Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Noctua NH-D14 температури ?

Featured Replies

Здравейте . Направих лек ъпгрейд Noctua NH-D14 + Western Digital 2TB Red . Малко се притеснявам обаче от температурите които ми показва за второто ядро , в idle играят в диапазона от 35 до към 45 градуса , като в повечето случаи на второто ядро са с около 5 до 10 градуса по-високи стойностите спрямо останалите ядра . Пуснах един Бенчмакр 3дМарк2011 обаче на около 10-тата минута блокира и ми даде следната грешка , може да видите и температурите при натоварване с бенчмарка , хубавото е че поне при load няма голяма разлика .

Публикувано изображение

При монтажа на охладителя излишно пишеше да направя между 4-5 милиметра кръгче в средата на процесора без да слагам много термо паста и направо да лепна отгоре радиатора , като количество не сложих много , обаче взех едно малко картонче и го разнесох равномерно по целия чип , като самият слой беше съвсем тънък , имах малко проблем с наместването , дали е възможно да съм се прецакал с пастата и от там да идват тези разлики ?

Публикувано изображение

Здравейте . Направих лек ъпгрейд Noctua NH-D14 + Western Digital 2TB Red . Малко се притеснявам обаче от температурите които ми показва за второто ядро , в idle играят в диапазона от 35 до към 45 градуса , като в повечето случаи на второто ядро са с около 5 до 10 градуса по-високи стойностите спрямо останалите ядра . Пуснах един Бенчмакр 3дМарк2011 обаче на около 10-тата минута блокира и ми даде следната грешка , може да видите и температурите при натоварване с бенчмарка , хубавото е че поне при load няма голяма разлика .

При монтажа на охладителя излишно пишеше да направя между 4-5 милиметра кръгче в средата на процесора без да слагам много термо паста и направо да лепна отгоре радиатора , като количество не сложих много , обаче взех едно малко картонче и го разнесох равномерно по целия чип , като самият слой беше съвсем тънък , имах малко проблем с наместването , дали е възможно да съм се прецакал с пастата и от там да идват тези разлики ?

При въртящи се вентилатори не мога да съм сигурен по снимка, но защо имам чувство че поне видимия вентилатор не духа назад?

• Автор

При въртящи се вентилатори не мога да съм сигурен по снимка, но защо имам чувство че поне видимия вентилатор не духа назад?

Всичко е ОК с вентилаторите и двата си духат назад , а черния който е на кутията изкарва , този отгоре също изкарва , освен това имам 2х120-ки отпред които вкарват , както и една 120-ка отдолу до захранването в дясно която също вкарва . Що се отнася до въздушен поток всичко е ОК , а и с 2-та фан-контролера няма проблеми , въпроса е в тази видима разлика в температурите на ядрото . Най-малкото кажете ми как най-ефикасно да поставя тази термопаста , че то се е видяло ще се сваля и пак ще се слагала Ноктуата ...

Колега искам да Ви поздравя за тази тема.Мисля,че би могла да бъде много полезна на потребителите.Аз също смятам да поставя въпросния охладител и до този момент съм гледал единствено клипове в интернет за Noctua NH-D14.Също така прочетох доста ревюта относно представянето му и температурите които поддържа.Виждал съм няколко начина за поставяне на термо паста,така,че може да прецените кой е най-удачен за Вас.При единия се ползва ръкавица и с пръст се нанася тънък слой от пастата внимателно върху капачката на процесора.Друг метод е ползването на показалка от полимер и отново се повтаря същата процедура.

Добър вечер!  Нека кажа, че термалната паста трябва да се поставя по едно топче/в зависимост от пастата/ и не се разнася, поне до колкото знам аз. Друг е въпроса, че ако ще се разнася с картон или друго, то би било добре да е равномерно и на всякъде по цялата капачка на процесора, иначе остават празни места и ядрата не се охлаждат добре. Но знаем, че всяко едно ядро “мисли“ различно от друго, та се предполага, че ще има разминаване както и в натоварванията на ядрата, така и в температурите им. Винаги има едно което е най-топло, то се товари повече отколкото другите. Така, че има и друго ядро, което се товари най-малко и се предполага там температурата да е значително по-ниска. Ако говорим за четири ядрен процесор, примерно там нещата стоят по следния начин: най-ниското би могло да е 34 градуса, останалите две да се въртят около 37/39 градуса, а най-натовареното да е с по-висока температура примерно на 42 градуса. Та няма да се притеснявате за температурата на ядрата. Няма нищо общо с охладителя, нито със пастата. Всяко ядро се товари различно спрямо друго, така са направени да работят много ядрените процесори технологично.  Поздрави и дано съм помогнал! 

