Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ftp сървър зад рутер

Featured Replies

Здравейте, колеги. Силно се надявам да не съм сгрешил раздела, но съм сигурен, че не съм объркал форума - тук са най-точните. И така нека минем към моя скромен проблем: Използвам програмката Serv-u, за да споделям файловете от компютъра си, когато съм на почивка, на работа в офиса или където и да било извън дома. Но от скоро се сдобих с рутер Tp-Link, който ми попречи да използвам ftp сървъра си, който работеше без проблемно. Искам да отбележа, че съм с реално IP. Когато си направя сървъра и напиша : ftp://192.168.0.100, както потребителското име и паролата, от този компютър на който е програмата и към който е свързан рутера - няма проблем, но не и на други устройства. Много силно се надявам да ми помогнете, и моля Ви, обяснявайте ми, като на малоумен, защото съм малко зле в тази насока, благодаря Ви, още веднъж, разчитам на Вас. Поздрви, Димитър!

пренасочил ли си портовете за ftp-то?и ако може да кажеш точен модел на рутера не сме гадатели! :) Поздрави!

Редактирано от sisozhekov (преглед на промените)

Здравейте, колеги. Силно се надявам да не съм сгрешил раздела, но съм сигурен, че не съм объркал форума - тук са най-точните. И така нека минем към моя скромен проблем: Използвам програмката Serv-u, за да споделям файловете от компютъра си, когато съм на почивка, на работа в офиса или където и да било извън дома. Но от скоро се сдобих с рутер Tp-Link, който ми попречи да използвам ftp сървъра си, който работеше без проблемно. Искам да отбележа, че съм с реално IP. Когато си направя сървъра и напиша : ftp://192.168.0.100, както потребителското име и паролата, от този компютър на който е програмата и към който е свързан рутера - няма проблем, но не и на други устройства. Много силно се надявам да ми помогнете, и моля Ви, обяснявайте ми, като на малоумен, защото съм малко зле в тази насока, благодаря Ви, още веднъж, разчитам на Вас. Поздрви, Димитър!

Намирате NAT/port forward в конфигурацията на маршрутизатора и отваряте портове 20 и 21 към вътрешното ИП. И го задайте статично, защото следващия път машината ви може да получи не 100 а 101 и тогава нещата няма да работят

• Автор

пренасочил ли си портовете за ftp-то?и ако може да кажеш точен модел на рутера не сме гадатели! :) Поздрави!

Това с пренасочването въобще не знам как става, съжалявам доста съм далеч от тези неща. Иначе рутера мисля, че е това - TL-WR740N. Извинявам се, че трябва ми обяснвате, като на бавно развивщ, но......

Намирате NAT/port forward в конфигурацията на маршрутизатора и отваряте портове 20 и 21 към вътрешното ИП. И го задайте статично, защото следващия път машината ви може да получи не 100 а 101 и тогава нещата няма да работят

Можете ли да ми обясните това къде се намира? Извинявайте отново, че Ви питам толкова глупави въпроси, даже малко ме е срам, но нищо не ми говори, начинаещ съм.

Редактирано от windosi (преглед на промените)

Това с пренасочването въобще не знам как става, съжалявам доста съм далеч от тези неща. Иначе рутера мисля, че е това - TL-WR740N. Извинявам се, че трябва ми обяснвате, като на бавно развивщ, но......

Можещ ли да ми обясниш това къде се намира? Извинявайте отново, че Ви питам толкова глупави въпроси, даже малко ме е срам, но нищо не ми говори, начинаещ съм.

Можете ли да отворите уеб интерфейса на маршрутизатора?

• Автор

Можете ли да отворите уеб интерфейса на маршрутизатора?

Да, разбира се, но не знам къде в кой раздел се намират следните неща "NAT/port forward"

Да, разбира се, но не знам къде в кой раздел се намират следните неща "NAT/port forward"

Ами преровете ги, не са толкова много. Освен това в документацията със сигурност е споменато къде са

Първо настройте си компютъра със сървъра да е със статично ИП, например: 192.168.1.120, после отворете уеб интерфейса на рутера, идете на "Forwarding" - "Virtual Servers" - "Add New", вновоотворилата се страница в "Service Port:" въвеждате порта на ФТП-то, в "IP Address:" вписвате статичния ИП адрес, който зададохте в компютъра със сървъра и натискате "Savе".

Редактирано от eysan (преглед на промените)

Първо настройте си компютъра със сървъра да е със статично ИП, например: 192.168.1.120, после отворете уеб интерфейса на рутера, идете на "Forwarding" - "Virtual Servers" - "Add New", вновоотворилата се страница в "Service Port:" въвеждате порта на ФТП-то, в "IP Address:" вписвате статичния ИП адрес, който зададохте в компютъра със сървъра и натискате "Savе".

