Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за DVB-T антена за няколко телевизора.

Featured Replies

Бихте ли ми препоръчали антена, която да е задължително с усилвател предвид населеното място, където живея?

В пресечена местност съм и най-близкия ретранслатор е на повече от 24км. Също така трябва да се разпредели сигнала (по възможност без загуби) за 10бр. телевизори. Моите са 5бр. и на братовчед ми (с който живеем в една къща) също 5бр. За сега ползваме една от тези китайските дето се въртят с дистанционно, но сигнала си е доста слаб (даже на новия телевизор картината насича от време на време). Ще се радвам на вашите съвети и препоръки :)

Бихте ли ми препоръчали антена, която да е задължително с усилвател предвид населеното място, където живея?

В пресечена местност съм и най-близкия ретранслатор е на повече от 24км. Също така трябва да се разпредели сигнала (по възможност без загуби) за 10бр. телевизори. Моите са 5бр. и на братовчед ми (с който живеем в една къща) също 5бр. За сега ползваме една от тези китайските дето се въртят с дистанционно, но сигнала си е доста слаб (даже на новия телевизор картината насича от време на време). Ще се радвам на вашите съвети и препоръки :)

"Също така трябва да се разпредели сигнала (по възможност без загуби) за 10бр. телевизори"

Почти невъзможно начинание от Ваша страна и още повече "без загуби".

• Автор

Без загуби казах само ако е възможно, не задължително. Въпроса е да е по-мощна от сегашната китайка, за да може да се гледа нормално, а не с това насичане, и то на всичките телевизори (от които новия е на около 1,5м. от усилвателя.

Да беше написал поне как сега ти е разпределен сигнала от антената към телевизорите, а не да чакаш да ти задаваме въпроси?!

Между другото можеш да си ползваш и сегашната антена, но след нейния усилвател (предполагам, че след него си разпределил сигнала към телевизорите) можеш да ползваш допълнителен като този например: Антенен усилвател 24 dB, 1 вход и 1 изход

Ако и това не помогне ще ти трябва по-голяма външна антена за далечен прием като тази например: http://www.jmt.bg/%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8-cID=814/funke-digital-abm-4551-%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0-yagi-dvb-t-pID=25176/

По-добрия според мен вариант е да вземеш този усилвател, като го свържеш след сегашния! А вместо елементите на сегашната ти антена (като ги знам, че всичките са менте и в по-голямата си част, частите им са пластмасови) можеш да ползваш една такава: DVB-T Антенa Цифрова Външна PS AP1345

Ако се затрудняваш със свързването и ще ти се обясни как да го направиш ;)

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

• Автор

Разбрах идеята ти, и мисля, че е добра. Сега сигнала от антената влиза в усилвателя към нея и от там е разпределено със сплитери. Не е най-доброто, но така са го направили техниците, които сложиха антената. Лошото е, че доста от елементите и са на изчезване т.е. изгоряла им е от слънцето пластмасата (а и нали е китайче е нормално да е с пластмасови елементи, както си и предположил). :D

Ще стане със сигурност по този начин, но както е казал и колегата @lz4jw няма да е "без загуби" на сигнала, но ще е по-добре от сега! ;)

Какви сплитери  колега !!! Кой те излъга,че със тия сплитери  ще стане работата дето си я замислил ? На всеки сплитер  имаш по 3-5 децибела затихване на сигнала и  докато стигне до последния телевизор вече нямаш нищо. Трябва ти активно оборудване а не тия умрели  сплитери за 2 лева от пазара.

Публикувано изображение

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

@AlkatrazBG нали се сещаш, че в тая тема питането е за ефирна телевизия, а не за сателитна?! А дали сплитерите му са за по 2лв. само той може да каже ;)

• Автор

:D :D :D@AlkatrazBG ти ме изкара милионер тръгнал да прави кабелна телевизия. Сегашния ми сигнал е на ръба т.е. нестабилен е и на моменти пада при което почва да ми сече картината. За това мисля, че с предложения от @plamen74 усилвател ще стане работата. Интересото е, че това сечене го има само на новия телевизор с неговия вграден тунер, а с тунера в сат приемника ми (комбиниран е) го няма сеченето. А и както казах новия телевизор е най-близо до усилвателя. На другите телевизори с включени декодери на стронг, модел 8113 няма проблеми с картината и звука. При тези нищожни заплати в провинцията, за сега най-доброто предложение е на @plamen74 :)

Усилвателя ще ти усили и шума и загубите  ако го сложиш  накрая . Трябва да замериш горе долу при кой телевизор сигнала е  стабилен и там да сложиш усилвател . Аз ти казвам как се прави грамотно а пък ти ако искаш и с тиксо ги снаждай  кабелите . Толкова телевизори  ще ти искат  и силен сигнал който ти с 1 антена па ако ще и 200 лева да струва тя няма как да им дадеш. Вместо да даваш 30 лева за сплитери си купи още една антена и вържете с нея другите телевизори. Супер  смешно е да имате 10 телевизора и да нямате 20 лева за антена.

