Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

alexssandre

Въпрос за връзване на рутер.

Препоръчан отговор


Здравейте,

 

незнам дали съм в правилната секция, затова се извинявам предварително. Бях задал въпроса в тема "2 компютъра с един модем?", но никой не отговори до момента, та реших да постна 2-та си въпроса като тема.

 

Имам следните 2 питанки: 

 

1.

Вкъщи имам настолен компютър едърнет връзка към доставчика т.е. с лан връзка. Искам да се възползвам от интернета и да връзвам лаптопа си БЕЗЖИЧНО към него. Затова купих рутер. 

 

Въпросът ми е как да направя така, че хем компа да си ползва едърнет връзката(не искам да го снабдявам с безжична мрежова карта, така си е добре), хем аз да ползвам безжична връзка през рутера.

 

Ясно ми е само, че трябва да вържа кабела към рутера. След това може би трябва допълнителен лан кабел до компа? А настройките на доставчика трябва ли да се въведат в рутера, за да ползвам уайфай?. Настройките в компа същите ли остават(статично айпи и т.н)? А настройките в лаптопа? Предполагам айпито трябва да е динамично?

 

2.

Идентична е ситуацията и в квартирата ми.

 

Предистория:

Там сме 3-ма човека и всеки си има стая. И тримата сме към един и същи доставчик. Кабела на доставчика е един достига до суич(тп линк 100мгбс), който стои в коридора. Към суича има 3 кабела, всеки един от които отива към дадената стая. Единият от съквъртирантите е на отделна партида към доставчика. Аз и третия съквартирант сме на една партида(поради това, че абонаментният ми план е за по голчм трафик, доставчика ми предоставя 2 айпита. Едното го ползвам аз, а другото съквартиранта на моята партида).

 

Ще купувам рутер и за квартирата, който искам да си ползвам само аз в моята стая. Как да процедирам в ситуацията? Ако пъхна кабела, който достига до мене в рутера, връзката кам другите съквартиранти ще спре, тъй като суича е свързан посредством адаптер(захранва го електрически), който е свързан посредством лан накрайник и лан кабел към лаптопа и разклонитела в моята стая(значи накрайника от едната страна е прилича на лан кабел, а от другата и свързан с букса към адаптера и има отвор приличащ на мрежови порт, в който влиза лан кабела идващ до стаята.)

 

Аз виждам следните опций:

 

1. Да махна суича(тъй като аз съм го купил от доставчика) и да пъхна кабела достигащ до апартамента в рутера и другите съквартиранти няма да ползват нет, което е кофти. Аз не съм такъв човек  :)

2.Да ползваме със съквартиранта на моята партида заедно рутера(което не ми се иска, а и не знам как ще стане.)

 

Лаптопа е нов и искам да си му ползвам тази функционалност. Нещо много кабеляци се събраха в стаята ми. :)

 

Благодаря предварително за отговорите! Надявам се, да съм го обяснил разбираемо.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Никакъв проблем, купувате си безжичен маршрутизатор, настройвате го, свързвате настолното ПС с кабел и всичко е ОК

За втория въпрос - пуснахте една тема, там ви отговорихме!!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Кой ти е доставчика. Може да има филтрация на връзката по МАК адрес.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря capnemo!

 

1-вия въпрос

 

....в такъв случай трябва да въведа още един път настройките на доставчика(които са въведени в настолното писи, но там айпито е статично/или трябва да питам доставчика за нови настройки?), но този път в рутера и след това да го вържа с настолното писи за да достига интернет и до него? А рутера как ще разпознае писито  и ще предаде нататък връзката, така да се каже?

 

2-рия въпрос

 

...да, така е. Вече ми бяхте отговорили на подобен въпрос и го решихме тогава казуса. За което благодаря :) Сега обаче става въпрос за това, че искам да ползвам рутер в своята стая(по възможност да си го ползвам само аз). Както вече по-горе обясних, с единия съквартирант споделяме интернета(ползвам 50мбс и доставчика ми дава 2 айпита. Едното съм го предоставил на съквартиранта). Ако пъхна лан кабела, който достига до мене от суича в коридора в рутера и въведа в него настройките на оператора, едва ли ще имам интернет. Мисля си така, защото пробвах варианта да пъхна направо лан кабела(който достига до стаята ми) в лаптопа(без накрайника с прикрепения към него адаптер за ел.захранването на суича в коридора) и нямаше интернет. Вероятно ще трябва да пъхна лан кабела, който достига до квартирата(сиреч до суича) в лаптопа и тогава ще стане? Също така, вероятно ще трябва да пъхна същия кабел в рутера и да оставя съквартирантите без нет?

 

Благодаря предварително за отделеното внимание :)

Благодаря и на тебе Emokostov, за отделеното внимание!

 

...незнам доставчика дали прави филтрация по МАК адрес. Намира се в родния ми град, а аз в момента не съм там а съм в София :) и ще си ходя по Коледа.  Плади Компютърс се казва.

 

Благодаря за вниманието още веднъж :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.