Адреса трябва да е от вида 192.168.0.20, а не 1.120 зашото това е друга мрежа и обикновено адреси от 100 то 149 се раздават автоматично от DHCP.  И портовете са два, не един

Порт 20 не е задължителен, докато 21 си е стандартния за FTP. Ползвам такъв сървър зад същия маршрутизатор, и досега не ми е правил проблеми. За по-сигурно нека автора зададе статичен адрес от DHCP за да няма проблем при рестартиране на маршрутизатора.

Може и да не използва статичен адрес, но в рутера в секцията "DHCP", под раздел "Address Reservation" трябва да асоциира МАК адреса на машината с определено ИП, така всеки път сървъра ще получава едно и също ИП.

Може и да не използва статичен адрес, но в рутера в секцията "DHCP", под раздел "Address Reservation" трябва да асоциира МАК адреса на машината с определено ИП, така всеки път сървъра ще получава едно и също ИП.

Възможно е, но някои софтуери не искат да работят коректно ако ИП адреса се получава динамично

Възможно е, но някои софтуери не искат да работят коректно ако ИП адреса се получава динамично

Възможно е, но това по-скоро се отнася за настройките по компютъра. Може би тази опция в рутера да е замислена, с цел да излъже подобни приложения, защото де факто адреса се получава динамично, просто рутера винаги присвоява един и същ такъв.

Възможно е, но това по-скоро се отнася за настройките по компютъра. Може би тази опция в рутера да е замислена, с цел да излъже подобни приложения, защото де факто адреса се получава динамично, просто рутера винаги присвоява един и същ такъв.

Тази опция е направена за да има по-лесно проследяване на действия на потребители (в най-общ смисъл)

Иначе на компютъра ИП-то ще продължава да е динамично и някои софтуери ще продължат да "мърморят" :)

• Автор

Темата е приключена. Благодаря Ви за помоща. Благодаря на всички, които писаха и се опитаха да ми помогнат и специални благодарности на /sisozhekov/, който ме намери в скайп и ми обясни всичко ОТ - ДО. Хубав ден.

Темата е приключена. Благодаря Ви за помоща. Благодаря на всички, които писаха и се опитаха да ми помогнат и специални благодарности на /sisozhekov/, който ме намери в скайп и ми обясни всичко ОТ - ДО. Хубав ден.

би било добре да кажете какво е решението за да спестите проблемите на хора, които ще срещнат подобни предизвикателства

• Автор

би било добре да кажете какво е решението за да спестите проблемите на хора, които ще срещнат подобни предизвикателства

Ами отказахме се от FTP сървър и решихме да инсталираме програмка hfs, така създадохме http сървър. Доста по-лесно и удобно е бих казал, препоръчвам го пред filezilla и serv-u. Останалите неща са по-горе обяснени. Порт 2121, задаваш статично IP и така...

Ами отказахме се от FTP сървър и решихме да инсталираме програмка hfs, така създадохме http сървър. Доста по-лесно и удобно е бих казал, препоръчвам го пред filezilla и serv-u. Останалите неща са по-горе обяснени. Порт 2121, задаваш статично IP и така...

Да, изглежда по-просто когато се ползва за файлови услуги, само че оверхед-а на http протокола е по-голям от този на ftp и при пренасяне на много файлове ще усетите разликата

• 4 години по-късно...

Доста стара тема, но аз имам подобен проблем. За да не отварям нова ще пиша тук. Имам ftp сървър на един NSA310s и искам да го достъпвам от друга мрежа. Рутера ми е мтелски huawei. Говорих с един администратор на мтел (понеже аз не мога да вляза в настройикте му) и му казах да ми включи 21 порт към ip-to на сървъра, което е 192.168.100.20. Направих го статично. И сега го достъпвам от вътрешната мрежа, но от външна не мога. Какво пропускам или какъв може да е проблема? Преди да ми пренасочи порта не можех да го стъпя и от моята мрежа, така че работи донякъде. Но не знам как да вляза отвън. Дайте някакви идеи.

на 3/22/2018 в 20:05, chapara написа:

Доста стара тема, но аз имам подобен проблем. За да не отварям нова ще пиша тук. Имам ftp сървър на един NSA310s и искам да го достъпвам от друга мрежа. Рутера ми е мтелски huawei. Говорих с един администратор на мтел (понеже аз не мога да вляза в настройикте му) и му казах да ми включи 21 порт към ip-to на сървъра, което е 192.168.100.20. Направих го статично. И сега го достъпвам от вътрешната мрежа, но от външна не мога. Какво пропускам или какъв може да е проблема? Преди да ми пренасочи порта не можех да го стъпя и от моята мрежа, така че работи донякъде. Но не знам как да вляза отвън. Дайте някакви идеи.

Зависи как си конфигурирал ftp сървърът. Пасивен, или активен. Ако е активен, ще трябва да ти пуснат и порт 20, ако е пасивен, ще трябва да си отворят портовете за свързване, които си задал.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.