издирвам от хубавите... Пък на Коледния Базар повечето са същите китайски изцепки, само че с надути до небесата цени! :D

Това са опции на устройството как да премигват лампичките, но не може да се каже как са свързани. Ако са свързани последователно ако изгасне една другите след нея няма да светят.

Ох вярно.. То е близо до акъла, но кой да се сети! :D Ами значи би трябвало да са последователни, защото не светят и останалите (само зелените в случая не светят, но останалите са окей)..

ЕДИТ:

Махнах лампичката и вече вървят! :) Щом няма да направи поразии - пак добре.. Пък в крайна сметка колкото изкарат! Ако изгори/измъкне още някоя - в коша.. :)

Ох вярно.. То е близо до акъла, но кой да се сети! :D Ами значи би трябвало да са последователни, защото не светят и останалите (само зелените в случая не светят, но останалите са окей)..

Връзвай без нея, колкото издържат толкова.

Ако пък толкова много държиш измери съпротивлението на свалената лампичака, запои и изолирай резистор със същото съпротивление на нейно място да удължиш живота на останалите от същата верига.

• Автор

Ммм то се свърши вече... По-горе се изказах прибързано... лампичките не издъжаха малко по малко им се разтопи пластмасата и започнаха да угасват.. Интересно е колко щети може да предизвика една мижава лампичка.. :D А иначе хубавите гирлянди от колко лева са горе-долу?

Интересно е колко щети може да предизвика една мижава лампичка.. :D А иначе хубавите гирлянди от колко лева са горе-долу?

Нали не обвиняваш мен или някой друг от писалите по темата? Извинявам се ако заради мой отговор са се развалили всичките.

Иначе хубави единствено можеш да си поръчаш от друга държава чрез ebay.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Тези лампички работят на успоредна верига.

P.S. Всяка година по 5лв. за лампички не мисля че е много!

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

Здравейте!

Имам едни най-обинковени коледни лампички, които работят, но видях че единият цвят не (зеления) И като минавах покрай целия светещ гирлянд и видях, че от едната лампичка единият проводник се е откъснал и стърчи! Та искам да ви попитам дали ще е безопасно ако отстраня тази лампичка и просто свържа двата проводника? Или самият гирлянд е направен с точно определен брой лампички и ако се намали ще изгори?

За 5лв заслужава ли си времето и нервите!?

Не е "успоредна верига" - лампичките са свързани последователно (с други думи серийно). Имам у нас такива поне 4-5 - наглед са боклуци отвсякъде, всички имат по 1-2-3 изгорели и махнати, но това изобщо не пречи на останалите да бачкат по 10-12 часа на ден. Така, че не са чак такива изчадия. Иначе е вярно, че за цената, на която се продават - 3-4-5 лева, не си заслжава ремонта, освен, ако нямаш време за губене или знаеш какво трябва да се направи. Освен това първата година, ако не ремонтираш закупената гирлянда, а си вземеш нова, но не хвърлиш старата, ще имаш "резервни части" и следващите дефектирали може да се ремонтират много успешно и за минути. Въпреки това съвета ми към начинаещите е: не правете това у вас- оставете го на специалистите. Неспазването на горния умен съвет  (често) води до повишаване на знанията, но стават и "инфекции" понякога ;-)

Аз си мислях, че са успоредна, понеже и аз имах такива лампи и все още имам, даже преди дни си взех още такива. Та мисълта ми бе. че ако изгори една и продължават да работят другите, но ми се е случвало да изгори транзистор или как се казва това вътре в кутията и при това положение - светят само определени цветове.;-)

Не е "успоредна верига" - лампичките са свързани последователно (с други думи серийно). Имам у нас такива поне 4-5 - наглед са боклуци отвсякъде, всички имат по 1-2-3 изгорели и махнати, но това изобщо не пречи на останалите да бачкат по 10-12 часа на ден. Така, че не са чак такива изчадия. Иначе е вярно, че за цената, на която се продават - 3-4-5 лева, не си заслжава ремонта, освен, ако нямаш време за губене или знаеш какво трябва да се направи. Освен това първата година, ако не ремонтираш закупената гирлянда, а си вземеш нова, но не хвърлиш старата, ще имаш "резервни части" и следващите дефектирали може да се ремонтират много успешно и за минути. Въпреки това съвета ми към начинаещите е: не правете това у вас- оставете го на специалистите. Неспазването на горния умен съвет  (често) води до повишаване на знанията, но стават и "инфекции" понякога ;-)

