Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Skype надхвърли 100 млн. регистрирани потребители

Featured Replies

И за какво да взимам мерки, като ти казах вече как стои въпроса с трафика. Тествам вече два пълни дни и ми омръзна. Прочетох в skype.com, че лимита е 1 кб/с, което е странно при положение, че скайп уж заемал 0,5кб/с в Idle режим. Както и да е. Та ако взема така наречените от теб "мерки", то какъв трафик прави скайп? Като имаш в предвид, че в момента имам няколко програми мерещи го, коя от коя по-различни резултати, но най-точна според мен е Netlimiter, защото NetStat live ми отмерва стойности постоянно от размер 1кб/с ъп и 2-3 средно даун. Като пусна скайп няма разлика почти, което го показва общо от разликата като еднакви. Само дето там като хората са го направили, всеки процес да си прави трафика и лесно се ориентира човек кое приложение точно колко трафик върти.

Когато Скайпа не прекарва разговор на друг човек през твоя компютър или когато ничий трансфер на файлове не минава през твоя компютър няма да има сериозен трафик, така че и да го мериш нищо съществено няма да излезе като резултат. Няма как да познаеш кой ден ще прекарва чужди разговори през твоя компютър и дали програмата е преценила че ресурсите на твоя компютър са достатъчни и upload скороста ти е достатъчно стабилна за да почне да прекарва чужд трафик през компютъра ти.

Има фирми които са разработили специални и много скъпи софтуери и ги продават на предприятия които искат да забранят/ограничат използването на Скайпа, така че тази програма създава доста главоболия на много хора.

Значи конкретно, ако го скриеш твоя компютър зад съвременен рутер първо че няма да трябва нищо да му на стройваш на рутера и второ ставаш невидим от към Интернет понеже ще си с ИП 192.168.11.22 и тогава можеш да не го мериш никога повече Скайпа, малкия трафик който ще навърта ще се дължи само на тъпия му начин на Р2Р функциониране, а не на прекарван чужд трафик. На моите компютри като пробвах uTorrent програмата и си работеше без никакви настройки на рутера. На моя рутер има 4 Ethernet изхода към които съм закачил двата компютъра и един адаптер за аналогов телефон който работи през Интернет. АДСЛ модема ми е USB и за това в рутера се инсталира драйвъра на модема. Ако модема ти е Ethernet тогава е още по-лесно. Към рутера можеш да закачиш и компютъра на съседа ако не писка Интернет доставчика.

За програмата NetLimiter и човека "saentist" потвърди че не отчита верния трафик. Можеш да се убедиш мого лесно като я инсталираш на компютър зад рутер или минаващ през друг компютър/прокси и инсталираш безплатната програма x-Lite регистрирана на някой от безплатните СИП сървъри и избереш само кодека G.711 за активен и провеждаш разговор с друг човек свързан към Интернет чрез друг доставчик и гледаш какво ще отчете NetLimiter. А тя ще отчете само теоретичния разход на кодека G.711 който е 64 килобита = около 8 килобайта в секунда и ще е забравила да брои хедърите нужни за пренасяне през Интернет на пакетите данни и също тези за Ethernet.

Но това коя програма мери най-точно не е най-важното.

Според мен по-важно е да разберете че си може и без Скайп и даже и без компютър за водене на разговори през Интернет. Има други програми които ползват същите аудио кодеци като Скайпа и дават същото и даже и по-добро звуково качество. Е, никой не е длъжен да ги знае кои са те, но аз като по-"нахален" ще взема да ги изклюкарствам тука :

http://www.globalipsound.com/customers_par...rs_partners.php

Гледам че и Yahoo са го показали на страницата но не съм го пробвал, знам за Google Talk и Gizmo със сигурност че ползват същите кодеци като Скайпа -> iSAC Wide Band и iLBC NB основните.

Wide Band означава че честотите не са отрязани до 3400 или 4000 херца както е при телефона а чуваш до 8000 херца човешкия глас и ти звучи много по-естествено. Чуваш по-ясно и отчетливо съгласните С Ч Ш Ф П което допринася за по-добрата разбираемост на речта. За това като го пуснаха през 2003 Скайпа го хвалеха че звуковото му качество било по-добро от това на телефона. Сега през 2006 г. има и други програми които ползват кодека iSAC Wide Band , значи ползването точно пък на Скайпа от гледна точка на звуковия комфорт не е повече наложително нито пък е желателно.

Като се отчете и факта че при програмите като x-Lite, eyeBeam или Gizmo ( ползващи безплатни SIP сървъри ) пренасянето на пакетите с гласовите данни става директно от Моя компютър до Твоя компютър, без никакви заобикалки през никакви други компютри и се получава че няма никаква, ама никава нужда да се ползва точно пък Скайпа който си играе да прекарва разговорите през компютрите на други хора.

За Google Talk, Yahoo и MSN не знам на какъв принцип пренасят гласовите данни, но може лесно да ги sniff-нете с Ethereal.com и да видите дали сте в директна връзка с ИП-то на човека с който говорите.

