Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тежко болен компютър

Featured Replies

А каква е причината "този човек" да ви причини тези неща?

Не е желателно също така да инсталирате толкова много програми за защита, да стартирате инструменти без да знаят какво правят и да триете намерените неща с тях без да знаете дали е безопасно или не.

Колкото до симптомите на мен лично ми изглеждат така:

Стартиране на компютъра от неработещо състояние - викнете някой колега да ви види настройките на БИОС-а и в частност (wake on lan) и подобните настройки.

Местенето на мишката в реално време може да има ако има Remote Desktop Connection връзка осъществена или ако самата мишка е сдала багажа (и на моменти се създава впечатлението, че се движи сама) и т.н.

Забраната за отваряне на дадени сайтове може да се осъществи през hosts файла, през proxy и други интернет настройки. (макар в лога на DDS да не видях едитнат hosts файл).

Имате ли защитна стена? Имате ли  всички актуализации за Операционната ви Система и инсталирания софтуер? Windows е уязвима ОС без подходящи настройки и софтуер за защита. Ако се съмнявате, че системата ви е била компрометирана, то най-мъдро би било да форматирате (с изтриването на системния дял или на всички дялове) и преинсталация на Windows...преди това можете да си направите бекъп на инсталираните драйвъри (за да не ги търсите пак) и важните ви документи...и след това да смените всичките си пароли за всичките си акаунти и да не ги давате на никого.

Ако искате можем и да се помъчим да сканираме с програми за проблеми, но няма гаранция, че човека, който ви създава тези неприятности не следи и тази тема в момента......

• Автор

А каква е причината "този човек" да ви причини тези неща?

Не е желателно също така да инсталирате толкова много програми за защита, да стартирате инструменти без да знаят какво правят и да триете намерените неща с тях без да знаете дали е безопасно или не.

Колкото до симптомите на мен лично ми изглеждат така:

Стартиране на компютъра от неработещо състояние - викнете някой колега да ви види настройките на БИОС-а и в частност (wake on lan) и подобните настройки.

Местенето на мишката в реално време може да има ако има Remote Desktop Connection връзка осъществена или ако самата мишка е сдала багажа (и на моменти се създава впечатлението, че се движи сама) и т.н.

Забраната за отваряне на дадени сайтове може да се осъществи през hosts файла, през proxy и други интернет настройки. (макар в лога на DDS да не видях едитнат hosts файл).

Имате ли защитна стена? Имате ли  всички актуализации за Операционната ви Система и инсталирания софтуер? Windows е уязвимазброеното ОС без подходящи настройки и софтуер за защита. Ако се съмнявате, че системата ви е била компрометирана, то най-мъдро би било да форматирате (с изтриването на системния дял или на всички дялове) и преинсталация на Windows...преди това можете да си направите бекъп на инсталираните драйвъри (за да не ги търсите пак) и важните ви документи...и след това да смените всичките си пароли за всичките си акаунти и да не ги давате на никого.

Ако искате можем и да се помъчим да сканираме с програми за проблеми, но няма гаранция, че човека, който ви създава тези неприятности не следи и тази тема в момента......

Благодаря Ви от сърце за бързата реакция!

Неосъществените сексуални амбиции и изглежда психарски наклонности тласкат подобни “хора“ към постъпки, които за съжаление не се ограничават с изброените, но изглежда не всички сме на повикване и срещу заплащане!

Опитвала съм се всичките програми да са актуализирани и да имам добра защита, но наетият специалист за целта /негов служител/ разполага и с фабричните дискове на Тошиба и си мислех, че една преинсталация няма да промени много нещата при положение, че с тях може да влезе във всеки лаптоп Тошиба. 

Що се отнася до мишката - аз дори не ползвам такава - а курсора така демонстративно се движи, забранявайки ми да отворя дадени страници, че съмнения и за мен и за околните не останаха. Предполагам, че като е видял какво възнамерявам да направя е променил файловете на хоста, както казахте. 

Ще бъде ли възможно да ми изпратите линк към статия или някаква насока как да си сваля драйверите преди да пристъпя към преинсталация и ако имате възможност да ме насочите към Ваш колега, който може да се справи с този казус.

Благодаря!

Редактирано от Velinova (преглед на промените)

• Автор

Забравих да спомена и че почти постоянно, но не всеки път, при отваряне на компютъра се появява следното съобщение

NPCIA.exe - No Disk

There is no disk in the drive. Please insert a disk into the drive/Device/Harddisk1/DR15

Редактирано от Velinova (преглед на промените)

Опитвала съм се всичките програми да са актуализирани и да имам добра защита, но наетият специалист за целта /негов служител/ разполага и с фабричните дискове на Тошиба и си мислех, че една преинсталация няма да промени много нещата при положение, че с тях може да влезе във всеки лаптоп Тошиба.

Нещо ми се губи - искате да кажете, че работите в един и същи офис и служителя има директен достъп до вашата мапина? А и какво общо имат дисковете на Тошиба в случая? То всеки лаптоп на даден производител има такива (ако няма има просто скрит дял - hidden partition) чрез който може да се възстановят фабричните настройки на лаптопа - factory reset. Но ако имате инсталационен диск и решите да изтриете направо целия дял по-време на инсталацията, след това да го създадете наново би трябвало (освен ако няма нещо заложено в самия лаптоп - нещо в което се съмнявам, защото още firmware базираните атаки не са достатъчно разпространени) всичко да си е перфектно после (дори и да се загуби възможността за използване на factory reset-a в последствие). Но ако има директен достъп до машината то дори да няма дисковете с Тошиба, то пак може да бърника по настройките и да заобикаля паролите на акаунта с един прост линукс базиран жив диск...

