Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на Linux дистрибуция

Featured Replies

Здравейте! Решил съм да инсталирам някаква Linux дистрибуция, но не ми е ясно къде точно ще я поместя.

Вмомента разполагам с 3 дяла на твърдия диск ( C:/, D:/, E:/ ). На C:/ е инсталиран Windows 7, на E:/ Windows 8. Трябва да уточня, че нямам незаделено пространство от хард диска. Ето ги и размерите на дяловете:

C:/ (общ размер: 50 GB) (свободни: 30 GB)

D:/ (общ размер: 440 GB) (свободни: 380 GB)

E:/ (общ размер: 440 GB) (свободни: 200 GB)

В такъв случай има ли начин да инсталирам дистрибуцията на някои от 3те дяла без да изгубя операционните на тях? И за инсталацията на каквато и да е дистрибуция 1 дял ли е нужен или задължително повече от 1?

Трябва ли дялът, на който се инсталира дистрибуцията задължително да е форматиран?

Като гледам какви въпроси задаваш със сигурност ще направиш беля. И коя точно дистрибуция искаш да инсталираш? Ще се занимаваш ли с линукс или просто искаш да видиш какво представлява?

Ако е второто може да си направиш LiveCD и да го разгледаш.

Редактирано от Emokostov (преглед на промените)

• Автор

Да, ще се занимавам. LiveCD-то не ми върши работа. Знам, че единственият ми вариант е да преоразмеря дяловете за да има място за нови за дистрибуцията, но ме е страх, че ще изгубя важна информация от който и да е дял. Предполагам, че Ubuntu, RedHat или CentOS. Нов съм в Linux, никога не съм използвал и тепърва предстои да се уча. Знам само, че тази операционна имам намерение да я използвам за уебсървър.

Да, ще се занимавам. LiveCD-то не ми върши работа. Знам, че единственият ми вариант е да преоразмеря дяловете за да има място за нови за дистрибуцията, но ме е страх, че ще изгубя важна информация от който и да е дял. Предполагам, че Ubuntu, RedHat или CentOS. Нов съм в Linux, никога не съм използвал и тепърва предстои да се уча. Знам само, че тази операционна имам намерение да я използвам за уебсървър.

Прочети тази тема. Ако все пак те е страх, може да си инсталираш VMWare ( Това е виртуална машина ). Може да инсталираш там без да се притесняваш от грешки.

• Автор

Преди около час, прегледах тази статия, моят главен проблем е свободното място на диска, понеже доколкото помня когато създадох дяловете за първи път на чисто новият харддиск, не оставих неразделено пространство. А доколкото съм наясно, ако реша да смалявам някои от дяловете има шанс да изгубя информацията на него. Май, че пак се повторих, но исках да кажа, че е наложително да не го инсталирам на виртуална машина, а нямам избор. Разглеждах доста упътвания за инсталация на Ubuntu и ми стана ясно, че не е задължително да създавам ръчно за всички дялове като /home; /boot; /volume и т.н., ами ще е достатъчно само "/" root директорията и swap дяла. Добър вариант ли ще е да прехвърля файловете си например от дял D:/ на дял E:/ и после да изтрия дял D:/  и да използвам незаделеното пространство за създаването на новите дялове?

Редактирано от no_user (преглед на промените)

Преди около час, прегледах тази статия, моят главен проблем е свободното място на диска, понеже доколкото помня когато създадох дяловете за първи път на чисто новият харддиск, не оставих неразделено пространство. А доколкото съм наясно, ако реша да смалявам някои от дяловете има шанс да изгубя информацията на него. Май, че пак се повторих, но исках да кажа, че е наложително да не го инсталирам на виртуална машина, а нямам избор. Разглеждах доста упътвания за инсталация на Ubuntu и ми стана ясно, че не е задължително да създавам ръчно за всички дялове като /home; /boot; /volume и т.н., ами ще е достатъчно само "/" root директорията и swap дяла. Добър вариант ли ще е да прехвърля файловете си например от дял D:/ на дял E:/ и после да изтрия дял D:/  и да използвам незаделеното пространство за създаването на новите дялове?

Виж и тази тема

Повечето Linux дистрибуции предлагат да преоразмериш дяловете непосредствено преди самата инсталация. Добре е да държиш копие на важната информация на друг носител, защото стават и фалове. Мисля, че повечето дистрибуции изискват един системен дял и един дял за SWAP (което е нещо като еквивалент на Page File в Windows). Red Hat не знам дали съществува в безплатна форма за домашно ползване, но има базирана на него такава дистрибуция - Fedora. Ако има физически втори диск, най-добре да се инсталира Linux-ът на него. P.S. Ubuntu (а може би и други дистрибуции, не знам) предлагаше възможност за инсталация "вътре" в Windows, като всяка друга програма - така хем ще върви самостоятелно, хем няма да се налага заигравката с дяловете.

Редактирано от killchain (преглед на промените)

• Автор

Попринцип имах намерение да използвам дистрибуция, подходяща да уебсървър с очаквания да слагам на нея cPanel (WHM) и да е стабилна, но май само CentOS и Red Hat се поддържат от Linux дистрибуциите. Каква дистрибуция бихте ми препоръчали?

