Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за външен HDD и рутер за да работят като домашен сървър.

Featured Replies

С интерес ще следя темата, че току виж нещо полезно и за мен изскочило. Иначе и аз търкалям за сега едно XP на старата машина, и нямам проблеми със стриймването на филми и музика. За сега всичко върви както трябва - FTP, Remote Desktop и uTorrent WebUI. Мисля по-напред да му сложа някакъв Линукс, но няма да е скоро защото съм затрупан с работа и ангажименти.

• Отговори 65
  • Прегледи 13,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

може, може и със Соларис, има го за ПС, може и с *BSD. Но с линукс е най-просто, има най-много документация, много хора, които да помагат. А дали не разбирам... е, това е друга тема :)

Страхувам се че усилията ти да намериш маршрутизатор с Windows няма да се увенчаят с успех. ПОне на мен не ми е известно подобно устройство :)

Мисълта ми беше, че някои домашни задачки е по-лесно да се реализират с Windows, отколкот да седнеш да разучаваш тепърво Linux. FTP и WEB сървъри се пускат доста лесно, дори и в Windows Professional / Ultimate, който се ползва от повечето домашни потребители. Споделянето на папки в мрежата става също лесно в Windows.

Пуснал съм WEB сървър с Windows Server 2008 R2 на един НЕТТОП със 32 GB SSD диск, а ако имаше и два LAN порта щях да пусна маршрутизатор и защитна стена, пак под Windows.

Никъде не съм казвал, че с Linux нищо не става, но в повечето случай е по-сложно, особенно за тези, които го виждат за първи път.

Просто е по-лесно с познатия Windows. Разбира се който иска да учи и да експериментира е свободен да го направи.

А защо не споделите Вашият опит тук, за да Ви благодарят много хора, а дращите ненужно.Аз примерно с удоволствие бих помогнал на всеки, който се интересува от това. Що се отнася до линукс, кой знае и вие колко го разбирате.Гледам стар юзер, но не може да мисли!Постарайте се точно в тази тема да помогнете с нещо, че човек да ви запомни.Не мислите ли, че е интересна за много хора?

От време на време го споделям.

Мисълта ми беше, че някои домашни задачки е по-лесно да се реализират с Windows, отколкот да седнеш да разучаваш тепърво Linux. FTP и WEB сървъри се пускат доста лесно, дори и в Windows Professional / Ultimate, който се ползва от повечето домашни потребители. Споделянето на папки в мрежата става също лесно в Windows.

Пуснал съм WEB сървър с Windows Server 2008 R2 на един НЕТТОП със 32 GB SSD диск, а ако имаше и два LAN порта щях да пусна маршрутизатор и защитна стена, пак под Windows.

Никъде не съм казвал, че с Linux нищо не става, но в повечето случай е по-сложно, особенно за тези, които го виждат за първи път.

Просто е по-лесно с познатия Windows. Разбира се който иска да учи и да експериментира е свободен да го направи.

От време на време го споделям.

Пускането на уеб и фтп сървър е точно толкова просто. Но в момента в който ви се наложи да направите нещо малко по-различно от стандартното и с двете ОС става сложно. Освен това ако сте решил да пускате услуги би трябвало да има значение и колко ще е uptime-a, а това при МС операционните системи е проблем, Когато постигнете 400 денонощия uptime с МС операционна система (без да спирате кръпките) съм готов да продължим дискусията

Пускането на уеб и фтп сървър е точно толкова просто. Но в момента в който ви се наложи да направите нещо малко по-различно от стандартното и с двете ОС става сложно. Освен това ако сте решил да пускате услуги би трябвало да има значение и колко ще е uptime-a, а това при МС операционните системи е проблем, Когато постигнете 400 денонощия uptime с МС операционна система (без да спирате кръпките) съм готов да продължим дискусията

Ето една табличка със сравнение на няколко хостинг компании и техните платформи: http://uptime.netcraft.com/perf/reports/Hosters

В нея присъстват и операционни системи на Microsoft. Да не повярваш!

Аз имах предвид използването на Windows за 'домашни' мрежи и задачки. но както се вижда той може да се използва и за доста по-сложни неща.

На повечето потребители им е по-лесно да използват познатата до известна степен операционна система при реализирането на прости задачи, а не да изучават нова операционна система, именно защото там е различно!

• Автор

На повечето потребители им е по-лесно да използват познатата до известна степен операционна система при реализирането на прости задачи, а не да изучават нова операционна система, именно защото там е различно!

Кое е различното. Моя сървър дойде със cd, няколко елементарни настройки и тръгна без изобщо да съм се занимавал с подобни машинарии !