• Автор

Най-силен би трябвало да е сигнала при новия телевизор, а именно на него сече картината. Той е свързан директно от усилвателя, а останалите са през сплитерите (взети са от кабелната телевизия и са с платки. Така поне казаха техниците). Като пусна сигнала през сат приемника на негови ефирен тунер и няма никакво сечене. Само през телевизора го прави. Явно му трябва по-силен сигнал.

Това е странен казус с новия ти телевизор?! Не знам в неговите настройки дали има опция за изключване на 5-те волта, защото ме съмнява, че именно те ти правят проблема?! Провери дали можеш да ги изключиш, и пиши после дали се е получило!

Най-силен би трябвало да е сигнала при новия телевизор, а именно на него сече картината. Той е свързан директно от усилвателя, а останалите са през сплитерите (взети са от кабелната телевизия и са с платки. Така поне казаха техниците). Като пусна сигнала през сат приемника на негови ефирен тунер и няма никакво сечене. Само през телевизора го прави. Явно му трябва по-силен сигнал.

"Най-силен би трябвало да е сигнала при новия телевизор, а именно на него сече картината."

Новият ти телевизор "сече" картината именно поради факта, че се намира най- близо до усилвателя и със собственият си тунер приема телевизионният сигнал. Понеже последният /тунерът е чувствителен  и с добър вход, не се получава "сечене" а все едно прекалено силен сигнал към телевизора. Откачи кабела към телевизора, вържи един сплитер 5 дб между усилвателя и телевизора и картината ти няма да "сече". Те нещата са измислени момко, но всичко това трябва да ти го направи "разбирач" на тази техника, а не ТИ! Опитай и кажи дали "сече".

Това е странен казус с новия ти телевизор?! Не знам в неговите настройки дали има опция за изключване на 5-те волта, защото ме съмнява, че именно те ти правят проблема?! Провери дали можеш да ги изключиш, и пиши после дали се е получило!

И тука много правилно му подсказваш същото действие, което аз съм му описал, само че с изключване захранването на...усилвателя!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Първо пишеш на колко разстояние са въпросните 10 телевизора. Трябва да се осигури качествен коаксиален кабел, защото при високите честоти на които са я пуснали загубите по принцип са повече. За 100 метра дори и хубав кабел има поне 20 dB затихване. И поне 15 dB из хубави сплитери. Няма начин за без загуби, проста физика. Все едно в къщата ти да светят 10 лампи, а алектромерът да ти отчита ток за една. Енергията все пак трябва дас е взима отнякъде.

За компенсиране на тези затихвания трябва да има усилвател. Мястото му е при антената, все пак трябва да усилва сигнал, където го има, а не шум в края на кабела. Препоръчвам ти антена с усилвател като тази http://www.shop.pacostar.com/product/77/ap1345-tsifrova-efirna-antena-vanshna.html

Няма нужда антената да има метров диапазон, всичко е на дециметров. Обърнете вимание на захранването на вградения усилвател по кабела, неговата непрекъсваемост и да няма конфликти с други устройства. Обикновено повечето сплитери и входове на тунери окъсяват. Има специални сплитери с означено DC Pass.

Най-добре с инсталацията и сметките да се заниматат хора, които са работили това, примерно техници от кабелна телевизия. Те имат и уред, и ще те посъветват кой кабел става.

За кое село става въпрос ако не е тайна? (село = населено място).

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

• Автор

Няма значение от къде съм. Най-далечната точка е барбекюто на братовчед ми (с кинескоп и един от декодерите стронг 8113). Около 40-45м. е някъде разстоянието. Другата далечна точка е лятната кухня (която си ползваме дори и през зимата). Тук е около 30м. Другите са в къщата, която е на два етажа с по четири стаи на етаж (моите са четири, и на братовчед ми също). Проблема беше само при новия телевизор, но се оправи с изключването на 5-те волта (сплитер не съм търсил). Между другото тази китайска антена се оказа, че усилвателя е вграден в нея, където е моторчето и (върти се почти на 360 градуса), а долу при новия телевизор е една кутия. Тя е включена в тока и има вход на кабела от антената, и два изхода (мислех, че това е усилвателя, но от кабеларката ми обясниха, че било захранващ блок). Както и да е, важното е, че вече всичко е наред. Благодаря ви, че се отзовахте в темата, за да ми помогнете.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.