Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за ръст

Featured Replies

Генът си е ген-да, но не подценявайте спорта, особено  започнат в по-ранна възраст. Волейболът и баскетболът наистина издължават, в определени граници естествено, но и започнати в по-ранна възраст, когато организмът расте активно. Аз висок състезател по вдигане на тежести не съм виждала Публикувано изображение

Нищо лично, но отново неподготвено изказване... Не наистина щангисти по 2 метра няма... и има много логично обеснение за това - не са подходящи и един треньор никога няма да вземе да тренира професионално безпреспективен играч. Интересно ми е какво мислите за това - ти си 1.65 и тласкаш щангата до 1.80-85 примерно или ти си 1.95-2.00 и тласкаш до 2.40... въпросът е на кой ще му е по- лесно? и то без да намесваме изобщо типовете тела, издължените или съответно по- къси мускулни влакна и тн... За всеки спорт си има оптималната физика, която щя ти позволи да постигнеш най добри резултати. Това не означава че няма изключения, а че масата са такива и ако си 165см ще ти е доста трудно и некомфортно на баскетболното игрище с 2метровите изроди (тука има роля и скоростта - по малокалибрените спортисти обикновено са по - пъргави). Самата тема е безкрайно дълга и обемна и почне ли се няма свършване, но главното което исках да изясня е че не толкова спорта те променя, колкото обикновено ти записвайки се на даден спорт гледаш за кое си най - подходящ и ходиш там. Съответно масата хора които не са стъпвали в спортна зала и видят отбора по щанги си викат - "Ха тея са дребосъци, защото се набиват с тежести" и съответно отбора по баскетбол/ волейбол - "Ха тея са по 15 метра, защото по цял ден скачат" 

Надявам се да съм се изразил максимално ясно, защото вече споменах темата е толкова необятна, защото има толкова много изключения - дори и в един и същ спорт има позиции, които изискват различно телослужение, също така има изключения и тн, поради което се опитах да събера много информация в няколко реда и може да съм се омотал малко, извинявам се за което ако е така :)

Поздрави!

• 1 година по-късно...
  • Автор

Здравеите хора, мина доста време от както съм отворил тая темичка  вече съм 161/2 .

Оставил съм вече фитнеса таи като мисля че ми забави растежаа,защото гледам приятелите си в 1 година пораснаха около 10,11 см..

Даите някви идеи как мога стана малко по-висок ..защото генът ми позволява поне да съм 170,172....

П.Ц:Извинете за правописните грешки ако имам защото пиша от телефона.

Поздрави.!

Възможно ли е спортът да повлияе на растежа?

Да. Костите са подвластни на гравитационната сила, тя им е основната пречка за растежа, нея те първо преодоляват по пътя си "нагоре" във всичките й форми - тежест на тялото, гравитация върху самата кост и други. С нея се "борят"  и редица спортове. Ето какво добавя професорът по отношение на този проблем:

"Младите кости реагират по-ефективно на физическите упражнения, отколкото костите на възрастните хора. Най-предпочитани са антигравитационните упражнения (тези които противодействат на земната гравитация) - ходене, гимнастика, аеробика, игри с топка, състезателни спортове, танци. Децата и подрастващите, които редовно правят физически упражнения, показват значително увеличение на костната маса. "

Следователно, спортове като баскетбол, волейбол, скачане, набиране на лостове, танци, плуване и други в растежна възраст могат да окажат значителен благотворен ефект върху растежа на костната система. За любители на фитнеса и силовите спортове има и неприятна новина. Силовото вдигане, борбата и други спортове увеличават гравитационната сила върху костите и ако се правят прекалено интензивно или твърде натоварващо, могат да повлияят неблаготворно на растежа. Използвайте ги умерено!

Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/2801_fitnes-i-rastezh-na-visochina#ixzz3mxDZHvIJ

Не вярвам, че генът определя височината. Виждал съм високи хора с ниски родители и обратно. Сто процента всеки тук е виждал 16-17 годишни младежи с поне 1-2 глави по-високи от родителите си.

Редактирано от RJ45 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Ясно, ами вече го оставих и сега ще видя да се запиша на баскет, но като гледам приятелите ме минаха с поне 1 глава. Дали има възможност да порасна поне с 5,10 см още все пак брат ми е 172 , а аз 162 и съм на 15?

Пробвай и разбери. Предполагам има много фактори, които определят колко може да пораснеш. Аз имам един съученик, който започна да играе(на кварталното игрище, а не да тренира) баскетбол на 16-17 години и порасна с поне 15-20см. 

Редактирано от RJ45 (преглед на промените)

• 10 месеца по-късно...
на 8.04.2014 г. в 15:48, h1kito написа:

Добър ден, значи искам да ви попитам един въпрос.

На 14 години съм и висок съм около 1.56см.

47.5 килограма съм. Тренирам фитнес от месец/два

всеки ден по 30,40 минути,дали това влияе върху разтежа

по височина??

Поздрави :)

Аз съм на 15 години и съм висока 1,62 см ,но това не ме притеснява защото знам че с времето ще порасна но ако искаш да станеш по висок моя съвет към теб е всеки ден сутрин преди да седнеш да закусваш отиваш и висиш на някакъв лост и така докато те заболят силно ръцете -уверявам те ако го правиш това редовно ще станеш по висок.  А относно фитнеса според мене не влиае върху растежа ти

Редактирано от Лорито (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.