Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за външен HDD и рутер за да работят като домашен сървър.

Featured Replies

Значи искам още да попитам относно този NAS сървър.

Това ми е началната директория и ми дава че диска ми е почти 2тб. (както си е).Обаче ако реша да местя каквото и да е от една папка в друга не го мести ами го копира наново и после го трие от където е било. Така ли работи тази файлова система на линукса. Иначе ако съм вече в някой подпапка от една от тия на шота няма проблем мести го веднага без да го копира.

Все едно е че диска ми е нацепен на дялове и местя от един дял на друг, това е ефекта. Нормално ли е ?

Да, това се прави от гледна точка на сигурност. И не е ясно как са разцепени вътрешно дисковете

• Отговори 65
  • Прегледи 13,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Да, това се прави от гледна точка на сигурност. И не е ясно как са разцепени вътрешно дисковете

Няма как да е нацепен вътре защото за всяка една папка ми дава оставащото свободно място на целия диск и мога да сложа почти 2тб ако реша в която и да е папка. Тоест ще ползва всичкото останало пространство на диска все едно е директория на само един единствен диск с един дял.

Иначе в сървъра са два диска по 2 тб Raid1 огледални.

Няма как да е нацепен вътре защото за всяка една папка ми дава оставащото свободно място на целия диск и мога да сложа почти 2тб ако реша в която и да е папка. Тоест ще ползва всичкото останало пространство на диска все едно е директория на само един единствен диск с един дял.

Иначе в сървъра са два диска по 2 тб Raid1 огледални.

Тогава остава варианта WIndows да го прави това защото вижда диска като отдалечен и иска да те предпази ако случайно прекъсне мрежа или има друга грешка

• Автор

Тогава остава варианта WIndows да го прави това защото вижда диска като отдалечен и иска да те предпази ако случайно прекъсне мрежа или има друга грешка

Добре но ако вляза в която и да е папка от тази на шота и реша да местя нещо във вътрешните и поддиректории но не излизам извън нея този ефект го няма !

Добре но ако вляза в която и да е папка от тази на шота и реша да местя нещо във вътрешните и поддиректории но не излизам извън нея този ефект го няма !

Аз мисля че точно така както при теб се получава е правилно, понеже всички създадени от теб папки са подчинени на тази, която избираш от шорткъта.При положение че главната папка затвориш или заключиш то тогава няма и да има никаква опастност да се гружиш за заключването на подчинените и папки. А може би точно така работи системата под линукс. Аз изказвам само предположения, които ми предстоят да правя - почти като твоите. Доста изчетох за конфигурирането, но точно това никъде не срещнах да е споменато. Не виждам  смисъл от някакви притеснения.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Прати едно запитване до производителя на устройството. Те ще обяснят как стоят нещата.

• Автор

Прати едно запитване до производителя на устройството. Те ще обяснят как стоят нещата.

То това ясно но мислех че някой от тук има опит.

Иначе тези папки се създадоха автоматично при форматирането на хард дисковете от ОС на сървъра.

п.п. Само тази за USB флашката изчезва и се появява когато е закачена.

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

То това ясно но мислех че някой от тук има опит.

Иначе тези папки се създадоха автоматично при форматирането на хард дисковете от ОС на сървъра.

п.п. Само тази за USB флашката изчезва и се появява когато е закачена.

Навярно говориш за основните папки, които се виждат на шорткъта, че са се създали автоматично? Може би в техническото описание на NAS сървъра това е упоменато. Защо не погледнеш и да споделиш.

Според мен нещата се коренят в клиентската ти ОС. А може и самбата (windows share за linux) да има такава особеност

• Автор

Навярно говориш за основните папки, които се виждат на шорткъта, че са се създали автоматично? Може би в техническото описание на NAS сървъра това е упоменато. Защо не погледнеш и да споделиш.

Точно за тях става дума ! Само че английският ми не ми е най силната страна. И да го гледам и да не го гледам ръководството все ще е тая ! Ако беше испански .

п.п. Леле 30 мб PDF ще го гледам като поостане време не е спешно, излезе и на испански.

Точно за тях става дума ! Само че английският ми не ми е най силната страна. И да го гледам и да не го гледам ръководството все ще е тая ! Ако беше испански .

п.п. Леле 30 мб PDF ще го гледам като поостане време не е спешно, излезе и на испански.

Мисля си че ако е особеност на самба надали е описано в ръководството. Но е много разумно да го прегледаш, може да намериш полезни неща

• Автор

Според мен нещата се коренят в клиентската ти ОС. А може и самбата (windows share за linux) да има такава особеност

Ако ти кажа как ме мързи да заредя работещо копие от акронис за 7ца, тя беше основна ОС ама от как си направих диска боза с bestcrypd да си кодирам партишана на ОС и от бут менажера му давам да зарежда XP та така вече няколко месеца се днес се утре ама вече е крайно време да се стегна и да оправя машинарията.

Ако ти кажа как ме мързи да заредя работещо копие от акронис за 7ца, тя беше основна ОС ама от как си направих диска боза с bestcrypd да си кодирам партишана на ОС и от бут менажера му давам да зарежда XP та така вече няколко месеца се днес се утре ама вече е крайно време да се стегна и да оправя машинарията.