• Отговори 61
  • Прегледи 19,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Все пак ограничението на трансфер е 1кб/с трафик в рилей-режим.

Редактирано от Ghostface Killah (преглед на промените)

Р2Р (от точка до точка) е тогава за какви трансфери през какви компютри. Или можеби компютъра ти е някои рутър, дето минава трафика на цял град, то тогава Скаип трансфера е 2-3 гигабаита на минута. Да в такъв случаи имаш проблем трябва по нов рутър които да поддържа по голям трафик бекъп трасета абе сложна работа.

Пък и в краен случаи, ако ще ми ползват компа като релеика, та нали и аз го правя с други, по тази теория какъв ми е проблема. Та на ли по малко от 2% от потребителите са на количество трафик те като са на трафик да си изключват кабела, защо висят безмислено да си свършват работата и да гасят.

Ползваите си Скаип със здраве

Все пак ограничението на трансфер е 1кб/с трафик в рилей-режим.

Сега, тоя 1 килобайт на секунда е само в случай на прехвърляне на файлове ( например снимки на голи мацки ) чрез Скайпи.

За прекарване на разговор при най-икономичния кодек iLBC ще трябва да бройш поне по 3,7 килобайта на секунда = 29,6 килобита на секунда умножено по две защото разговора е двупосочен и става

29,6 х 2 = 59,2 килобита в секунда чиста загуба. И като си припомниш че имаше в България ( то може и още някъде да ги има) абонаменти с само по 64 килобита в секунда към международния трафик ( не към българския пийринг) и ти става ясно защо Скайпи е кофти програма. Загря ли най после и ще трябва и картинка да ти нарисувам с цветни моливи ?

cool.gif

Нищо не загрях. Първо никъде не прочетох че е само за файлове. Второ откъде го извъди това 29,6кб/с.

Нищо не загрях. Първо никъде не прочетох че е само за файлове. Второ откъде го извъди това 29,6кб/с.

То да беше само ти дето нищо не си загрял добре щеше да бъде, ама има още 98 милиона дето нищо не са разбрали и няма даже и кой да им обясни така че да разберат, защото те просто не посещават форуми.

Е как никъде да не си прочел че е само за файлове нали дадох два линка преди, там дето и ви превеждах текста на български, а пък и ти нали уж си чел на сайта на Скайп че било само по 1 КВ за relayed transfer.

Ето ти пак линка :

http://support.skype.com/index.php?_a=know...File%20Transfer

и там на страницата има още два линка поясняващи допълнително

http://support.skype.com/index.php?_a=know...ndetails&_i=123

http://support.skype.com/index.php?_a=know...ndetails&_i=122

А това че този 1 КВ е само за прехвърляне на файлове ( снимки например) можеше да го загрееш като си пуснеш NetStat Live и почнеш да си говориш по Скайпа с някого и гледаш по колко повече килобайтове ти се вдига трафика от твоя собствен разговор. Ако и двамата сте на добра връзка Скайпа ще ползва кодека iSAC и NetStat Live ще ти отчита ( ако говориш непрекъснато ) по 6 КВ = 51,2 килобита на секунда, поне при мене така отчита. Няма как други хора да проведат разговор вместен само в 1 килобайт на секунда трафик прекаран през твоя компютър. Което не е възможно, не е възможно, освен ако ти си особено надарен магьостник. Сети ли се ?

За да не ми изтресеш сега че няма такиви аудио кодеци в Скайпа, ще те науча какво да направиш за да си ги видиш и самичък.

Значи в Options кликаш върху Advanced и там има нещо което ти позволява да активираш да показва Скайпа техническата информация относно провеждания в момента разговор. Избираш я тази функция и после ДО КАТО си в разговор с някого или пък правиш ехо-теста слагаш показалеца на мишката върху името на контакта с когото си във връзка. И ще видиш кой кодек използва Скайпа в дадения случай. Например iLBC или iSAC. Ще има и един ред

Relays: 0

ако числото е нула значи разговора е директно от твоя компютър до компютъра на човека с когото си говорите. А ако е 1 тогава минава през един друг компютър. То може и 4 да бъде при определени условия при далечни разтояния.

Абе ти що го ползваш Скайпа като не знаеш нито как работи нито какво точно прави с ресурсите на компютъра ти, а ?

Скайпа е по-лошо и от "троянски кон" !!! Във Франция правителството препоръчва на научно изследователските институти / университети да не го ползват Скайпа заради това че представлява риск за секретната информация с която се борави в такиви среди. Щом като цяло правителство се ангажира с такова изявление, значи нещо не е наред със Скайпи, не мислиш ли. Мога и линк да ти намеря за тази информация ама на френски май беше.

cool.gif

Скайпа е по-лошо и от "троянски кон" !!! Във Франция правителството препоръчва на научно изследователските институти / университети да не го ползват Скайпа заради това че представлява риск за секретната информация с която се борави в такиви среди. Щом като цяло правителство се ангажира с такова изявление, значи нещо не е наред със Скайпи, не мислиш ли.

