Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

algoris

Помощ с задача на С ++

Препоръчан отговор


Някой може ли да ми напише програма по следното задание: Даден е едномерен масив А[n], n=1÷120. Да се напише програма, която включва следните функции: 1. За въвеждане на елементите на масива от клавиатурата; 2. За извеждане на елементите на масива на екрана по 10; 3. За запълване на масива със случайни числа в интервала [100,450]; 4. За намиране разликата между максималния и минималения  елемент  на масива; 5. За определяне на сумата  на елементите, чиято стойност е по-голяма от p>=300.

 

Благодаря предварително.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

http://www.kaldata.com/forums/topic/188001-как-правилно-да-поискаме-помощ-за-cc/ "Напишете ми" обикновено върви с предложение за заплащане (за което изобщо не е мястото тук), никой няма да седне да пише задачи за чест и слава...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте, 
 
Подкрепям колегата @killchain, поради което ще се опитам да Ви дам само някакви насоки. Бихме помогнали за проблеми, свързани с вече написан Ваш авторски код, но не и да пишем код от нулата, просто защото можем. Все пак задачата е зададена на Вас, за да усвоите и затвърдите знания, срещу което получавате съответната оценка. Не ни е работа да изкарваме оценките на хората ;). А и целта е Вие да се научите, а не ние да демонстрираме знания :).
 
Ето няколко насоки от мен:
 

1. За въвеждане на елементите на масива от клавиатурата;

 - Можете да направите метод, който чрез цикъл от 0 до n да изчита от стандартния входен поток (cin) въведените от потребителя данни (с помощта на оператора >> ). Въвеждането на всеки елемент от масива ще е нещо като:

cin >> myArray[i];

където myArray е вашият масив, а i = 1÷n
 

2. За извеждане на елементите на масива на екрана по 10;

- Отново можем да направим метод с цикъл от 0 до n, който този път да използва стандартния изходен поток (cout) и оператора << за да изведем елементите на масива. За да ги изведем по 10 на ред, то трябва след всеки десети изведен елемент да добавяме:

cout << endl;

3. За запълване на масива със случайни числа в интервала [100,450];

- Тук става по-интересно. Може да се създаде метод, почти аналогичен като в т. 1 с тази разлика, че вече няма да използваме потока cin за изчитане и попълване на данни в този масив. Тук можете да прочетете повече за rand(), а тук и тук за това как се ползва заедно със seed.
 

4. За намиране разликата между максималния и минималния  елемент  на масива;

- Намиране на най-малък елемент в масив . Съответно за намиране на най-голям, просто сменяме знака за проверка :). Освен това намирането на най-голям и най-малък елемент може да се извърши само с един цикъл, като проверяваме и двете съответни условия дали текущия min/max елемент е по-малък/по-голям от текущия.
 

5. За определяне на сумата  на елементите, чиято стойност е по-голяма от p>=300.

- Създаваме метод, в който имаме локална променлива sum например. В началото тя е 0. След което с цикъл започваме да обикаляме масива и за всеки i-ти елемент ( i = 1÷n), проверяваме дали е по-голям или равен на 300. Ако е, то към sum прибавяме i-тия елемент. Ако не, нищо не правим. След като приключи цикъла, просто връщаме променливата sum като резултат от функцията.
 
Мисля, че тези насоки би трябвало да са достатъчни, за да се справите със задачите си. Като вземем на предвид, че задачите са за съвсем начално ниво и за хора, тепърва навлизащи в програмирането, то из Интернет има толкова разписани решения, че и с най-просто и банално търсене, човек може да си намери както алгоритъма, така и някакъв реализиран код за проблема. Разпишете решенията си и ако и тогава имате проблеми, то няма проблеми да ги обсъдим и анализираме спрямо кода, който се съставили.
 
Поздрави и успех !

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.