за да имаш разлика в температурите или имаш лош монтаж на охлаждането или просто имаш отклонения в датчиците на отделните ядра. при натоварване на всички ядра разликата не намалява ли? разлика до 10 градуса в някое ядро е в рамките на нормалното, а твоята при натоварване даже няма 5...

Относно нанасянето на термопастата,моля кажете дали тя идва с охладителя или отделно сте купували термопаста? Аз самият  ползвам Ceramique 2 на Arctic Silver . В сайта им изрично е упоменато как се нанася пастата в зависимост от това дали процесора е Интел или АМД. Има разлики.

А ако пастата е била с охладителя,тогава при самото поставяне,е трябвало леко да врътнете охладителя в двете посоки,за да се разнесе равномерно пастата.

А имаше ли разлики в температурите преди да сложите новото охлаждане?Имайте в предвид,че понякога трябват ден-два,докато новата паста постигне своите оптимални работни условия.

Охладителя идва с термопаста NT-H1,която се нанася по този начин. Може да провериш дали са стегнати добре придържащите винтове.

• Автор

Направих смяната на термо-пастата , видимо почти няма промяна . Ето и резултатата след 10 минути игра на Grid 2 :

Изглежда че второто ядро е най-горещо и превишава с 6-7 градуса останалите при натоварване . Възможно е предполагам и самия му датчик да не е изправен . Но ако температури под 50 градуса се доближават до тези които поддържа този охладител в ревютата то тази на второто ядро поне се надявам при овърклок да не ми изиграе лоша шега .

Публикувано изображение

Ето какво беше положението след като махнах Ноктуата :

Публикувано изображение

Публикувано изображение

А ето и колко паста сложих сега :

Публикувано изображение

Защо не пробваш с друга програма за температурата на ядрата - AIDA64 или CoreTemp, за да видиш те какво показват и дали има разминаване в показателите.

• Автор

Защо не пробваш с друга програма за температурата на ядрата - AIDA64 или CoreTemp, за да видиш те какво показват и дали има разминаване в показателите.

Пробвах същото е . Ще се съобразявам с второто ядро при овърклок и така . При положение че в момента в натоварен режим то стига 55 градуса , имам 25 градуса до към 80 да вдигам напрежение , ще видим резултатите тогава , Надявам се 4.5-4.6 Гигахерца поне да стигна. 

от интел се изхитриха и вече не поят капачката за кристала с припой, ами слагат паста и я лепят - за това температурите стават по високи и различни, ако сглобката не е качествена...

Относно нанасянето на термопастата,моля кажете дали тя идва с охладителя или отделно сте купували термопаста? Аз самият  ползвам Ceramique 2 на Arctic Silver . В сайта им изрично е упоменато как се нанася пастата в зависимост от това дали процесора е Интел или АМД. Има разлики.

А ако пастата е била с охладителя,тогава при самото поставяне,е трябвало леко да врътнете охладителя в двете посоки,за да се разнесе равномерно пастата.

А имаше ли разлики в температурите преди да сложите новото охлаждане?Имайте в предвид,че понякога трябват ден-два,докато новата паста постигне своите оптимални работни условия.

тая паста става само за процесори с гол кристал!!! за процесори с капачки се ползва паста с много по малък вискозитет - примерно mx2/mx3/mx4

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

Първо ще изчакам 2-3 дни пастата да достигне максималното си качество , след това ще пробвам да клокна процесора до 4.6 и спрямо температурите , ако са високи ще се наложи както спомена колегата , този път да махна и капачката на процесора за да сложа качествена паста между кристала и капачката , след което ако правилно разбрах ще ми трябва съвсем друга паста между капачка и радиатор ?

При тези ниски температури надали проблема е прегряване.

Rезултата след часове Folding@home e 63 градуса, най горещото ядро е 67 градуса, а всичко е ток и жици :) и няма проблеми.

Редактирано от Desdinova (преглед на промените)

Нищо и няма на пастата,поставянето и ядрото.Аз съм с 3570К и Arctic MX-4,второ ядро също ми дава разлики нагоре до 10 гр. от останалите.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.