Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Флаш на BIOS

Featured Replies

Здравейте, нов съм тук искам малко помощ за едно дъно.

Дъното е ga-vtxe+ искам да флашна биоса, не съм флашвал до сега.

Изтеглих биос от сайта на гигабайт но като отворя ехе-то ми излиза "the chipset is not supported", до колкото разбрах от форуми някой програми за флаш може да неразпознаят някой чипсети. Може ли някой да ми помогне и да ми обясни как да го флашна, целта на флаша е, разпознаване на други процесори и повече опций.

Благодаря предварително.

Аз като начало искам да кажа, че това е рискована операция и в 90% ненужна. Флаш се прави само, ако всички други опции са се изчерпали. А самата операция крие риска да останеш без компютър. За това питам: какво налага флашването?

1.Операцията при флаш на БИОС е много рискова

2.Няма смисъл при флаш на БИОС ,ако дъното си работи

3.Флаш на БИОС ,ако БИОС  не работи правилно с дъното

4.Само ако се смеян процесор и не ти го подържа дъното само тогава се прави ФЛАШ на БИОС

5.Има ли смисъл да се флашва БИОС докато работи компютъра добре с сегашния БИОС . НЯМА СМИСЪЛ

6.Ако се прекъсне операцията при флаш на БИОС трябва да се утпои чипа на БИОС-а и да се препрограмира  със специално устройство

7.Замисли  се дали има смисъл да се прави флаш на БИОС

8.За какво ти е  докато дъното си работе добре с сегашния БИОС ?????????????????????????????

• Автор

Машината е старичка искам да я съживя малко, немога да я вдигна "overclock-na" над 155Мхз прави ми проблеми и не тръгва. Посъветвахаме да ъпдейтна биоса да разпознава по голям процесор, и както написах ще има повече опций.

Интересуваме как да я флашна, ако можеш да ми помогнеш с биоса и метода на флаш, защото незнам дали съм намерил читав, въпреки че си е от сайта на гигабайт.

1.Операцията при флаш на БИОС е много рискова

2.Няма смисъл при флаш на БИОС ,ако дъното си работи

3.Флаш на БИОС ,ако БИОС  не работи правилно с дъното

4.Само ако се смеян процесор и не ти го подържа дъното само тогава се прави ФЛАШ на БИОС

5.Има ли смисъл да се флашва БИОС докато работи компютъра добре с сегашния БИОС . НЯМА СМИСЪЛ

6.Ако се прекъсне операцията при флаш на БИОС трябва да се утпои чипа на БИОС-а и да се препрограмира  със специално устройство

7.Замисли  се дали има смисъл да се прави флаш на БИОС

8.За какво ти е  докато дъното си работе добре с сегашния БИОС ?????????????????????????????

А според тебе има ли смисъл да откриваш на ново топлата вода,да беше изброил поне още 2 причини(да станат 10) да не се утпоява чипа и да си на ясно с уменията и нивото на познание на питащия-твьордо нет :ph34r:  Вземи се малко в ръце,оправи си правописа и стила на писане,че вече получавам уртикарии,като видя че си писал :shock11:

С флаш няма да я съживиш. Още повече ако дъното ти не позволява клокърски опции, то и след флаш няма да ги има... Лично за мен е рисковано и не ти го препоръчвам! Отново подчертавам, че ако се прецакат нещата вариант 1: дъното си заминава. Вариант 2: търсиш сервиз с програматор, които разпояват чипа, слагат го, префлашват, запояват на ново към дъното. А ако толкова много държиш да пробваш: кажи точният модел на дъното, ако може с линк към производителя, че не ми се рови, честно казано. Това, дето си написал, като го шляпна във Google не ми излиза нищо в сайта на производителя.... Каква ти е операционната система и по какъв начин флашваш (с програма на производителя, с флашка/дискета през БИОС). Такива неща.

Това, дето си написал, като го шляпна във Google не ми излиза нищо в сайта на производителя....

