Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Стигма-та при православните християни?


Препоръчан отговор

Със сигурност ще е доста любознателно  да се даде нагледност и във фактология - Има ли във въпросното православие такива стигми-белези,дето ги получават католическите християни?!

А, ако няма - Защо?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

тази история е апогей на католическото отстъпление от Христа на Втория Ватикански събор!римокатолическата псевдоцърква изобилства с еретически учения и изкривявания на Христовото учение!след деканонизацията на св.Георги,св.Николай Чудотворец,Симеон Тридентски,св.архидякон Стефан и много други, местата на истинските Христови светии и великомъченици не остават пусти. на тяхно място ватиканът поставя свои творения-антисветии, хора-антоними.следва подмяната на чистата и светла любов на православните светии към Бога с еротоманска и нечистоплътна похот!католическите псевдосветии, заменили за католиците чистите и смирени Христови воини като св. Георги и св. Николай,  заемат хора като  капуцинският монах Пио, наричан от почитателите си Падре Пио!ватиканът употребява немалко усилия, за да острани всички съмняващи се в светостта на Пио и отказва да разгледа безбройните доказателства за измама и мошеничество. историкът Серджо Луцато привежда свидетелството на аптекарката Мария де Вито, от която Пио купува фенол през 1919 г. Това е веществото, с което намазвайки ръцете си, капуцинът имитира Христовите рани. Нещо повече, той дори отказва упойка по време на операция, с което изключва възможността ръцете му да бъдат внимателно разгледани!това е горе долу измамата,която отсъства при православието!повече подробности в сайта-"Бъди верен"
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Философите и Мъдреците са казвали,че търпението е висша форма за контролиране на излишните емоции и в скромност няма как да се репчиме в тази екзистенция.. :shy11: Моят въпрос е простичък,може би толкова,колкото е простичко да си вътрешно чист,ама туй пък е май една сложна заигравка..??! :ph34r: Пак ще повторя - За Католическите и Православните християни,Исус Христос се явява техен бог с всичките съвкупности от идеология и религия,идеал и дори утопия,която налагайки се би наистина превърнала Човечеството в идеална Хармония!?Е,да ,ама обаче!?Какво казва за себе си Православието:- Категорично забранява по време на молитви въобръжение,представи и мечтателност- никакви психологически "експерименти" със своето въображение,представяйки си раните на Исус!- За Православието е важно радостта от възкресението - Не раните получил въпросният Исус Христос!В продължение на навързаности,Католическите християни пък издигат в култ любов към Корпус Кристи....???т.е.Празник посветен на тялото и кръвта Христова!/веднага с историческа дата - 1264г./Аз лично съм потресена от кръвожадността на едните и категоричността на другите,ама те се вписват всичките христяни да не забравяме този факт!Надявам се в тоз сайт да се изнамерят люде с добра аргументация и да обяснят - Поради какви ще да са тези причини,дето раните на Исус се явяват за едните възвишени,а за другите - скверни!?? :shy11:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти,witness за тоз отговор - потрудила си се,ровила си се!И както можеш да бъдеш сигурна,че изчетох текста постнат от теб тук -нооо, НЕ дава отговор на простичкият ми въпросЗа Православието,стигмата даже е "дяволско творение",богохулство и това е крайпътното камъче - Защо?Питам всички, които имат интерес и искат истинната причина..Ще е повече от интересно,дори 2-е имена на Православни християни да са получили баш стигмата,защото в толкова религиозни теми, много от пишещите тук все се вписват, като Спецове по всички религиозни тематики??!Нали и православни и католически християни,всички до един любят Исус ,плачат за раните му,страдат за болките му,толкова им е важен в живота,той ги е създал дори...ама?

 

Питанката ми остава 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 

Питанката ми остава 

 

Аз не съм много запозната, но, според православието, стигмата не е ли дяволски белег или дяволът, който мъчи по този начин вярващия?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Питанката ми остава 

 

Аз не съм много запозната, но, според православието, стигмата не е ли дяволски белег или дяволът, който мъчи по този начин вярващия?

