Премини към съдържанието
15 години Kaldata.com – време е да почерпим! Прочети още... ×

Препоръчан отговор


Здравейте на всички. За начало би било добре да поясня че използвам Линукс, УСУ 8.3 Десктоп. Като първо приложение за превеждане съм си избрал Minitube. Някой би ли ми казал къде (по принцип) се намират езиковите файлове на програмите под Linux и как се работи с тези две програми? За по-нататък смятам да продължавам преводаческата си кариера :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В документацията на програмата би трябвало да пише къде се намират езиковите файлове. Обикновено дори се моли/апелира, ако има желаещ - да се включи да помага в разработката, тестването или превода на приложението. При някои програми езиковите файлове са в директория с името Lang да речем, обаче има някои в които езиците са част от компилираната програма и ако искаш да добавиш някой се налага да си компилираш приложението наново с конкретният език. Пример, за който се сещам е Qupzilla ли беше или някой сходен браузер, при който трябва да прекомпилираш, за да можеш да добавиш езиче.

Редактирано от simtech (преглед на промените)
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В документацията на програмата би трябвало да пише къде се намират езиковите файлове. Обикновено дори се моли/апелира, ако има желаещ - да се включи да помага в разработката, тестването или превода на приложението. При някои програми езиковите файлове са в директория с името Lang да речем, обаче има някои в които езиците са част от компилираната програма и ако искаш да добавиш някой се налага да си компилираш приложението наново с конкретният език. Пример, за който се сещам е Qupzilla ли беше или някой сходен браузер, при който трябва да прекомпилираш, за да можеш да добавиш езиче.

Значи да го питам къде са му езиковите файлове и така? Защото се съмнявам приложението да е с външни lang файлове, понеже не е мултиезиково(има го само на Английски)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За случая ти трябва глобална променлива LANG и чрез нея да сетнеш езика.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Значи да го питам къде са му езиковите файлове и така? Защото се съмнявам приложението да е с външни lang файлове, понеже не е мултиезиково(има го само на Английски)

Ако това му е официалната страница: http://flavio.tordini.org/minitubeзначи е много-езиково.Иди на лентата за сваляне долу, Ubuntu, Linux source code.Като го дръпнеш и разархивираш има директория locale. И после отваряш bg_BG.ts.При мен се отваря с Qt Linguist. Преводът не е пълен. Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако това му е официалната страница: http://flavio.tordini.org/minitubeзначи е много-езиково.Иди на лентата за сваляне долу, Ubuntu, Linux source code.Като го дръпнеш и разархивираш има директория locale. И после отваряш bg_BG.ts.При мен се отваря с Qt Linguist. Преводът не е пълен.

Да и аз това го видях след като му го дръпнах сорса, иначе преди го бях взел от Muon-a и там такива неща нямаше в root папката.

Редактирано от rado99 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Само малко поясненние...За да пуснете програмата на българси език, трябва от терминала да се въведе:

LANG=bg_BG.utf8 minitube

За да изпробвате превода, трябва да копирате файла в инсталационната директория с ресурсите. При мен тя се намира в:

/usr/share/minitube/locale/

Там файловете са компилирани преводи. За да ги получита трябва от Qt Linguist, меню File да изберете Release, което ще генерира файл bg_BG.qm в същата директория с bg_BG.ts .

 

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Само малко поясненние...За да пуснете програмата на българси език, трябва от терминала да се въведе:

LANG=bg_BG.utf8 minitube

За да изпробвате превода, трябва да копирате файла в инсталационната директория с ресурсите. При мен тя се намира в:

/usr/share/minitube/locale/

Там файловете са компилирани преводи. За да ги получита трябва от Qt Linguist, меню File да изберете Release, което ще генерира файл bg_BG.qm в същата директория с bg_BG.ts .