Много ясно че ще го забранят, нали връзката е криптирана и не се знае какво ще изнесат, пък и са на работа не в интернет кафе да си чатят

Р2Р (от точка до точка) е тогава за какви трансфери през какви компютри.

Р2Р не осначава от точка до точка, а Peer-to-peer според хората от Скайп и следното тяхно поясниние от този линк:

http://www.skype.com/products/explained.html

A true P2P system, in our opinion, is one where all nodes in a network join together dynamically to participate in traffic routing-, processing- and bandwidth intensive tasks that would otherwise be handled by central servers.

ти говори за traffic routing което означава точно пропускане / прекарване / и препращане на трафик през всеки един от тези all nodes ( = компютри на който Скайп е инсталиран) и след това ти поясняват че ако не ползваха компютрите на нищо не подозиращите потребители на Скайпа е щяло да трябва тези функции да бъдат поемани от централен сървър. А bandwidth intensive tasks означава действия/ операции / задачи изискващи прахосването на много трафик, тука ти намекват за "SUPER NODES".

Абе ти с английския ли си зле или не си се научил още да правиш обобщен анализ четейки и "между редовете" ?

Пък и в краен случаи, ако ще ми ползват компа като релеика, та нали и аз го правя с други, по тази теория какъв ми е проблема. Та на ли по малко от 2% от потребителите са на количество трафик те като са на трафик да си изключват кабела, защо висят безмислено да си свършват работата и да гасят.

1. А защо трябва някой китаец да ти ползва компютъра и трафика?

2. Ако твойто и на всичките ти приятели ИП-та са реални, тогава вашите разговори никога няма да минават през компютрите на другите Скайпаджии.

3. Не знам защо мислиш че само 2% процента са със абонаменти с ограничен трафик, но даже и така да беше, защо да не могат да им се обаждат спонтанно хора до като им е включен компютъра. Ти твоя телефон вадиш ли му кабела след като си си приключил разговора с някого, малко смешно би било.

Достатъчно е да си инсталират например Google Talk, както подметна по-горе един друг човек и да го оставят винаги включен до като им работи компютъра. По този начин всеки ще може да им звъни без да е пуснат да работи Скайпа. Това решение не ги лишава от възможноста именно да си пускат Скайпа само в краен случай и да говорят с хора продължаващи да отказват да проумеят че има вече и по-добро от троянско-конно-подобния Скайп.

Дори не изчетох поста ти, не знам кой е по-наясно с ресурсите на моята машина - аз или ти, но истината е, че 3 дена трафик не прави а съм с publicy IP даже ти доказах. Когато го хвана да точи трафик тогава ще говорим пак. Дотогава дано някой поне ти вярва на глупостите лично според мен, които пишеш всеки път с различни никове.

Дори не изчетох поста ти, не знам кой е по-наясно с ресурсите на моята машина - аз или ти, но истината е, че 3 дена трафик не прави а съм с publicy IP даже ти доказах. Когато го хвана да точи трафик тогава ще говорим пак...

Просто не удържам на изкушението да ти цитирам мнението за да си остане тука за винаги.

Вече се разбрахме че се държа надменно и то си има за какво както виждаш.

Ти щом като не можеш да разбереш какво са ти обяснили хората създали софтуера Скайп, ясен си ми.

Те ти викат че са го направили да прекарва трафик през случайни компютри, а пък ти не им вярваш. Е като не им вярваш на тях, тогава що им ползваш програмата ?

Я иди напиши на форума на Скайп че това което те са написали са пълни глупости, що не.

cool.gif

Поне цитирай целия пост. Пък и съм спокоен дори и да не съм прав, то ти сам си триеш постовете или някой друг ще го свърши вместо теб. Иначе аз си вярвам на опита и очите си , и на Skype.com - 0,5kb/s трафик в онлайн-режим. Точка.

Добре, щом слагаш точка на този диолог за Скайпа аз съм съгласен.

Изказвам ти най-сърдечни благодарности че благоволи да играеш ролята на питащ което ми позволи да напиша много неща.

Ти нали се досещаш че не съм си правил труда тука да пиша толкова много само заради теб лично ?

До като ти пишех на тебе тука други хора ми задаваха въпроси по ЛП и им отговорих и те ми благодариха. Тяхните въпроси не се отнасяха за Скайпи, а за нещо друго.

Както казват хората сред които живея :

L'essentiel est invisible pour les yeux !

(най-същественото е невидимо за очите)

Да си ползва който каквото си иска, аз тука просто се възползвах от интереса към тази нашумяла програма за да си прокарам моите идей и да има кой да ги чете.

За тези които се интерезуваха от адаптера, ето една снимка :

adaptertel4bh.jpg

адаптера е малката черна кутия в средата, а тази в дясно е рутера без който също си може понеже има вграден рутер и в адаптера.

Работи и без компютър. Адаптера се регистрира направо на www.sipphone.com и после вече може всеки да ти звъни от софтуер инсталиран на компютър или от друг адаптер. Това е, няма нищо сложно и не се плаща за разговори.

cool.gif

Редактирано от HotBird13°E (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.