Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за HDD Low Level Format

Featured Replies

Здравейте хорица! 

Пиша първия си пост тук като се надявам да ми помогнете.

Значи на единия от комповете ми имам един диск 1TB WD Carviar Green. 

Утре мисля да го преместя в компа на сестрата, но тъй като S.M.A.R.T лог-а изкаран от програми за HDD мониторинг ми изкарват високи стойности на Spin-Up Time и показват здравето на диска около 81% се чудя дали с LLF ще се оправят тия проблеми. Мисля да ползвам програмата на производителя Data Lifeguard Diagnostic for Windows като пусна едно Write Zeros. 

Целта на упражнение е да се предотвратят евентуални проблеми за напред защото до колкото знам това Spin- UP е времето диска да се придвижи от състояние на покой в състояние на работа и ако се увеличи много или производителността на диска ще падне или евентуални може да предизвика други проблеми.

Редактирано от pit
ГРЕШЕН РАЗДЕЛ (преглед на промените)

Здравейте хорица! 

Утре мисля да го преместя в компа на сестрата, но тъй като S.M.A.R.T лог-а изкаран от програми за HDD мониторинг ми изкарват високи стойности на Spin-Up Time и показват здравето на диска около 81% се чудя дали с LLF ще се оправят тия проблеми. Мисля да ползвам програмата на производителя Data Lifeguard Diagnostic for Windows като пусна едно Write Zeros. 

Целта на упражнение е да се предотвратят евентуални проблеми за напред защото до колкото знам това Spin- UP е времето диска да се придвижи от състояние на покой в състояние на работа и ако се увеличи много или производителността на диска ще падне или евентуални може да предизвика други проблеми.

Не, формат на ниско ниво няма да оправи диска

Здравейте хорица! 

Ако може с програмата HD Tune да направиш снимка на целия S.M.A.R.T.

WD имаха една програмка WDSPINUP за задаване различните режими на Green Power макар че е възможно при Green дисковете да има само един режим - максимално икономичен.

• Автор

Сканирането на инструмента не показва нищо защото той търси по сериозни проблеми.

Ако стойността достигне 100 000 евентуално ще я засече като проблем, но сега иначе не.

Те за това мониторинг програмите показват данни които евентуално за в бъдеще може да окажат влияние.

Въпроса е как да се отстранят причините за тези предупреждения.

едит: pit

то другите програми Ashampoo HDD Control и HD Sentinel показват същото инфо, но засичат стойността, която по горе споменах, като висока

Редактирано от ShadyBlock (преглед на промените)

• Автор

Той е гаранционен, но в случая какво да кажа като отида в сервиза.

Наскоро носих хард с повредени сектори и казах, че са повредени и всичко беше ОК, но в случая не знам каква причина да опиша.

Ако кажа тая причина, която откриват програмите, че харда много време преминава от режим почивка в активен режим дали ще стане.

Той е гаранционен, но в случая какво да кажа като отида в сервиза.

Наскоро носих хард с повредени сектори и казах, че са повредени и всичко беше ОК, но в случая не знам каква причина да опиша.

Ако кажа тая причина, която откриват програмите, че харда много време преминава от режим почивка в активен режим дали ще стане.

За съжаление този параметър (Spin-Up Time) отразява времето за което вашият диск е работил. Например ако е работил 1 час стойността ще му е 60 в минути, или 3600(секунди). За различните производители се измерва в различни времеви стойности. Както сами разбирате с времето тази стойност постоянно се увеличава и никога не намалява. Това е нормално и не бива да ви притеснява. Отделно този параметър не е критичен(няма тригер) и е always pass и няма да ви задейства SMART статуса.

В нито един сервиз няма да ви уважат гаранцията за подобно нещо! Все едно да си занесете колата в сервиза  защото примерно сте минали 100 000 километра и да поискате смяна... на цялата кола.

• Автор

Samo мисля, че се бъркаш. 

Атрибута Power On Hours Count  e параметъра който показва пълното работно време в часове от самото производство на диска.

Spin-Up Time е времето от минаване между режим в престой и режим на работа както казах по горе. Което по принцип не би трябвало да се увеличава над определен праг, а в случая минава нормалната граница и то в пъти. Въпроса е дали до толкова това би се отразило на състоянието на диска, че след време да го "убие".

SpinUp Time, няма нищо общо с времето на работа на диска, а е функция на развъртането на шпиндела.

Samo мисля, че се бъркаш. 

Атрибута Power On Hours Count  e параметъра който показва пълното работно време в часове от самото производство на диска.

Spin-Up Time е времето от минаване между режим в престой и режим на работа както казах по горе. Което по принцип не би трябвало да се увеличава над определен праг, а в случая минава нормалната граница и то в пъти. Въпроса е дали до толкова това би се отразило на състоянието на диска, че след време да го "убие".

Извинявам се, моя е грешката! Това е времето за развъртане от 0 оборота до нормалните за конкретния диск!

Но не мисля че първо параметъра е минал някакви граници защото ето за пример 2 зелени диска:

WDC WD20EARX-00PASB0   WD-WCAZAA534781  3 Spin-up time				  162    161	 21		 6866   •••••
WDC WD20EARS-00MVWB0   WD-WCAZA1325385  3 Spin-up time				  169    165	 21		 6550   •••••

Както се вижда стойностите са много близки помежду си и съответно близки до тези на колегата.

По принцип с колкото повече плочи е един диск толкова по голяма е тази стойност. И тя може да варира, при всяко пускане.

Все пак тази стойност не е критична и няма никакво основание за подмяна на диска, както и не би трябвало да има някакво притеснение относно функционалността да устройството.

Ако и другите стойности които показва програмата са толкова точни колкото тези на Атрибута Power On Hours Count :)

Мои преки наблюдения , този атрибут изобщо не отговаря на истината - ако намеря снимка тук трябва да е във раздела , ще я приложа за да видите че поне 2/3 пъти показва по малко наработени часове - като да се застраховам :) винаги изключвам функцията за спиране на диска :D

ПП. Ето я

Публикувано изображение

Редактирано от jonov (преглед на промените)

• Автор

Еми добре хорица значи то все пак има още година и половина гаранция диска така, че имам време да видя какво ще стане.

Мене ме притеснява факта, че изведнъж този параметър скочи на тази стойност.

На същия комп имам и един 3TB Seagate при който стойността е 0.

Но да се надявам, че няма да бъде проблем това. Мерси за отговорите

Я дай снимка от програмата която му дава 81% живот, че ми стана интересно. От картинката по-горе мога да кажа, че тоя диск си е като излязъл току що от магазина. Нищо му няма.

• Автор

http://i.imgur.com/GJ40999.jpg

Тя тая програма в други форуми я нарекоха смешна, но ме спаси със стария диск, който миналата седмица замина от лоши сектори, които програми като Victoria, MHDD, HDDRegenrator, HDAT2 и Windows чек-а не успяха да засекат като повредени.

Аз за това толкова съм се вглобил в това нещо. Ако ме беше подвела там нямаше да обърна внимание, но вече и гледам всяко предупреждение. Тя за другия диск от 3ТБ ме предупреждава, че имало много грешки при позициониране и при четене, но там се надявам да няма проблеми.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.