Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Да помогнем за създаването на спасителен център за диви животни


Препоръчан отговор

ДА ПОМОГНЕМ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА СПАСИТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ДИВИ ЖИВОТНИ В СОФИЯ

 

ДА ПОМОГНЕМ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ЕДНА МНОГО ВАЖНА ЧАСТ ОТ ПРИРОДАТА И НАШИЯТ ЖИВОТ!

 

Птици, бозайници, цветя и насекоми... ежегодно от Земята изчезват завинаги по няколко десетки вида от тях. За повечето  от изчезващите видове причината сме ние хората с човешките си дейности, осъществяването на които в много случаи изключва хармония с природните елементи. Понякога забравяме, че освен нас на Земята има още много видове живи същества, които имат същото право на живот като нас хората. Забравяме и че ако те изчезнат, за човека ще стане невъзможно оцеляването.

 

Фондация „Дивите Животни” и хората, повярвали в нейната дейност, сме си поставили за цел да създадем спасителен център за диви животни в София. Столицата ни е градът с най-голямо население в България, най-голям трафик на коли, най-развити инфраструктура, индустрия, строителство.. Столицата ни се характеризира и с най-много пострадали от човешката дейност диви животни.

 

За първата година от своето съществуване Фондация „Дивите Животни” с помощта на ветеринарна клиника „Добро хрумване” и много доброволци и съмишленици се е погрижила за над 600 диви животни в беда от всички видове - птици, бозайници и влечуги. За да продължи да работи с по-големи мащаби, да разширява своите образователни дейности, да въвлича доброволци в грижата за пострадалите диви животни, да изпълнява своята мисия и изпълни своите и на много други хора мечти, е наложително да се върви в посоката изграждане на спасителен център.

 

За да се случи всичко това, се нуждаем от Вашата помощ. Нека заедно поискаме и убедим институциите в необходимостта от създаването на спасителен център за диви животни в София.

 

В България засега има само един спасителен център, този в Стара Загора. Там се приемат само ограничен откъм видове брой защитени животни, само и единствено птици. Това е безкрайно недостатъчно за цялата територия на страната.

 

Призоваваме хората на България да ни подкрепят в усилията ни да  спасим разнообразието на нашата природа!

 

http://www.peticiq.com/91113

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 95
 • Създадено
 • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Почвай да призоваваш хората и по други сайтове тук форума няма да ти помогнат някакви харесвания нито във фейсбук. Нещо разлепи като обява в София или обръщение към кмета на града. (Ако си оттам де)

Редактирано от ST305 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Почвай да призоваваш хората и по други сайтове тук форума няма да ти помогнат някакви харесвания нито във фейсбук. Нещо разлепи като обява в София или обръщение към кмета на града. (Ако си оттам де)

Това е петиция, и да - колкото повече я разпространим и подпишем - толкова по-добре.

 

Благодаря и за твоето разбиране и подкрепа

:)

 

Но си мисля друго - в тоя раздел има тема и за приюта в София, успяхме с общи усилия да им помогнем и вече си имат нов дом - Фермата я наричат понеже ферма купихме с паричките.

Тиквите - визирам онез на жълтите павета - много се съмнявам че освен банковите си сметки четат и петиции.

Та предложението ми е да съберем пари.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 месец по-късно...
Заедно да създадем спасителен център за диви животни в София

Огромно БЛАГОДАРЯ на всички подписали петицията "Заедно да създадем спасителен център за диви животни в София".

Наближава времето да внасяме петицията.

Имаме огромна молба към всички Вас.Споделете я с Вашите приятели и познати.Нужни са още подписи на хора ,които искат да помогнат на природата и на дивите животни.

Благодаря Ви за времето,което ще отделите!Заслужава си!

Знам,че ще успеем!Заедно можем всичко!

Зоя Консулова

 

http://www.peticiq.com/a/91113

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 седмици по-късно...

Ще ви бъдем благодарни, ако имате възможност пак да ни помогнете за зареждането на фризера с храна. Имаме нужда от пилешки шийки, обезкостени пилешки бутчета, пилешки сърца, патешки шийки, телешки сърца и дребна пресноводна риба.

В момента имаме 4 щъркела на лечение и изхранването им при липса на риба е доста трудно. Освен тях 6 керкенеза, ястреб, мишелов, сови, таралежи и др. месоядни също потребяват доста месо.