Преди преинсталацията е добре както казах да се снабдите с драйвърите за системата. Има няколко начина за целта.

Първия е да се направи бекъп на всички драйвъри с помощта на например DriverMax и след преинсталацията, да се инсталира отново DriverMax и да се възстанови бекъпя на драйвърите на вече инсталираната Операционна Система. Този метод е валиден само ако използвате една и съща версия на Windows преди и след преинсталацията. Например не можете да очаквате да имате Vista и да се опитвате да възстановите после драйвърите на Windows 7/8 (за някои може и да сработи, но за други няма гаранция, че няма да имат проблеми).

Втория метод е малко по-сигурен, но по-сложен за начинаещите потребители. Според модела на лаптопа да се свалят всички драйвъри от сайта на производителя на лаптопа на друг дял (например D: и изобщо дял различен от този, който ще изтрием - C:) и така ще се избегне възможността драйвърите да са пачнати със зловреден код. След преинсталацията те ще трябва да се инсталират един по един.

Третия вариант е да се посети сервиз и те да свършат процедурите за вас (включително и можете да им кажете да огледат настройките за БИОС-а и да изключат възможността за стартирането на компютъра от спряно положение - това важи и за Scheduled Tasks в Windows).

Ако знаете пък и кои са хората отговорни затова и имате доказателства то можете да сезирате и други органи...

Забравих да спомена и че почти постоянно, но не всеки път, при отваряне на компютъра се появява следното съобщение

NPCIA.exe - No Disk

There is no disk in the drive. Please insert a disk into the drive/Device/Harddisk1/DR15

Това е файл на Nokia PC Suite. Ако се случва за преносим дял то решението е да се смени буквата през Device Manager с такава различна от C: (т.е. removable дяла да стане буква различна от C:)

Ако се случва за дял C: то тогава можете да опитате от Start => въведете в полето за търсене => msconfig => натиснете Enter => отидете до Startup и вижте и премахнете ако има отметката свързана с файла на Nokia и натиснете Apply.

За повече  информация вижте тук:

http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-performance/error-npciaexe-no-disk-there-is-no-disk-in-the/9963b5c4-789b-4442-85fa-816e0c7f83f1

Здравейте,

Времето не е проблем, но наистина ситуацията е деликатна. Ако мислите, че тази тема може да донесе негативи за вас в личен план или за екипа ни, то тогава е по-добре и ние да се оттеглим. За съжаление не съм от София и не съм запознат със сервизите там. Ще се консултирам с екипа за да видя те кой ще препоръчат.

Поздрави!

• Автор

Здравейте,

Времето не е проблем, но наистина ситуацията е деликатна. Ако мислите, че тази тема може да донесе негативи за вас в личен план или за екипа ни, то тогава е по-добре и ние да се оттеглим. За съжаление не съм от София и не съм запознат със сервизите там. Ще се консултирам с екипа за да видя те кой ще препоръчат.

Поздрави!

Здравейте,

Когато споменах “здравословно“ - имах предвид тълкование много далечно от буквалното. Все пак не е тук мястото да се споделят лични истории! Не съм имала и нямам каквито и да е съмнения/притеснения, че контактът ми с Вас би могъл да Ви донесе негативи - в противен случай бих взела достатъчно предпазни мерки / напр. компютър в интернет зала/. Все пак става дума не за “бухалки“, а за “бели якички“. Колегите Ви, които се „стреснаха“ - реагираха на факта, че в следствие опита да стартират преинсталиране “изведнъж“ достъпа на електричество до лаптопа се прекъсна и в последствие се оказа, че “изведнъж“ се беше развалил адаптера - те изглежда решиха, че това не е случайно, което вероятно е така!

Ценя помощта Ви и Ви благодаря. Предвид опасенията Ви - ще потърся помощ от чужди сайтове, но предполагам, че това изисква темата да бъде затворена.

Поздрави,

Колегите Ви, които се „стреснаха“ - реагираха на факта, че в следствие опита да стартират преинсталиране “изведнъж“ достъпа на електричество до лаптопа се прекъсна и в последствие се оказа, че “изведнъж“ се беше развалил адаптера - те изглежда решиха, че това не е случайно, което вероятно е така!

Доста странно явление, но най-вероятно става дума за съвпадение. Както казах зловреден софтуер в хардуера още не е разпространен и за "поправянето" на такъв компонент (ако наистина има такъв) се налага или да се префлашни firmware на използваното устройство или да се замени подозрителния компонент. Съмнявам се, че от Toshiba ще сложат такова нещо, защото прозиводителите на антивирусен софтуер рано или късно ще ги усетят и ще стане скандал. Съмнявам се, че и "белите якички" са го поставили - защото това изисква познания на много ниско ниво и езици от високо ниво ASL (ACPI Source Language), след което зловредения код да се компилира в AML (ACPI Machine Language) - трудност равносилно на написването на собствена Операционна Система...Firmware на повечето устройства е базиран именно на AML - машинни езици за програмиране - Assembler, C и т.н.

Най-вероятно едно форматиране като хората (с изтриване и създаване на дяла наново) ще реши проблема, но всичко зависи от многото променливи, които останаха скрити за нас. :)

Поздрави и успехи!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.