Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Здравейте колеги,

почвам вече да се замислям за по-сериозна техника, но като казвам и по-сериозна, то да е Entry-Level. От части, че нямам техниката на снимане изградена в мен, второ, и по-важното - от финансова гледна точка.

В момента виждам, че Nikon D3000 kit (18-55mm VR) е на цена от 700 лв.

Моля да споделите мнение, както и други прелдожения, ако имате.

Искам да уточня, че темата е по-скоро за проучване и ориентация, колкото конкретно за покупка, търся съвети, препоръки и ще се радвам на всякакви коментари.

Благодаря ви предварително!

Поздрави и весел и усмихнат Weekend!

Здравейте колеги,

почвам вече да се замислям за по-сериозна техника, но като казвам и по-сериозна, то да е Entry-Level. От части, че нямам техниката на снимане изградена в мен, второ, и по-важното - от финансова гледна точка.

В момента виждам, че Nikon D3000 kit (18-55mm VR) е на цена от 700 лв.

Моля да споделите мнение, както и други прелдожения, ако имате.

Искам да уточня, че темата е по-скоро за проучване и ориентация, колкото конкретно за покупка, търся съвети, препоръки и ще се радвам на всякакви коментари.

Благодаря ви предварително!

Поздрави и весел и усмихнат Weekend!

Бих препоръчал D3100, защото е по-нов модел от D3000, като се има предвид, че излезе вече и D3200.

Другият вариант е EOS 600D (аз съм с такъв) на Canon.

Нов ли ще го купуваш или 2-ра ръка?

Ами аз не съм много на вътре в нещата, но мисля че с тоя фотоапарат не може да гледаш на дисплея това което снимаш, само през околяра (или както там му се вика :D) което не е голям проблем но все пак да го имаш предвид :) 10 MP което вече е малко, но пък тоя фотоапарат ще прави доста по добри снимки от сапунерките с 18MP :)

btw в техномаркте (а може би не само там) Canon-а са на промоция, по точно с парична премия се водя все едно при покупката ти връщат пари в брой т.е. даваш по малко пари :) Примерно EOS 1100D е на цена 699лв, имаш премия 100 лв и ти излиза 599. Параметрите са му много сходни на Nikon-а.

http://technomarket.bg/browse/109#%5B%7B%22name%22%3A%22filter%5Bprice%5D%5Bmin%5D%22%2C%22value%22%3A%22690%22%7D%2C%7B%22name%22%3A%22filter%5Bprice%5D%5Bmax%5D%22%2C%22value%22%3A%221770%22%7D%2C%7B%22name%22%3A%22filter%5Bprice%5D%5Bactive%5D%22%2C%22value%22%3A%220%22%7D%2C%7B%22name%22%3A%22filter%5Bbrand%5D%5B0100872%5D%22%2C%22value%22%3A%22on%22%7D%2C%7B%22name%22%3A%22group%22%2C%22value%22%3A%22all%22%7D%2C%7B%22name%22%3A%22sort%22%2C%22value%22%3A%22default%22%7D%2C%7B%22name%22%3A%22page%22%2C%22value%22%3A1%7D%5D]Тук може да ги разгледаш ама ги цъкай за да видиш каква им е премията, аз мислех да купувам EOS1100D с двата обектива, че ми харесва да zoom-вам :D а 300мм обектив приближава доста :)

Това което съм чувал от приятели които се занимават по - сериозно със снимане е че Canon и Nikon са много близки като качества (говорим за един ценови клас :)) а какво ти липсва в даден фотоапарат от такъв клас почваш да разбираш чак след 10-12 месеца като му научиш всички функции и настройки за различните сцени които ще снимаш :)

Редактирано от TheDarkAngelOfHope (преглед на промените)

Ами аз не съм много на вътре в нещата, но мисля че с тоя фотоапарат не може да гледаш на дисплея това което снимаш, само през околяра (или както там му се вика :D) което не е голям проблем но все пак да го имаш предвид :) 10 MP което вече е малко, но пък тоя фотоапарат ще прави доста по добри снимки от сапунерките с 18MP :)

btw в техномаркте (а може би не само там) Canon-а са на промоция, по точно с парична премия се водя все едно при покупката ти връщат пари в брой т.е. даваш по малко пари :) Примерно EOS 1100D е на цена 699лв, имаш премия 100 лв и ти излиза 599. Параметрите са му много сходни на Nikon-а.

Тук може да ги разгледаш ама ги цъкай за да видиш каква им е премията, аз мислех да купувам EOS1100D с двата обектива, че ми харесва да zoom-вам :D а 300мм обектив приближава доста :)

Това което съм чувал от приятели които се занимават по - сериозно със снимане е че Canon и Nikon са много близки като качества (говорим за един ценови клас :)) а какво ти липсва в даден фотоапарат от такъв клас почваш да разбираш чак след 10-12 месеца като му научиш всички функции и настройки за различните сцени които ще снимаш :)

Промоцията на Canon е за всички магазини! Не бих препоръчал да се пазарува такава техника от Техномаркет и Технополис.

