Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с NAS

Featured Replies

Здравейте колеги,

Проблема е следния ... има НАС който се ползва за файл сървър с 2х1ТБ пуснати в RAID 0 което прави общо 2ТБ в едно Volume.Въпросния НАС е в мрежа и в един момент много започна да лагва достъпа до него.Много трудно, да не кажа невъзможно е да се дръпне или отвори нещо от него.Пинга до него е добре, в SmartStor-а (производителя) като се логна през уеб всичко изглежда добре, извадих единия хард който доста си тракаше и му пуснах тестове, които също не ми дадоха за какво да се хвана.Закачих го на вуншно USB но разбира се уиндоуса не го разпознава.

Единия хард е почти пълен а втория празен.Лошото е, че с един хард не мога да направя нищо в самия НАС.

Дайте идея ако някой е имал сходен проблем.Също идея как по най-безопасния начин да върна информацията от него.Утре ще го закача на под линукс да видя дали няма да си го маунтне сам както е през усб.

Мерси предварително.

...

Нещо не се връзва. Ако дисковете са вързани на RAID, не може да са различно пълни. Идеята на RAID масивите е да разпределят информацията върху всички дискове, единствено се различават по това как я разпределят. Но винаги мястото е еднакво заето на всички дискове. В случая с RAID0, половината информация ще е на единия, а другата половина на другия, като е невъзможно да се възстанови/прочете само от един диск. Какъв е NAS-a? Ако ползва софтуерен райд (което е най-вероятно) и мислиш че проблема е в дисковете, можеш да свалиш 2та диска и да пробваш да ги монтираш с dmraid под линукс. Ако обаче някой от дисковете е повреден, работата хич не е добре. Има солидна вероятност да изгубиш всичко. И ако наистина са на RAID0, (не на RAID1) в никакъв случай не извършвай каквото и да е възстановяване само с един диск - т.е. ако не са свързани и двата диска и монтирани като масив, че може да унищожиш цялата информация.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Нещо не се връзва. Ако дисковете са вързани на RAID, не може да са различно пълни. Идеята на RAID масивите е да разпределят информацията върху всички дискове, единствено се различават по това как я разпределят. Но винаги мястото е еднакво заето на всички дискове. В случая с RAID0, половината информация ще е на единия, а другата половина на другия, като е невъзможно да се възстанови/прочете само от един диск. Какъв е NAS-a? Ако ползва софтуерен райд (което е най-вероятно) и мислиш че проблема е в дисковете, можеш да свалиш 2та диска и да пробваш да ги монтираш с dmraid под линукс. Ако обаче някой от дисковете е повреден, работата хич не е добре. Има солидна вероятност да изгубиш всичко. И ако наистина са на RAID0, (не на RAID1) в никакъв случай не извършвай каквото и да е възстановяване само с един диск - т.е. ако не са свързани и двата диска и монтирани като масив, че може да унищожиш цялата информация.

Ако трябва да сме прецизни RAID0 има два варианта: striping и concatenating. Именно при втория е възможно различно запълване на единия диск. Но едва след като първия се запълни ще има и информация на втория. Което по думите на питащия не е точно така. Но си 100% прав че дисковете един без друг са нищо :)

Кептън, кой е по-подходящият вариант за предназначението по което го използува?

Зависи. Ако целта е обем concatenating е по-добрия вариант, даже някои контролери поддържат тази функция при различни по размер дискове. АКо целта е скорост striping е отговора. Но дисковете трябва да са еднакви и ако се закачат различни масива (и ако контролера пожелае да направи масива) има размера на по-малкия

Ако трябва да сме прецизни RAID0 има два варианта: striping и concatenating. Именно при втория е възможно различно запълване на единия диск. Но едва след като първия се запълни ще има и информация на втория. Което по думите на питащия не е точно така. Но си 100% прав че дисковете един без друг са нищо :)

Ами в интерес на истината сега се хванах, че винаги приемам RAID0 за striped. Но то и незнам, каква причина може да имаш да ползвае span мод вместо JBOD. Малко светлина по въпроса няма да ми е излишна.

Зависи. Ако целта е обем concatenating е по-добрия вариант, даже някои контролери поддържат тази функция при различни по размер дискове. АКо целта е скорост striping е отговора. Но дисковете трябва да са еднакви и ако се закачат различни масива (и ако контролера пожелае да направи масива) има размера на по-малкия

То и с двете получаваш еднакъв обем. Ако искаш обем с различни дискове, трябва JBOD. Така че въпросът е по-скоро вечната дилема - сигурност или скорост.

Ами в интерес на истината сега се хванах, че винаги приемам RAID0 за striped. Но то и незнам, каква причина може да имаш да ползвае span мод вместо JBOD. Малко светлина по въпроса няма да ми е излишна.То и с двете получаваш еднакъв обем. Ако искаш обем с различни дискове, трябва JBOD. Така че въпросът е по-скоро вечната дилема - сигурност или скорост.