Моя боб каза, че вероятно става дума за това GA-7VTXE+ .

И аз да кажа, че флашването няма да промени много нещата. Срещу всеки биос е описано какви точно промени са направени в него. Дъната от това време се флашваха от дискета, като за целта трябва да имаш под ръка и системна от която да стартираш дос и там да стартираш флаш тула.

• Автор
Моя боб каза, че вероятно става дума за това GA-7VTXE+ .

И аз да кажа, че флашването няма да промени много нещата. Срещу всеки биос е описано какви точно промени са направени в него. Дъната от това време се флашваха от дискета, като за целта трябва да имаш под ръка и системна от която да стартираш дос и там да стартираш флаш тула.

Да пропуснал съм 7-цата, ами така ми каза един приятел че са му излезли повече опций и е клокнал на по висока чесотта, преди това проблема му бил същия донякаде и неможело повече. Но този дето му го е флашнал, няма как да ми помогне в момента.

Редактирано от Venelin Dinkov (преглед на промените)

Да пропуснал съм 7-цата, ами така ми каза един приятел че са му излезли повече опций и е клокнал на по висока чесотта, преди това проблема му бил същия донякаде и неможело повече. Но този дето му го е флашнал, няма как да ми помогне в момента.

Това какви нови неща ще се появят в биоса определено зависи и от дъното :) не очаквай и при тебе да се получи същото. Като гледам последния биос добавя коректно разпознаване на процесори който са излезли след появата на дъното и не се инициализират коректно, иначе честотата и множителите са си същите и със стария и с новия биос. 

Не съм фен на клока и определено няма да съм от голяма полза. 

С кой биос си в момента? 

И какъв процесор имаш?

А и темата не е точно за тук а по скоро за хардуерния раздел там си има секция за овирклок и вероятно ще получиш по адекватни съвети.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

• Автор

Сегашния е F5, наведе ме на тази мисъл това че имам и друго дъно на гигабайт, разликата е че то е 400мхз а това е 266, и какъвто и процесор да поставя тръгва на 1700+ без значение колко му е стандартната честота. Процесора е AMD Athlon 2500+ , 64kb L1 512kb L2 cache. Дъното работи стабилно до 155 мхз, нагоре работи около 3-4 мин. и забива а след 161мхз на шината въобще не пали. Извинявам се, несъобразих раздела понеже съм нов, ако може да ми помогне някой по въпроса без значение какво е решението на проблема.

Следващата версия на биоса променя 

Recognize correctly AthlonXP 2600+ CPU (FSB 266, 0.13u)

или както казах разпознава единствено тоя процесор като го изписва с точния му модел, ако не ме лъже паметта това беше максимума на 266 шина. 

Единствения начин едно дъно да вижда процесорите само като една честота е ако са настроени с джъмпери на фиксирана стойност и ако процесора не поддържа тая честота няма да тръгне, а ако я поддържа ще тръгва на нея. 

Ако на дъно със шина 266 сложиш процесор изискващ 333 то той ще работи но на по ниска от номиналната честота.

Относно клока пак казвам не съм фен и нямам опит, но клока не се прави само с дигане на шината до безкрайност, налага се да се манипулират и напреженията и множителя. Когато се вдига честотата на шината заедно с процесора по този начин се клокват и другите компоненти като памет и видео и е възможно някой от тях да се дъни на по висока честота. 

Вероятно ще трябва да прочетете повечко в раздела за клок за да придобиете по-голяма яснота, а не да бързате с флашване на биоса.

• Автор

Наясно съм с клока, но на това дъно ми прави проблем. Описал съм какъв е проблем, и във нета си пише че прави проблеми над 155 и 161 е max-а при който тръгва но замръзва след около 2 мин. Може да се дигне още но дъното не тръгва. Процесора е клокван на друго дъно няма проблеми, искам да преодолея този проблем по някакъв начин, без значение какъв.