Когато имаш такъв фотоапарат, не ти трябва дисплей, за да гледаш какво снимаш. Когато гледаш през визьора, гледаш през обектива, а не като при сапунерките през някакво прозорче просто.

Да знам че е по добре през визьора, но примерно на мен ми е по трудно да фокусирам с ръчен фокус през него, после снимките ми стават размазани, но и аз толкова съм снимал де, само като съм разглеждал фотоапарати. Снимането не ме влече, аз исках да купя 1100D само заради 300мм обектив че да се кефя на zoom-а :D но като знам че фотоапарата ще го ползвам 1-2 пъти в годината не ми се дават 1000 лв. Все пак може да се погледне и Canon EOS 1100D за по малко пари излиза от Nikon-а и много сходен като параметри :)

Да знам че е по добре през визьора, но примерно на мен ми е по трудно да фокусирам с ръчен фокус през него, после снимките ми стават размазани, но и аз толкова съм снимал де, само като съм разглеждал фотоапарати. Снимането не ме влече, аз исках да купя 1100D само заради 300мм обектив че да се кефя на zoom-а :D но като знам че фотоапарата ще го ползвам 1-2 пъти в годината не ми се дават 1000 лв. Все пак може да се погледне и Canon EOS 1100D за по малко пари излиза от Nikon-а и много сходен като параметри :)

Ами по-евтин е, но е по-нисък клас.

Горе-долу съпоставимостта от по-нисък към по-висок клас върви така:

EOS 1100, D3100, EOS 600, D5100, EOS60, D7000 и т.н.

То и цените го показват.

пп: D3100 e добро начало, а във Фотосинтезис видях, че е само 50 лв по-скъп от D3000.

Заслужават си тези 50 лв повече!

Препоръка - иди в магазина и хвани всеки апарат в ръка и виж кой ще ти прилегне по-добре. Направи някоя и друга снимка на еднакви настройки и ги погледни после вкъщи  на компа. Снимай в RAW, защото jpeg-a лъже.

Ами по-евтин е, но е по-нисък клас.

Горе-долу съпоставимостта от по-нисък към по-висок клас върви така:

То и цените го показват.

Говорех за избрания от колегата модел D3000 :)

Аз пък препоръчвам изобщо да не се купува такава техника от България. Плащаш безумна надценка на тъпаците от Фотопавилиона и синтезиса, които са и едно. За сравнение 650D с 2 обектива светкавица лещи филтри монопод и какво ли още не от САЩ ми излязоха към 900$. декември месец. По това време в БГ само тялото с китовия обектив вървеше за тези пари. D3000 e по-стар модел и не очаквай чудеса. Чудесен вариант би било 550D и да му сложиш на картата другия софт. Става чудесен апарат. D5100 също не е лош дори за видео се спори че е по-удачен от D7000. Отделно, че и на Каноните мовеш да слагаш всякакви обективи, докато при Никона заради по-различната резба ползваш само техните си.

Ако има как да донесеш от Щатите - http://www.bhphotovideo.com/

Редактирано от Sceep (преглед на промените)

От мен един глас за D3100 - комплектът с 18-55, чанта и карта е 750 лева. На D3100 му липсват някои неща и хардуерно, и софтуерно (бях разцъквал D3200, който е подобен - на него, доколкото си спомням, нямаше опция ISO-то да не е през цяла стъпка - т.е. ще върви 100-200-400-800-1600-3200 и т.н.; това са претенциозности от моя страна, на теб най-вероятно няма да ти е проблем). Като цяло обаче за тези пари не виждам алтернатива, ако ще се купува ново, и като цяло D3100 е страхотен първи DSLR. За тези пари може евентуално да се намери втора ръка D5100 със същия обектив, но по-ниския клас техника сякаш е по-удачно да се купува нова. По-нататък, ако решиш, можеш да сложиш почти всеки нов обектив и на D3100, с идеята да го ползваш после на по-висок клас тяло, ако искаш; обратна съвместимост ще има дълго време.

• Автор

Здравейте, благодаря много за мнението. То бюджета е около тези 700 лв, като и те ми се виждат малко множко и нанагорно... Разбирам, че 3100 е по-добрият вариант, ще помисля за него. По принцип гледах и по-евтините като Olympus SP-810UZ, Nikon Coolpix L820 и Pentax X-5, ама си личи разликата в качеството. Но то и цената го обуславя... И да, ако ще се взима нещо - ще е ново. Искам гаранция най-вече. Благодаря на всички, които взеха участие.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Колко е разликата в качеството м/у Canon EOS 1100D + Обектив EF-S 18-55 мм IS II и Nikon D3100 + Обектив 18-55 мм VR и заслужава ли си тази разлика от 50 лв.

Мисля, че надали може да се намери като нов по-евтино. 649 на 699 лв.

Промоцията 18-20 юни, само 3 дни...

Колко е разликата в качеството м/у Canon EOS 1100D + Обектив EF-S 18-55 мм IS II и Nikon D3100 + Обектив 18-55 мм VR и заслужава ли си тази разлика от 50 лв.

Мисля, че надали може да се намери като нов по-евтино. 649 на 699 лв.