Ох, познато... Не такава боза, ма и аз направих една подобна... Мързела е страшно нещо... Ама намери 1 ден, да си оправиш всичко. Иначе и аз като Капитана мисля, че е ако е свързано със Samba (Linux-a), то няма да е описано в опътването. Едно 80-85% ги правят само за Windows...

Ох, познато... Не такава боза, ма и аз направих една подобна... Мързела е страшно нещо... Ама намери 1 ден, да си оправиш всичко. Иначе и аз като Капитана мисля, че е ако е свързано със Samba (Linux-a), то няма да е описано в опътването. Едно 80-85% ги правят само за Windows...

Ей! Да ви кажа, ама темата на izabel ми е много интересна и на мен.Предстои ми подобна операция, но при мен  сървърът ще бъде със старият ми компютътър и така ми е интересно, че няма да заспя. Извинявам се за спама,но от линукс нищо не разбирам и предпоследният коментар на "carnemo" ми е все едно, че индианец гледа афиш!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ей! Да ви кажа, ама темата на izabel ми е много интересна и на мен.Предстои ми подобна операция, но при мен  сървърът ще бъде със старият ми компютътър и така ми е интересно, че няма да заспя. Извинявам се за спама,но от линукс нищо не разбирам и предпоследният коментар на "carnemo" ми е все едно, че индианец гледа афиш!

Ако говориш за "Samba" това е, да го наречем програма или сървис или начин, да се осъществи връзка м/и Windows и Linux компютър в мрежа. Нещо като домашната група под Windows. Честно казано е по-добре да си пуснеш тема със всичката информация за теб, за да можем да сме по-конкретни, когато дойде времето. :)

С питане и с четене ще се справиш. Не е голяма философия, просто е различно. Ти аналогови схеми правиш та камо ли една конфигурация на самба :)

С питане и с четене ще се справиш. Не е голяма философия, просто е различно. Ти аналогови схеми правиш та камо ли една конфигурация на самба :)

Определено!!! Аз с помощта на Капитана, без да имам реална идея какво правя, се оправих с тая Самба преди време :) Въпрос на интуиция на моменти, въпрос на разбиране, че Линукс не е Windows и на малко повече четене и любознателност :) И определено - задаване на въпроси. без това не може :)
  • Автор

Много съм доволен от инвестицията ! Хвърлих де що имам филм на NAS сървъра и iPad-а го намира без проблем и плейва всичко наред от там.  Изобщо вече не се налага да му качвам филми и музика.

Чудно ми е като не разбирате нищо от Linux, защо се бутате в него, като искате да правите сървъри. За целта може да се ползва и Windows.

• Автор

Чудно ми е като не разбирате нищо от Linux, защо се бутате в него, като искате да правите сървъри. За целта може да се ползва и Windows.

Ми защото фирмуера на сървъра е линукс а не да се бутаме за линукс. От там нататък какви протоколи ползват да си комуникират изобщо не ме интересува. Потребителския интерфейс си е елементарен. Това че е линукс изобщо аз като потребител не го усещам. Сега да си търся и рутер с win че като не разбираме от линукс няма как да си го настроим !!!

може, може и със Соларис, има го за ПС, може и с *BSD. Но с линукс е най-просто, има най-много документация, много хора, които да помагат. А дали не разбирам... е, това е друга тема :)

Ми защото фирмуера на сървъра е линукс а не да се бутаме за линукс. От там нататък какви протоколи ползват да си комуникират изобщо не ме интересува. Потребителския интерфейс си е елементарен. Това че е линукс изобщо аз като потребител не го усещам. Сега да си търся и рутер с win че като не разбираме от линукс няма как да си го настроим !!!

Страхувам се че усилията ти да намериш маршрутизатор с Windows няма да се увенчаят с успех. ПОне на мен не ми е известно подобно устройство :)

• Автор

Страхувам се че усилията ти да намериш маршрутизатор с Windows няма да се увенчаят с успех. ПОне на мен не ми е известно подобно устройство :)

Именно значи да не ползван маршрутизатор щото не разбирам от линукс !!!

Именно значи да не ползван маршрутизатор щото не разбирам от линукс !!!

Разбира се че не. Има документация, има форуми, има експерти, все ще се намери помощ от нейде. :)

• Автор

Разбира се че не. Има документация, има форуми, има експерти, все ще се намери помощ от нейде. :)

Естествено ... но винаги се намират философи които да ми обясняват че е много сложно и не е работа за простите крайни потребители. Все пак за да настроиш един готов купен сървър не трябва да си програмист експерт.

А защо не споделите Вашият опит тук, за да Ви благодарят много хора, а дращите ненужно.Аз примерно с удоволствие бих помогнал на всеки, който се интересува от това. Що се отнася до линукс, кой знае и вие колко го разбирате.Гледам стар юзер, но не може да мисли!Постарайте се точно в тази тема да помогнете с нещо, че човек да ви запомни.Не мислите ли, че е интересна за много хора?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.