Причината за ползване на режима със събиране е по-скоро историческо наследство. Достъпна е от много време, може би даже преди стрипинга. И целта тогава е била да се получат по-големи дискове събирайки в едно наличните (основно при мрежови ОС като Novell Netware). Иначе на съвременния етап тази функция наистина е трудно да намери място. А за JBOD - да, аз съм за този вариант защото ми дава по-голяма надеждност и гъвкавост :)

• Автор

Благодаря за бързите отговори.Разбрах нови неща от вашите изказвания.В инфото на ситуацията написах това което успях да видя за хардовете.Все пак като се логна в НАС-а не виждам всичко с единия хард.Вече и аз не знам работи ли, не работи ли.Всички тестове показват нормални статуси освен един който изби грешкa в четене и писане.От вашите изказвания поне разбрах за момента, че няма смисъл да търся начин да закaча само единия хард като външен и да си чеша главата как да го достъпя и да върна каквото има на него.

Кажете моля, кой вариянт с цел спасяване на информацията е желателен.

НАС-а е  SmartStor NS2300N.

Варианта е съвременен бърз твърд диск. Записвате всичко на него и карате без RAID Наскоро гледах Сийгейт е изкарал 5ТБ диск с линейно четене до около 220МБ/с, А има(разбира се, прилично по-скъпи) и 6ТБ модели с "атмосфера" от хелий, които са 7200 оборота, евтин(като цена/обем спрямо 10000 и 15000rpm модели) но доста по-обемен вариант на сървърните дискове от същата компания. Дисково устройство с такъв обем и подобни параметри има и от Хитачи.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Благодаря за бързите отговори.Разбрах нови неща от вашите изказвания.В инфото на ситуацията написах това което успях да видя за хардовете.Все пак като се логна в НАС-а не виждам всичко с единия хард.Вече и аз не знам работи ли, не работи ли.Всички тестове показват нормални статуси освен един който изби грешкa в четене и писане.От вашите изказвания поне разбрах за момента, че няма смисъл да търся начин да закaча само единия хард като външен и да си чеша главата как да го достъпя и да върна каквото има на него.

Кажете моля, кой вариянт с цел спасяване на информацията е желателен.

НАС-а е  SmartStor NS2300N.

Слагате двата диска, пускате всички проверки на устройтвото (без тези с писане) и копирате на външен носител файловете

• Автор

Закачам ги двата на десктоп машина, но не мога да ги отворя.Каквото и да пробвам стигам до положение mount:unknown filesystem type 'promise_fasttrack_raid_member'.Това е под линукс, използвам Parted Magic.

Идеи?

Закачам ги двата на десктоп машина, но не мога да ги отворя.Каквото и да пробвам стигам до положение mount:unknown filesystem type 'promise_fasttrack_raid_member'.Това е под линукс, използвам Parted Magic.

Идеи?

Не, закачате ги в NAS-а И там правите проверките!

• Автор

В NAS не мога. Става нещо странно.Лана ми отпада когато са и двата закачени, немога да го достъпя, а дори да го достъпя пре уеб на повечето опции ми дава system busy pls wait.Това предполагам се получава заради единия проблемен хард.

В NAS не мога. Става нещо странно.Лана ми отпада когато са и двата закачени, немога да го достъпя, а дори да го достъпя пре уеб на повечето опции ми дава system busy pls wait.Това предполагам се получава заради единия проблемен хард.

Пробвайте да сложите дисковете и да оставите NAS-а така примерно едно денонощие. Имаш шанс той да се опитва да възстанови масива

• Автор

За жалост не разполагам с време.Спешно имам нужда от дата-та която е по хардовете.Ако се сещате за алтернативен вариянт с цел връщане на информацията моля споделете.

Да вмъкна само, че НАС-а който ползвам или по скоро firmware с който е, е много беден от към настройки.Хванал съм се под линукс да правя нещо, но за момента не успявам да ги достъпя.Постоянно са unknown.

За жалост не разполагам с време.Спешно имам нужда от дата-та която е по хардовете.Ако се сещате за алтернативен вариянт с цел връщане на информацията моля споделете.

Да вмъкна само, че НАС-а който ползвам или по скоро firmware с който е, е много беден от към настройки.Хванал съм се под линукс да правя нещо, но за момента не успявам да ги достъпя.Постоянно са unknown.

Имайте предвид че всяко ваше действие върху дисковете извън NAS-а може да доведе до безвъзвратна загуба на информацията

• Автор

Единствения вариянт който за момента ми вдъхва някакъв успех е R-Studio и съм го пуснал под уиндоус да сканира хардовете за да прочете дата-та и видимо ще отнеме доста време.Споделям тези неща за да дам насока на друг колега който изпадне в моята ситуация с надеждата да не подведа никого.Ако имам успех ще споделя, а ако някой има идея нека се чувства свободен да каже.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.