Много благодаря, утре ще си поиграя и после да се надяваме да усъмнем с пълен превод :P. И благодаря че обяснявате като на индианец, защото аз съм си и такъв в Линукс-средите. :D

Редактирано от rado99 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

The documentation of the program should write where are language files. Usually even pray / appeal, if willing - to include assisting in the development, testing and translation application. In some programs, the language files are in a directory with the name Lang say, however, there

 

 

 

 

 

 

 

_____________________

Nawaz

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

  • Подобни теми

    • от cybercop
      Ако някой ползва драйвър на Nvidia, свален, като .run файл от официалната страница, моля да ми каже, задължително ли е убиването на X сървъра по време на инсталацията. Става въпрос за 340 драйвър, който ползвам за G210 на най- експлоатираната си машина. Другото, което ме интересува е, има ли ограничения за ядрото. Конкретно ме интересува 2.6.32.ххх. В новите дистрибуции, инсталирам драйвърите от хранилищата и не ми се е налагало да ги свалям от външен източник. Не убивам и графичния сървър, а само рестартирам машината.
      Благодаря предварително за отговорите !
    • от cybercop
      Пускам тема за един универсален метод за инсталиране на Firefox, независимо от дистрибуцията.
      Първо сваляте пакета от официалния сайт. Най- добре е да го направите от списъка с локализациите, за да се избегнат грешки с автоматичното разпознаване на локализацията и архитектурата.
      https://www.mozilla.org/bg/firefox/all/
      Браузъра е окомплектован с езиковата добавка, българските речници и дори шрифтове.
      Разархивирате пакета, отваряте файловия мениджър с администраторски права и поставяте папката firefox от архива в /opt директория.
      https://s25.postimg.org/qzj5w37sf/firefox.png
      С това, браузъра е инсталиран.
      За да го ползвате комфортно е добре да направите един  стартер за менюто на програмите, който да сложите в /usr/share/applications и един пряк път до изпълнимия файл на приложението, който да сложите в usr/bin за да го ползва графичната среда за файловите асоциации (MIME типовете).
      Пускам един пакет  в който има готов стартер и пряк път и откъдето да поглеждате, кое, къде се намира, защото съм описал директориите подробно.
      https://yadi.sk/d/Wn7IjvOr3Skd5d
      При излизане на нова версия, браузъра ще ви покаже уведомление за това и автоматично ще ви препрати към връзка от която да я изтеглите. Сваляте архива с новата версия, разархивирате и  поставяте папката (firefox) на мястото на старата в /opt директорията. Цялата операция отнема няколко секунди. Прекият път и стартера си остават същите. Те се създават еднократно.
      Успех !
       
       
    • от juveplu
      Ако в Linux се инсталира VINE ще работи ли DAW  REAPER  със плъгини за Windows ?
      Аз прочетох че с VINE  ще работи една програма за Windows , а не повече . Тук става въпрос също за една програма , но с много плъгини добавени в нея . Това повече програми ли са или е една с заредени плъгини ? Някой пробвал ли е ? Зная че винаги помагате , но моля не ми отговаряйте по принцип ако не сте пробвали само за да си пишем някакви неща . Очаквам пример който да покаже картината - какво се случва . Благодаря Ви предварително 
    • от nemezius42
      Здравейте.
      Намерих едни части на тавана и си сглобих един "страшен звяр".
      Искам да му сложа linux, но не знам каква версия да избера, защото компютъра като цяло е много слаб. Характеристиките са му следните:
      1.40Ghz Процесор (не помня точно какъв беше)
      256MB Видео карта
      2 хард диска - Един 4 GB (на който бях инсталирал windows XP преди) и един 80 GB за филми и музика.
      1 или 2GB оперативна памет...
      Машината си антика и звучи нереалистично да се използва към днешна дата, но все пак знам, че преди там имаше windows XP и играех counter-strike 1.6 на нея.
      Според вас ще мога ли да инсталирам някаква версия на linux на това нещо или е загубена кауза?
    • от RagnerBG
      Последните дни си играя с някои мултимедийни функции на приложенията в Linux и специално при тези два браузъра (Firefox, Chromium), но предполагам, че така е и в Opera-та, забелязах, че използването на хардуерно ускорение през видеокартата (OpenGL под Linux) е забранено по-подразбиране, специално за Linux платформа. Нека не им позволим да ни цакат с топла бира, поне докато има възможности за правилните настройки.
      За Firefox нещата са лесни. Ако съдим по-това - Blocklisting/Blocked Graphics Drivers, всичко изглежда чист алтруизъм - забранили са определени видео драйвери (затворени предимно), които били потенциален риск. Въпреки, че те са същият риск и за Windows платформата, но както бяха обещали преди, от версия 57 там вече ускорението е активирано по-подразбиране. Под Linux също е активирано ускорението по-подразбиране, но само за WebGL. Точно така - това, заради което беше целият шум и забрана на ускорението в старите версии, защото имало риск за сигурността. А рендерирането на енджинът, което би донесло по-пъргава работа на браузърът, е забранено по-подразбиране без никакво обяснение и причина - "GL layers acceleration is not yet enabled by default (see bug 594876)" (бъгът, всъщност е молба за активирането му). Както и да е.
      Разрешаването става сравнително лесно - about:config, търси се - layers.acceleration.force-enabled и се разрешава (двоен клик). Рестартира се браузърът и се проверява какво е положението в about:support (Menu-Help-Troubleshooting Information):

