Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

K OC и No-K OC

Featured Replies

Ами асрок като имат без-К овърклок технология на дънните си платки какво губим и какво печелим ако си купим един и същ модел процесор на интел със и без К пред името? Пример :  Каква е разликата между : -Дъно БЕЗ No-K OC technology и i5-3570K и -Дъно СЪС No-K OC technology и i5-3570 Питам защото отключените процесори са по скъпи от същия модел заключени, т.е. какъв е смисъла да си купувам със К?

-Дъно БЕЗ No-K OC technology и i5-3570K и -Дъно СЪС No-K OC technology и i5-3570  т.е. какъв е смисъла да си купувам със К?

Така да започна, да цената е вдигната доста на процесора със отключения множител и дъното за овърклок не е евтино(Z77), та I5-3570k е със +30% процента по-производителен от I5-3570 без k. А това процесора със NO-K овърклок се вдига на честота от 4.2 Ghz, докато при този със отключения множител (зависи от бройката), може да го вдигнеш и по-високо от 4.5-5.5 Ghz, та  това е общо взето.! :) Поздрави и приятна вечер !

За да клокваш какъвто и да било процесор i5/i7 задължително дъното трябва да е със Z77 чипсет(Z68 и P67 ги изключвам, понеже така или иначе вече никъде не се продават, иначе и те клокват). Ако нямаш дъно, което не е с един от трите чипсета, овърклока е невъзможен, дори и с отключен процесор. Ако дъното е със Z77 чипсет(без значение дали е AsRock, ASUS, GB и т.н.) и сложиш заключен процесор, който поддържа turbo технология може да клокнеш малко, колкото позволява турбо множителя, като в зависимост от модела на процесора постижимите честоти са между 3.7 и 4.2GHz. Aко сложиш отключен(К) процесор на такова дъно, овърклока е ограничен единствено от възможностите на процесора и уменията на клокъра. Тоест дали ще попаднеш на хубава бройка, която ще направи 5GHz без особени проблеми, или след 4,4-4,5GHz вече ще е нужно сериозно охлаждане, високо напрежение и т.н. - нищо гарантирано. За обикновения потребител един i5 процесор, клокнат с турбомножителя ще е прeдостаъчен като производителност за много време напред.

Е, моето H77 дъно поддържа клок по турбо множител. Или по-точно, трябват малко шпагати. Захранващата му схема е същата като на Z77 аналога  така, че проблеми там няма да има. Поне бета BIOS-a,  с който съм в момента, предоставя някои опции за клок. Освен това си се клоква и по шина. 

Остави шината, там клока е символичен, ама ми е интересно как ще клокнеш с турбо множителя.

Само че, при Z77 клока на максималния множител е при 4 активни ядра, докато при това както виждаш 4 ядра са активни само при най-ниския турбо множител, а нагоре се изключват.

Ами това го взех директно от ръководството. Както виждаш, всичко е на auto, но пък менютата са активни. Тоест, може да се регулира ръчно. 

A защо е тогава Turbo Power Limit? Гледах клипчета, при които чрез промяна на тая стойност, ядрата могат да работят и на по-висока честота. В интерес на истината няма как да го пробвам. Тоест, нямам процесор с TB под ръка.  Четох, че при някои H77  дъна я има тая възможност +4 за турбомножителя. Всичко е в сферата на догадките, но след като дъното има толкова много възможности в BIOS  за промяна на напреженията, едва ли всичко е направено с цел уеднаквяване с Z77. А може и така да е. И защо тогава е тая сравнително сериозна захранваща схема при D3H? Няма нищо общо с по-евтините варианти на GB.  Същата е като при Z77. Нещо ми се губи смисъла...какъв е смисъла GB  да поставят тая схема при H77 дъно при положение, че отлично си работи и без нея? Например при DS3H  е по-калпава. само за клок по BCLK  не ми се вярва. там говорим за някакви си 150-200 MHz  и е несериозно да се инвестира в това. Имаш ли идея? А и в сайта на Intel имаше отговор, че IB  процесори може по принцип да се клокват и с H77 дъна, стига да са с отключени множители, докато това е невъзможно за I5 2500K. Дали е така, не знам. 

http://communities.intel.com/thread/29206

Просто и ясно - http://forums.anandtech.com/showpost.php?p=33407186&postcount=7

Може да клокваш само по BCLK, а защо са направи така дъното може да питаш маркетинговия отдел на Gigabyte(не техническия ;) ).

Просто и ясно - http://forums.anandtech.com/showpost.php?p=33407186&postcount=7

Може да клокваш само по BCLK, а защо са направи така дъното може да питаш маркетинговия отдел на Gigabyte(не техническия ;) ).

Не съм сигурен. Все пак тук говорихме за No-K  процесори и възможността за клок по турбо множител. Между другото ти дадох линк към въпрос относно това, дали H77  дъната поддържат клок на процесори с отключени множители. Освен това между дъно и дъно има големи разлики. Аз търсейки инфо по въпроса, попаднах на дъна на Asrock H77, които са доста постни. Също така попаднах и на Asus  H77  дъна, също оглозгани. D3H  на GB  има доста опции за промяна на напреженията, настройки на паметта и така нататък.  А и тоя, към който си ми дал линк, е с интелско дъно. Тук има ли някой с такова? Точно пък интел ли ще правят дъна, унищожаващи процесорите им?

Само погледни за какво дъно става въпрос. Не съм сигурен дори, дали има и възможност за промяна на BCLK. 

Публикувано изображение 

Людмиле, за малко да си изпека процесора, само и само да проверя, дали има частица истина в някои коментари в нета, според които не клокът е проблем, а промяната на напреженията. Според някои, техните дъна не запазвали промените. Е, аз по погрешка пуснах 1.75 волта, зареди си нормално, дори пуснах натоварващ тест с Aida и какво да видя - +100 градуса. Гледах и не вярвах! Изключих веднага компа и даже в BIOS  не искаше да влезе от първия път. Разсърдил ми се е явно. от втория видях, че съм на 1.75 волта вместо 1.175, колкото исках да пусна за проба. Определено си работи съвсем нормално :) 

Редактирано от KB2640148 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.