Отнякъде бях попаднал на точно това Wubi и бях изтеглил файл на име wubi.exe, който явно представляваше това, за което се говори. Методът изглежда удобен, сега забелязох, че има линк в официалния сайт на Ubuntu.

Ако имаш ресурс, няма нищо по лесно от това да си поиграеш първо във Virtualbox или Vmware. И да прецакаш нещо, то ще е само във виртуалната машина. Като добиеш представа  с какво си се захванал, може да минеш и на реална инсталация, но не че не може да ползваш и виртуалката като сървър де. Спокойно може да си въртиш и виртуален сървър. Доста елементарно е.. Всичко е въпрос на ресурс само.

Бих добавил към предложението на колегата да се пробва и проиграе вируално преоразмеряване със сегашния статус - няма да има изненади след това ( имам съмнения , че са 4 "примари" дяла ) .

• Автор

Здравейте отново! Инсталирах директно на твърдия диск Ubuntu Linux 12.04 и всичко мина успешно! Както бях решил преди, изтрих един от дяловете, като преди това прехвърлих информацията на друг дял. След като boot-нах диска от CD-то минах първо през опцията за изпробване и беше доста удобно да инсталирам така, понеже имам постоянно достъп до интернет по време на инсталацията. Само по едно време възникна един проблем с мишката, но се радвам, че се оправи. (Не можех да избирам и маркирам каквото и да е, което правеше инсталатора неизползваем. По-късно се прекъсна и USB връзката, но след като рекънектнах наново мишката всичко си стана както трябва.) Само не разбрах защо след като създадох "/" root дяла да е 20 гб и останаха свободни 420 гб незаделени не ми даде възможност да избирам за swap дяла дали да е "главен" или "логичен". Ако може някой да ми разясни каква е цялата работа и разлики. И другият ми въпрос е нормално ли е във Windows 7 да се виждат дяловете само с NTFS и FAT файлова система, защото не виждам новият ext4.

П.П: Една също интересна и полезна опция в инсталатора беше, че по време на разделянето на хард диска има опция "Връщане", което би било доста полезно вслучай, че направиш промяна по грешка. В крайна сметка останах с добри впечатления.

Преди инсталацията инсталатора ми предложи да инсталирам Ubuntu във Windows 7 и да заменя Windows 7 с Ubuntu. Не знам дали опцията за вграждане трябва попринцип да присъства? Има ли някакво ограничение за главните дялове?

Здравейте отново! Инсталирах директно на твърдия диск Ubuntu Linux 12.04 и всичко мина успешно! Както бях решил преди, изтрих един от дяловете, като преди това прехвърлих информацията на друг дял. След като boot-нах диска от CD-то минах първо през опцията за изпробване и беше доста удобно да инсталирам така, понеже имам постоянно достъп до интернет по време на инсталацията. Само по едно време възникна един проблем с мишката, но се радвам, че се оправи. (Не можех да избирам и маркирам каквото и да е, което правеше инсталатора неизползваем. По-късно се прекъсна и USB връзката, но след като рекънектнах наново мишката всичко си стана както трябва.) Само не разбрах защо след като създадох "/" root дяла да е 20 гб и останаха свободни 420 гб незаделени не ми даде възможност да избирам за swap дяла дали да е "главен" или "логичен". Ако може някой да ми разясни каква е цялата работа и разлики. И другият ми въпрос е нормално ли е във Windows 7 да се виждат дяловете само с NTFS и FAT файлова система, защото не виждам новият ext4.

П.П: Една също интересна и полезна опция в инсталатора беше, че по време на разделянето на хард диска има опция "Връщане", което би било доста полезно вслучай, че направиш промяна по грешка. В крайна сметка останах с добри впечатления.

Преди инсталацията инсталатора ми предложи да инсталирам Ubuntu във Windows 7 и да заменя Windows 7 с Ubuntu. Не знам дали опцията за вграждане трябва попринцип да присъства? Има ли някакво ограничение за главните дялове?

Да, има ограничение. На един физически диск може да има до 4 главни (primary) дяла. Ако има разширен дял (extended), който съдържа множество логически дялове, то той трябва да е последен.

Windows не разпознава никакви други файлови системи освен FAT (FAT16, FAT32) и NTFS. Затова и не вижда дяла с ext4.

Само не разбирам защо изобщо ти е необходим дял с FAT!

• Автор

Да, има ограничение. На един физически диск може да има до 4 главни (primary) дяла. Ако има разширен дял (extended), който съдържа множество логически дялове, то той трябва да е последен.

Windows не разпознава никакви други файлови системи освен FAT (FAT16, FAT32) и NTFS. Затова и не вижда дяла с ext4.

Само не разбирам защо изобщо ти е необходим дял с FAT!

Така и предполагах, че има ограничение за 4. Благодаря за информацията. Не ми е необходим дял с FAT, просто ми направи впечатление, че Windows не открива другите на Linux и за това питах защото ми беше интересно дали причината е в разликата на файловите системи.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.