 

нали веднага ти отговорих,не го ли прочете?

Публикувано изображение

Приведох в отговор мнението на един представител на православието със здрав разум и достатъчно знания според мен, при това доскоро съвсем представителен, макар мразен от други. Отговорът там е съвсем ясен - стигмите са психични феномени, творения на съзнанието на човека, където е изворът и на всичките му грехове (съзнанието с всичките му етажи и подетажи - а ние имаме общи подетажи и с другите природни царства, впрочем).

Игумен Никон Воробьов например казва, че ако някой обвинява за грешките си другите, дори бесовете, е в прелест. В православното предание не всичко е установено, има спорни различни гледища и мнението на един човек независимо от положението му и настроенията около него си е просто мнение на един човек - зависи как ще го прецениш.

 

Мога да добавя свидетелството на друго движение, с което Кураев сериозно се е борил. За мен обаче няма нищо странно, че точно по въпроса за произхода на стигмите становищата им не се различават.

Теософското Общество от първите години на създаването си. Впрочем направи ми впечатление, че Гурджиев не е допускал хора с медиумни наклонности в школите си и причината е, както аз разбирам, че те са почти безнадеждно и непоправимо подложени на заблуди по природа - което самата Блаватска многократно изтъква.

В I том на "Разбулената Изида", глава "Психофизични феномени":

 

„Достатъчно е само да се припомни познатия феномен на стигмите или пък на родилните петна, които са резултат от неволното посредничество на материалното въображение в състояние на възбуда. Факта, че майката може да оказва влияние на външността на още нероденото дете бил добре известен на древните, и състоятелните гърци имали обичай да поставят прекрасни статуи около леглото, за да са винаги пред очите на бъдещата майка като съвършени образци. Хитроумният трик, към който прибягнал еврейският патриарх Яков, за да се раждат ивичести и петнисти телета е илюстрация на този закон сред животните. *

 

*Битие 30:37-42

37 Тогава Яков взе зелени пръчки от топола, от леска и от явор и изряза по тях бели ивици, така щото да се вижда бялото по пръчките.

 

38 Тия пръчки, по които беше изрязъл белите ивици, тури пред стадата в коритата, в поилата, дето дохождаха стадата да пият; и, като зачеваха, когато дохождаха да пият,

 

39 то стадата зачеваха пред пръчките, и стадата раждаха нашарени с линии, капчести и пъстри.

 

40 И Яков отлъчваше агнетата и обръщаше лицата на овците към нашарените и към всичките черни от Лавановото стадо; а своите стада тури отделно, и не ги тури с Лавановите овци.

 

41 И когато по-силните овци зачеваха, Яков туряше пръчките в коритата пред очите на стадото, за да зачеват между пръчките.

 

42 А когато овците бяха по-слаби, не ги туряше; така че се падаха по-слабите на Лавана, а по-силните на Якова.

 

 

Авицена разказва за пилета с глави на ястреби. В последния случай, който служи като прекрасен пример за властта на същото това въображение у животните

Корнелий Гема ни разказва за дете, родило се с кървяща рана на челото в резултат на заплаха от неговия баща към майката „…насойчвайки сабя към челото ѝ”. Сенертий отбелязва случай с бременна жена, която виждайки как месарят с голям нож ризсякъл на две свинска глава, родила след това дете с лице, разсечено до горната челюст, небцето и горната устна до носа. В книгата на Ван Хелмонт „Въвеждане на данни” се съобщава за много удивителни случаи. … В 1602г. жената на Марк Деволгер, антверпенски търговец, виждайки току-що загубил ръката си войник, също преждевременно родила дъщеря само с една ръка и другата кървяща, както и в предния случай. Ван Хелмонт привежда трети пример за жена, която се оказала свидетелка на обезглавяването на тринадесет души по заповед на херцог д`Алба. Ужасът от зрелището така ѝ подействал, че

 

"изведнъж започнали родилни контракции, и тя родила съвсем нормално дете, но то нямало глава, а само окървавена шия, каквито видяла у екзекутираните. Но онова, което прави такива произшествия още по-удивителни е, че в описаните случаи липсващите ръце и глави никъде не били открити."

