Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Каква е скоростта на безжичния канал на вашия рутер?

Featured Replies

Здравейте,

искам да питам каква е скоростта на WI-FI канала на вашите рутери.Моят е 3Com- 3CRWER200-75, скоростта, която максимално ми дава доставчика по документи е 50 Mbps, (мерил съм "жичната" скорост със същия компютър и тя е ок.45 Mbps), а тази измерена с www.my-speedtest.com е около 3 Mbps (download).Максималната скорост на рутера е 108 Mbps и естествено не можа да се достигне, но все пак ми се струва, че 15 пъти по-ниска скорост е твърде голяма разлика. Ako някой от форума измери своята скорост (поне 2 пъти за 1 минута), ще му бъда благодарен.

• Автор

Моят интернет е на 44, на настолния с Wi-Fi адаптер ми дава 40 че и повече, а на лаптопа с вградения-20-25.

А какъв ти е рутерът, каква марка и модел? Благодаря за отговора.

Здравейте,

искам да питам каква е скоростта на WI-FI канала на вашите рутери.Моят е 3Com- 3CRWER200-75, скоростта, която максимално ми дава доставчика по документи е 50 Mbps, (мерил съм "жичната" скорост със същия компютър и тя е ок.45 Mbps), а тази измерена с www.my-speedtest.com е около 3 Mbps (download).Максималната скорост на рутера е 108 Mbps и естествено не можа да се достигне, но все пак ми се струва, че 15 пъти по-ниска скорост е твърде голяма разлика. Ako някой от форума измери своята скорост (поне 2 пъти за 1 минута), ще му бъда благодарен.

Има 3 момента при теб:

1) Спиидтест невинаги мери вярно - зависи от разни неща.

2) Безжичния сигнал се влошава от съседни мрежи, стени и прочие

3) При оптимални условия максимума на този рутер е към 25 мегабита безжично в едната посока. Тези 108 (54 в посока) са евентуално при съвместим хардуер от другата страна, подходящи драйвери и т.н. Ако условията не са оптимални нещата ще са още по-зле - виж т.2.

Във всеки случай като за начало елиминирай спиидтеста, защото 3 мбпс е смешно и не може да е вярно - хвани да теглиш нещо (не торент, а 1 файл - някоя програма от сайт примерно) и гледай скоростта. Ако е нещо от сорта на 2-2.5 МБ/с, т.е. към 20 Мбпс, значи всичко ти е наред и рутера толкова си може.

Редактирано от teou (преглед на промените)

Здравейте,

Значи тествал съм на 2 различни рутера, в две различни мрежи... И в двата случая скоростта на безжичния канал беше реално 2.0-2.2 MB/s (~16-18 Mb/s). А през кабелните портове си беше 2,9-4MB/s (~24-32 Mb/s), колкото си дава доставчика!

И при мен е чуденето, защо безжичния канал е ограничен на ~2MB/s :ohmy:

PS: рутерите бяха D-Link 54Mb/s и TP-Link 150Mb/s... Реален тест с теглене на торент файл, а не измислени синтетични тестове. НА същите торент-файлове при включване през кабела, скоростта веднага се вдигаше до максималната за доставчика...

Редактирано от Cherniyat_oven (преглед на промените)

Значи тествал съм на 2 различни рутера, в две различни мрежи... И в двата случая скоростта на безжичния канал беше реално 2.0-2.2 MB/s (~16-18 Mb/s). А през кабелните портове си беше 2,9-4MB/s (~24-32 Mb/s), колкото си дава доставчика!

И при мен е чуденето, защо безжичния канал е ограничен на ~2MB/s :ohmy:

PS: рутерите бяха D-Link 54Mb/s и TP-Link 150Mb/s... Реален тест с теглене на торент файл, а не измислени синтетични тестове. НА същите торент-файлове при включване през кабела, скоростта веднага се вдигаше до максималната за доставчика...