Има място на дъното и за джъмпери за множителя, но не са запоени. В ПДФ-а пише че 5-ти джъмпера е затворен ако дъното работи на автоматично, меря с уреда късо е, но не виждам къде е направен мост.. В момента показва че на 11Х.

Ако може да ми помогнете с някакъв начин, да го вдигна поне до 2300+, напълно достатъчно ми е.

Процесора е клокван на друго дъно няма проблеми, искам да преодолея този проблем по някакъв начин, без значение какъв.

Това какви нови неща ще се появят в биоса определено зависи и от дъното :) не очаквай и при тебе да се получи същото. 

Вече съм го казал не очаквай на различни дъна клока да е еднакъв, въпрос на възможности на дъното.

Ако не си разбрал дъното има шина 266 Mhz и ако процесора е този  той просто иска дъно поддържащо шина 333MHz в момента ти се опитваш да изнасилиш дъното не да клокнеш процесора. 

От това което се опитваш да направиш не личи да си особено наясно с клока или по-точно преди да си наясно с клока трябва да си наясно с хардуера.

В тази таблица  са упоменати поддържаните процесори от това дъно. Процесора който имаш е Barton и това дъно не е предвидено да работи с нито един от тях защото няма шина 333Mhz. Когато в крайната колона пише N/A значи че не се поддърща от нито една версия на биос.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

• Автор

С оригиналния прави същото ! AMD Athlon XP 1700+ 256 L2 64 L1..

Както казах, четох в нета че самото дъно си прави проблеми на тези честоти, и евентуално било от БИОС. Затова пиша тук, за съвети. Отворен съм за всякакви начини да го вдигна малко.

С оригиналния прави същото ! AMD Athlon XP 1700+ 256 L2 64 L1..

Какво прави с него.

Нормално е когато така се изнасилва един хардуер да работи нестабилно опитваш се да дигнеш щината с има няма 20% което никак не е малко. По този начин всички компоненти на дъното работят при ненормално натоварване, за това клокърските дъна са по-скъпи защото са оборудвани с компоненти склонни на "изнасилване". Според мен имаш късмет, че нищо още не се е изпържило. 

• Автор

Ами не-пали над 161. Както и да е, няма ли начин да го подкарам на повече мхз, или поне да вдигна множителя "написал съм, как стоят нещата с него."

А според тебе има ли смисъл да откриваш на ново топлата вода,да беше изброил поне още 2 причини(да станат 10) да не се утпоява чипа и да си на ясно с уменията и нивото на познание на питащия-твьордо нет :ph34r:  Вземи се малко в ръце,оправи си правописа и стила на писане,че вече получавам уртикарии,като видя че си писал :shock11:

Какъв ти е проблема с мене .Да не би да ти прави проблем ,че съм на 16 г. и ,че казах на човека за БИОС прицини за флашфане и да не се флашва БИОС на дънна платка ?

Какъв ти е проблема с мене .Да не би да ти прави проблем ,че съм на 16 г. и ,че казах на човека за БИОС прицини за флашфане и да не се флашва БИОС на дънна платка ?

Какъв ми е проблема ли?Реално такъв няма,но съвета ми за правописа го приеми като градивна критика и най вече,преди да пишеш нещо,помисли най напред,за да не се получават комични ситуации(особено с бисера ти за AIDA64) и последваща реакция от потребителите на форума.

Редактирано от DrHAUZ (преглед на промените)

За да клокнеш Barton, ти трябва минимум чипсет nVidia nForce2 400.

Какъв ми е проблема ли?Реално такъв няма,но съвета ми за правописа го приеми като градивна критика и най вече,преди да пишеш нещо,помисли най напред,за да не се получават комични ситуации(особено с бисера ти за AIDA64) и последваща реакция от потребителите на форума.

АИДА си остава смот--а и толкова .Има по-добри програми от АИДА

АИДА си остава смот--а и толкова .Има по-добри програми от АИДА

Можеш да си запазиш мижавото си  мнение за себе си.Боклук друг път.Ц-ц-ц-ц,язък,оспамихме темата на човека.... :mad:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.