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Ето една табличка със сравнение на няколко хостинг компании и техните платформи: http://uptime.netcraft.com/perf/reports/Hosters

В нея присъстват и операционни системи на Microsoft. Да не повярваш!

Аз имах предвид използването на Windows за 'домашни' мрежи и задачки. но както се вижда той може да се използва и за доста по-сложни неща.

Да съм твърдял че тази ОС не става за нищо? Разбира се че има услуги и софтуер, който е по удобно да бъде пуснат под нея.

Под линукс нещата просто стават. И не е нужно да се учи самата операционна система, още повече че иде реч за вградени устройства при които човек трябва да прочете ръководството и малко да мисли. Докато пускането на IIS може да се окаже сериозно предизвикателство ако излезете от рамките на ръководството

Да съм твърдял че тази ОС не става за нищо? Разбира се че има услуги и софтуер, който е по удобно да бъде пуснат под нея.

Под линукс нещата просто стават. И не е нужно да се учи самата операционна система, още повече че иде реч за вградени устройства при които човек трябва да прочете ръководството и малко да мисли. Докато пускането на IIS може да се окаже сериозно предизвикателство ако излезете от рамките на ръководството

Не съм съгласен, че винаги нещата просто стават под Linux!

Да се върнем на темата.

Мисълта ми беше, че освен готово NAS решение може да се ползва някакъв компютър със Windows за целите на автора на темата. Така скоростта на трансфер ще е висока.

Редактирано от supervas (преглед на промените)

Не съм съгласен, че винаги нещата просто стават под Linux!

Да се върнем на темата.

Мисълта ми беше, че освен готово NAS решение може да се ползва някакъв компютър със Windows за целите на автора на темата. Така скоростта на трансфер ще е висока.

Имам искрени съмнения че ще е по-лесно и че ще предлага такива услуги, които се предлагат от NAS-a. И дали ще един компютър ще е шумен колкото един NAS и дали ще консумира толкова енергия и заема толкова място. Както и ред други неща

• Автор

Имам искрени съмнения че ще е по-лесно и че ще предлага такива услуги, които се предлагат от NAS-a. И дали ще един компютър ще е шумен колкото един NAS и дали ще консумира толкова енергия и заема толкова място. Както и ред други неща

Изобщо не искам да чуя за отделен компютър да ми върши тази работа. NAS е културна работа, компактно и изобщо не грее, сложил съм го в един шкаф и съм забравил за него.

Изобщо не искам да чуя за отделен компютър да ми върши тази работа. NAS е културна работа, компактно и изобщо не грее, сложил съм го в един шкаф и съм забравил за него.

Културно, но за тези с по-малки възможности и една стара машина върши същата работа... Малко четиво:

http://blog.nazdrave.net/?p=480

Съгласен съм че готовото NAS решение е най-лесно и функционално, но кой ползва всички функции, които се предлагат!

допълнителния компютър може да бъде и неттоп, т.е. малък, тих и икономичен. За по 300 лв има интересни решения.

Културно, но за тези с по-малки възможности и една стара машина върши същата работа... Малко четиво:

http://blog.nazdrave.net/?p=480

Доста добър материал, само че да се вдига цял сървър само за споделяне е неразумно. Ако съчетава и други неща си заслужаа

Доста добър материал, само че да се вдига цял сървър само за споделяне е неразумно. Ако съчетава и други неща си заслужаа

Да четивото е много полезно. Както казах обаче не всеки разполага с възможност за нещо специално, и съм на мнението че една стара машина върши същата работа. Както и да е...

Съгласен съм че готовото NAS решение е най-лесно и функционално, но кой ползва всички функции, които се предлагат!

допълнителния компютър може да бъде и неттоп, т.е. малък, тих и икономичен. За по 300 лв има интересни решения.

машина, която да е тиха колкото устройство и да консумира енергия колкото него въобще няма да е толкова евтина. А вие като си инсталирате Windows защо не ползвате всичките му функции? Подобни аргументи може да минат пред някой с по-скромен стаж в ИТ...

машина, която да е тиха колкото устройство и да консумира енергия колкото него въобще няма да е толкова евтина. А вие като си инсталирате Windows защо не ползвате всичките му функции? Подобни аргументи може да минат пред някой с по-скромен стаж в ИТ...

Изключително сте прав, но ако трябва да говорим за енергоспестяването, то нещо подобно е много добро за целта. Варианти много...

Редактирано от cyborg_ (преглед на промените)

Изключително сте прав, но ако трябва да говорим за енергоспестяването, то нещо подобно е много добро за целта. Варианти много...

Да, това е вариант, само че човек ако събере парите, които ще похарчи за компоненти и труда по сглобяване, инсталиране и настройка не е ясно дали ще излезе по-евтино от един скъп NAS

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.