 

…Между другото, твърде любопитният феномен, наричан стигми, има несъмнено отношение към това. Тези знаци се появяват по телата на лица от всички възрасти и винаги са резултат от екзалтирано въображение.

…Две млади госпожици стояли до отворен прозорец по време на буря в Полша. Близо до тях избухнала мълния и златната огърлица на шията на едната от тях се стопила. Точното изображение от случилото се се отпечатало на кожата ѝ за цял живот. Другото момиче, изпадайки в ужас от случката, постояла неподвижно няколко минути и след това припаднала. Малко по малко точно същите следи от огърлицата, които в един миг били отпечатани на шията на приятелката ѝ, започнали да се появяват на собствената ѝ шия и останали там в продължение на няколко години, след което постепенно се изгладили….”

 

И т.н., има и други примери, а ето и една важна уточнителна бележка за понятието „душа”, вмъкната към основния текст-

 

"Под думата „душа” нито Демокрит, нито другите философи не са подразбирали  nous  или pneuma… божествената душа, но подразбирали psyche тоест онова, което Платон винаги на рича втора смъртна душа."

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Че е психосоматично явлението днес е ясно, а и ето един малко известен пример.

В концлагерите по времето на Втория Райх, всички евреи били дамгосвани с нажежено желязо, но при много от тях направили експеримент и ги докоснали вместо с нажежено със студено желязо и въпреки тоза отпечатъка се появил на кожата.

 

Наистина си заслужава човек да се замисли какво влияние оказват собствените ни мисли върху телата ни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Че е психосоматично явлението днес е ясно, а и ето един малко известен пример.

В концлагерите по времето на Втория Райх, всички евреи били дамгосвани с нажежено желязо, но при много от тях направили експеримент и ги докоснали вместо с нажежено със студено желязо и въпреки тоза отпечатъка се появил на кожата.

 

С какво ли не са експериментирали в третия райх. Има свидетелства и за други феномени, пак в състояние на екзалтация или транс, в това число на ужас, подчертавам последните, защото те са възможни само в друго състояние на съзнанието. В състояние на дълбока хипноза човекът може да не обгори например, не изпитва страх и болка, кожата му може да стане непробиваема за острие или дори куршум и доста други, за които не се сещам в момента.

Преди време се занимавах да изровя доколкото мога на какво се дължат фобиите и (почти) успях да си подобря състоянието, защото не беше за понасяне.

 

Наистина си заслужава човек да се замисли какво влияние оказват собствените ни мисли върху телата ни.

При животните не са следвие на "мисли", а следователно и при човека не са. Поне не изцяло. Механизъм, действащ на подсъзнателни нива чрез фин материален агент... нещо такова, аз съм общо-взето само невеж и любопитен детектив, който рови и търси извършителя на собствените си престъпления Публикувано изображение А Пушкин най-добре го е казал: "...вновь ищу союза волшебных звуков, чувств и дум."

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пак и пак ще напиша:

Ще е повече от интересно,дори 2-е имена на Православни християни да са получили баш стигмата,защото в толкова религиозни теми, много от пишещите тук все се вписват, като Спецове по всички религиозни тематики??Повтарям се,защото никой до тук НЕ е приложил тез имена и всяко завоалиране на директен въпрос,може да подхожда само на тийнейджъри,а не на хора вписващи се,че са доста на ТИ с Религията ,обособена точно в тоз параметър!...??.. просто и ясно - примери за поне някакви си, 2-3 имена на православни християни,"получили" стигма-та?Има ли или няма?!...????

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

....Ехааа,какво мълчание!??...нима е вярно че, няма нито един  православен Христиенин да НЕ е получил въпросната Стигма?..Спецовете по религиозните отговори - Къде сте,та да обясните в тоз форум - каква е таз "загадка"???! :no-no:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

×
×
  • Добави ново...