Ако прочетете внимателно спецификациите на G стандарта ще разберете

Ако прочетете внимателно спецификациите на G стандарта ще разберете

А за рутера N-стандарт какво е? (тук не се заяждам, а наистина ми е интересно)

А за рутера N-стандарт какво е? (тук не се заяждам, а наистина ми е интересно)

Мисля че теоретично може да бъде около 20 мегабайта/секунда

Мисля че теоретично може да бъде около 20 мегабайта/секунда

Хм.. но реално пак е 2... Сменяхме канала, сменихме ЛАН-ката (от гаден Azurewave на Broadcom), QoS ги сложихме на 0 и скоростта не мърда от 2.2......

На мен доставчика ми дава 100. По кабел си ги запълвам, по безжичния канал също. Рутера е WR740N. Торент от български тракер по безжичния канал си се сваля със ~7 мегабайта в секунда.

Честно казано аз не мисля, че като си ги мерим, нещо помагаме на автора на темата. Аз с моя рутер прекарвам 140 мегабита безжично (TP-LINK WDR4300) пиково, ама какво от това. Дайте по-добре да видим защо той не достига неговия си максимум.

В случая на Черния Овен - залагам, че клиентското устройство от другата страна не се връзва на N, a на G стандарт. Форсирайте само N мрежа от рутера и ако спре да се връзва изобщо клиента - от това е.

• Автор

Благодаря на всички за вниманието. Успях да взема назаем един по-стар рутер Canyon, с който скоростта измерена чрез спийдтест.нет е още по-ниска - около 1.2- 1.7 Mbps.Разбира се измерването винаги е до сървъра в Хасково или София, към които жичната скорост е 50 Mbps. Забравих да пиша, че съм с Линукс и не мога да играя много с драйверите. Очаквам утре да ми дадат нов рутер tl 841, който е с теоретична скорост 300 Mbps и ще пиша пак за резултатите.

Поздрави

841 вече е достатъчно съвременен рутер и с него на 100% се вдигат 50 Мбпс безжично ако всичко работи (има почти същия хардуер като споменатия горе 3420). Ако и с него не стане - проблема ти е в безжичната част. Много стени (пробвай в същата стая с рутера на разстояние поне 2 метра), зашумяване на радиоканала (смени го от настр. на рутера), скапан драйвер на компютъра (ъпдейт, тест с друга безжична карта).

• 2 седмици по-късно...

Аз съм с Linksys 160 NL и мойта скорост достига до 5.5 мб/с.На спийдтеста грам не вярвам.Просто влез в състояние на безжичната мрежова връзка и си виж колко ти е интернета.Моят се води 54  Мбит/с но реално е 65 Мбит/с което реално би трябвало да подържам 8 мбпс без рутер а с рутер скоростта пада.Накратко казано според мен при твойта скорост е нормално да си с 3,максимум 3.5  мб скорост в секунда с рутер.Плюс това ми се е случвало и скоростта да пада не от интернет доставчика а от самият рутер-да ми показва примерно 10 вместо 65 мбит/с и след рестарт да се оправя.   http://prikachi.com/images/497/6084497A.png

Редактирано от KGKulata (преглед на промените)

• Автор

Най-после се сдобих с по-модерен рутер wr940 на TP-Link, и както очаквах с него измерената скорост е по-голяма. Не казвам, че реалната скорост е толкова, колкото измерената, но (speedtest.net) методът дава възможност за сравнение на рутерите или другите мрежови устройства.Та с него измерената скорост вече е почти 45 Mbps, докато със стария рутер не превишаваше 7. Има известна зависимост и от браузера - например най-добра скорост се получава при Гугъл Хром, а не при Опера, както аз си мислех, че ще е.Да не забравя да кажа, че измерването е до сървър в България - някъде в Хасковско.Ако се избере сървър в Германия, максамалната скорост е не повече от 9 Mbps.Taka,че експериментът завърши поне за мен.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.