 

10599168_637887479657904_134749256238045

 

Ежио е младо мъжко таралежче от квартал Обеля, което е тежко пострадало - гръбнакът му е счупен и няма шанс за оправяне. Той е много слаб, направо хърбав. Влачил е безчувствените си задни крачета в търсене на храна, но явно не е имал особен успех. От влаченето и краката са разранени...

Сега Ежио е изправен пред промяна в живота. Няма как да го освободим в това състояние в дивото, защото е ясно, че ще крета едвам едвам и накрая ще умре от глад някъде. Добре би било да намерим на Ежио някакво дворче с треволячета, в които да се чувства като на свобода, но да е все пак откриваем и под контрол, за да му се оставя храна, от време на време да се преглеждат лапичките и да се обработват раните, ако има такива. Важно е да се знае, че таралежите са доста подвижни същества, промъкват се през невероятни отвори, така че дворът, в който ще живее Ежио, трябва да е добре обезопасен.

Не е ясно дали ще може да се закопае през зимата да спи зимен сън с тези влачещи се задни крака, затова би било добре като захладнее да му се постави сандък със слама, в който да се пъхне. Въобще, ще има нужда от грижи, няма да е просто да го пуснеш в градината и готово..

Сега Ежио престоява във ветеринарна клиника Добро хрумване, още 3 дни ще приема препарат за вътрешно обезпаразитяване, хапва добре и се възстановява от недохранването и обезводняването.

 

https://www.facebook.com/DiviteJivotni

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Един много интересен дребен пациент имахме за 2 дни, колкото да го витаминизираме, защото трябва да поема на юг вече :)

Малко белогушо коприварче (Sylvia curruca) е вида. Птицата беше просто млада и дезориентирана, хваната в жк.Младост 4 и занесена във ветеринарна клиника М и М, от където дойде при Дивите Животни във ветеринарна клиника Добро хрумване.

Два дни витамини и хранене на ръка, а през останалото време птицата стоеше на тъмно, защото видимо бе много стресирана от близостта с хората и животът и зависеше от това...

Опръстенено и подкрепено, коприварчето вече си е в дивата природа. Ще носи поздрави на Африка от България :)

 

10169214_640153979431254_404607945503201

 

https://www.facebook.com/DiviteJivotni/posts/640154099431242

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 

Любомила Кривошиева и кукумявката Пучъмце от фондация "Дивите животни" - 15:38

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

10646945_645250995588219_352116723108777

 

За да си представите живота на едно животно, което е ловен обект, ще ви опиша хипотетичната история на фазана Цветан. Тя се базира на догадки и сглобени факти от живота му, но до голяма степен описва общата картина.

Цветан е фазан от развъдник. Птиците там са доста питомни и се отглеждат единствено с цел разселване от ловните дружинки за отстрел. Обикновено ги пускат няколко дни преди лова и те, още неориентирани, дори не бягат кой знае колко. Такива неориентирани и уплашени от внезапната "свобода" птици сме хващали с голи ръце, без да се съпротивляват дори.

Та, Цветан е фазан от развъдник. За това говори факта, че е доста питомен и въобще не буйства при хващане и манипулации.

Цветан е прострелян в едното рамо. Има входна рана със засъхнала кръв на нея. Крилото виси неизползваемо и не е ясно дали фазанът ще лети отново. Рентгенът ще покаже доколко сериозни са уврежданията.

След като е прострелян, Цветан вече е бил двойно по-лесен за хващане и така се оказва вързан за крака с парче сезал за оградата на една селска къща, а децата на семейството си "играят" с него. Той е уплашен, стои изпружен в нищото, подложен на тормоз.

Така го забелязва неговият човек - една жена, която успява да го откупи. Чрез друг човек Цветан пътува от Плевен за София, за да се опитаме да му помогнем.

Той е слаб, ужасно слаб. Предстои рентген, подхранване, витамини, антибиотик.. предстои му живот...

 

https://www.facebook.com/DiviteJivotni?fref=photo

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, приятели :)

 

Днес на свое заседание комисията по екология на Столична община разгледа писмо за намерение от фондация "Дивите Животни" относно изграждането на спасителен център за диви животни в София. Комисията взе решение да даде срок на зам.кмета г-жа Бояджийска в срок до 2 месеца да изготви списък с подходящи терени, който да бъде предоставен на фондация "Дивите Животни" за избор на един от тях.

 

Благодаря на всички вас, които подписахте петицията и ни помагате по всякакви възможни начини. Това е едва началото на всичко, първата крачка, но вече е направена, така че... пътят тепърва предстои. Надявам се да сме заедно и нататък, надявам се да ставаме все повече и повече. Благодаря ви за подкрепата!