Промоцията 18-20 юни, само 3 дни...

3100 е по-добрият вариант. Точно с колко е разликата не мога да кажа, но според мен си заслужава разликата от 50 лв.

1100 си е огледална сапунерка. 

• Автор

3100 е по-добрият вариант. Точно с колко е разликата не мога да кажа, но според мен си заслужава разликата от 50 лв. 1100 си е огледална сапунерка.

Ясно!!! Благодаря!
  • Автор

Братми има D5100 страхотен апарат!

Извинявай, това какво общо има?

Само тялото е извън бюджета, а обектив, а карта?

1100 си е огледална сапунерка. 

Това е оксиморон :) , и не носи смислена информация.

1100D е тяло от нисък клас (както и D3100). Но сложи му един качествен обектив и подходящо ЗАУ, и ще видиш на какво е способно  :)

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

• Автор

Това е оксиморон :) , и не носи смислена информация. 1100D е тяло от нисък клас (както и D3100). Но сложи му един качествен обектив и подходящо ЗАУ, и ще видиш на какво е способно  :)

Че е оксиморон - вярно е, но схванах идеята, която беше заложена :) Все пак аз говорех за Entry Level, защото до сега не съм снимал с телефони активно. И 2 сапунерки. Иначе съм ползвал лентова Практика с ръчен фокус (очевидно) и още помня касетките с филмове с 100 или 200 Аса и 36 пози и така на татък. На такъв апарат съм се учил като малко дете, после, бях на 13 май баща ми взе един малоумен цифров и до там беше всичко. Имам желанието, имам интереса, приятели споделят, че имам и окото, но те не са професионалисти, въпроса е, че не съм взел все още решение, а и днешните събития доста ми разклатиха плановете :(

Че е оксиморон - вярно е, но схванах идеята, която беше заложена :)

А аз се опитвам да ти кажа, че заложената идея е грешна.

Тялото си е тяло. Има APS-C матрица, и е съвместимо с широка гама обективи. За разлика от D3100, то има автофокус с всички на EOS байонет, както и мерене с всякакви обективи, включително и стари ръчнофокусни от филмови тела. С последните е по-съвместимо, трябва само един метален пръстен за преходник. Има вариант и за платка за потвърждаване на фокуса.

Докато с D3100 с обективи на М42 или няма да имаш фокус на големи разстояния, или ти трябва преходник с допълнителен оптичен елемент (леща), който влошава изображението.

Да се уточня!

Материалите вложени в това тяло са евтини. Евтина пластмаса като на сапунерка.

Оттам идва и ниската цена.

За останалото няма какво да говоря, матрица, процесор и т.н. са си с качеството на Канон. 

Ами той и D3100 е евтина пластмаса. Просто е релефна, затова ти изглежда по-качествена :) .

А има и метални сапунерки. Така че - пак оксиморон  :)

А пластмасата не е толкова лоша. Основен козметичен недостатък на цялата 3-цифрена до 500D например беше, че са изработени от пластмаса, покрита с черна боя. Която при по-продължителна експлоатация се изтърква. Ето какво имам предвид:

Публикувано изображение

И според мен, добре направиха, че я смениха с плътно черна, небоядисана. Да, ако си снимал с друго тяло и хванеш 1100D, усеща се точно така - мека и евтина. Но от опит ти казвам, че след 2-3 седмици това чувство изчезва. Свикваш, и не обръщаш внимание.

• Автор

Здравейте колеги, живот и здраве утре ще взема Nikon D3100 kit (18-55mm VR) + чанта Nikon CF-EU05 + карта SDHC 8GB. В края на крайщата нищо не губя. И да не ми хареса - мога да го продам, а и ще му направя застраховка и даже ще взема повече пари, ако случайно се счупи, така че... Живот и здраве, утре ще имам малко по-сериозна техника в ръката си от досегашният ми телефон :) Благодаря на всички, взели участие в темата и поздрави и лека и спокойна вечер ви пожелавам!

• Автор

Остави си темата отворена :) , ако имаш въпроси и проблеми по апарата. Успех.

Оооо, определено ще имам, сега му зареждам батерията, преди час и половина го взех, ето и едно цитатче от темата за снимките:

Е, колеги :) От днес съм горд собственик на Nikon D3100 със 18-55мм VR :)

Купих го преди час и половина и искам да изкажа радостта си с 3 снимчици, направени ей така, за тест, чисто и просто. Без да са пипани настройки, без нищо. Само щракнах и хайде батерията в контакта за първото ѝ зареждане :)

Та така,

Представям ви едно изкуствено цветенце:

Публикувано изображение

Съответно и оригинала: ЛИНК

===

Първият апарат, с който съм снимал и баща ми ме учеше:

Публикувано изображение

===

Един бетонен изглед:

Публикувано изображение

===

Е, това. Това беше лесното. Сега почва заучаването на нещата, опитите и вече да се справя с нещата. За това ще разчитам и на вашата помощ и коментари.

А тези снимки не ги заклеймявайте, те са тест в момент на еуфория :)

Поздрави и лек и успешен ден на всички!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.