Всъщност при тия лампички веригата не е една, а две или три, или четири, които са отделни вериги, но се управляват от един чип. Всяка отделна верига се състои от последователно (серийно) свързани лампички- а те са именно лампички с нажежаема жичка, а не, примерно, светодиоди. Всичките налични вериги пък са свързани - от определена гледна точка погледнато- нещо като паралелно (успоредно), но все пак не са паралелно, а минават през различни допълнителни вериги/ схеми за управление. Ако бяха чисто успоредно свързване, щяха всички цветове да светят едновременно, а не както е всъщност, по различно време, което и довежда до получаване на различните светлинни ефекти.

Баси....за 5 кинта, се опитвате да си запалите елхата, къщата и да намерите работа на пожарната  :no-no:

.....а да не говориме, сега кво мерене на вериги че настане от месните капацитети  :D

.. от месните капацитети  :)

След като заклах прасето да, вече съм (и) месен капацитет ;-) Но не това ме кара да меря (някои казват замерване и аз понякога го правя :)  ) по вериги разни...

Редактирано от ivankrivodol (преглед на промените)

P.S. Всяка година по 5лв. за лампички не мисля че е много!

Е то е ясно това. Няма спор. Но нали постващия ще се прави на майстор. Нищо не пречи да опита.

Баси....за 5 кинта, се опитвате да си запалите елхата, къщата и да намерите работа на пожарната 
Прав си. Но всеки решава за себе си. Човекът иска да опита - той си носи отговорност. Аз такива лампички въобще избягвам да взимам, камо ли да ремонтирам.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор
Нали не обвиняваш мен или някой друг от писалите по темата? Извинявам се ако заради мой отговор са се развалили всичките.

Иначе хубави единствено можеш да си поръчаш от друга държава чрез ebay.

Разбира се, че НЕ! Аз така или иначе имах предусещане, че нищо в крайна сметка няма да излезе от тях... :) Само ме дразни факта, че мин. година най-евтините бяха по 2.50лв, а сега същите боклуци са по 3лв. След ощ някоя годинка не ми се мисли на какви цени ще ги продават!

Е то е ясно това. Няма спор. Но нали постващия ще се прави на майстор. Нищо не пречи да опита.

Ами... просто реших да пробвам.. Поне вече ще знам какво да правя при такива ситуации -> в коша! :D

Тея ламби, ако една изгори -цял сектор спира да свети. Прави експерименти, вади, слагай, режи, наставяй. само се пази да не те стресе тока. и го прави безопасно(все пак и други хора ще се радват на тях). И да гръмне, по-слабо от пиратка ще е. Няма дажи и бушона да ти изгори. Кабелетата са толкова тънки на ламбите че е като конец.  Влудяващ ментак са. Нема да им се плашиш. Смело действай с тех! И после, като търговец ти каже вантрата: "Абе, има китайско и китайско" има и добро! Заглави му един между очичките!  Или му плати с нарисувани пари! Нали, менте за менте!

Предполагам, че е последователна веригата. Ако едната изгори, другите след нея не светят. Моите бяха по същия начин - една лампичка изгоря, махнах я и сега си светят. Не трябва да си кой знае какъв спец, че да ги знаеш тия работи. ;)

ПП: Едно време учихме елетротехника по трудово обучение, и правихме разни опити с лампички и батерийки. :D

Редактирано от cyborg_ (преглед на промените)

Преди 5-6 години поправях такива. За такова менте не трябва да пишем толкова. Последователно казваш (по-скоро нещо като последователно, 3 кабела се гонят...). Не можеш да разгадаеш гения на китайката. Не подлежи на западната наука. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.