 

Благодаря и на всички природозащитни организации, които действат в София, от които получихме подкрепителни писма за необходимостта от съществуването на такъв спасителен център! Важно е, че не сме сами като неправителствена организация в това. Благодаря ви, колеги!

 

Благодаря на общинските съветници, които единодушно подкрепиха идеята да има такъв център в София и по този начин доказаха, че комисията по екология работи в подкрепа на природата!

 

Всеки, който има желание, може да ми пише, за да изпратя бланката за петицията, да си я разпечата и да събира подписи на хартиен носител в неговия район, защото не всички хора ползват активно интернет и фейсбук и някои вероятно дори не са разбрали, че такава петиция има. Ние ще продължаваме да събираме подписи и ще довнасяме в общината допълнително събраните подписи.

Отпечатъците от делата остават...

 

https://www.facebook.com/falconesss

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

10653790_648977141882271_273404120111182

 

Какво се случва с един млад гларус, който има нещастието да си счупи крилото? Ами, влачи се така сред човеците, просейки храна, докато не го прегази кола или хищник не го изяде. Общо взето, трудно оцеляване и отвратителен начин да стартираш живота си... Много такива младоци започват живота си така.

Това е Пиле от Свети Влас. Той се е влачил с неговото счупено крило от много време. Неговият човек хранеше мотаещото се покрай хората Пиле, докато се намери възможност някой да го поеме за ветеринарна помощ. Сезонът свършва, летовниците ще си отидат и Пиле ще остане в нищото...

 

Той пропътува целия път до София, за да му обърнем внимание, за да преценим дали може да се направи нещо с това крило.

Крилото се оказа безнадеждно, виси само на кожа, счупването е до ставата и дори да бъдат съединени костите, птицата няма никога да лети. Отделно от това, фрактурата е открита, костта стърчи суха навън и вече е умряла. Крилото ще бъде ампутирано, но... къде ще отиде Пиле?

 

Търсим двор за този дружелюбен младеж, който няма големи претенции. Вие ли ще дадете шанс на Пиле да живее що годе нормално? Ако нямате възможност, моля споделете историята на Пиле, пък неговият човек ще изникне от някъде... вярвам

 

https://www.facebook.com/DiviteJivotni?fref=photo

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

10666078_650378705075448_352210554092750


Имаме нужда от сурови лешници с черупка за катеричока Нерв

Той постепенно преминава вече на твърда храна, а лешниците са основата за това преминаване.

 

https://www.facebook.com/DiviteJivotni?fref=photo

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Лека нощ от Пучъмце

 

1488324_10204930836500353_34973160841851


https://www.facebook.com/falconesss?fref=photo

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

10649583_10204965142397979_5310223791756


Животът ми сред пера, бодли и козина

https://www.facebook.com/falconesss/media_set?set=a.2273403804269.2131148.1523883046&type=1

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

1972300_894315553930294_3377366293502075

 

„Кауза Природа” е инициатива от нов тип свързана с младежката активност и се прави с цел да запознае младите хора с проблемите на екологията и биоразнообразието чрез различни форми на съвременно изкуство. Основната идея около, която се конструира инициативата, е че днес изкуството в световен мащаб служи на благородни каузи, като образование, здравеопазване и околна среда. Нуждата да се популяризират определен тип проблеми и необходимостта на изкуството от нови поприща пораждат синкретична връзка от полезни обвързаности. Така, тази инициатива се явява възможност за популяризиране и приобщаване на съвременния млад човек както към проблемите на природата, така и към повишаване на образоваността в сферата на изкуствата. В това първо издание акцентът е опазване на дивите видове. В рамките на 26 септември „Ден на горите” – 3 октомври, когато отбелязваме „Европейски ден на птиците” ще вземат участие артисти от различни сфери и градове. Чрез изкуството на калиграфията и пантомимата, живописта, видео и музикален пърформанс , авторите ще допринесат с участието си за популяризирането на идеята за хуманно отношение към дивите видове и природата. Ще се включат лектори биолози и екоактивисти, които ще разкажат на учениците как се оказва първа помощ на животно в беда, за живота на прилепите, опазване на застрашени видове и околната среда. Инициативата се осъществява от Младежки дом Пазарджик в лицето на Ина Церовска, изкуствоведа Ани Стойкова, екоактивиста Станислава Етова и фотографа Нези Николова.