      В ляво е преди активирането (Basic), в дясно след (OpenGL). Би трябвало да забележите по-пъргава работа на браузърът, особено на лаптопи и по-стари машини.
      Забележка: Това няма да се отрази на натоварването в сайтове като youtube.com, ако видеокартата ви не е по-ново поколение, което поддържа webm/vp9 хардуерно ускорение, вече h264 не важи, благодарение на google.
       
      И като споменахме google, ако при Mozilla може и да има съмнение, че са орязали функциите под Linux за да имитират по-бърза работа под Windows и да речем има някаква случайност, или неизчистени бъгове. То нека да видим какви стъпки са ни нужни за активирането на същото това ускорение под Linux за Chromium (Chrome). Първо проверяваме какво е текущото положение като пишем в адресната лента - chrome://gpu :

      Забележете накрая - "decode is unavailable on Linux", красота нали ? I don't think so. Тук пак става дума за някакво рязане на драйвери и модели видеокарти, освен за рязане на Linux като цяло, така положение е възможно да го заварите и в Windows, ако сте с определена видеокарта (по-стар модел) и описаните стъпки (повечето) важат и за там също. За да заобиколим ограничението за платформа и хардуер отиваме на chrome://flags, търсим настройките - Override software rendering list и GPU rasterization разрешаваме ги и рестартираме браузърът:


      Интересен е и този раздел:

      Това ще си остане така, независимо какво правим, ако видеокартата ви не поддържа webm/vp9 ускорение, както писах и за лисицата горе. След рестартиране, положението в chrome://gpu би трябвало да е такова:

      Изглежда по-добре, но не е. На практика още нищо не работи. Ако скролнете надолу, ще забележите и още една интересна функция:
      Compositor Information - Tile Update Mode    One-copy
      За директен достъп до видеопаметта ни е нужно Zero-copy. Освен това в chrome://flags няма настройка, с която да активираме Native GpuMemoryBuffers, но има друг начин да ги форсираме с използване на командни параметри. Палим конзолата и стартираме браузърът така:
      chromium --enable-zero-copy --enable-native-gpu-memory-buffers Тези параметри (--enable-zero-copy --enable-native-gpu-memory-buffers) можем да ги добавими на краят на стартерите/линковете след пътят до бинарито, така че ще се стартира така и от там. Иии най вероятно ще видим следното съобщение в конзолата (ако не - добре, игнорирайте следващите няколко изречения):
      ERROR:browser_gpu_channel_host_factory.cc(107)] Failed to launch GPU process И въпреки, че в настройките всичко ще свети в зелено, това е индикация, че пак нищо не работи. Тоест, гадовете от google не се предават, каквото и да направим пак ще намерят начин да ни изключат хардуерното ускорение. Е, почти. Това, което трябва да направим е да изпълним следното в терминала:
      export BROWSER=google-chrome С "echo $BROWSER" можем да проверим каква е стойността. Преди командата трябва да е празно, след нея - google-chrome. За да запазим променливата и след рестартиране, горният ред се добавяна краят на .bashrc в домашната директория, или /etc/environment за цялата система:
      nano .bashrc sudo nano /etc/environment Вече грешката в конзолата трябва да е изчезнала, а chrome://gpu да изглежда така:

      А Compositor Information ще изглежда така:
      Compositor Information - Tile Update Mode    Zero-copy
      Сега вече всичко би трябвало да работи.
  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

  • Дарение

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.