 

https://www.facebook.com/events/747722965263832/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това е просто едно гълъбче, да, но за хората, които са заместили родителите му и са го хранили на ръка и реално отгледали, то е най-прекрасното гълъбче в целия свят :)
Майк Патън е отгледан от съвсем малък перушан във ветеринарна клиника Добро хрумване

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 месец по-късно...

Номинация за Човек на годината 2014 - Любомила Кривошиева
   

252000_2237042615262_2791800_n.jpg?oh=c8

 

Любомила Кривошиева е основател и управител на Фондация „Дивите животни“. Това е първото и единствено засега място в София, където хора, намерили пострадало или застрашено диво животно, могат да намерят помощ – да оставят животното за грижи и лечение или да получат съвет как да му помогнат.

 

През изминалата година през фондацията са преминали и 650 животни от различни видове – птици, бозайници, дори змии.

Освен грижата за животните, Любомила предоставя непрекъснато информация за това как бихме могли сами да се погрижим за животните и най-вече как да не им навредим. Фондацията няма финансиране и не работи по проекти – издържа се изцяло чрез дарения и доброволен труд. Намирам дейността на Любомила Кривошиева за изключително полезна за опазването на околната среда.


 Интервю с Любомила за призванието, отговорността и грижата към животните.

 

Можете да гласувате за Любомила тук

http://www.humanoftheyear.org/novini/nominacii/lyubomila-krivoshieva/

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 седмици по-късно...

16398_679279215518730_440582489569029621

 

Как можете да помогнете на животните на лечение или зимуващи във ветеринарна клиника Добро хрумване през зимата?

Зимният сезон е голямо предизвикателство за нас, защото не само зимуващи в България, но и много топлолюбиви животни ще го изкарат при Дивите Животни във ветеринарна клиника Добро хрумване в София. Сови, соколи, лястовици, бързолети, врани, таралежи, катерици и прилепи ще трябва да хапват пълноценно, за да изкарат студените месеци без здравословни проблеми.

Ако имате желание да ни помогнете в тази нелека задача, можете да ни помогнете с набавянето на полезна храна за животните.

Таралежите ще бъдат благодарни за ларви Zophobas morio, пилешки сърца и пилешки бутчета. Катериците ще оценят кестените от вида, който става за печене. Лястовиците и прилепите стабилно хапват брашнени червеи Tenebrio molitor. Бързолетите ще оценят по достойнство щурците и ларвите на восъчния молец (камола). Совите и соколите ще се зарадват на скакалци и мишки. Враните ще ометат с удоволствие пилешките шийки и пилешките сърчица.

Имайте предвид, че това не е някаква единична кампания, ограничена във времето. Чувствайте се свободни да ни протегнете ръка по всяко време, когато имате възможност. Просто решавате и донасяте, а ние оползотворяваме Ако не Ви се занимава с търсене и купуване, винаги можете да оставите дарение под формата на парички за храна в една от касичките ни или по банков път.

***
Ако искате да закупите храна и дарите за нашите животни, ето някои места, където се продават такива храни:

Брашнени червеи, ларви Zophobas morio, скакалци и щурци:
* Магазин Рептомания
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.357598180983177.82115.344872088922453&type=3
* Магазин Гекон
http://gekon-bg.com/product.php?id=317

Ларви на восъчен молец (камола):
някои рибарски магазини

Замразени мишки:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100000494842816&fref=ts

Пилешки шийки и сърчица:
всеки магазин за хранителни стоки

***
Храните, които искате да дарите, можете да оставите във ветеринарна клиника Добро хрумване - център по всяко време в работното време на клиниката (http://dobrohrumvane.com/адреси/). Ще Ви бъдем благодарни ако оставите и листче с име, за да знаем на кого да благодарим.

 

https://www.facebook.com/DiviteJivotni?fref=photo

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

оставете животните,не ги мъчете,какви са тия клиники за лястовици и таралежи,едните одавна са отлетели а другите спят зимен сън!аз не съм ял пилешки сърчица,ще ги давам на свраки!!!утре ще измислите старчески дом за мечки,трябва мед да търсиме!диво животно живее сред природата и му е по добре като е далеч от човека!оставете го на воля сред природата,в противен случай ще умре от вашите грижи!по добре съберете храна и дайте на хората,които имат нужда от нея,а не да ги отминавате с презрение и отвращение!соколи в клиника!!!боже...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

оставете животните,не ги мъчете,какви са тия клиники за лястовици и таралежи,едните одавна са отлетели а другите спят зимен сън!аз не съм ял пилешки сърчица,ще ги давам на свраки!!!утре ще измислите старчески дом за мечки,трябва мед да търсиме!диво животно живее сред природата и му е по добре като е далеч от човека!оставете го на воля сред природата,в противен случай ще умре от вашите грижи!по добре съберете храна и дайте на хората,които имат нужда от нея,а не да ги отминавате с презрение и отвращение!соколи в клиника!!!боже...

някои не са отлетели и някои не спят още зимен сън

виж че им се помага никой не ги мъчи

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

25.11.2014
Тя е била млад женски мишелов до днес. Днес вече е различно - тя лежала на пътя и животът се изнизвал между перата на крилата и, докато колите профучавали покрай нейната болка и ужасът от непознатото...

Стотици целеустремени шофьори летят покрай живота на тази птица и никой не я забелязва. Забелязва я един и без въобще да знае какво ще прави с нея, я взима, решен да търси помощ. Слага я в багажника на колата и пътува към София. Прибира се с птицата в багажника и започват телефонните мъки, в опит да се открие помощ за тази птица. След много телефони и много откази и препращане, дъщерята на този човек се свърза с Дивите Животни вече почти обезверена и за нейна изненада веднага се уговорихме, че ще отидем да вземем "орела", защото хората нямаха възможност да го докарат до клиниката.

Днес младият женски мишелов от Драгоман е вече Драга във ветеринарна клиника Добро хрумване. Счупено крило и сачма в коляното са човешките подписи върху съдбата и. Дано ние успеем да оставим и един по-различен подпис върху нея - успешно лечение и освобождаване. Дано...

 

26.11.2014
Драга е оперирана във ветеринарна клиника Добро хрумване от д-р Влади Кирилов. Първо бе интубирана, след което костта бе закрепена с метален елемент в нея и тел отстрани, която да държи, защото едното парче кост е твърде малко. Ще видим какво ще се получи с бойната мишеловка.

 

10801839_689659041147414_790273329277806

 

https://www.facebook.com/DiviteJivotni?fref=photo

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

25.11.2014

Тя е била млад женски мишелов до днес. Днес вече е различно - тя лежала на пътя и животът се изнизвал между перата на крилата и, докато колите профучавали покрай нейната болка и ужасът от непознатото...

Стотици целеустремени шофьори летят покрай живота на тази птица и никой не я забелязва. Забелязва я един и без въобще да знае какво ще прави с нея, я взима, решен да търси помощ. Слага я в багажника на колата и пътува към София. Прибира се с птицата в багажника и започват телефонните мъки, в опит да се открие помощ за тази птица. След много телефони и много откази и препращане, дъщерята на този човек се свърза с Дивите Животни вече почти обезверена и за нейна изненада веднага се уговорихме, че ще отидем да вземем "орела", защото хората нямаха възможност да го докарат до клиниката.

Днес младият женски мишелов от Драгоман е вече Драга във ветеринарна клиника Добро хрумване. Счупено крило и сачма в коляното са човешките подписи върху съдбата и. Дано ние успеем да оставим и един по-различен подпис върху нея - успешно лечение и освобождаване. Дано...

 

 

 

 

ако са такива грижите - браво,но ако някой лови диви животни за да ги откара в некаква си клиника за да може да се забавлява с тях през свободното си време съм против!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

ако са такива грижите - браво,но ако някой лови диви животни за да ги откара в некаква си клиника за да може да се забавлява с тях през свободното си време съм против!!!

това правят - спасяват, лекуват - после ги пускат обратно на свобода

:)

 

това е основателката на Дивите животни Любомила Кривошиева

 

10409759_10205389984498766_6444702175511

Египетски лешояд

Птицата беше приета натровена и след подобаващо лечение бе върната в дивата природа. 2 години по-късно е снимана жива и вероятно здрава в природата (снимката е в коментарите). Разпозната е по номера на пръстена.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205389984498766&set=a.2273403804269.2131148.1523883046&type=1&theater

 

Любомила е номинирана за Човек на годината 2014

http://www.humanoftheyear.org/novini/nominacii/lyubomila-krivoshieva/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Заслуженото признание, честито, Любомила !

:yanim:

 

10370348_692382960875022_171012879184051

 

Това са резултатите от гласуването на публиката за Човек на годината 2014. Благодаря на всички вас, които ме подкрепихте. Продължаваме с пълни сили напред към целта - спасителен център за диви животни в София. Трудното тепърва предстои
Любомила

 

https://www.facebook.com/DiviteJivotni?fref=photo

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...